Slovenija

Prenova ruškega mostu: najprej omejitev hitrosti, nato popolna zapora

Ruše / Selnica ob Dravi, 06. 11. 2020 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
7

Direkcija za infrastrukturo bo predvidoma naslednje leto, takoj po uspešni izvedbi javnega naročila za izvajalca del, začela s sanacijo mostu čez Dravo v Rušah. V času del načrtujejo popolno zaporo mostu, predvidoma še ta mesec pa bodo do začetka del tam hitrost omejili na 30 kilometrov na uro ter omejili promet za težka tovorna vozila.

Direkcija RS za infrastrukturo za zagotavljanje varnosti redno pregleduje vse premostitvene objekte na omrežju glavnih in regionalnih cest. Ob zadnjem obdobnem pregledu omenjena mostu so tako ugotovili, da je stanje objekta zelo slabo. "20. marca letos je bila na mostu evidentirana razpoka, na katero bi lahko negativno vplivale vremenske razmere v jesenskem in zimskem času, bodisi potencialne druge nepredvidene obremenitve," so preko družbenega omrežja Facebook ob tem sporočili z Občine Ruše.

Zaradi stanja mostu na cesti med Rušami in Selnico ob Dravi so zato že začeli z aktivnostmi za obnovo objekta in navezovalne ceste.

Most je bil zgrajen leta 1967 in nazadnje saniran leta 1989, ob tem dodajajo na ruški občini. Zaradi nastalih poškodb in z namenom zagotavljanja varnosti in stabilnosti mostu, bo na mostu od predvidoma novembra do začetka del veljala omejitev hitrosti na 30 km/h in omejitev prometa za vozila z največjo dovoljeno maso nad 25 ton. V času izvajanja del pa je neto predvidena popolna zapora mostu. Pričetek gradnje je predviden po izvedbi javnega razpisa za pridobitev izvajalca del, in sicer predvidoma v začetku leta 2021.

Kot so danes sporočili z direkcije, pa bodo v sklopu rekonstrukcije izvedli tudi razširitev objekta s pločnikom na eni strani in z dvosmerno kolesarsko stezo kot delom dravske kolesarske povezave na drugi strani mostu.

Prenova predvideva rekonstrukcijo mostu: vrednost del okoli tri milijone evrov, zaradi zahtevnosti projekta bo gradnja trajala najmanj leto in pol

Medtem je v pripravi javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del, ki bo predvidoma objavljeno do konca leta, z gradbenimi deli pa naj bi začeli predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta. Vrednost del je po projektantski oceni okoli tri milijone evrov. Ob tem na direkciji poudarjajo, da gre za zelo zahteven projekt, tako bo gradnja trajala približno leto in pol, kar pomeni zaključek gradnje jeseni leta 2022.

Rekonstrukcija 131 metrov dolgega mostu z umestitvijo kolesarske steze na eni in hodnika za pešce na drugi strani objekta namreč vpliva na spremembo zasnove statičnega sistema objekta, kar pomeni zelo zahtevne posege v konstrukcijo, ki v času izvedbe del ne sme biti obremenjena.

Ker so pri zadnjem obdobnem pregledu evidentirali poškodbo, na katero bi lahko vremenske razmere v jesenskem in zimskem času oziroma druge nepredvidene obremenitve negativno vplivale, bodo novembra in vse do pričetka del omejili promet za vozila nad 25 ton ter znižali najvišjo dovoljeno hitrost na 30 kilometrov na uro.

Za strokovno in kvalitetno obnovo mostu, pa je treba zagotoviti ustrezne delovne pogoje ter za čas gradnje vzpostaviti tudi ustrezen in hkrati optimalen začasni prometni režim.

Na direkciji so pri iskanju rešitve glede spremembe prometa v času obnove tako preučili več variant, med njimi tudi možnost preusmeritve prometa preko začasnega montažnega jeklenega mostu, ki pa se je zaradi specifičnosti območja izkazala kot neizvedljiva. Zato so se na koncu odločili za popolno zaporo prometa oziroma mostu, kar se je - tako na ruški občini - izkazalo za edino ustrezno rešitev.

Obvoz bo urejen po državnih cestah skozi Maribor. Prebivalci iz območja Ruš bodo tako vsaj leto in pol proti Selnici ob Dravi in naprej proti Koroški morali preko Koroškega mostu v Mariboru ter mimo Kamnice.

"V času zapore bo vodenje prometa urejeno z uradnim obvozom po državni cesti, pri čemer bo obvoz iz obeh strani popolne zapore potekal preko Maribora. Iz smeri Ruš po Kolodvorski ulici ter po regionalni cesti R2-435, odsek 1432 Maribor–Ruše preko krajev Bezena, Bistrica ob Dravi ter Limbuš. Obvoz se bo nadaljeval po glavni cesti G1-1, odsek Maribor (Koroški most)– cesta Proletarskih Brigad čez Koroški most, kjer se bo v krožnem križišču preusmeril na glavno cesto G1-1, odsek 0245 Ruta–Maribor (Koroški most) do Selnice ob Dravi v skupni dolžini obvoza 24,6 km (28 min)," pot opisujejo na občini.

V času popolne zapore prehod mostu ne bo mogoč niti za pešce in kolesarje.

"Sanacija mostu je nujno potrebna za našo varnost," pa ob tem še dodajajo na Občini Ruše ter se zahvaljujejo za razumevanje in strpnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

za bojši jutri
06. 11. 2020 17.19
+3
Ali so nesposobneži že slišali za začasni pontonski most? Če ga naša vojska nima, si ga naj sposodijo pri Rusih. Ogromno ljudi se vsakodnevno vozi na delo iz Selnice v Ruše in obratno. Obvoz čez Maribor je pa le malo prehuda in to kar leto in pol. V tem času bi lahko zgradili nov most .
Periot222
06. 11. 2020 17.01
+2
GRADNJA 3 LETA IN POL SRAMOTA!
štajerc65
06. 11. 2020 16.24
A je Ruski ali Selniski most?
štajerc65
06. 11. 2020 16.23
+2
Pa saj ga je ZA pred kratkim barval?
Amasakul
06. 11. 2020 16.10
+2
vsi mostovi so potrebni prenove, le da na veliko skrivajo pred normalnim folkom. Zakaj zdaj 25 km/h, ker je zadnja varijanta da se popravi...
Nin?a1229
06. 11. 2020 15.56
+2
Kaj a ga bojo z voščenkam prebarval ?
grunger81
06. 11. 2020 14.32
-1
Vprašanje kaj vse bodo našli pri prenovi. Sploh iz časov vojn. Vso srečo