Slovenija

Dobre novice iz UKC Ljubljana: pri novorojenčkih bodo iskali še več redkih bolezni

Ljubljana, 27. 02. 2021 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
9

Pri redkih boleznih je pomembno, da se jih čim prej odkrije in začne zdraviti. Zato na UKC Ljubljana, kjer sprejemajo vzorce iz vse Slovenije, načrtujejo novo širjenje presejalnega programa novorojenčkov. Že zdaj odkrivajo 19 redkih bolezni, kmalu jih bodo že 40, med njimi spinalno mišično atrofijo in cistično fibrozo. Za 20 do 25 otrok letno to pomeni "povsem normalen razvoj ali vsaj bistveno omiljen potek prirojene bolezni".

Mednarodni dan redkih bolezni obeležujemo na datum, ki je podobno redek – 29. februarja. Ker tega letos ni, se bomo bolnikov, med katerimi je kar 75 odstotkov otrok, spomnili dan prej. 

Izraz redke bolezni nas ne sme zavesti v prepričanje, da je ljudi, ki se spopadajo z njimi, malo. Nasprotno. Samo v Sloveniji jih po ocenah živi med 120 in 150 tisoč, po svetu imajo kar 300 milijonov sotrpinov. 

Spekter redkih bolezni je namreč zelo širok, več kot 6000 jih je, številne pa so bolj ozdravljive, če jih pravočasno odkrijemo. Kar je velikokrat skoraj nerešljiva uganka ne le za obolele, ampak tudi za njihove zdravnike. "Včasih preprosto ni dovolj informacij o določenem bolezenskem stanju ali pa še ni bilo opravljenih dovolj raziskav. Včasih je težko dobiti zdravnika, ki ima dovolj znanja, da opazi znake redke bolezni. Nenazadnje so te bolezni tako redke, da se marsikateri zdravnik nikoli v karieri ne sreča z njimi. Kakorkoli, pogosto se zgodi, da oseba z redko boleznijo postane 'detektiv', ki raziskuje svoj lastni osebni misterij in včasih tudi reši primer," so zapisali na spletni strani, namenjeni obeleževanju dneva redkih bolezni.  

Novorojenček
Novorojenček FOTO: Dreamstime

V Sloveniji imamo srečo, da vse več redkih bolezni s pomočjo presejalnih testov odkrijejo že pri novorojenčkih. "Zgodnje odkrivanje izbranih prirojenih bolezni s programom presejanja novorojencev je ključno za pravočasno ukrepanje, ki preprečuje razvoj težkih posledic teh bolezni, do katerih pride, v kolikor ostanejo neprepoznane ali prepoznane prepozno," ob tem sporočajo iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Tam sprejemajo vzorce iz vse Slovenije, letno pa odkrijejo od 10 do 15 otrok z eno od teh bolezni. 

30 let je presejanje potekalo le za dve bolezni, fenilketonurijo in kongenitalno hipotirozo. Leta 2018 so nato dodali še 17 bolezni, ki sodijo med prirojene motnje presnove. "Te bolezni od tedaj odkrivamo tudi s sodobno metodo tandemske masne spektrometrije ter pridruženo potrditveno genetsko diagnostiko, s čimer se je slovenski program presejanja novorojencev že postavil ob bok najrazvitejšim državam," se pohvalijo na UKC. 

Zdaj pa že načrtujejo novo večjo širitev presejanja novorojencev za odkrivanje spinalne mišične atrofije, težkih prirojenih okvar imunosti (teh je skupaj 18), cistične fibroze in kongenitalne adrenalne hiperplazije; skupaj bodo po tej širitvi presejalno odkrivali že 40 prirojenih bolezni. Priprave na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana so že v polnem teku, izvedbo nove širitve programa pa načrtujejo v začetku prihodnjega leta. 

"Z njo bomo v Sloveniji letno skupaj od 20 do 25 otrokom večinoma omogočili povsem normalen razvoj ali v nekaterih primerih vsaj bistveno omiljen potek prirojene bolezni," na UKC pojasnjujejo, za kako pomemben korak gre.

"Presejanje na omenjene bolezni je tudi zaradi znatnega tehnološkega razvoja v zadnjih nekaj letih postalo dostopnejše in utemeljeno kot strokovni standard, posledično pa uvedeno v najrazvitejših državah EU in v delih ZDA. Omogočena je hkratna diagnostika teh bolezni (in drugih bolezni, ki jih že presejalno odkrivamo) iz enega vzorca posušene kapilarne krvi na filtrskem papirju; odvzem je pri vseh novorojencih izveden v starosti od 48 do 72 ur," še dodajajo. Povedano drugače, vse to ugotovijo iz le nekaj kapljic krvi.   

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
28. 02. 2021 10.24
+1
Najprej naj odgovorijo zakaj se toliko žensk odloči za zanositev v Pragi, kjer je skoraj 100% uspeh, pri nas pa po več poizkusih sam neuspeh. Kot da je zanositev, nosečnost in splav nekaj tako enostavnega kot skuhati jajce.
RamzesII
27. 02. 2021 11.09
-7
Več ko jih bodo iskali večja je verjetno, da bodo pri otroku kaj našli. Pa že ima bolnišnica nov vir dohodka iz zdravljenja, čeprav bi morali težiti k ozdravitvi.
Lanthe
27. 02. 2021 11.25
+8
Ne blefiraj. Z iskanjem teh bolezni bodo lahko preprečili veliko nepotrebnih smrti. Starši teh otrok so se borili za to in edino pravilno. Vse pohvale UKCju.
pojtrarara
27. 02. 2021 11.33
+2
tako je@lanthe, pa ne samo smrti, tudi invalidov, resnih posledic, saj bodo pravočasno odkrite in zdravljene bolezni povzročile manj zapletov, nepopravljivih poškodb in s tem bodo imeli ti otroci lepše in boljše življenje.
RamzesII
27. 02. 2021 11.38
Otrok morda ne bo umrl, bo pa vse življenje odvisen od zdravil in pomoči. Če bo to vedno na volj, je ok, če ne, se ve kako se konča.
oba tri sm te vido
27. 02. 2021 12.19
-1
no daj ti ne nakladaj o preprecevanju smrti. koliko mrtvih po cepljenju ? koliko mrtvih bo obsevanju raka? koliko otrok paraliziranih po cepljenju? koliko smrti zaradi vojn? ti očitno živiš v pravljici da greš pisati o reševanju ki to več kot očitno ni, ti dam en namig .. DENAR
uporabnica portala
27. 02. 2021 11.01
+4
Naposled. Končno.👍
Zaposleni-
27. 02. 2021 10.31
-1
... mogoce bi se lahko najprej osredotočili na programe odkrivanja nekaterih bolelezni, ki niso redke, saj so nekateri izjemno slabi!
pojtrarara
27. 02. 2021 10.03
+12
To so novice in to je medicina... bravo in pohvale za to... ne pa non stop nabijane o covidu cele deneve, kot da samo to v medicini še obstaja. Pohvale za zdravnike, ki niso pozabili na drugo medicino in covida NE poveličujejo nad druge bolezni.