Slovenija

Ministrstvo razmišlja o razveljavitvi pogodbe, prodajalec: To je misija nemogoče

Ljubljana, 12. 01. 2024 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.L., Tadej Grešovnik, Marko Gregorc, M.V.
Komentarji
868

Ministrstvo za pravosodje se z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti ali razveljavitev pogodbe za nakup prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče, je dejala ministrica Dominika Švarc Pipan. "Pogodba, ki temelji na napačnih ali prirejenih cenitvah, gotovo ne more obveljati," je ob tem ocenila. Govorili smo s cenilcem, ki je potrdil, da cenitve sicer res ni opravil sam, da pa jo je pregledal. Poleg tega je imelo ministrstvo na voljo še dve lokaciji. Zakaj je torej izbralo stavbo na Litijski 51?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sporen nakup sodne stavbe
    01:49
    Iz 24UR: Sporen nakup sodne stavbe
  • Iz 24UR: Je ministrstvo zahtevalo cenitev?
    05:12
    Iz 24UR: Je ministrstvo zahtevalo cenitev?

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je zatrdila, da na ministrstvu s prevzemom ali obnovo prostorov v stavbi na Litijski cesti v Ljubljani ne bodo hiteli oziroma nadaljevali. "Kar se mene tiče, je ta zgodba ta trenutek v tem delu končana. Najprej moramo razčistiti, ali smo resnično v ta nakup šli prevarani," je ministrica dejala v izjavi ob robu izredne seje DZ.

S pomočjo državnega odvetništva zdaj preučujejo možnosti za zahtevanje ničnosti pogodbe oziroma njeno razveljavitev. Švarc Pipanova pa pričakuje, da bo državno odvetništvo v nadaljevanju tudi prevzelo vse postopke v omenjeni zadevi, z njimi se bo sestala v kratkem. Želi si, da bodo vsa dejstva preiskali tudi kriminalisti ter ukrepali pristojni organi pregona.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) namreč preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov za Upravno, Delovno in socialno sodišče ter Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Ministrstvo za pravosodje namreč ni naročilo svoje preverbe cene in naj bi stavbo preplačalo. Za 7,7 milijona evrov jo je kupilo od podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki pa je za nakup stavbe leta 2019 odštel 1,7 milijona, smo prvi poročali na naši strani.

"Jaz ne morem z metrom hoditi po lokacijah in preverjati sodnih cenilcev"

"V dobri veri smo se zanašali na cenitve sodno zapriseženega cenilca, ki ima najvišje postavljene standarde za izdelavo cenitve," je v komentarju posla vnovič poudarila ministrica. Kot so sicer v četrtek še razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod cenitvijo, novinarjem dejal, da cenitve ni naredil on sam, ampak cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Posli, ki so bili sklenjeni "na podlagi lažnih prikazovanj dejstev, so seveda prevara", je ob tem dejala ministrica, a poudarila, da ne ve, kako bi lahko ministrstvo samo ugotovilo, da je nekdo podpisal dokument, ki ga ni sam izdelal. "Če smo bili prevarani, bomo seveda naredili vse, da iz tega posla tudi izstopimo," je vnovič zatrdila.

Prepričana je sicer, da so strokovne službe v večstopenjskem mehanizmu preverjanja dokumentacije slednjo pregledale. Službe so ministrici tudi zagotovile, da v vseh mehanizmih, ki jih je spremljala tudi notranja revizija, ni prišlo do napak ali opustitev iz malomarnosti, je navedla Švarc Pipanova. "Če bi se pokazalo, da gre tukaj za neko tako malomarnost, sem jaz vedno pripravljena prevzeti odgovornost. Sem tista zadnja, ki pravzaprav vsa gradiva podpiše, a gotovo ne morem jaz biti tista, ki bi bodisi hodila z metrom po lokacijah bodisi preverjala ali klicala sodne cenilce, če so resnično oni izdelali cenitev," je poudarila.

Preučujejo uvedbo disciplinskega postopka

Po ministričinih besedah sicer na ministrstvu preučujejo tudi možnosti o uvedbi disciplinskega postopka, bodisi zoper enega bodisi zoper oba cenilca. "Če se te navedbe izkažejo za resnične, moramo terjati tudi odgovornost sodnih cenilcev, kajti to so cenilci, ki izvajajo cenitve v sodnih postopkih, torej je tukaj tudi lahko še vprašanje verodostojnosti njunega drugega dela," je pojasnila.

Ob tem je opozorila še, da takšne zgodbe mečejo slabo luč na celotno institucijo sodnega cenilca, kar v javnosti sproža dvom v verodostojnost cenitev, na podlagi katerih državljani sklepajo pravne posle. "Narediti moramo torej vse, da terjamo odgovornost tistih, za katere se bo izkazalo, da so odgovorni, da tudi v tem smislu povrnemo zaupanje ljudi v delovanje pravosodja, ki je s takšnimi dejanji seveda načeto," je sklenila ministrica.

Razdrtje pogodbe je "misija nemogoče"

Da so pred misijo nemogoče - odgovarja Sebstjan Vežnaver, ki je v izjemnem poslu s preprodajo razpadajoče nepremičnine na Litijski 51 v nekaj letih zaslužil okroglih šest milijonov evrov. "Jaz nisem politik, sem podjetnik. Mi je žal, da sem postal žrtev političnega obračunavanja. Ko sem se s pravniki danes pogovarjal, pravijo, da je to pogodbo nemogoče razdreti. Zato, ker je kupljena po sistemu videno-kupljeno."  

Kar potrjuje tudi člen v pogodbi, ki smo jo pridobili. Le na štirih straneh je spisana kupo-prodajna pogodba, ki - z izjemno protikorupcijske klavzule - nima nobenih posebnih varovalk. Vežnaver sicer trdi, da cenitve, ki je zdaj jabolko spora, ministrstvu sploh niso poslali. "Cenitev ni bila zahtevana in je zato tudi nismo dali. Jaz ne vidim nič spornega v tej cenitvi. Mislim, da je vsaj realna, če ne prepoceni."  

Ministrica odgovarja: "Ali ena ali druga cenitev ali pa obe nista bili korektno izvedeni že samo iz dejstva, da je cenilec Anton Rigler povedal, da druge centive pod katero je podpisan, ni naredil sam."  

Da je dokument spisala druga cenilka, Breda Zorko, nam je v telefonskem pogovoru potrdil tudi pod cenitev podpisani Rigler. "Jaz sem cenitev pregledal, ker sva že parkrat skupaj delala. V bistvu še zmeraj trdim, da je cenitev prava." Cena se mu glede na podatke in lokacijo zdi realna. "Lahko je tudi nižja, ne bom rekel. Lahko je pa tudi višja."  

Vežnaver je za cenitev sicer odštel vsega 1200 evrov. Zato čudi, da pri 7,7 milijona evrov vrednem nakupu nepremičnine, ministrstvo ni najelo svojega cenilca. "To je pa zelo nenavadno. Jaz sem delal tudi za državo. V bistvu za znesek 60.000 evrov, ko so naredili še dve cenitvi. Tukaj pa za sedem milijonov tudi preverjali niso ničesar. Jaz mislim, da je tukaj velika odgovornost ministrice."  

Na voljo pa sta bili še dve drugi lokaciji ...

Ob stavbi na Litijski so dobili še dve ponudbi. Prvo je oddalo podjetje Kompas shop. Ministrstvu so ponudili prostore v stavbi nekdanje SKB na Trgu Ajdovščina.  Za dobrih 2900 kvadratnih metrov površin so želeli slabe štiri milijone in pol evrov kupnine. Oziroma 1.532 evrov na kvadratni meter. Prostori bi bili vseljivi, a brez parkirnih mest.  

Drugo ponudbo je posredovalo podjetje Monetic. Ministrstvu so ponudili del Metalke, skupaj dobrih 10.000 kvadratnih metrov prenovljenih pisarn, arhivov in tudi parkirnih mest. Cena na kvadratni meter je bila 1900 evrov.  

Kot je znano pa so na ministrstvu izbrali stavbo na Litijski cesti za ceno 1.502 evra na kvadratni meter. Na dražbi se je le s težavo prodala. Naposled je bila prodana šele v četrtem poizkusu za skoraj polovico cene. 15. novembra 2019 jo je 1.700.000 evrov odkupil Vežnaver. Lani jo je želel prodati Ministrstvu za javno upravo. Zanjo je želel dobrih 16 milijonov in pol oziroma 3233 evrov na kvadraten meter, a bi stavbo za ta denar popolnoma obnovil.  Za neobnovljeno je ponudil ceno 1.500 evrov na kvadratni meter, zanimivo, le dva evra manj, kot je bila kasnejša cenitev stavbe, ki naj bi jo neodvisno opravil zaprisežen cenilec.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (868)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
17. 01. 2024 21.03
+1
A lahko tole žensko odstranite iz javne uprave, ker krade, dela škodo, se spreneveda in laže. Prosim...
Rado Jarni
17. 01. 2024 09.37
+1
Pravnica podpiše pogodbo in jo ne prebere, nobena lučka se ji ne prižge! Res nimamo sreče s pravno državi, zdravstvom......
BedanecinPehta
15. 01. 2024 21.07
+3
Le kam je izpuhtela zdrava kmečka pamet 🙈
JanezNovakJohn
14. 01. 2024 13.52
+3
Če so Slovenski zapori 120% zasedeni je potrebno zmanjšat povpraševanje. Torej je potrebno zvišat denarne kazni in zaplembe premoženja. Pa ne za prometne prekrškarje.
JanezNovakJohn
14. 01. 2024 10.48
+1
Namesto da bi ministri gradili nove napredne sisteme, morajo paziti kdo jim kaj ukrade, podtakne, zaser.. . Še vedno smo Balkanci.
JanezNovakJohn
14. 01. 2024 10.02
+3
Verjamem da Pipanova ni imela nič neostika na prstih. Ni ga pa videla pri drugih kar je njena naloga. Poleg tega je ustvarila madež na SD. Žal bo morala Fajonova ponuditi novega ministra.
tanjaz
13. 01. 2024 21.41
+4
4 stranska pogodba za nakup nepremicnine v vrednosti 7,7miljona?! Obicajna pogodba o zaposlitvi ima vec strani🤣 Veznaver trdi, da je razveljavitev misija nemogoce, kar mu tudi verjamem, saj se je zagotovo zavaroval z najboljsimi odvetniki iz podrocja koruptivnih poslov. V vseh zadnjih najbolj odmevnih spornih nepostenih poslih je vpletena nina zidar klemencic..afera DARS, afera ZILNE OPORNICE ITD
Xdata1
13. 01. 2024 19.29
+5
ap100
13. 01. 2024 19.07
+1
noro cenilka ki je jj parcelo ocenila na skoraj nič tu ni imela problema da podrto bajto oceni x 4 dokaz kaj delajo sodišča v želji po obsodbah
ap100
13. 01. 2024 18.59
+4
žal se strinjam s prodajalcem, če bodo preveč poskušali bo to davkoplačevalce še dodatno drago stalo
nostalgik
13. 01. 2024 16.02
+1
ŠE EN DOKAZ , DA SLOVENCI NE ZNAMO IMETI DRŽAVE, JUGOSLAVIJA JE BIL ZAKON
ap100
13. 01. 2024 18.58
+4
JanezNovakJohn
14. 01. 2024 13.49
No ja, malo bi jo bilo potrebno sfrizirat in obdržat goli otok. Slovenske Dob je 120% zaseden.
andraa
13. 01. 2024 14.53
+0
NPM je golobu stopila na rep pa je takoj ogenj v strehi
andraa
13. 01. 2024 14.50
+0
So pa bili koristni čevapčiči pri šerifu saj je golob takoj naročil arso da ni potrebno izdati okoljskega potrdila za drekovod.
andraa
13. 01. 2024 14.49
+1
Tudi pri poplavah je iz treh miljard nastalo kar naenkrat deset
andraa
13. 01. 2024 14.48
+2
Ja vežnaver ima veliko prijateljev tudi v svobodi pa so hoteli malo prerazporediti naš denar.
tanjaz
14. 01. 2024 18.12
ja, z zidarjevo sta veliko prijateljev tam dobila, ko so kradli pri darsu
brezcasni
13. 01. 2024 12.47
-1
al kdo za kaj odgovarja ali Pipanova and Co. mal frnikolajo z denarjem ki ni njihov in so mal v zagati , ker je nekdo ki mu je mar za drzavo ugotovil da spet kradejo drzavni denar
Samo12
13. 01. 2024 12.10
-3
Koprive in troli spet delovni vikend v kvedru. Puklast ne popušča in je vedno bolj jezen na svoje, zdaj že neki vaški odbori pošiljajo okrog za komentiranje na portalih. Puklast naj odstopi skupaj s svojimi koprivami in se bo končno ustanovila ena prava desna stranka, ki jo slo potrebuje. Ne potrebujejo komun leve stranke, ki se pretvarja, da so desnica!!
marker1
14. 01. 2024 19.58
+1
Grma53
13. 01. 2024 11.19
+5
Mafijski posli. Tako v sodišču, kot zunaj njega
Samo12
13. 01. 2024 12.40
+5
Predvsem na sodišču, saj vidimo kako nekaterim vse zastara
lokson
13. 01. 2024 10.40
+5
Zdaj se pa človek zamisli, kako je tak "strokovni" kader ocenjeval škodo po poplavah. Zato, pa je prihajalo do tako napihnjenih številk, ker bi lahko z lažno napihnjeno razliko, pokrivali vse neumnosti, katere so do sedaj ustvarili.
SlobodaNE
13. 01. 2024 10.35
+3
Drugače dobra stavba 20 let nazaj 🤣🤣