Slovenija

Prešernov dan: številne prireditve in brezplačni obiski kulturnih ustanov

Ljubljana, 08. 02. 2024 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, po državi potekajo večje in manjše prireditve. Številne kulturne ustanove so danes za obiskovalce brezplačno odprle svoja vrata. Osrednja prireditev ob kulturnem prazniku pa je tradicionalno potekala tudi pred Prešernovo rojstno hišo v Vrbi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenski kulturni praznik
    02:20
    Iz 24UR: Slovenski kulturni praznik
  • Iz 24UR: Podelitev Prešernovih nagrad
    03:33
    Iz 24UR: Podelitev Prešernovih nagrad
  • Iz SVETA: Kulturni praznik
    03:08
    Iz SVETA: Kulturni praznik

 

Združenje dramskih umetnikov Slovenije je pripravilo 38. tradicionalni recital Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku ob pesnikovem spomeniku na Prešernovem trgu v Ljubljani, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu. 

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je dopoldne položila venec k spomeniku Franceta Prešerna v Ljubljani. Zvečer se bo udeležila pogovora s Prešernovimi nagrajenci v Prešernovem gledališču Kranj, kjer bo imela slavnostni nagovor.

Gardna enota Slovenske vojske pa je dopoldne v imenu predsednice republike položila venec k Prešernovemu spomeniku v Ljubljani. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je opoldne na Gradu Brdo priredila svečano kosilo v čast letošnjim Prešernovim nagrajenkam in nagrajencem.

V poslanici ob kulturnem prazniku jr zapisala, da ni samoumevno, da lahko "svojo" kulturo svobodno oblikujemo in izražamo ter smo nanjo ponosni in tudi kritični. Slovenski kulturni praznik potrjuje, da se Slovenci in Slovenke že dolgo zavedamo, da je kultura, ki je stara toliko kot človeštvo, naša sopotnica, poročevalka, ustvarjalka, izpovedovalka in objokovalka.

"Je zrcalna podoba nas, ker smo kultura mi. Raznoliki in svojevrstni, a hkrati neodtujljivi deli nečesa večjega od nas samih - človeštva in družbe," je zapisala predsednica. Prepričana je, da ji s ponosom priznavamo, da je eden od temeljev naše narodne samobitnosti in države.

"Današnji dan posvečamo prazniku kulturnega ustvarjanja in izjemnemu pomenu, ki ga kultura nosi v naši zgodovini. Slavimo izjemne ustvarjalke in ustvarjalce, ki so skozi stoletja pustili neizbrisen pečat v slovenski kulturi in umetnosti, hkrati pa več pozornosti namenjamo tudi umetnikom in umetnicam, ki ustvarjajo danes in tako sooblikujejo narodovo prihodnost," pa je v poslanici ob prazniku zapisal premier Robert Golob. 

Kot je dodal, je spoštovanje do kulturnega ustvarjanja ključno za oblikovanje nacionalne zavesti. "Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture in zgodovinske dediščine." Golob je ob tem čestital tudi letošnjima Prešernovima nagrajencema ter nagrajenkam in nagrajencem Prešernovega sklada.

Najvišja priznanja v slovenski umetnosti so podelil na predvečer praznika na državni proslavi v Cankarjevem domu. Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela pesnica in prevajalka Erika Vouk ter baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog Henrik Neubauer. Skladove nagrade, ki jih podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let, pa so prejeli pesnica Miljana Cunta, dramska igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček, stripar Ciril Horjak, scenaristka in režiserka Sara Kern ter grafični oblikovalec Tomato Košir.

Slovenskega kulturnega praznika se z različnimi prireditvami spominjajo tudi zamejski Slovenci v vseh štirih sosednjih državah, Avstriji, Hrvaški, Italiji in na Madžarskem, ter po svetu.

Prešernov smenj v Prešernovo mesto znova privabil množico ljudi

Ob današnjem prazniku v Kranju poteka tradicionalni, že 21. Prešernov smenj. Ena izmed najbolj prepoznavnih prireditev slovenskega kulturnega praznika je tudi letos privabila veliko obiskovalcev, ki si želijo doživeti utrip mesta iz časa, ko je v njem sredi 19. stoletja živel in ustvarjal pesnik France Prešeren.

 Ulice in trge mesta so zavzeli mojstri domače in umetnostne obrti, za popestritev dogajanja pa skrbijo recitacije Prešernovih pesmi, nastopi pevskih zborov in folklornih skupin ter lajnarji. Obiskovalce z raznolikim programom vabijo tudi številne kulturne ustanove. Gorenjski muzej pripravlja brezplačna vodstva po razstavah in delavnice za otroke. V Prešernovi hiši v Kranju si lahko obiskovalci ogledajo stalno razstavo Prešeren - Pesnik, pa tudi občasno razstavo o 60 letih Prešernovega spominskega muzeja.

Za doživetje romantike 19. stoletja si obiskovalci lahko na glavo nadenejo cilinder ali klobuček, se po mestu zapeljejo s kočijo, si v tiskarski manufakturi natisnejo Prešernovo Zdravljico in se za spominsko fotografijo preoblečejo v gospodo iz 19. stoletja. V množici lahko srečajo Prešerna in njegovo spremljevalko Julijo.

Ob slovesnem uvodu v prireditev je zbrane nagovorila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Orisala je Prešernov čas, njegovo delo in pesniško ustvarjanje. "Njegova poezija je bila že v njegovem času po zahtevnosti svetlobna leta pred drugimi," je poudarila, prepričana, da smo skozi vsa ta leta dojeli, da sta Prešernov svoboden duh in srčna milina v njegovih pesmih izraz našega narodnega jedra in nas kot taka navdušujeta vse do današnjih dni.

Prešernova rojstna hiša je danes polna obiskovalcev.
Prešernova rojstna hiša je danes polna obiskovalcev. FOTO: Bobo

Klakočar Zupančič je tudi častna pokroviteljica tokratnega Prešernovega smenja. Ta je najbolj množično obiskan dogodek slovenskega kulturnega praznika, saj vsako leto privabi od 20.000 do 30.000 ljudi, ki v mestu v povprečju preživijo dve do tri ure. "Ljudem je na voljo vsa kulturna ponudba, ki jo Kranj premore, saj želimo, da se na ta dan čim več ljudi kulturno udejstvuje," je poudaril direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Dobrega obiska je vesel tudi kranjski župan Matjaž Rakovec. "V Kranju se danes ogromno dogaja. Po celem mestu so umetniki, kulturniki, obrtniki, skratka ustvarjalci vseh vrst. Prepričan sem, da bi bil Prešeren ponosen, predvsem pa zadovoljen, kako kultura združuje in bogati slovenski narod," je poudaril župan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andraa
09. 02. 2024 09.09
+1
komaj je pred dnevi nika dobila šest miljonov že se je oglasila da ima premalo
Bogo30
09. 02. 2024 08.56
+1
To je naša "garda"? Sem mislil, da so jagri v penziji.
biggbrader
08. 02. 2024 21.48
A trpezarca Poklukarja pa ni bilo ?!
Emtisunce
08. 02. 2024 21.16
+2
Kdo je debelinko poleg rdečelaske?
sc0rpion
08. 02. 2024 20.18
+7
Kranjčani so lahko zelo "ponosni" ker nevtralna in apolitična nacionalna RTV SLO ni zmogla niti minute prispevka ob kulturnem prazniku iz Prešernovega mesta. Kakšni amaterji so ti novi uredniki
Senzor
08. 02. 2024 20.06
+7
Maljavec in Vrečka Asta dva najbolj odvratna nesposobna ksihta koalicije.
Senzor
08. 02. 2024 20.01
+9
Pri dovažanju nezakonitih tujcev bo kulturni praznik kmalu samo še spomin. Adijo naša in evropska kultura.!!!
jackrussel
08. 02. 2024 19.59
+6
No slovenčeki, pa nekaj kulture za prešeren praznik: morbidni recitali,v redu,saj proslavljamo pesnikovo smrt...ministrstvo za kulturo vodi najbolj nekulturna straSDnka...predsednica želi višjo plačo,njen soprog polnih žepov se ne odreka honorarja...sodniki in tožilci bi za nestrokovno delo višje plače...zdravniki bi za višje plače manj delali,da bi lahko spočiti zatem delali več pri zasebnikih... Morda pa se v dogledem času še kaj spremeni,npr. da Svobodna kultura cenzurirala Prešerna. Ampak, lepše od Ljubljane bilo ni nobene.
Artechh
08. 02. 2024 19.40
+8
V Kranju največja guzva, sem bil LJ je bila pa meta vidim. Samo ko sem videl gospo šminko se mi je malo obrnilo v želodcu.
_Heisenberg_
08. 02. 2024 19.57
+1
si biu Lj? mata? gospo sminko?...Pa kaj si 15letnik? in pises v slengu?
Na pol ovca
08. 02. 2024 19.32
+3
Zakaj praznujemo ko je umrl a smo veseli da je namesto rojstva?
Jernej Sekirnik
08. 02. 2024 19.31
+7
Čaki a to je ta Asta, katera je že drugič rekla, da bi nam pobrala 800 milijard EUR davkov....haha kašne bedake imamo mi gor. A ima IQ kot vrečka?
Slovenec963
08. 02. 2024 19.24
+2
Dobro smo ugotovili in prav sklepamo, LEVAKI ste neodgovorni sanjači, opiti bluziči, materialno neodgovorni in poosebljate Prešerna, diametralno drugačni kakor je karakter KLENEGA ZAVEDNEGA DELOVNEGA SLOVENCA zatorej LEVAKI danes je ta pravi dan vaših sanj...!?
Brakedirt
08. 02. 2024 18.35
-2
kultura in trstenjakova ne gresta skupaj zato je prav da jih ni zraven.
Slovenec963
08. 02. 2024 19.23
+2
Dobro si ugotovil in prav sklepaš, LEVAKI ste neodgovorni sanjači, opiti bluziči, materialno neodgovorni in poosebljate Prešerna, diametralno drugačni kakor je karakter KLENEGA ZAVEDNEGA DELOVNEGA SLOVENCA zatorej LEVAKI danes je ta pravi dan vaših sanj...!?
kiropraktik
08. 02. 2024 19.24
+2
Kollerik
08. 02. 2024 19.42
+1
Roadkill
08. 02. 2024 18.05
Lenora ima dva rora,. iz enga šči, iz druzga pa prdi. Upam da bo letos šlo skozi cenzuro zato samo en testni stavek ☺️
Jon Bacek
08. 02. 2024 17.59
+2
Asta, kulturna ministrica, ki ne mara Slovencev.
Kollerik
08. 02. 2024 19.43
-3
Ne mara samo Slovencev tvojga kova, zato ima pr men velik plus
prinašalec2
08. 02. 2024 17.11
+3
Na kaj naj bomo Slovenci ponosni ob praznovanju tokratnega slovenskega kulturnega praznika, če pa tam gori na vrhu sama žalost, neiskrenost, prevara, grabezljivost, laž, kraja. Na to naj bo slovenski narod ponosen, se tega veselit?
nikhrast
08. 02. 2024 16.49
-6
Jutri še vzameš prost dan pa imaš podaljšan vikend. Samo ne iti v kakšen urad, vse bo zaprto, vem iz izkušenj, prijatelji pa na smučanje, lep dan.
BroNo1
08. 02. 2024 16.23
+5
Kulturno se izležavamo. Pol bomo kulturno kkšnga zvrnili pa kšn krof ubodl. Jutri pa na šiht.
KVAJSTABO
09. 02. 2024 08.42
+1
Na šiht? Nekateri so na bolniški... A od kulture al pa lenobe? Kaj mislite? Takim bi bilo treba pobrati vse dodatke in dati tistim, ki morajo delati namesto njih!!!
Roadkill
08. 02. 2024 16.21
+6
Se mi zdi da bolj kot je družba pokvarjena, nekulturna in z vedno nižjimi vrednotami, bolj slavimo te razne kulturne praznike in imamo vedno večjo tendenco po obešanju zastav. Nekakšno obratno sorazmerje opažam zadnja leta
Infiltrator
08. 02. 2024 16.08
+7
Nekulturna sekta SD ,ki pleni ni nic kaj kulturna