Slovenija

Prenova ljubljanske urgence v polnem teku: 'Pregledamo vse poškodovance'

Ljubljana, 04. 04. 2019 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
12

Konec marca se je v UKC Ljubljana začela tretja faza izgradnje urgentnega kirurškega bloka. Po uspešni selitvi je delo zdaj organizirano na novih lokacijah. Za bolnike, ki iščejo pomoč na urgenci, je poskrbljeno enako kot prej, zagotavlja namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc.

Prenova je prinesla nekatere lokacijske spremembe za oskrbo poškodovancev in urgentnih kirurških bolnikov. Gradbena dela potekajo v delu, kjer so do zdaj obravnavali lahke poškodovance, abdominalne, urološke in kardiovaskularne bolnike. Te zdaj obravnavajo v bodočih triažnih ambulantah. Spremembe so tudi pri sprejemni pisarni.

Delo je sedaj tako nekoliko bolj razdrobljeno. "Razdalje so večje. To je bil eden glavnih strahov, ki smo jih imeli. A zaenkrat večjih težav zaradi tega ne opažamo, bi pa nam prišla prav še kakšna pomoč glede transporta bolnikov," je v izjavi za medije opisal namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc.

Delo poteka nemoteno

Zagotovil je, da delo po selitvi poteka nemoteno. Na začetku so sicer imeli nekaj težav predvsem tehnične narave, ki pa so jih hitro odpravili. V prvih dneh po selitvi je bilo tudi nekaj dezorientacije obiskovalcev, a poleg novih označb pri njihovem usmerjanju pomaga tudi osebje.

Število bolnikov, ki jih obravnavajo na urgenci, ostaja enako ne glede na selitev. "Pregledamo vse poškodovance, ki pridejo k nam," je zatrdil Tominc. Najbolj obremenjeni meseci pa šele prihajajo. Največ bolnikov pomoč na urgenci namreč poišče aprila, maja in v začetku junija.

Vsi obiskovalci morajo med prenovo čakati v enotni čakalnici, kar se najbolj opazi med vikendom, ko je obremenitev urgence največja, tudi zaradi prenosa sobotne dežurne službe ljubljanskega zdravstvenega doma v klinični center. Med vikendom pregledajo tudi prek 850 bolnikov, ki običajno pridejo s spremljevalci. Število obiskovalcev po oceni Tominca tako lahko krepko presega številko 1500. "Čakalnica ni prav velika," je dodal ob tem.

"Menimo, da je ta dodatna obremenitev preveč za te prostore. Najbrž se bomo ponovno poskušali pogovoriti z Zdravstvenim domom Ljubljana, da bi razmislili, da bi svoje dežurstvo ponovno uvedli v njihovih prostorih," je še napovedal Tominc.

Prenova je zelo zahtevna

Po besedah pomočnika generalnega direktorja UKC Ljubljana za tehnične zadeve Jureta Dolinarja ta faza prenove obsega okoli 1300 kvadratnih metrov površin. Prostori urgence, ki so stari več kot 40 let, so potrebni celovite prenove. Prenavljajo vse inštalacije, zamenjali bodo tudi dotrajano medicinsko opremo, je pojasnil Dolinar.

"Prenova je zelo zahtevna, ker se izvaja v središču urgentnega kirurškega bloka," je ocenil Dolinar. Projekt je organiziran tako, da delavci ne motijo obiskovalcev in zaposlenih. Prostor prenove je zaprt in razen ropota so po besedah Dolinarja vzpostavili gradbišče, ki je čim manj moteče za okolico.

Projekt prve od treh delov prenove urgentnega kirurškega bloka je šel v roke podjetju Medicoengineerig, ki je na razpisu ponudil ceno 4,9 milijona evrov. Vsak del prenove naj bi trajal eno leto.

Prenova urgence
Prenova urgence FOTO: Damjan Žibert

V drugem delu načrtujejo prenovo prostorov, kjer so zdaj diagnostika, mavčarna in ambulanta za težje poškodovane, v zadnji fazi pa bodo prenovili še prostore za reanimacijo in urgentne operacijske dvorane. Zadnja faza je povezana tudi z dograditvijo operacijskega bloka.

Diagnostično-terapevtski servis, del katerega je tudi urgentni kirurški blok, so sicer začeli graditi pred približno 11 leti. Lani so tako v UKC Ljubljana odprli nove prostore splošne nujne medicinske pomoči in internistične prve pomoči, pot do teh pa je bila dolga in polna zapletov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
05. 04. 2019 08.19
+5
Potrebno bi bilo narediti totalno nov klinični center,ker ta je kljub obnovitvam že odslužil svoje
Absolutist 1
04. 04. 2019 21.31
+6
Pred 12-mi leti začetek izgradnje in sedaj še 3 leta do dokončanja urgence.Z 1 letnim vladanjem 2012 JJ,je ostalih 14 let do eventualne izgradnje jevladala falanga še danes vladajočih mešancev.
mindfields
04. 04. 2019 20.07
+3
Je pa zanimljivo da so v Banja Luki v tem času poleg obstoječeg UKC zgradili popolnova nov ultra moderen UKC..smo pa leta 2017 bili na konferenci in obisku Beograjskem UKC sicer jih ima 3 pa njihovi Vojaško Medicinskoj Akademiji in sem ostal brez besed ko sem videl koliko let so pred nami..sramota a imamo se za ne vem kaj..
Tomvojo
04. 04. 2019 19.35
+5
Pazite da boste cevi za kisik in druge pline pravilno napeljali in priklopili.
Dragr123
04. 04. 2019 17.13
+6
Ja seveda se čaka na urgenci razlog so pa ponavadi predvsem tisti posebneži, ki hodijo tja zaradi prehlada, modric, prask...
TITO 50
04. 04. 2019 15.58
+7
Za bolnike je poskrbljeno tako kot nekoč, da se še več čaka, saj delata samo dve travmatološki ambulanti, paciente pa kategorizirajo po stopnji nujnosti, tako da če prideš slučajno z napotnico čakaš dobrih 7 ur. Za sveže poškodbe pa najmanj 4 ure. Toliko o tem kako je poskrbljeno za paciente.
Gosth
05. 04. 2019 11.18
Enohp
04. 04. 2019 15.40
+7
uuuu glej ti to! V zdravstvu nam gre pa očitno odlično!
Luka40
04. 04. 2019 14.27
+8
Me zanima, če bodo poškodovanci po prenovi urgence čakali manj kot cca 4 ure na pregled??!
mertseger
04. 04. 2019 14.23
+24
3 leta bodo prenavljali pa sedaj že 2 leti, pa v tem času zgradijo v tujini objekte v velikosti nekaj kliničnih centrov skupaj.
vectra c
04. 04. 2019 13.51
+8
Prenovo naj plačajo prejšnji izvajalci
ivanzDoba
04. 04. 2019 13.39
+21
Upam, da bodo dela opravljena kakovostno in da ni zopet 100 Zidarjev (posrednikov) zraven!