Slovenija

'Otroci so lahko hitro mali odvisniki od sladkorja'

Ljubljana, 19. 12. 2018 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V UKC Ljubljana so pred prihajajočimi prazniki opozorili na pomen zmernega uživanja hrane in pijače. Prazničnih gurmanskih užitkov se seveda veselimo, nobene potrebe ni, da bi se jim odpovedali, vendar ne pretiravajmo in jih raje razporedimo na več dni. S tem se bomo izognili težavam, so povedali.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pred prihajajočimi prazniki strokovnjaki opozorili na pomen zmernega uživanja hrane in pijače. 

Vsako leto se zaradi prebavnih težav med prazniki poveča obisk urgence. Ob prazničnem prenajedanju nas lahko doleti zgaga, bolečine v želodcu, spahovanje, bruhanje, driska.
Vsako leto se zaradi prebavnih težav med prazniki poveča obisk urgence. Ob prazničnem prenajedanju nas lahko doleti zgaga, bolečine v želodcu, spahovanje, bruhanje, driska. FOTO: iStock

Kot so povedali v UKC Ljubljana se zaradi prevelike količine nezdrave, mastne, sladke in na sploh težko prebavljive  praznične hrane  pojavijo prebavne težave in se poslabšajo kronične bolezni.  Vsako leto se zaradi prebavnih težav med prazniki poveča obisk urgence. Ob prazničnem prenajedanju nas lahko doleti zgaga, bolečine v želodcu, spahovanje, bruhanje, driska. Strokovnjaki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zato opozarjajo, da ne le pri alkoholu, temveč tudi pri prazničnih pojedinah velja pravilo zmernosti.

Posebej moramo biti pozorni na prehrano otrok, med prazniki in tudi sicer, je poudaril prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana: "Otroci so lahko hitro mali odvisniki od sladkorja in za njih so sladkarije neke vrste droga. Tako tudi delujejo. Proizvajalci in trgovci poznajo te potrebe, zato ciljajo prav na mladoletnike. Veliko študij o posledicah sladkih pijač je bilo že narejenih. Ljudje so neodgovorni in z nezdravim načinom življenja delajo škodo sebi in zdravstvenemu sistemu. Diabetes 2 bi v veliko primerih lahko preprečili z zdravo prehrano."

Pozorni moramo biti tudi pri otrocih, saj hitro dosežemo priporočeno količino dnevnega vnosa - lahko že zjutraj kos kruha z marmelado in sveže stisnjen naravni sok.
Pozorni moramo biti tudi pri otrocih, saj hitro dosežemo priporočeno količino dnevnega vnosa - lahko že zjutraj kos kruha z marmelado in sveže stisnjen naravni sok. FOTO: Thinkstock

Hrano prevečkrat dojemamo kot nagrajevanje

Hrano prevečkrat dojemamo kot nagrajevanje, razlaga dr. Marjeta Tomažič, dr. med., s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana: "Kar ni prav. Začnemo pri otrocih, nato s hrano nagrajujemo sebe. Hrana postaja psihosedativ - zdravilo za stisko. Bolj kot smo nervozni, hitreje odpiramo hladilnik. Neodgovorni smo do svojih teles, trgovci in oglaševalci nam vsiljujejo porabo, ki je prekomerna in je ne potrebujemo. Prehranjevanje je stvar kritičnega posameznika - vprašanje je, ali res potrebujemo toliko hrane in kako škodujemo sami sebi."

Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana priporoča več doma pripravljene hrane.
Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana priporoča več doma pripravljene hrane. FOTO: UKC Ljubljana

Pri domači pripravi hrane vplivamo na količino sladkorja v hrani

Andreja Širca Čampa, univ. dipl. inž. živ. teh., vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike UKC Ljubljana priporoča več doma pripravljene hrane: "V primerjavi s kupljeno hrano lahko pri domači pripravi sami vplivamo na količino sladkorja v prehrani. Doma pripravljena hrana je lahko boljša. Niso pomembni samo prazniki, pomembno je vseh 365 dni. Pozorni moramo biti tudi pri otrocih, saj hitro dosežemo priporočeno količino dnevnega vnosa - lahko že zjutraj kos kruha z marmelado in sveže stisnjen naravni sok."

Med prazničnimi pojedinami pri enem obroku zaužijemo tudi trikratnik povprečnega kosila

Med prazničnimi pojedinami se tudi odraslim in starejšim hitro zgodi, da pri enem obroku zaužijemo trikratnik povprečnega kosila. Glede na študije je tveganje za prenajedanje višje zlasti pri ljudeh v stresu, pri tistih z depresijo, z motnjami spanja in pri ljudeh, ki so manj telesno aktivni.

Najpomembneje je, da poslušamo svoje telo in razum. "Pomembno je razumeti, da sitost nastopi z zamikom, ko je želodec že prekomerno poln, zato se je treba z hranjenjem ustaviti že pred občutkom sitosti,"že nekaj časa opozarja Darko Siuka, dr. med., spec. gastroenterolog Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in dodaja: "Dobro je slediti načelu manj je več in načelu zmernosti. Obilni in zlasti mastni obroki podaljšajo čas zadrževanja hrane v želodcu, s tem pa tudi možnost poslabšanja refluksne simptomatike z zgago, bolečino v vratu, bolečino v žlički, spahovanjem ali celo bruhanjem. Mnogo sestavin prazničnih jedi, vključno s čokolado, mastnimi jedmi, agrumi, začinjeno hrano in kavo vpliva na relaksacijo spodnjega požiralnikovega sfinktra, kot tudi alkohol in kajenje. Večina jih tudi spodbudi sekrecijo želodčne kisline in s tem še dodatno poslabša simptomatiko zatekanja vsebine iz želodca v požiralnik."

Na katere težave moramo biti pozorni?

Praznične in po-praznične prebavne težave po navadi minejo v nekaj dneh in večinoma pregleda pri zdravniku ne potrebujejo. Vendar moramo biti pozorni na znake alarma, ki pa zahtevajo obisk zdravnika čim prej: hujšanje, slabokrvnost, boleče požiranje, oteženo požiranje in zatikanje hrane v požiralniku, vztrajno bruhanje, bruhanje krvi in bruhanje črnikave vsebine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

A si ti mal bogi
20. 12. 2018 10.38
+1
Gibanje gibanje gibanje
filter
20. 12. 2018 09.41
+0
Ni krivda samo pri starših, otrocih glede uživanja sladkarij, temveč panike pri zdravnikih kot je dr. Battelino, ki vidi samo sladkorno, saj jo že leta proučuje. Moj primer je takšen, da sem prišla k njemu na pregled s sinom zaradi zastoja rasti. Ker do 15 leta sploh ni jedel nič sladkega (ni mu bilo všeč), razen pudingov Monte, mu je taisti zdravnik kar brez preiskav in telesnega pregleda (samo dvig majice) povedal, da je predebel in ga vprašal, če ve kakšni so bili tisti, ki so bili v taborišču. Sin ni predebel, saj ima samo en kg čez normalno težo. Napoten je bil na pregled na oddelek, kjer smo mislili, da mu bodo izmerili kostno maso. Toda ne, testirali so ga za sladkorno bolezen. V živo videti tega zdravnika je res tako, kot če bi pobegnil iz taborišča, saj je presuh. Mislim, da vidi samo svoje področje in zanemarja ostalo. Ta suhost se mu še prekmalu maščevala. V preteklosti so otroci tudi uživali sladkarije, pa niso imeli sladkorne oziroma niso bili debeli. Zakaj? Ker so se veliko gibali, česar pa danes ni več, zato teh sladkorjev ne pokurijo, temveč se jim nalagajo v telesu.
fairplayy
20. 12. 2018 08.58
+1
najhujši je npr ta kinder čokolada in najbolj ogabna z največ sladkorja,ker korporacije vejo, da otroci nimajo v taki meri še razvitih čutil za sladko zato ravno sladkarije za otroke vsebujejo največ sladkorja od 50g sladkorja naprej v 100g to je katastrofa imeli boste 20 letnika z sladkorno...dovolje bi bilo do 15 g sladkorja in več kakava ampak šparajo ker je sladkor cenejši in večja količina le tega prej zasvoji. Sladkor je postal največji biznis poleg nafte in mesa.
Nadzornik
20. 12. 2018 08.47
+3
Pa rojstni dnevi v vrtcih ko starši prinesejo sladkarije, tortice,bonbone in vse to iz evrospina. Katastrofa. Prepovedat vse bolj to sranje.
fairplayy
20. 12. 2018 09.01
+2
točno zdaj pa računaj 10 otrok vsdak mesec se sladkajo potem imajo še privat zabavo z vsakim posebej pa z domačimi pa z njihovimi prijatelji pa med prazniki 5 božičkov in miklavžev in seveda vsaki dan je na jedilniku bonboni, še posebej želatinasti iz živalskih maščob so prava energijska bomba tukaj pa obsojam starše in potem imamo v ordinacijah polno hiperaktivnih otrok, katerim se prepišejo pomirjevala in še farmacija zasluži win win kombinacija za vse razen za našo prihodnost...
fairplayy
20. 12. 2018 08.40
+4
še tisto malo otrok kaj imamo bomo ustvarili sladkorne bolnike življensak doba več ne bo takšna kot je trenutno. Najbolj žalostno, da starši, ki se trudijo z zdravo hrano jim v vrtcu in šoli vse na glavo postavijo vrstniki, ki v torbah zraven prinesejo kljub neodobravanju vzgojiteljev in učiteljev polno sladkarij, katera delijo z ostalimi. Včasih je bil bonbon enkrat na mesec ne pa vsak dan 200g želatine!! Kako ste starši lahko tako neodgovorni zakaj mora biti zraven darila vedno nekaj sladkega zakaj ne morejo biti namesto tega jabolka, suhe slive, pomaranče...?
Nadzornik
20. 12. 2018 07.32
+8
Ljudje pamet v glavi moramo sami uporabljati. Večina kar je na spletu in v široki ponudbi ni najbolj zdravo, ne za duha niti želodec. Zato zmerno. Ne verjet oglasom, ponudbam, znižanjam itd. kar se tiče nezdrave hrane pa ojej. Ne sam cuker. Skoraj vse v trgovinah je na nek način nezdravo. Manj jest. In tisto manj naj bo čimboljši približek zdravemu.
Jak Tobim
20. 12. 2018 07.27
+0
sveta preproščina - pa prepovejte že enkrat ta namizni sladkor in an planetu ne bo več debeluhov? pa kaj še. premastna, presladka, preveč beljakovin in vse to v enormnih porcijah. to je to. sladkor je grešni kozel, ki ga, seveda, dajmo ven iz prehrane, ampak svet porabi vsako leto manj sladkorja na prebivalca in je vseeno čedalje bolj debel - sladkor je zamenjal s proteini in predvsem maščobami. z mastno hrano pa smo iz več kot stokilnežev prešli na dvesto in večkilneže. nekaterim se cuker še v sanjah prikazuje. sladkor ni krivec za vse. dajmo si že to dopovedati. niti ne povzroča, samo po sebi, sladkorno, niti debelost,.. gledam modela, ki pripravlja na tv maščobarije brez sladkorja in se je odkar na žlice je olja in puter s saharinom zredil za dvakratnik od svoje prve oddaje. ja, nič na svetu ne moreš jest čez vse meje, brez posledic.
Tomaz1980
19. 12. 2018 21.05
+7
Gledal sem nanizanko "Reka ljubezni" in glej ga zlomka... Spet reklame o sladkarijah!!! Umaknite ta članek in nehajte zavajati!!!
mitschke00
19. 12. 2018 18.00
+12
Odrasli so se bolj odvisni od sladkorja Je treba it sam mal na ulico pogledat, ti ni nč jasno.Mal manj jest pa v fitnes hodit, tako kot jaz to počnem, pa bo
spidman
19. 12. 2018 18.02
-6
ma kej bljis ti haha. k se ti po imenu vid da mas 208kil
spidman
19. 12. 2018 17.58
+4
najprej cukr pol pa droge.. vemo kako to poteka
Fulano in Beltrano
19. 12. 2018 16.34
+12
Saj se lahko pove tudi konkretno. Ph faktor najbolj poznane in prodajane "kole" je 2.5. Ph faktor krvi pa 7.45. Samo, da se izniči negativen vpliv enega kozarca s sladkorjem nabite pijače, bi morali popiti 32 kozarcev vode. Pa vsi iz dneva v dan videvamo enormne količine teh pijač v nakupovalnih vozičkih. In nekako se ne morem znebiti občutka, da tisti z nižjimi prihodki še bolj posegajo po teh pijačah.....
nezhy123
20. 12. 2018 09.37
-1
veš kaj pH (taho se napiše) faktor sploh je??? veš koliko je 2,5 (močna kislina, HCl npr) Je pa negativni desetiški logaritem koncentracije oksonijevih ionov. Ne bluzi prosim...
flatearth
19. 12. 2018 15.40
+17
"Vzgoja" otrok se danes začne že zeloo zgodaj,
periot22
19. 12. 2018 15.25
+33
Nikoli ni reklam za sadje in zelenjavo vedno za sladkarije!
periot22
19. 12. 2018 15.24
+2
Odrasli se prej!
METKA102
19. 12. 2018 14.51
+45
Ukinite prodajo slabe hrane, zaprite ta pocen štacune, ne prodajajte več cigaret pri vsaki blagajni v trgovini s hrano, alkohol bi lahko prodajali v posebnih trgovinah in ljudem dajte toliko denarja, da bodo lahko kupili kvalitetno hrano in še prej jih je pa treba naučiti kuhati. Ker če bi kuhali in tudi kaj spekli doma, v trgovinah ne bi bilo na vseh policah in zamrzovalnikih toliko že pripravljene hrane. Ker je pač ne bi kupovali. Trgovci pač prodajajo tisto, kar dobro gre v promet in s čemer si delajo dobičke.
Kvagleas
19. 12. 2018 15.17
+6
ggargamell
19. 12. 2018 15.24
+6
a te res tako morijo čiki in alko ?? zate so jih zakrili da jih ne gledaš a te še kar motijo ??? jaz ne kadim ne pijem in ko pridem v trgovino tega sploh ne porajtam haha kaj vas vse moti res čudno glede hrane maš pa na izbiro milijon različne hrane in kupiš zdravo ali ne zdravo lahko cuker ali brez ???če ti ni všeč trgovina nobena lahko meso kupiš v mesariji ali pa na črno od kmeta ostalo si posadiš na vrtu ali si kupiš njivo
Tomaz1980
19. 12. 2018 15.56
-5
Prideš iz službe maš potem še 1000 opravkov, kje pa maš potem čas še kosilo skuhat.
Krematorij666
19. 12. 2018 16.02
+11
Ajde ne serite ni časa skuhati kosilo...več dela je, da se sploh odločiš kaj boš kuhal kot sama kuha...vsak obrok je pripravljen v manj kot 60 minutah, torej nič več kot iskanje junk fooda v trgivini in pogrevanje...
METKA102
19. 12. 2018 16.17
+11
Krematorij, imaš kar prav, le organizirati se je treba. Če za nekaj dni naprej sestaviš jedilnik, se kar da. Nekatere jedi se lahko zamrznejo, druge pogrejejo naslednji dan. Ni potrebno vsega kupovati sproti in šele v trgovini razmišljati kaj bi kuhal in po možnosti še lačen. Jasno, da kupiš nekaj kar bo hitro, da le zapolniš praznino v želodcu.
Jak Tobim
20. 12. 2018 07.31
+1
zdrava hrana ni dražja od nezdravih maščobarij - to je mitologija. krompir, fižol, repa, lanena semena, polnozrnate moke iz katerih si specite kruh, testenine, zamrznjena zelenjava in vsakokratne akcije zelenjave - pa koga vi tukaj? zdrava hrana ni dražja. kdo je to vsilil. zdrava, preprosta hrana je cenejša.
DirtySanchez
19. 12. 2018 14.49
+55
pa ravno na pop tv je največ reklam za čokoladice, prigrizke in vso nezdravo hrano...prvo ljudem nekaj ponujate, nato pa pišete kako je vse to škodljivo...…. žalostno
METKA102
19. 12. 2018 14.55
+22
Če pogledaš koliko je reklam na pop tv ali pa na slo, ki jo za povrh še plačujemo ugotoviš, da je reklam približno polovica programa. Edino kar je ok je zamik programa in preskočiš vse te butaste in škodljive reklame.
Uporabnik1385495
19. 12. 2018 14.47
+21
Sladkor je naceloma v khani in pijaci nepotreben,saj ga je narava dala tja,kjer mora biti.Voda z okusom?????In napitek z....????? Kaj sploh vse to je?Cemu sluzi?
flisd
19. 12. 2018 14.47
+10
Jaz osebno pa ne vidim drugačne rešitve kot ceno zdravstvenega zavarovanja do 50ega leta prirediti zdravstvenemu stanju. Torej, če ima nekdo ITM nad 30 naj plača 40% več. Če nekdo kadi, naj plača tudi več. Če je nekdo kroničen alkoholik, naj plača še več. Enostavno. Ali pa obratna smer. Boljše je zdravstveno stanje (v smislu kroničnih bolezni), manj plačaš zavarovanja.
Krematorij666
19. 12. 2018 14.54
+7
Tipično razmišljanje mladiča...upam da ne fašeš kakšno rwsno zdravsteno težavo in padeš v tvojo rizično samoplačniško skupino...debil ki ima domet razmišljanja le za 24ur...
flisd
19. 12. 2018 14.59
-4
Če si ti odrasel in se izražaš na način, je to samo dokaz, da je tvoja zdravstvena težave ena in edina. Ekstremno pomanjkanje sivine v tvoji glavi.
PegySue
19. 12. 2018 15.09
+11
Kaj pa onesnažen zrak,pasivni kadilci,hitra in nezdrava hrana zaradi "obveznih" nadur v službi,pa živčne bolezni zaradi stresa;revščine,izgube službe ali bližnjega? V katero plačilno skupino spadajo našteti?
Krematorij666
19. 12. 2018 15.10
-1
In tvoje ki živi iz rok v usta in ne gleda v prihodnost...po tvoji logiki bi tudi morali ukiniti dodatek za pokojnino pri plači, ker jo trenutno ne prejamaš...bolje sivina kot vajum v glavi...lp
flisd
19. 12. 2018 15.13
+1
@Krematorij666, to pa definitivno. Ker naša generacija bo plačevala za sedanj in še za bodoče. Mi tega denarja videli ne bomo. In tudi pokojnin ne.
flisd
19. 12. 2018 15.15
+2
Podpiram pa definitivno plačevanje šolnin od SŠ naprej. Že ko sem študiral, sem jih podpiral. Da mi ne boš še tega metal pod noge. Češ izšolali ste se na ramenih naših plač.
flisd
19. 12. 2018 15.18
+3
@PegySue; Ne mi govoriti o nadurah. Sam delam v raziskovalni sferi pri nas in v tujini. Delam praktično cel čas. Spim v povprečju zadnjih 5ih let 5 ur na dan. Ta stres je samo javkanje. Človek je narejen za dosti hujše napore.
Sputnik
19. 12. 2018 14.46
+4
tujska legija svojim pripadnikom odsvetuje uporabo cukra ker je lobotomija za možgane. slabi delovanje uma bolj kot česa drugega. še v kavo jim ga raje ne dajo kot ja
Krematorij666
19. 12. 2018 14.44
+14
Hahaha..vceraj alkohol, danes pa so le prišli do pravega morilca...dokler bodo izdelki z dodanim sladkorjem cenejši ne bi drastičnih sprememb...
DirtySanchez
19. 12. 2018 14.46
+7