Slovenija

Venezuelski veleposlanik: slovensko prepoznanje Guaidoja je napaka

Ljubljana, 15. 02. 2019 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odločitev slovenske vlade, ki je ta teden prepoznala opozicijskega voditelja in vodjo Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika države, še naprej odmeva v slovenski javnosti. Predstavniki stranke Levica, ki se je ostro odzvala na to potezo, so z nekaterimi drugimi podporniki pripravili deklaracijo, s katero izražajo podporo aktualnemu predsedniku Maduru.

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido.
Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido. FOTO: AP
Odločitev slovenske vlade, ki je ta teden 'prepoznala' opozicijskega voditelja in vodjo venezuelske Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele, še naprej odmeva v slovenski javnosti.

Ne gre za priznanje alternativne oblasti, ampak za "prepoznanje vloge začasnega predsednika" za izvedbo demokratičnih volitev, na katerih naj bi se znova vzpostavila legitimna oblast. "In nič več kot to," je včeraj po seji vlade povedal vodja slovenske diplomacije Miro Cerar. "Zasledujemo le nove volitve. To je edini cilj," je dodal in izpostavil, da so vlado k tovrstnemu dejanju pozvali tudi v Venezueli živeči Slovenci. 

Na omenjeno potezo vlade pa so se ostro odzvali v stranki Levica. Med drugim so potezo vlade pospremili z besedami, da priznanje Guaidoja pomeni priznanje ameriškega imperializma in intervencionizma ter da ne bodo privolili v "priznanje posledic ameriških državnih udarov".  

Bo Caracas sprejel protikurepe?

Zaradi 'prepoznanja' predsednika venezuelske Nacionalne skupščine Juana Guaidoja za začasnega predsednika, pri čemer ne gre za priznanje alterativni oblasti, ampak za prepoznanje vloge začasnega predsenika za izvedbo novih predsedniških volitev, s čimer po mnenju Cerarja ne posegamo v ntoranje zadeve države, se je venezuelski veleposlanik na Dunaju, pristojen tudi za Slovenijo, Jesse Alonso Chacon Escamillo, danes udeležil sestanka na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer je potezo slovenske vlade označil za "napako". 

Venezuelski veleposlanik Jesse Chacon Escamillo se je udeležil dogodka Slovenija v podporo Venezueli, ki ga je danes v Ljubljani pripravila Založba Sanje.
Venezuelski veleposlanik Jesse Chacon Escamillo se je udeležil dogodka Slovenija v podporo Venezueli, ki ga je danes v Ljubljani pripravila Založba Sanje. FOTO: Damjan Žibert

"S tem se ne strinjamo, mislimo, da je to napaka," je poudaril. Razliko med prepoznanjem in priznanjem vidi v tem, da slovenska vlada nima diplomatskih odnosov z Guaidojevim krogom, ampak ohranja diplomatske odnose z aktualno venezuelsko vlado. "Venezuela si ob tem pridržuje pravico do odgovora na to odločitev, a šele, ko jo bo slovenska vlada o tem uradno obvestila," je še izpostavil veleposlanik. Ukrepov ne bo sprejemal on, ampak venezuelsko zunanje ministrstvo, je dejal. "Vse pa je odvisno od tega, kaj bo pisalo v uradnem obvestilu slovenske vlade," je povedal in dodal, da tega še niso prejeli.

V nadaljevanju dneva se je udeležil tudi dogodka v podporo Venezueli, ki ga je danes v Ljubljani pripravila Založba Sanje. "Venezuelci ne želimo vojne. Vprašali so nas, če nas je strah, odgovorili smo, da nas je, ker gre za ZDA. Za silo, ki ima največ orožja na svetu. Ampak ta strah premagujemo dostojanstveno. Naše ljudstvo in oborožene sile se skupaj borimo, da bi ubranili naše bogastvo," je povedal.

Namen dogodka Slovenija v podporo Venezueli, ki ga je ob Založbi Sanje pripravilo še več drugih društev in gibanj, je bil predstaviti aktualne razmere v Venezueli. Ob tem so pričeli zbirati tudi podpise pod pismo podpore Venezueli.
Namen dogodka Slovenija v podporo Venezueli, ki ga je ob Založbi Sanje pripravilo še več drugih društev in gibanj, je bil predstaviti aktualne razmere v Venezueli. Ob tem so pričeli zbirati tudi podpise pod pismo podpore Venezueli. FOTO: Damjan Žibert

Večletni tesen sodelavec nekdanjega venezuelskega predsenika Huga Chaveza je dejal, da bi si Venezuelci v tem trenutku želeli Chaveza nazaj. Dodal je, da trenutno na tnalu ni zgolj dostojanstvo Venezuele, temveč tudi celotne južne Amerike. "Nad nami je proces neokolonializma," je prepričan Chacon Escamillo. Ponovil je besede, ki jih je v posebnem intervjuju na začetku tega tedna za britansko televizijo BBC izrekel aktualni predsednik Nicolas Maduro, in sicer da se trenutno Venezuela sooča z enostranskim vmešavanjem ZDA, kar pa odprto krši mednarodno listino ZN. "Podi nas v svet, v katerem tisti, ki je najmočnejši, zatira najšibkejšega." 

Venezuelci živijo pod pragom revščine.
Venezuelci živijo pod pragom revščine. FOTO: AP

Ta proces vmešavanja ima po njegovem tri glavne sestavine: prva izmed njih je napad na ekonomsko politiko, ki se je začel leta 2015, ko je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama Venezuelo razglasil za nevarnost ZDA. Od tistega trenutka naprej so bila uporabljena sredstva gospodarske blokade, kar je pognalo Venezuelo v najhujšo gospodarsko krizo v zgodovini. 

Ob dejstvu, da se bobni vojne ne nehajo oglašati, je napovedal, da bodo Venezuelci branili vsak milimeter svoje države. Izrazil je upanje, da bo mednarodna solidarnost do njihove pravice, da so svobodni, ustavila vsak poskus intervencije, napada na njih. "Če bi kdo želel pomagati, bi moral ZDA pozvati, naj nehajo z blokadami in notranjim vmešavanjem. To bi izboljšalo gospodarsko sutacijo in bi nam omogočilo vrnitev na stara pota," je poudaril.

90 odstotkov prebivalcev pod pragom revščine

Ko je govora o trenutni gospodarski krizi, ki je globoko zarezala v različna področja vsakdanjega življenja Venezuelčanov, Nicolas Maduro torej s prstom kaže na ZDA oziroma "tuje imperialistične sile". Pri tem pa pozabi omeniti dejstvo je, da se Venezuela že leta sooča z eno največjih političnih, gospodarskih in humanitarnih kriz na svetu. Državo so osiromašila tudi desetletja socialistične politike, ki se je odražala tudi v slabem upravljanju državnega premoženja  – sprva pod vodstvom Huga Chaveza, ki ga je po njegovi smrti nasledil Maduro.

Lansko poletje se je Madurova vlada odločila za eno največjih devalvacij valute v zgodovini in v obtok poslala novo valuto, suvereni bolivar. Že takrat je bilo, na primer, za dvokilogramskega piščanca treba odšteti 14,6 milijonov bolivarjev, inflacija pa se iz dneva v dan stopnjuje. To leto naj bi po napovedih dosegla že vrtoglavih 10.000.000 odstotkov.  Naraščajoča inflacija

Trenutno skoraj 90 odstotkov prebivalstva te nekoč najbogatejše južnoameriške države živi pod pragom revščine, več kot polovica družin si ne more zagotoviti niti osnovnih prehrambenih dobrin. Lokalne nevladne organizacije opozarjajo, da zaradi podhranjenosti kar 300.000 otrokom grozi smrt. Stiska je tako huda, da je generalni sekretar Organizacije ameriških držav nedavno dejal, da imajo celo otroci, rojeni v Siriji, večjo možnost preživetja kot tisti, rojeni v Venezueli.

V državi, kjer vlada 'bratski socializem', pa je humanitarna pomoč postala politično orožje. Maduro je tako pred dnevi zaprl vrata humanitarni pomoči iz ZDA, češ da gre za intervencionizem, podpredsednik Delcy Rodriguez pa je šel tako daleč, da je pomoč ZDA in drugih držav, ki so podprle Guaidoja, označil za "biološko orožje".

V sredo je nato Maduro oznanil, da bosta Kitajska in Kuba poslali v državo 933 ton "zdravih produktov".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
16. 02. 2019 08.41
+6
"poslance na minimalce" vpije levica, da se čim bolj približamo najbogatejši zemlji in najrevnejšim ljudem!
Schnitzel
15. 02. 2019 22.59
+5
Ok. Amerika meša štrene. Bi me presenetilo, če jih ne bi. Ampak pri takih naravnih zalogah nafte in zlata, pa da so tako revni pa tudi ne razumem.
wolfterier
16. 02. 2019 10.02
+2
Črpanje so prepustili Rusom in Kitajcem.Narod od tega nima nič.Načrpajo pa toliko,kot leta 1950 !!!
Bojan-F
16. 02. 2019 10.39
+0
V predbolivarski Venezueli je bilo v letu, ko so nacrpali najvec nafte, 70% prebivalcev pod pragom revscine, drzava pa v bankrotu.
Mirjiam90
15. 02. 2019 22.31
+10
Slovenski LEVIČARJI delajo zgago, širijo sovraštvo še po VENEZUELI ?? postali so TRUMPISTI, delajo tudi zgago po Španiji ( Vajgl tako kot so širili sovraštvo v Benečiji, Avstrijski Koroški, prav tako so v Jugi bili največji zdraharji, počasi se jasni spregledali so jih..
frufru
15. 02. 2019 22.21
+11
Ja levicarji boste morali v Venezuelo vas bo Mandurov sin z zlatim ferarijem okrog vozil
krneki_123
15. 02. 2019 22.20
+4
Frane, prosim shift:))
Stauffenberg
15. 02. 2019 22.09
+4
Svetovni hegemon ZDA sledi svojim ciljem, v J. Ameriki mora uničiti Venezuelo, v Aziji Iran in Afganistan , ni še čist uspel pri S. Koreji, uničili so Irak, Libijo, Sirijo.... Vrnimo se nazaj k Venezueli in se spomnimo zakaj je H. Chavez na generalni skupščini ZN ameriškega predsednika G.W. Busha imenoval "Hudič". Dobro je vedel, kaj mu sledi v kolikor se bodo upirali najmočnejši vojaški in gospodarski sili na tem svetu. Tudi naši hlapci se tega zavedajo in delajo po diktatu.
Stauffenberg
15. 02. 2019 22.44
-2
Opa, še eden, ki nima pojma kaj se dogaja v svetu.
Stauffenberg
16. 02. 2019 07.18
+6
Leta 1823 so ZDA oznanile svetu, da v bodoče nameravajo vladati svetu t.i. Monrojeva doktrina . Tej sledijo še danes in to tako, da vse kar je v njihovi interesni coni gospodarsko dušijo v skrajnem primeru še vojaško uničijo. Nove vojne so že na vidiku.
wolfterier
16. 02. 2019 09.49
-2
Ost1234
15. 02. 2019 22.06
+1
Me zanima svečkarji koga je podprl vaš firer in njegov dvor. Mnenje njegovih podanikov ga itak ne zanima ....
morituri
16. 02. 2019 15.21
+1
Ost123-Svečke pojdi prodajat saj kaj drugega itak ne znaš!!!
Cogo
15. 02. 2019 22.02
+2
Cerar je pa res en odločen in hraber možak. Še pogumnega Šarca je prepričal. Srečni smo, da imamo takšne voditelje.....
JE-BI-GA
15. 02. 2019 21.44
+0
Komunist Cerar se je tako odličil in pika, on je pravnik.................hahahaha
+3
Frane Šajn
15. 02. 2019 21.57
+1
EVO GA NOVI STARI OBRAZ TRANSIJA ! NE MOREŠ SE SKRITI!
Ost1234
15. 02. 2019 22.25
-2
Ma vi svečkarji niste nikol zadovoljni. Če vlada ki ni (in še dolgo nebo) vaša, je vse narobe. Vi ste gotovo navijali za Maduro, a ne, vlada pa se je na pritiske EU odločila za Juana Guaidoja. Je pa povsem vseeno, če bi se za Maduro. Potem bi šele skakal po luft!! Tako da sklepa da bi bil za predsednika Venezuele po vaše najbolj primeren Donald Trump ali pa vaš firer. Se motim??
Ost1234
15. 02. 2019 22.26
-1
Seveda. In vam to ne paše, ker ste podpirali Maduro, a ne??
Netajkun
15. 02. 2019 22.35
+2
Ni podrepna muha . . je pa skrajno nesposoben politik .
Ost1234
15. 02. 2019 22.36
-1
In vam to ne paše, ker ste podpirali Maduro ....
Netajkun
15. 02. 2019 22.36
+1
Kaj je . . umetniški Frane , so te spravili na obrate .
wolfterier
16. 02. 2019 09.51
+3
morituri
16. 02. 2019 15.22
Pojdi k firerju svečke prodajat, podrepnik!
universal
15. 02. 2019 21.37
+4
levakarji pravijo, manduro v vsako slovensko vas,..če ni hrane bomo pa kamne jedl
-8
Frane Šajn
15. 02. 2019 21.53
-3
NAŽRI SE SVOJE OHOLOSTI ENKRAT DO NEZAVESTI . NEKAJ POMNI LAČEN BOŠ IN TO TAKO KOT SI ŽIV VERJEMI. IN PRAV JE TAKO. IN TAKRAT NAJ TI VRNEJO Z ISTO MERO NASTOPAČ!
Stauffenberg
15. 02. 2019 22.11
+1
Ti si pa malo preberi v knjigi KDO VLADA SVETU (N.Chomsky), da boš razumel sitacijo.
Netajkun
15. 02. 2019 22.30
+2
Ko so Američani v 1. in 2. svetovni vojni pomagali osvoboditi Evropo . . . so bili pa dobri ?
Stauffenberg
15. 02. 2019 22.51
-1
Ti pa tako malo veš o njihovi zgodovini, da nima smisla s teboj zapravljati časa. Knjige v roke in se uči.
wolfterier
16. 02. 2019 10.03
+1
Bodo kamni tako dragi,da si ga ne boš upal pobrat...
Našvasan_zob
15. 02. 2019 21.30
+20
Zakaj slovenčki , ki sploh nimajo pojma o Venezuli otresajo in izražajo neko podporo bogve komu.... Brigajmo se zase.. Zaradi korupcije še niti 1cm karavank nismo izkopali...
frufru
15. 02. 2019 22.14
+1
frufru
15. 02. 2019 22.15
+2
Acohonda Majhonda
15. 02. 2019 21.21
+10
a nimamo doma dost pred svojim pragom za pometat še k sosed mormo it zdraho delat
universal
15. 02. 2019 21.14
+5
naši levičarji ne morejo iz kože,...diktatorstvo jim je v krvi
universal
15. 02. 2019 21.35
+4
Frane Šajn
15. 02. 2019 21.55
-2
IN KDO TO GOVORI SVEČKARSKI DEMOKRAT Z IDOLOM V SENCI , KI MU OSTALI DIKTATORJI NE SEŽEJO NITI DO PET . REVA PUSTA S SPOLIRANIM PODSTREŠJEM.
klukec
15. 02. 2019 21.11
+7
Amerosi bi spet na lahek nacin prisli do nafte,v tem je poanta
wolfterier
16. 02. 2019 10.06
-3
Nehajte že s to nafto,povsod je dovolj poceni nafte.Samo pri nas je draga,ker država pobere več kot pol !!! Amerika ima pa svoje dovolj !
Frane Šajn
15. 02. 2019 21.08
+4
PA KAJ JE PRIČAKOVAL TA ČLOVEČEK OD HLAPČKOV . TO KAR SO MU SERVRALI. ZELO ME JE SRAM OB TEM NIZKEM NEDEMOKRATIČNEM DEJANJU . NIMAMO HRBTENICE DA SE NEM NE BO VSE SKUPAJ ŠE OTEPALO!
klukec
15. 02. 2019 21.06
-1
Manduro je legenda
wolfterier
16. 02. 2019 10.08
+3
Chavez je bil šofer avtobusa,Maduro pa sprevodnik,pa sta zapeljala v graben !!!
User1538643
15. 02. 2019 21.03
+0
Z dva stola se lahko pade na tla.
samuray1
15. 02. 2019 20.55
+2
Edine svobodne države katere je Amerika osvobajala so S.Koreja,Vietnam in Kuba.
Ost1234
15. 02. 2019 22.09
+2
Ah, oni so osvobajali tudi v Nikaragui, Čilu, Kolumbiji .... Ni da ni. Tako ali drugače pa so delovali pri " uravnavanju" oblasti in " uvajanju demokracija" že v skoraj vsaki državi sveta. Razen v Rusiji in Kitajski seveda!!
MrNurmic .
15. 02. 2019 20.41
+11
in Amerika bo prinesla blagostanje? bhahahahahaha ne me smejat Ameriško trobilo 24 kur
Bott
15. 02. 2019 20.36
+11
ne vem kako je možno v 21 stoletju, da vlada katera sploh ni zmagala na volitvah, odloča o stvareh katere se je sploh ne tičejo?????