Slovenija

'Prepričevati ljudi, naj posvojijo žival, je brezplodno in celo škodljivo'

Ljubljana, 13. 02. 2023 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
12

V Zavetišču Horjul vedno pogosteje prejemajo klice za prevzem zapuščenih živali. Kot opozarjajo, zavetišča pokajo po šivih. Zato so se odločili, da osvetlijo omenjeno tematiko z zgodbami treh "rešenčkov" Puhija, Otisa in Nostre, ki so imeli to srečo, da so jih našli pravočasno. Prav tako so na Kongresnem trgu postavili pasjo hiško, narejeno iz ledu, s katero želijo opozoriti na alarmantno stanje glede zapuščenih živali v Sloveniji.

Opozarjajo, da se je število zapuščenih živali po neodgovornih posvojitvah med epidemijo covida-19 še povečalo, zavetišča pa "pokajo po šivih".

Cilj današnje akcije, ki jo je zavetišče organiziralo skupaj z družbo za komunikacijski management Pristop, je ozavestiti čim večji del splošne javnosti o problematiki zapuščenih psov in spodbuditi ljudi, da zapuščenim živalim ponudijo topel in ljubeč dom. Pri tem želi zavetišče javnost opozoriti tudi na pomen odgovorne posvojitve in lastništva in tako preprečiti, da se posvojene živali kasneje vrnejo v zavetišče ali celo pristanejo na ulici.

Oskrbnik v horjulskem zavetišču Jurij Juhant opozarja pred neodgovornim posvajanjem živali.
Oskrbnik v horjulskem zavetišču Jurij Juhant opozarja pred neodgovornim posvajanjem živali. FOTO: Bobo

Veliko psov v Sloveniji še vedno živi v težkih pogojih, primanjkuje jim hrane in vode, pozimi se spopadajo z mrazom, poleti pa trpijo na visokih temperaturah, je dejal oskrbnik v Zavetišču za zapuščene živali Horjul Jurij Juhant. Dodal je, da slovenska zavetišča dosegajo in presegajo svoje maksimalne kapacitete.

Prepričani smo, da se bodo zaradi te akcije mnogi spomnili, da obstajamo in skrbimo za zapuščene in zlorabljene živali. Prepričevati ljudi, naj posvojijo žival, je namreč po našem mnenju brezplodno in celo škodljivo. To je tako, kot bi osebo nagovarjali, da se za 15 let poroči z nekom, ki ga v bistvu ne želi. Verjamemo namreč, da je rešitev v obveščanju, ozaveščanju in informiranju javnosti, kar je tudi namen te akcije. Jurij Juhant, Zavetišče Horjul

Poudaril je še, da so zavetišča do Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pogosto pristopila z idejami, kako izboljšati trenutno stanje in spodbuditi odgovorno lastništvo, vendar njihovi predlogi niso bili nikoli slišani. "Udrihati po zavetiščih, da smo mi zdaj tukaj dežurni krivec za nastalo situacijo, je v bistvu čisto brezpredmetno. Apeliramo na upravo, da naj prisluhne zavetiščem, naj prisluhne našim pobudam in akcijam, da bomo te zadeve uspeli omiliti in da bomo v Sloveniji prišli do boljše situacije," je dodal Juhant.

Prav tako je izrazil željo, da bi država začela dosledno izvajati obstoječo zakonodajo. "Ukvarjajo se s podrobnostmi, širša slika pa ostaja spregledana. Že dosledno čipiranje živali bi bistveno izboljšalo situacijo," je še poudaril Juhant.

Pri tem je opozoril tudi na predlog pravilnika dnevne oskrbe psov in mačk, ki za prispevek države za hrano mačk predlaga do 40 centov, za pse pa do dva evra na dan. Nad takšnim predlogom je zavetišče ogorčeno. Juhant opozarja, da je ta znesek povsem neprimeren, saj je cena dnevne oskrbe psov, ki so pogosto hudo bolni, bistveno višja.

Na hiški iz ledu je tudi QR koda, ki vodi na spletno stran projekta, kjer se lahko tudi mimoidoči seznanijo s projektom, spoznajo pse, ki čakajo na posvojitev, in preberejo, kako lahko pomagajo zavetišču Horjul.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novasova
13. 02. 2023 16.31
+5
ćurkl
13. 02. 2023 15.32
-11
Predlagam, da ustanovimo Ministrstvo za zapuščene živali. Ob otvoritvi naj se vrti jagenjček!
Rožice so zacvetele
13. 02. 2023 15.27
+12
Namesto, da malčke vozijo za športni dan v ZOO....to je za mene mučenje živali...naj jih raje peljejo v zavetišča in jim razložijo, zakaj so uboge živali tam.
Nace Štremljasti
13. 02. 2023 15.00
+9
kdor ima samičke živali,ter ko imajo mladičke jih mora čipirati,če ne sledi kazen potrm bodo hitro ugotovili čigavi so
goveja župca
13. 02. 2023 14.54
+10
Res je, 40 centov za eno macko na dan je hudo malo. Tolko ne stane niti cela (mala) zavrecka Felixa npr...za svoje 4 macke v fletu mi gre 8-10 eur na dan. Plus okoli 25 zunanjih sirotic, ki jih hranim vsak dan. Za njih sicer precej manj, ampak 6 konzeev plus briketi, pa si zracunajte celotni dnevni strosek. Za psicke seveda treba dat se toliko vec...
brezveze13
13. 02. 2023 14.52
-10
kaj pa rešujejo kontejnerske mačke in potepuške pse, v kolikor žival ni čipirana obstaja edina odstranitve in hrana za ZOO, Sicer pa nekateri mislijo da v kolikor da država par centov subvencije je potrebno takoj registrirati neko firmo ali ustanovo , bo takoj ležal na milionih praksa je drugačna s registracijo firme narastejo tudi stroški sem registriral avtoprevozništvo sem jim komaj dopovedal da imam vozilo na fosilna goriva ne na elektriko ker so mi takoj kot obrniku zaražunavali industrijski tok pa če ravno na 20a varovalke
BundyCrocodile
13. 02. 2023 14.37
+7
Horjulčki so zakon, Jurij pa legenda. Spremljajte jih, zanimivo doživetje in veliko koristnih informacij.
jank
13. 02. 2023 14.29
+11
Neodgovorne je potrebno ostro kaznovati. Okrepiti je potrebno osveščanje glede ravnanja z živalmi.
Roadkill
13. 02. 2023 14.26
+20
Nekatere ljudi je potrebno pač izobraziti ker so nevedni. So pač podedovali napačen odnos do živali. Mogoče bi bilo smiselno osnovnošolce malo vključiti v to. Če imamo kulturne in športne dni bi lahko imeli tudi etični dan al kaj podobnega kjer bi jih peljali v zavetišče
Roadkill
13. 02. 2023 14.44
+5
Roadkill
13. 02. 2023 14.46
+6
tudi obisk zavetišča za človeške brezdomce bi bilo lahko vključeno v tak dan. treba je delati na spodbujanju empatije