Slovenija

Prerazporeditev sredstev za varstveno-delovne centre že v teku

Ljubljana, 15. 01. 2024 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.H., STA
Komentarji
7

Ministrstvo za solidarno prihodnost je predstavnikom Skupnosti varstveno-delovnih centrov (VDC) Slovenije na sestanku zagotovilo, da so sredstva za nemoteno delo centrov zagotovljena. Ustrezna prerazporeditev sredstev znotraj proračunskih okvirjev je že v teku, so zatrdili. V skupnosti pa so ocenili, da jih ministrstvo razume, tako da so s sestankom zadovoljni.

Direktorji VDC-jev so 22. decembra lani od ministrstva za solidarno prihodnost prejeli finančna izhodišča za letošnje leto, ki temeljijo na sprejetem proračunu za letos in po katerem bi morali VDC-ji znižati stroške materiala in storitev za 83 odstotkov. 

Dogovorili so se, da takšnih finančnih načrtov ne bodo pripravljali. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je vlado oz. ministrstvo zaradi napovedanega krčenja sredstev obtožil kršenja ustave, konvencije o pravicah invalidov in neskladnosti z zakonom o socialnem varstvu.

Božična peka piškotov v ljubljanskem varstveno-delovnem centru
Božična peka piškotov v ljubljanskem varstveno-delovnem centru FOTO: Bobo

Po tem, ko je Svetina izrazil ogorčenje nad vladnim krčenjem proračunskega financiranja varstveno-delovnih centrov, so z ministrstva za solidarno prihodnost sporočili, da so uspeli zagotoviti sredstva za nemoteno delo ustanov.

Da je strah odveč, saj je ustrezna prerazporeditev sredstev znotraj proračunskih okvirjev že v teku, je na današnjem sestanku predsednici Skupnosti varstveno-delovnih centrov Jasmini Breznik zagotovil tudi državni sekretar na omenjenem ministrstvu Luka Omladič. To bo po njegovem pojasnilu izvedeno tako, da bosta omogočeno nemoteno delo in izvajanje zakonsko določenih obveznosti vsem deležnikom. "Krčenja financiranja ne bo," je poudaril.

Predstavniki skupnosti so sogovornikom sicer povedali, da potrebujejo sredstva na ravni iz leta 2023, pri čemer naj se upoštevajo investicije centrov, dodatna sredstva po novih pogodbah o javnih naročilih in rast življenjskih stroškov, je dejala Breznikova. Višina sredstev naj bi po ocenah skupnosti letno znašala od 15 do 16 milijonov evrov, je pojasnila.

Kot je dodala, so na sestanku spregovorili tudi o viziji in nadaljnjih ciljih VDC ter o medsebojnem sodelovanju. Pri tem so se dogovorili, da bodo v stiku vsak mesec. Znova se bodo na delovnem sestanku zbrali že februarja, je napovedala.

Ministrstvo se bo v petek sestalo tudi z direktoricami in direktorji VDC in jim dalo zagotovilo o financiranju izvajanja socialno-varstvenih storitev v zavodih, so sporočili z ministrstva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misika1967
15. 01. 2024 18.21
+4
Od tega denarja imajo invalidi bore malo,tisti ki so doma pa morajo placevat prevozne stroske in prehrano v casu bivanje v VDC ali v dnevnem centru. Vecina stvari je doniranih. Izlete in zakuske pa.lepo placajo. Ne pisat norij ce situacije ne poznate. Nekateri grdo delajo z njimi.
mackon08
16. 01. 2024 08.48
Musika1967 če nimaš pojma ne piši bedarij. VDC in dnevni center je eno in isto.
Mihac27
16. 01. 2024 09.24
In kaj je narobe napisano... je kar res. VDC-ji bi bili lahko še boljši, pa se nekateri ne želijo spremeniti. Marsikateri uporabnik je zmožen več, a ga je lažje posaditi za mizo in mu dati vedno isto za delat. So izjeme a jih je treba iskat. Pa da še VDC-je invalidom vzamejo....najboljše da jim še vozičke in hodalice poberejo.
wsharky
15. 01. 2024 18.19
+0
mi iz Levice vemo in zmoremo
Mežiška dolina
15. 01. 2024 18.12
+1
Probali so pri najbolj ranljivih. Si pa nisem mislil da so tako pokvarjeni.
mackon08
15. 01. 2024 17.51
+4
Banda lopovsla političnim strankam so podvojili sredstva VDC jam pa bi odvzeli. Lopovi pokvarjeni.
Majzelj
15. 01. 2024 17.30
+5
Kako je do tega sploh prišlo? Kdo je ta junak, ki je pomislil vzeti dejansko pomoči in socialne podpore potrebnim? Prosim imena!