Slovenija

Prispevna stopnja za obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo 1,47 odstotka

Ljubljana, 21. 08. 2020 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
335

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki začenja javno razpravo, predvideva 100-odstotno kritje pravic dolgotrajne oskrbe iz obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Prispevna stopnja bi bila 1,47 odstotka, pri čemer bi se nekoliko znižal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje. Posameznik z minimalno plačo bi tako v sveženj za dolgotrajno oskrbo prispeval mesečno 11 evrov, enak delež tudi njegov delodajalec, posameznik s povprečno plačo pa 21 evrov. Za upokojence bi se zagotavljal prispevek iz sredstev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini sedem evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova dajatev
    02:43
    Iz 24UR: Nova dajatev
  • Iz SVETA: Zakon o dolgotrajni oskrbi
    02:18
    Iz SVETA: Zakon o dolgotrajni oskrbi
  • Cigler Kralj: Želimo, da se ljudje v domovih počutijo, kot da so tam doma
    05:28
    Cigler Kralj: Želimo, da se ljudje v domovih počutijo, kot da so tam doma
  • Gantar: To področje je bilo vrsto let zapostavljeno
    04:44
    Gantar: To področje je bilo vrsto let zapostavljeno

Minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in v. d. generalnega direktorja direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus so na novinarski konferenci predstavili predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Javna razprava o zakonu bo trajala 45 dni, odvisno od pripomb pa jo bodo lahko tudi podaljšali.

Gantar je uvodoma povedal, da je to po mnogih letih predlog zakona, za katerega je bilo na posvetu rečeno, da idealnega zakona ni, a so se vsi, ki so pri oblikovanju predloga sodelovali, trudili na vse moči, da bi bil zakon čim bližje idealnemu oz. tistemu, kar večja populacija potrebuje. Gre namreč za področje, ki je bilo vrsto let zapostavljeno, kjer je bila omejena dostopnost do storitev in kjer odstopamo od praks sodobnih držav. "Skušali smo zaobjeti to, da starejši populaciji nudimo vse, kar potrebuje. Slovenija kot socialna država si to zasluži in naša starejša generacija si to zasluži," je dejal.

Cigler Kralj je nadaljeval, da sta z Gantarjem "tandem že od prvega dne". Kot je povedal, so vsi skupaj z vlado trdno odločeni, da je čas, da po skoraj 20 letih naredijo premik naprej na področju dolgotrajne oskrbe. "Seznanjeni ste z vsemi odprtimi zadevami, ki že tečejo – glede razpisa za 1100 postelj v koncesijah, za manjše enote, torej začasne namestitve, dnevne centre za varstvo starejših in za ostale načrte, ki jih imamo kot zaveze zapisane v koalicijski pogodbi – da bomo zgradili pet novih domov in dokončali dva že začeta. Manjše korake torej že delamo, z Zakonom o dolgotrajni oskrbi pa bomo na strateški ravni vse te aktivnosti in ukrepe, ki jih izvajamo na področju skrbi za starejše, povezali v celovit sistem, ki bo zagotavljal, da bodo storitve oskrbe starejših ljudem dostopne, prijazne, da bodo zagotavljale dostojanstvo človeka in da bodo tudi finančno dosegljive."

O predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi
O predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi FOTO:

Tri ključne stvari

Po njegovih besedah so v novem predlogu zakona z vidika sociale ključne tri stvari. Prva je, da nov sistem ljudem omogoča, da čim dlje ostanejo v domači oskrbi. To je tudi zahteva sodobnih smernic oskrbe starejših in številnih nevladnih organizacij. "Druga pomembna točka: če ljudje ne morejo ostati doma in potrebujejo neko vrsto nege v instituciji, je pomembno, da jim zagotovimo dostojanstveno bivanje v instituciji, glede na njihove potrebe in želje. Predlog zakona loči tri vrste domov, glede na stopnjo oskrbe, ki jo posameznik potrebuje – bivalni dom, oskrbni dom in negovalni dom," je pojasnil. Večina domov ostane v domeni ministrstva za socialo, kar pomeni, da se ohranja socialni vidik, saj želijo, da "se ljudje v domovih počutijo, kot da so tam doma". Tretja ključna stvar pa je, da ljudje, ki potrebujejo dolgotrajno nego in več zdravstvene oskrbe, dobijo možnost, da so oskrbovani tudi z vidika sociale v negovalnih domovih. "Ključno je torej, da zakon zagotovi kvalitetne storitve, različne storitve, da ponudi možnost izbire in da so te storitve finančno dosegljive."

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj FOTO: POP TV

Prispevek za obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo v višini 1,47 odstotka 

Aktualne potrebe uporabnikov so presegle storitve, ki smo jih sposobni nuditi, in epidemija je pokazala na določene pomanjkljivosti v sistemu, pa je opozorila Kobal Strausova in zagotovila, da se s tem zakonom zapolnjujejo te vrzeli. 

Za zagotovitev pravic iz predloga zakona se iz obstoječih javnih virov prenese 305,22 milijona evrov, dodatno pa je treba zbrati 335,85 milijona evrov. Z dodatno zbranimi sredstvi želijo omogočiti, da osebe s primerljivimi potrebami dostopajo do primerljivih pravic, ki bodo v celoti financirane iz javnih virov. Predlog zakona s tem omogoča, da uporabniki prejmejo storitve, ki jih potrebujejo, ne glede na njihov socialno-ekonomski status ali brez dodatnih obremenitev njihove družine ali lokalnih skupnosti.

Tako bi prispevna stopnja za obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo znašala 1,47 odstotka, pri čemer bi se za 0,4 odstotne točke znižala prispevna stopnja iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja, je pojasnila Kobal Strausova. Po njenih besedah bi tako posameznik z minimalno plačo v sveženj za dolgotrajno oskrbo prispeval mesečno 11 evrov, enak delež tudi njegov delodajalec, posameznik s povprečno plačo 21 evrov, za upokojence pa bi se zagotavljal prispevek iz sredstev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v višini sedem evrov. 

Po predlogu zakona bi se zmanjšali denimo stroški, ki jih mora oseba plačati v institucionalnem varstvu. Storitve dolgotrajne oskrbe, kot so denimo pomoč pri umivanju, oblačenju, hranjenju ali priprava in dajanje zdravil, bi se namreč v celoti zagotavljale iz javnih virov, zbranih v blagajni dolgotrajne oskrbe. Posameznik pa bi moral plačati strošek namestitve in bivanja, kot jih tudi v domačem okolju, je pojasnila Kobal Strausova. Z dodatnim prostovoljnim zavarovanjem pa bi bil lahko posameznik upravičen tudi do storitev, ki niso vključene v osnovni paket storitev dolgotrajne oskrbe, denimo do namestitvenih storitev. 

Po njenih besedah je predvideno, da bo ocenjevanje, ali je posameznik upravičen do pravic dolgotrajne oskrbe, potekalo na njegovem domu. Oceno bo naredil strokovni delavec vstopne točke, za katero načrtujejo, da bo umeščena na območnih enotah zavoda za zdravstveno zavarovanje. Če bo oseba upravičena do pravic dolgotrajne oskrbe, bo uvrščena v eno od petih kategorij upravičenosti, na podlagi katerih bo dostopala do različnega obsega sredstev, ki jih bo namenila za oskrbo, ki jo potrebuje.

Po Gantarjevih besedah zakon znotraj koalicije še ni bil usklajevan, a po njegovem mnenju ne bi smelo biti težav, glede na to, "da je v skladu s koalicijsko pogodbo in tem, kar so se pogovarjali". Cigler Kralj pa je poudaril, da gre za prvi predlog, da bodo po javni razpravi pregledali vse predloge, zadevo pretresli v okviru koalicije in rešitve medresorsko uskladili. "To je šele začetek," je ocenil. Gantar sicer dopušča tudi možnost prehodnega obdobja. Verjame tudi, da bi lahko znaten del sredstev za dolgotrajno oskrbo v naslednjih letih pridobili iz evropskih sredstev. 

Državna sekretarka Tina Bregant pa je na tiskovni konferenci predstavila predlog zakona o nalezljivih boleznih, ki določa, da necepljenih otrok ne bo mogoče vključiti v javno financiran vrtec ter nekatere srednje in visoke šole ter fakultete.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (335)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
22. 08. 2020 08.53
+3
Žal to pomeni posledično tudi znižanje pokojnin. ZPIZ bo sedaj denar (vsaj za eno povišico) namesto upokojencem, nakazal za trajno oskrbo. Bistroumno res. Lahko bi še kakšne tanke kupili z denarjem ZPIZ-a, tako kot 1992, ko si je jajo sposodil denar v ZPIZU in ga ni nikoli vrnil. Od takrat naprej ZPIZ posluje iz proračuna in s krediti. Skratka, kradovlada niza uspehe za uspehom.
?oko1
21. 08. 2020 21.41
+4
Evo vam desni vaš SDS. Kaj šele bo, sam počasi in zihr.
?oko1
21. 08. 2020 21.31
+4
Iščejo način do propada, Prišel bo dan ko bodo tuji investitorji odšli!
?oko1
21. 08. 2020 21.28
+3
Plača bojo pa korona
?oko1
21. 08. 2020 21.24
+3
Kmalu bomo Švica, ampak ne po plačah po dajatvah. Lopovska državica.
Gutenberg
21. 08. 2020 20.52
+10
Najprej naj izterjajo nazaj tiste nenormalne milijone, ki so šli za brezzvezne študije o oskrbi starejših. S tem denarjem bi se zgradilo kar nekaj domov in plačalo kar nekaj tam zaposlenih. Tako pa spet višajo obremenitev plače (ali pa prispevke samozaposlenih).
dajno
21. 08. 2020 20.51
+6
Za sp in ostale privat to pomeni dvakratno kar je zgoraj navedeno
SlabaGuma
21. 08. 2020 20.27
+17
Kot da niso plače že ene bolj obdavčenih. Ne vem koliko procentov za pokojnine, ko prieš do pokojnine je ta smešno nizka, ne vem koliko za zavarovanje (delodajalec + obvezno + dodatno), če hočeš hitro in kakovostno storitev vse plačaš, določene tablete moraš tako ali tako plačat sam, belo plombo moraš plačat.... Tu bodo pa še 1,47% vzeli dodatno, ko bom pa rabil bo treba pa spet nekaj dodatno še zraven plačevat ali pa ne bom ustrezal pogojem, da mi kaj vrnejo.
SlabaGuma
21. 08. 2020 20.18
+7
ka se norce delajo. Zdaj pa še to. To lahko plačujem če hočem, ne mi zdaj vsiljevat nekih skladov. Plačujem tako ali tako zdravstvo, na koncu pa če hočeš pridet na vrsto preden umreš moraš plačat.
123soba
21. 08. 2020 19.27
+14
Sama kraja naroda. Zavarovalnici Triglav in Sava imata menda bajne dobičke kljub kovidu 19. Ni čudno ker oni plačujejo bolnicam opravljene storitve, tam se pa dela 80 % manj. Ta denar bodo lepo porabili za stranharske zdrahe, za ljudi v domovih ne bo nič. Z državnega proračuna naj umaknejo prisesnike v obliki svetovanja, nevladnih organizacij, raznih zavodov.... in naj za ta denar pričnejo graditi domove in sofinancirajo oskrbo ljudem, ki so 40 let garali, sedaj pa prejemajo 500 - 600 evrov penzije. Najcenejši strošek v domu pa stane 750 evrov.
SlabaGuma
21. 08. 2020 20.23
+7
zavarovalnice odstranit od javnega zdravstva pa bo. Če lahko obvezno zavarovanje plačujem zzzs ne vem zakaj bi moral dodatnega preko zavarovalnice... aja seveda, da si nekdo polni žepe. zzzs pa tudi malo reformirati ker je ena velika korupcija tam in ene 30% preveč zaposlenih.
Carpediem32
21. 08. 2020 19.23
+12
VPRAŠANJE: kje bodo pa dobili toliko osebja, ki bo oskrbovalo starostnike na domu? Nič niso povedali, ali bodo te ljudi bistveno boljše plačali in jih vsaj tako motivirali za to neverjetno težko delo.
BrNuS
21. 08. 2020 18.44
+4
Pa jaz dam isto, ko najbogatejsi ce garantirajo, da ne bo ta denar pokraden kot v nekaj 100 ostalih primerih v nasi drzavi..
User300173
21. 08. 2020 16.59
+16
Ministrstvo za delo, socialo...itn, ve, da je vlada RS ustanovila demografski sklad s 20 zaposlenimi, ki bo v Mariboru? Poveljeval mu bo "minister sirota", saj bo brez enega ficka, oziroma imel bo 2 milijona za plače in najemnino. Za reševanje problematike, zaradi katere je tudi ustanovljen, pa ni denarja. Ministrstvo za delo..itn, pa ima direktorja direktorata za trajnostno oskrbo in direktorat za trajnostno oskrbo. Torej, če že imamo enega, zakaj še drugi "office" za isto stvar? Kaj bodo delali v Mariboru, razen pobirali plače in delali stroške? Mislim, da so v Mariboru ustanovili urad, da zaprejo usta DeSUS-u in ugodijo g. Pivec, denar za te namene pa bo pod ministrstvom za delo, saj Janša nikoli ni imel namena dati DeSUS-u upravljanje s "državno srebrnino" kolikor je še je. Janša je izigral DeSUS, račun pa bomo plačali mi iz proračuna. Imajo norije v tej naši podalpski deželi tudi morebiten "finiš"? Mislim, da nam vlada "pobesneli Max" ...
nikhrast
21. 08. 2020 16.55
+1
Folk naj najprej poskrbi za dobre penzione, potem bo lahko vsak pačal za dom starejših. Pa je sploh dovolj prostora za vse ki bi hoteli tja. Po zahodu pa precej razlike po teh domovih, po razkošnih donovih lahko plačaš čez pet tisoč eurov mesečno.
Vednoproti
21. 08. 2020 16.50
+10
In prihajajo davki priča teme.... He he he he he se mu že smeji... Spet bo dinarcek za bosno.
Ka pa mislis
21. 08. 2020 16.27
+26
spet bo nastala neka nova zavarovalnica ki bo kovalailijonske dobicke, blagajna bo prazna, starejsi pa brez varstva.
minkica91
21. 08. 2020 16.20
+18
in da ne bi sedaj vse na silo strpali v te domove, ki so za tiste, ki so res nesposobni biti sami in tiste, ki jih otroci nočejo ali ne morejo oskrbeti. Imajo v Avstriji to tako urejeno, da si lahko starejši za denar, ki ga da država dobi oskrbovanko na dom in ta kuha, skrbi za človeka, mu dela družbo itd., 24 ur na dan. To je tisto, kar si večina starejših želi. Institucija je pa res skrajna možnost.
resslovenka
21. 08. 2020 16.12
+26
In kaj še? 🤔 Dejte vrnit tisti denar, ki se je pobasal iz pokojninske blagajne za časa Ropove vlade. Pa bo slika dosti drugačna. Ste tolk stedili na upokojencih, da vas je vse skupaj v vseh vladah globoko sram. Vsi ste kasirali vse sorte, kar ste si izmislili in sedaj... Kaj bi sploh še radi od ljudi. A veste kolk nekomu, ki prejema minimalca, pomeni 11 eur/mes?Seveda ne, kako bi, ko sami s par tisoči euri "komaj"preživite.
resslovenka
21. 08. 2020 16.13
+6
METKA102
21. 08. 2020 16.06
+20
Mama ima hudo demenco in cca 500 € pokojnine, hči pa cca 800 € pokojnine. Ker jo hči ne more več sama negovati, jo je dala v dom. Oskrba za dementne in onemogle je tam okrog 1300 € in več, se je hči znašla v zagati. Kako ta strošek poravnati?
IS58
21. 08. 2020 16.13
-4
Hvala za primer, naj nekateri ,ki so proti malo razmislijo. Idealno ni nič.
Save Palestina
21. 08. 2020 15.58
+22
Osnutek zakona je dobro pripravljen,kot vsi ostali v naši državi. Problem pa je transparentnost. Kam gre in bo šel denar. Če še do danes niso uspeli vzpostaviti sistema centralnega naročanja za zdravila, opremo. Bo vsak nadaljnji zakon metanje denarja v jamo brez dna. Mi davkoplačevalci pa bomo plačevali te in one storitve, do katerih vprašanje, če jih bomo koristili.