Slovenija

Počivalšek: V vlado ne bomo šli za vsako ceno

Ljubljana, 03. 02. 2020 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./Anže Božič/STA
Komentarji
288

Pogovori o sestavi morebitne nove koalicije pod vodstvom SDS se nadaljujejo. O tem je razpravljal tudi izvršni odbor SMC, Počivalšek pa je zatem v izjavi za javnost dejal, da bi morala vsakršna prihodnja vlada temeljiti na programu, stranka pa je po njegovih besedah na morebitne predčasne volitve pripravljena.

Izvršni odbor Počivalškove SMC, stranke, ki bo z desetimi poslanci ključna za sestavo morebitne nove koalicije, je danes razpravljala o svojih prihodnjih korakih. Mnenja v stranki o vstopu v koalicijo z Janševo SDS naj bi bila sicer deljena. Dokončnih odločitev tako tudi danes ni bilo slišati.

Zdravko Počivalšek je po sestanku v izjavi za javnost dejal, da bi morala morebitna prihodnja vlada temeljiti na programu in vsebini - pri tem je omenil področje zdravstva in stanovanjsko politiko, ter da je "ne smejo ločevati ideološke razlike". "V vlado ne bomo šli za vsako ceno," brez vsebine, za katero v stranki menijo, da je potrebna, je zatrdil. Odprti pa ostajajo za vse pogovore. Vabila od Janeza Janše sicer (še) niso prejeli. 

Izvršni odbor je danes sprejel sklep, da "predčasne volitve niso edina rešitev za izhod iz obstoječega stanja". Te bi namreč pomenile vsaj polletni zastoj pri pomembnih zadevah, ki bremenijo državo. "V SMC menimo, da je potrebno proučiti možnost oblikovanja programske in na realnih vsebinah temelječe morebitne prihodnje vlade," je dodal Počivalšek. 

Če bodo našli vsebine, s katerimi lahko naslovijo pomembne probleme, bodo tako vlado podprli. Če tega ne bo, pa bodo naredili vse, da bodo imeli čim boljši rezultat na volitvah. Pri tem je dodal, da so v SMC na predčasne volitve pripravljeni, "imamo kandidatno listo in vodjo volilnega štaba"

Zdravko Počivalšek

NSi zahteva mesto predsednika DZ in en državotvorni resor

Ključni del morebitne nove Janševe koalicije bi predstavljala tudi NSi, ki naj bi neuradno zahtevala vsaj en državotvorni resor ter mesto predsednika Državnega zbora, na katerem vidijo Mateja Tonina. Evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak je sicer v soboto v odmevnem intervjuju za Večer dejala, da so po njenem mnenju najboljša rešitev za nastalo politično krizo v Sloveniji predčasne volitve, ter da z Janezom Janšo kot mandatarjem ne vidi možnosti za sodelovanje njene stranke v koaliciji. 

SDS naj bi po neuradnih podatkih zase želela zadržati resor obrambe, financ in notranjih zadev.

'V predprostoru vidim Erjavca, Jelinčiča in Bratuškovo' 

Vidnejši član SDS Vinko Gorenak medtem na Twitterju razburja z zapisi, kot je naslednji: "Sanjal sem: Pridem na Trstenjakovo 8 v Ljubljani, kjer domuje SDS. V predprostoru vidim Erjavca, Jelinčiča in Bratuškovo, ki klečijo na koruznih zrnih." 

Tvit, Vinko Gorenak
Tvit, Vinko Gorenak FOTO: Twitter

Pahor dialog med strankami pozdravlja 

Predsednik Borut Pahor je medtem dejal, da je zelo pomembno, da pogovori med strankami in poslanskimi skupinami potekajo. "To, da po letu in pol, ko takrat dialoga na nek način ni bilo, danes pa je, kaže na neko spremembo, ki je obetavna."

"Mislim, da je dialog osnova vseh rešitev, zlasti dobrih," je dejal Pahor v nagovoru na Forumu Kluba slovenskih podjetnikov. Kot je dejal, se še ne ve, ali bodo ti pogovori vodili v oblikovanje nove vlade. "Ampak to obeta, daje optimizem," je dejal.

Poudaril je, da je pomembno tudi zavedanje praktično vseh pomembnih akterjev, s katerimi je doslej imel možnost neformalno govoriti, da Slovenija vedno, tudi v sedanjih razmerah, potrebuje vlado, ki ima prepričljivo večino v DZ, ki se lahko zanese na to, da bo tudi pri strukturnih ukrepih imela podporo poslancev, četudi bodo ukrepi morda deloma nepopularni.

Tako je po njegovem mnenju pomembno, da ima "vlada, ki nastane v okviru tega mandata ali po predčasnih volitvah, resen program svojega dela in bo dala verodostojen vtis, da si želi nekaj premakniti". Torej da koalicijske stranke ne bodo skupaj samo zato, da bi bile na oblasti, ampak da želijo oblast izkoristiti za to, da bi stvari premaknile naprej, je povedal.

Predsednik države Borut Pahor bo posvetovanja z vodji poslanskih skupin začel jutri. 

"Imamo situacijo, v kateri bi želel pozvati vse, ki imajo odgovornost za odločitve, naj vse skupaj temeljito premislijo," je dejal in dodal, da za to imajo dovolj časa. V dialogu med različno mislečimi je treba po njegovih besedah poiskati tiste stvari, ki povezujejo. "Če je dovolj tega med glavnimi igralci v političnem prostoru, potem je mogoče oblikovati vlado že brez predčasnih volitev," je dejal.

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
03. 02. 2020 18.39
+4
A vam ni nerodno hodit na pogovore, kjer vašega člana imenujejo cmerar in sanjajo, da ponižno klečite na koruzi, ko čakaze na sprejem pri velikemu vodji?
mallonge
03. 02. 2020 13.22
+0
Vlada za večino pomeni le korito!
vinogradnik33
03. 02. 2020 13.14
+7
SMC -jevi prvaki razlagajo , da gredo v koalicijo z Janšo , ker je to dobro za Slovenijo , spomnimo , da so bili zelo , zelo proti Janši in niso hoteli v koalicijo z njim zaradi njegove preteklosti , kot se je izražal Cerar . Sedaj pa ko vidijo , da bi na predčasnih volitvah pogoreli in da ne bi prišli v parlament , je pa ta preteklost pozabljena in bi šli v koalicijo tudi s samim h... , samo , da ostanejo v parlamentu , enako je z Desus-om . Zelo slabi značaji , ki lahko za lastne koristi zatajijo lastno prepričanje !
VolkBrenin
03. 02. 2020 12.57
+3
vinko gorenak , sanjal sem . // Sanjal sem: Pridem na Trstenjakovo 8 v Ljubljani, kjer domuje SDS. V predprostoru vidim Erjavca, Jelinčiča in Bratuškovo, ki klečijo na koruznih zrnih . Ja kaj pa je to vprašam tajnico @JJansa SDS ? Čakajo na sprejem pri Janši mi je odgovrila. Ok , naj počakajo imam prednost sem ji rekel. // ....
VolkBrenin
03. 02. 2020 12.55
+3
Najbolj POVEZOVALNA stranka v sloveniji.....SDS naj bi po neuradnih podatkih zase želela zadržati resor obrambe, financ in notranjih zadev. Vidnejši član SDS Vinko Gorenak medtem na Twitterju razburja z zapisi, kot je naslednji: "Sanjal sem: Pridem na Trstenjakovo 8 v Ljubljani, kjer domuje SDS. V predprostoru vidim Erjavca, Jelinčiča in Bratuškovo, ki klečijo na koruznih zrnih . Ja kaj pa je to vprašam tajnico @JJansa SDS ? Čakajo na sprejem pri Janši mi je odgovrila. Ok , naj počakajo imam prednost sem ji rekel. sds so najbolj povezani in povezovalni z bih in rokom snežičem / ki ga janša nikoli ni videl in ga ne pozna , tako je trdil / ...z orbanom / ki.ima na steni v svoji glavni pisarni velik zemljevid z dobršnim delom slovenije pod mađarsko...in ki ga sds vabijo na svoja srečanja in so na to pristno vez z orbanom sila ponosni...s cerkvenimi oblastmi na slovenskem , katerih božjih služabnik je tudi aleksander osojnik/ župnik/ grahovo , ki trdi da živi v gnili državi in da plačuje obrtnike v kešu na roko , ker je država gnila in ji nima namena plačevati davkov...da zvonov niti ne omenjamo ...itd.itd....POVEZOVALNO...RES ...
thor11
03. 02. 2020 12.46
+4
Vinko,mi pa se nismo pozabili solzilca in vodnega topa...lp
Nabru3
03. 02. 2020 12.37
+6
Kje je ta človek delal doktorat?
Nabru3
03. 02. 2020 12.33
+14
Gorenjakov intelektualni nivo je na nivoju pomožne šole. Ta stranka nima osnovnih šans, da kdaj postane vodilna stranka v Slo. S takimi osebki sigurno ne.
el capitan 1
03. 02. 2020 12.45
+0
Ampak tako nekako bo to izgledalo. Ni sicer uzitno, da se s takimi obmetava preko javnih medijev, je pa vseeno dejstvo!
yss
03. 02. 2020 12.32
+5
Kako hitro gre morala "fuč", ko se korito odmakne. Prej so vlekli vsak na svojo stran, sedaj so pa vsi za vse.. samo, da bo še kak cekin več ..
Odkritež
03. 02. 2020 12.31
+9
SMC lahko preživi le s pokončno in konstruktivo držo, s paktiranjem z JJ , Vinkotom in njima podobnimi pa prav gotovo NE !!!
Paskakvali
03. 02. 2020 12.30
+6
Hehe....kje so pa zdaj jurišniki?
VolkBrenin
03. 02. 2020 12.47
+6
v luknjah...kot vedno ...Čakajo navodila in listke iz štaba ...dolenak jih že tipka....
JApajaDAja
03. 02. 2020 12.29
+2
edini zelo "uporabni material" iz smc je bila vesna ...pa še njo so onemogočili!
an2000
03. 02. 2020 12.27
+7
Pahor kaksen dialog neki? kreg je predstava za javnost, drugace se pa za stolcke hitro sporazumejo...demokratura po slovensko pac...
brat od pepetovga brata
03. 02. 2020 12.27
+5
vinko ti si sramota od sramote. Vinko je sdsovksi tupicus. Nabijajo cez komunajzarje, pa so sami komunjazarji.. no, ne bom sel naprej, saj je jasno na kaj ciljam. Kaksna ogaba od cloveka moras bit, da se skrivas v stranki homofobov... tipicus domobranski..
Asceding
03. 02. 2020 12.25
+8
Kakšen dialog???!!!!??? To žalijo drug drugega. Js pozdravljam predčasne volitve in brez SDS v državnem zboru
hboris
03. 02. 2020 12.37
+0
To lahko le močno upamo. Jaz bi si želel dve stranki v vladi, žal pa dveh primernih nimamo. Imamo eno primerno, vse ostale pa so že dobile priložnost in pokazale, da niso sposobne.
Asceding
03. 02. 2020 13.14
+3
Js želim da ma lmš 46 sedežev v parlamentu
Malinha
03. 02. 2020 12.19
+15
Spoštovana Profesorica. Te mokre sanje niso sadistične, ker z zunanjim svetom nimajo kaj dosti, ampak mazohistične. Gorenaki sanja sprejem pri Gospodu, na poti je obvezno klečanje na koruznih zrnih, vendar na zrna v sanjah postavi nekoga drugega (kjer je direktna bolečina prenesena na drugega, vendar je ta drugi še vedno on sam v teh svojih sanjah). Na vprašanje "Kaj je to?", dobi odgovor "Čakanje." Kar pomeni, da je del Gorenaka obsojen na čakanje, drugi del ima pa prednost. Čakalna bolečina je odrinjena v nedovršenost, reprezent čakanja je zgolj bolečina. Čakalna prednost pred Gospodom je pa višek sanj. In samo čakalna prednost je srž sanj. Sanje se namreč tu ne nadaljujejo, ne vidimo nadaljevanja sanj, samega pristopa, vstopa pred Gospoda. Gospod je namreč tako vsemogočno abstrakten, da so ga tudi sanje nemožne zapopasti. - Ergo, Gorenak, ti kar kleči, nihče ti ne brani.
tron3
03. 02. 2020 12.19
+2
Teta usoda, se zelo poigrava z njimi, ker so bli prepričani, da bodo večni!!!!!!
Rde?iAlarm
03. 02. 2020 12.15
+13
miličnik bolj sanja lgbt kot koruzo...
najvsivedo
03. 02. 2020 12.22
-8
RDEČI...Vidiš..da NE razumeš tak komentar moreš imeti VSAJ nekaj zgoraj tu pa ti nimaš...Z enim stavkom je dal vedeti na kaj se nagibajo v SDS-U.
mackintosh
03. 02. 2020 12.25
+7
o najsi svečka mala. spet razkošje v glavi kažeš? hahahahaha
hboris
03. 02. 2020 12.14
+3
Verjamem, da ne bodo šli za vsako ceno. Dovolj visoka mora biti, potem pa ni problema.
Zmaga Ukrajini ...
03. 02. 2020 12.11
+16
Kdaj bodo naši politikanti dojeli, da morajo včasih sami narediti red med svojimi vrstami, če ne gre drugače. Zdaj bi se nekaj parili med sabo, prej pa so SDS rušili vlado za vsako ceno, ne glede na to, ali je šlo za dobre, ali manj dobre projekte. Kdo še verjame v njihovo "dobrohotnost" in "povezovalnost"? Vse bi bilo treba nagnat in postavit tehnično vlado. Tole, kar se gredo zdaj, je samo grebatorstvo za lastne koristi, ne pa za korist naroda. Še zlasti rušilne stranke kot so npr. SDS bi morale na smetišče zgodovine. Če ne znajo narediti red v svoji stranki in zamenjati dosmrtnega in ljubljenega voditelja Jajota, jim ni pomoči.