Slovenija

200 milijonov težak zakon za zdravstvo že skoraj v celoti usklajen

Ljubljana, 08. 07. 2022 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
295

Vlada je obravnavala predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu. Ukrepi iz zakonodajnega predloga so težki okoli 200 milijonov evrov in med drugim prinašajo administrativno razbremenitev, prenos dela kompetenc zdravnikov na kader zdravstvene nege, načrtujejo tudi uvedbo ambulant za bolnike brez izbranega osebnega zdravnika. Minister za zdravje je dejal, da je zakon že skoraj v celoti usklajen. Zatika se pri členu, ki po mnenju Levice še vedno izenačuje javne zavode s koncesionarji.

 

Na današnji seji je vlada med drugim obravnavala predlog zakona o interventnih ukrepih v zdravstvu, ki sta ga tako minister za zdravje Danijel Bešič Loredan kot predsednik vlade Robert Golob izpostavljala kot eno od prioritet nove vlade, minister pa napovedoval že v začetku junija.

"Zakon je že praktično skoraj v celoti usklajen," je dejal minister za zdravje Bešič Loredan. Naslavlja tri ključne teme. Med drugim skrajšuje čakalne dobe, poleg tega pa je minister še poudaril: "Spremenili bomo svete zavodov v ustanovah, kjer je ustanoviteljica država. Vse sile bomo usmerili v primarno raven, da jo stabiliziramo."

Predlog bo šel v parlament po nujnem postopku, saj si vlada želi, da bi bil v najkrajšem možnem času sprejet. Minister si prizadeva, da bi ga že s septembrom lahko uporabljali.  Vlada skupaj s predlaganim zakonom pošilja v Državni zbor tudi predlog sklepa, po katerem bi bil razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu nedopusten.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan FOTO: 24ur.com

"Želimo močan javnozdravstveni sistem, v katerem bomo izboljšali dostopnost in skrajšali čakalne dobe," je dejal zdravstveni minister. 

Finančni minister Klemen Boštjančič je izrazil zadovoljstvo z načinom dela pri pripravi zakona, ki je bil po njegovi oceni zelo sodelovalen. Predlagani ukrepi bodo po njegovih besedah stabilizirali zdravstvo zlasti na primarni ravni, kjer je največji zaostanek. 

"Finančni učinek tega zakona je dobrih 200 milijonov evrov, kar je manj, kot smo sprva predvidevali," je dejal minister za finance. Zagotovil je tudi, da bodo sredstva, ki jih bodo za to dodatno vložili v zdravstvo, ciljno uporabljena. "Torej ne gre za helikoptersko metanje denarja, ampak za zelo ciljne ukrepe, ki bodo povečali učinkovitost in stabiliziral zdravstvo pretežno na primarni ravni," je izpostavil.

Zatika se pri delu glede ločevanja med javnimi zavodi, koncesionarji in zasebniki

A koalicijska stranka Levica ima glede zakona pridržek. "Neusklajen je 17. člen, kjer je govora o kaskadi. Naše stališče je zelo jasno: na prvem mestu morajo biti javni zavodi, nato koncesionarji in šele nato zasebniki," je poudaril Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po njegovem mnenju trenutno ta člen ne upošteva te kaskade, pač pa izenačuje javne zavode s koncesionarji. Stališče Levice pa je, da morajo biti na prvem mestu javni zdravstveni zavodi, ki so hrbtenica zdravstvenega sistema. 

Pred obravnavo predloga v DZ bo še eno koalicijsko usklajevanje, kjer bodo skušali priti do kompromisne rešitve, je napovedal. V odgovoru na novinarsko vprašanje pa je dodal, da brez tega kompromisa predlog nima podpore poslanske skupine Levice.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Shutterstock

Bešič Loredan je pri tem zagotovil, da je v predlogu veliko varovalk, da ne bi z vloženimi sredstvi oslabili javnih zdravstvenih zavodov in okrepili koncesionarjev. "Tukaj bomo gotovo našli kompromis," je pomiril. "Ne posegamo v javni zdravstveni sistem," pa je dejal Bešič Loredan. 

"Bojazni, da bi ta denar končal tako, da bi oslabili javni zdravstveni sistem in okrepili koncesionarje, ni," je poudaril minister. A je po njegovem prepričanju trenutno nemogoče postaviti ločnico med javnimi zavodi in koncesionarji. Tako eni kot drugi so namreč del javne mreže.

Tako bodo od 1. septembra letos do 31. decembra 2023 ob upoštevanju vključenih varovalk sproti plačevali vse opravljene storitve znotraj javne mreže. Šele po nekaj mesecih bodo lahko po opravljenih analizah v sistem vstopili čisti zasebniki, a pod pogojem, da bodo čakalne vrste še vedno dolge.

Kako bi skrajševali čakalne dobe?

Približno do sredine septembra želijo najprej ugotoviti, kakšno je pri čakalnih dobah dejansko stanje. Potem bi radi v treh do šestih mesecih čakalne dobe skrajšati za 30 odstotkov. "V dveh letih naj bi se čakalne dobe tam, kjer so strašno nedopustne, skrajšale za 70 odstotkov," je ocenil minister Bešič Loredan.

V skladu s predlogom zakona se pristojnost za opravljanje upravnega in sistemskega nadzora v zdravstvu ter inšpekcijskega nadzora na področju čakalnih seznamov oziroma čakalnih dob prenaša na urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu.

Čakalne dobe bi radi v dveh letih skrajšali za 70 odstotkov
Čakalne dobe bi radi v dveh letih skrajšali za 70 odstotkov FOTO: Shutterstock

Kaj še predvideva predlog zakona?

Predlog predvideva tudi dodatno plačilo družinskim zdravnikom in sodelavcem, ki bodo oskrbeli več bolnikov, ter nagrade mladim, ki se bodo odločili za specializacijo iz tistih vej medicine, v katerih specialistov najbolj primanjkuje, torej družinska medicina, pediatrija in ginekologija.

V skladu s predlogom zakona se pristojnost za opravljanje upravnega in sistemskega nadzora v zdravstvu ter inšpekcijskega nadzora na področju čakalnih seznamov oziroma čakalnih dob prenaša na Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu,  ki ga bo po današnji odločitvi vlade vodil nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. Vlada ga je namreč imenovala na mesto vršilca dolžnosti direktorja urada, in sicer do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, a najdlje do 13. januarja 2023, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Po predlogu je ustanovitelj javnega zdravstvenega zavoda bolj natančno opredeljen. Natančneje pa določa tudi sestavo in pristojnosti svetov tistih zavodov, katerih ustanovitelj je država.

Predlog na novo opredeljuje postopek dogovarjanja o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, za koncesije, ki se iztečejo v obdobju veljavnosti predlaganega zakona, pa se predvideva podaljšanje za dve leti.

Osebni zdravnik lahko po predlogu določena pooblastila prenese na diplomirano medicinsko sestro, pooblastila za izdajo listin o administrativno-finančnih pravicah bolnikov, denimo o nenujnih reševalnih prevozih, pa na zdravstvenega administrativnega sodelavca.

Glede na predlog bodo izvajalcem v mreži javne zdravstvene službe, ki izvajajo zdravstvene storitve nad rednim obsegom programa, plačali po realizaciji za vse tako opravljene storitve brez sklenitve posebne pogodbe.

Ker želi vlada zagotoviti stabilno delovanje zdravstvene dejavnosti na primarni ravni in večjo dostopnost do zdravstvenih storitev, predlog za poklice v zdravstveni dejavnosti določa dodatek za povečan obseg dela za posebne obremenitve in dodatek za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo.

Kaj je še obravnavala vlada?

Vlada je poleg tega na današnji seji kmetom namenila več kot dva milijona evrov zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo, dobrih 6000 evrov je namenila za pomoč morskim gospodarskim ribičem zaradi visokih cen energentov ter 15 milijonov evrov za primarno kmetijsko proizvodnjo zaradi visokih cen reprodukcijskega materiala.  

Vlada je sprejela tudi ukrepe in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja ter sklep, da se na meji z Republiko Hrvaško prične postopek odstranjevanja ograje. Prav tako pa vlada Jurija Groznika ni imenovala na funkcijo generalnega državnega odvetnika.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (295)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolfenk2
09. 07. 2022 09.02
-2
Ko leva vlada prične pumpati državni denar v zdravstvo je vsakemu jasno, da ga pumpa izključno v žepe dobaviteljskih elit za zdravstveno opremo. Spet bodo žilne opornice po 30x realne cene.
kr--en
09. 07. 2022 08.49
+1
Loredan je v nemogočem položaju. Če bo neuspesen bo letel zato, ker bo neuspešen, če pa mu bo uspelo stanje izboljšati in narediti red, ga bodo zrušili tisti, ki jih bo spravil ob milijone.
AlexReal
09. 07. 2022 08.24
+5
200 mio dodatka za zdravstvo, javni sektor že zahteva višje plače, pridejo na vrsto še ostali, nove pokrajine prinašajo nov državni aparat.... Ljudje, primite se za denarnice. Kaže, da se nam bo kolcalo po predhodnih vladah !
mate08
09. 07. 2022 08.12
+4
..fajonka je oblubljala 30 dni do specialista...je pozabila dopista eno ničlo zadaj...300
Teofil
08. 07. 2022 20.46
+2
Zatika se povsod že pri besedičenju
Julijann
08. 07. 2022 20.43
+1
Debar bo šel, ljudje pa bodo še vedno z obrabljenimi kolki šepali naokrog.
Salting
08. 07. 2022 20.29
+0
Je treba pazit, da ne bodo šli ti milijoni Janši. On je znan, da rad sesa zdravstvenim tajkunom na jahtah.
Julijann
08. 07. 2022 20.42
-3
Salting
08. 07. 2022 20.48
+0
Desni v Sloveniji edini sesajo brezsramno.
Onxxx13
08. 07. 2022 20.25
+1
Nič ne bodo naredili ne do decembra niti v 2 letih. Sicer pa kako je od delavca v javnem sektorju možno pričakovati, da se vtika v organizacijo dela, nabave, čakalne vrste in podobno. Nič novega razen veliko besed na tv in napovedanih finančnih bombončkov za zdravnike.
Spužva
08. 07. 2022 20.18
+3
Lepo se sliši, a teh 200 milijonov bomo plačali mi! Torej letno vsak ene 250 evrov. To pomeni, da bodo zavarovalnice podražile zdravstvena zavarovanja za ene 20 evrov! Kar pomeni, da bo Loredan ves strošek namenu nam! Hvala za tako vlado!!!! Plešimo! 😁
Brakedirt
08. 07. 2022 20.28
-1
vi ste manjsina, se ne rabite bati da boste sami vse placali.
Carlos Orff
09. 07. 2022 08.54
+1
Podražitev zavarovanja bo zgolj zaradi podražitve energentov
patogen
08. 07. 2022 20.03
+7
Prva točka zdravstvene uskladitve je, da se vrže 200 dodatnih milijonov stričkom in dilerjem v zdravstvu. Drugih točk ni.
Rezervni Kristus
08. 07. 2022 19.36
+8
Razložite mi,patetični "odgovorneži" spodaj,zakaj obvezne maske v UKC,če ne ščitijo?
George Bailey
08. 07. 2022 19.43
+6
Z zadnjimi izdihljaji se poskuša to norijo obdržati nad gladino..eto zato Zeta!
AlexReal
09. 07. 2022 08.26
+1
Mali miš
08. 07. 2022 19.32
+0
Doktor bo imel plačo v javni bolnici še vedno isto. Denar bo dobila le bolnišnica. A mislite, da bo zdaj zdravnik namesto 5 kolen operiral 20 kolen na dan za isti denar? Ne,ne, jih bo operiral 5, potem bo šel k zasebniku, ker tam dobi višje plačilo. In potem bo spet Gantar postal minister.
Mici888
08. 07. 2022 19.29
+0
Naj maske nosi tisti ki zeli….pa se rokavice si dejte gor hahahhaa. Nase zdravstvo pa seveda ne morejo resit…..to je sod brez dna 🤣🤣🤣🤮🤮
Mici888
08. 07. 2022 19.27
+4
Vcasih je bilo v ambulantah 5x vec ljudi pa ni bilo takih tezav ko zdaj kdo kihne in prdne, pa je konec sveta 😂😂😂😂
Mici888
08. 07. 2022 19.25
-1
Mici888
08. 07. 2022 19.25
-4
Pa kaj sta res vsi nori. Maska ne sciti ama
Holy50
08. 07. 2022 19.23
+10
Oz 500 milijonov zdravstvo prišli na 200, Lukec kaj je z dopolnilnim z zavarovanjem ga bo treba ukinit
Mali miš
08. 07. 2022 19.34
+3
O tem ni več govora. Bodo raje uvedli dodatno dodatni prispevek.
kr--en
09. 07. 2022 08.17
+1
Jst !
08. 07. 2022 19.06
+3
A toliko ste se odločili, da boste "prelili"v privatne žepe?
abcč
08. 07. 2022 18.53
+6
Tako na hitro rešit vse nakopičeno v zdravstvu-mislim, da ne bo uspelo. To bo le lepotni popravek
User2127030
08. 07. 2022 18.52
+8
Loredan, z 200 miljoni in blablablalablabla boš v roku enefa leta še najmanj 3 krat zajeclal eno in isto, ker balkanec kot si se v življenju ni delal drugo kot kradel davko plačevalski denar. Za par besed ki jih ponavljaš vedno znova si veliko preveč plačani. Zato pa imate štalo v bolnišnicah. To kaj sem videl ob neurjo, da vam je zalilo bolnišnice in kakše garderobe imate in niti ene besede na to sramoto obstaja samo ena obcija in to je, Takojšnji odstop in vrni denar ki si ga prejel kot minister...