Slovenija

Preskok 2020: 2.500 vojakov v največji vojaški vaji Slovenske vojske zadnjih let

Vrhnika, 14. 05. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
89

Slovenska vojska se je v letošnjem letu soočala s številnimi ovirami, večinoma logistične narave, ter bojem proti koronavirusu. Delo so opravili odlično, a vaja dela mojstra – zdaj so že začeli eno največjih vaj zadnjih let, vajo Preskok 2020. Osnovni namen vaje je, da urijo operativna poveljstva in pripravljenost enot zunaj tradicionalnih vadbišč, zato boste vojake po dolgem času lahko videli v gozdovih, na poljih in drugih "civilnih" površinah.

Če se je zadnja leta Slovenska vojska bolj držala osrednjih vadbišč, pa je tokratna vaja drugačna v tem, da jih bomo lahko srečevali tudi na "civilnih" tleh, v gozdu in na poljih. Čeprav bodo nekateri nad tem verjetno začudeni, gre za pomemben premik v urjenju vojakov in preverjanju njihovega znanja. Kot smo lahko videli na predstavitvi, je osnovni namen držati vajo na taktični ravni, na ravni vodov in čet, preverjati znanje poveljnikov in sposobnosti njihovega taktičnega in strateškega razmišljanja v živo. Ključne lastnosti, ki jih morajo redno obnavljati in tudi piliti, so osnova vaje Preskok 2020, ki nam jo je predstavil poveljnik sil Slovenske vojske Miha Škerbinc.

"Vajo smo pripravili v dveh tednih, od začetka do izvedbe. Gre za največjo vajo v letu 2020, po drugi strani pa eno od velikih vaj Slovenske vojske, ki bo najmanj opazna," je dejal poveljnik. In to kljub temu, da bo na vaji sodelovalo kar 2.500 pripadnic in pripadnikov. Od leta 1998, ko je potekala večja vaja v sodelovanju z zvezo Nato, je bila večina večjih vaj omejena na vadbišča, ta pa, kot smo že omenili, ne bo osredotočena na par točk v državi, ampak se bo izvajala po celi državi. Zemljevid premikov in točk, kjer se bodo urili vodi in čete, bo tako bolj skoncentriran na točke v zelenem pasu ob južni meji. 

Možne lokacije vaj v Sloveniji
Možne lokacije vaj v Sloveniji FOTO: 24UR

"Značilnost te vaje je v tem, da bodo na takšen ali drugačen način udeležene celotne sile Slovenske vojske," še pove Škerbinc. Sam generalštab na vaji ne bo sodeloval, ampak taktično-operativni nivo, zato bo prav spoznavanje novih terenov, ki so se jim izogibali zadnja leta, pomemben faktor nepoznavanja okolice, ki bo vplival na vaje. Ključno je sodelovanje z lokalnim okoljem, zato je vojska tokrat ubrala pot, da se bo urila zgolj na tistih terenih, kjer bodo imeli strinjanje lokalnega okolja. Škerbinc je dodal, da vojska uživa veliko zaupanja prebivalcev in so zelo zadovoljni z odzivi, tako so uspeli dobiti strinjanje v že več kot 50 občinah. Te so pretežno ob južni meji, kjer so tako prebivalci kot politiki veseli prisotnosti vojske. A kot je predstavilo poveljstvo, so šli še korak naprej in so poklicali lastnike posameznih parcel – tusi tu imajo zelo pozitivne odzive. 

Prehodi migrantov na južni meji so v porastu že vse od leta 2015; sicer izrazito nihajo, a vojska kljub temu, da nima pooblastil, zagotavlja element stabilnosti in predvsem občutek, da imajo prebivalci, recimo ob Kolpi, pomoč slovenskega varnostno-obrambnega sistema. Zato tudi ne preseneča sam način vadbe, saj bodo, kot smo lahko razbrali z zemljevida, vaje potekale na teh območjih, kjer je bilo največ nelegalnih prehodov meje, vojska pa je bila zadnja leta vse bolj vpeta v zagotavljanje podpornih in logističnih sredstev pri zagotavljanju nadzora. 

Sama vaja poteka v treh fazah, z 11. majem je stopila v drugo fazo, kjer bodo vaje potekale predvsem na velikosti voda (do 44 vojakov). Posamezen poveljnik voda bo dobil povelje, ki bo relativno nepoznano do zadnjega trenutka in se bodo morali hitro razvrstiti in opraviti nalogo. To je rahlo drugače od vaj v preteklosti, kjer so povelja prišla prej, bilo je več pripravljanja, a namen te vaje je ravno preverjanje hitrega razmišljanja častniškega in podčastniškega kadra pri izvajanju nalog. Vojska bo tokrat uporabljala tehnologijo, ki je pred desetimi leti ali več še ni imela, digitalizirano bojišče bo tako osnovno orodje za nadzor vaje, razporejanje in tudi izvajanje nalog.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 V tretji fazi bodo vaje potekale tudi na ravni čet, povabljene so bile tudi enote ameriške vojske, ki so nastanjene v severni Italiji. Gre predvsem za enote vojaškega letalstva iz Aviana in zračno-desantsko enoto iz Vincenze. 

Delo v pogojih epidemije

Številni so se pogosto obračali na medije z vprašanjem, kako je možno, da vojska izvaja vaje v času epidemije. A je treba poudariti, da je vojska pripravljena tudi za delo v teh razmerah. Tudi poveljnik Škerbinc nam je to potrdil, saj pravi, da imajo tako ali tako svoje zdravstvene enote, ki bodo spremljale zdravstveno stanje vojakov. Ž v prvi fazi so zaznali nekaj vojakov, ki so kazali znake prehladnih obolenj, zato so jih umaknili iz vaje. "V fazi vaje bomo imeli tudi zdravstveno zagotovitev na prvi stopnji. Vsi ukrepi v trenutni epidemiji so za nas tudi izziv in se moramo znati v takšnem okolju obnašati in usposabljati."  

"Če nismo veliki, če nismo super opremljeni, smo pa hitri"

Slovenska vojska se je že od časa krize soočala s številnimi ovirami, tako v kadrovskem kot v materialnem pogledu, a so se večinoma kar dobro prilagodili razmeram. Ta vaja je tudi pravzaprav posledica nekakšnega naravnega razvoja nalog vojske, saj se je ta od leta 2015 bistveno spremenila. Pred tem letom je bila primarna naloga sodelovanje in izvajanje nalog v mednarodnem okolju, za kar so bila na voljo tudi sredstva, v samem nacionalnem okolju pa je imelo dolgoletno varčevanje tudi škodljive posledice za izvajanje nalog. 

Zato smo bili zadnja leta priča slabim ocenam pripravljenosti, manjšanju števila pripadnic in pripadnikov, preslabemu zavedanju pomena nacionalno-obrambnega sistema, ki pa se je v času povečanja prehodov južne meje zopet izkazal za ključnega. Vojska je in še vedno zagotavlja številne logistične naloge, ki so v pomoč policiji. Drone uporabljajo za nadzor meje, oprema za nočno opazovanje je namenjena drugačnemu načinu dela. 

Tudi posodobitve opreme, o kateri smo pisali marca, kaže na to, da je vojska usmerjala svoja sredstva v nakup opreme za vsakodnevno delovanje na območju Slovenije: kupili so avtobuse, terenska vozila, vozila za prevoz hrane. Za ta namen so porabili 14 milijonov evrov, kar je skoraj polovica vseh investicij v letu 2019. Kljub temu pa se je med epidemijo pokazala nujna potreba bo nakupu vojaškega transportnega letala, saj bi nam suverena in sposobna zračna komponentna omogočila več manevrskega prostora za prevoz opreme, tudi zaščitne, in premika vojakov iz tujine. Trenutno se zanašamo na letalo turbolet let-410 in pilatus PC-6 porter, ki pa za pomembnejše premike enostavno nista dovolj velika. 

A kljub temu so se v poveljstvu izkazali in opravili naloge s tem, kar so imeli. Bilo je nekaj prevozov opreme iz tujine, predvsem tiste, za katero nismo mogli čakati več dni. Pomagali so tudi partnerjem v tujini, tako na Kosovem kot v Bosni, kjer so zagotovili nujno opremo in znanje takrat, ko so se večje države odzivale počasneje. 

Slovenska vojska je imela ves čas krize več kot 300 pripadnikov v tujini, na številnih misijah, na katerih pa ni nikoli pozabila in poskrbela, da so imeli na voljo, kar so potrebovali. Kot pove Škerbinc, se je v tem času še toliko bolj izkazalo, kako pomembno je, da se je varnostno-obrambni sistem sposoben odzivati na krize hitro in učinkovito. "Treba je vedeti, da je v času kakršnih koli kriz ali pa ko obstaja možnost razvoja krize, je še toliko bolj pomembno vzdrževanje svetovnega redu, varnosti in stabilnosti na kritičnih območjih." Vse naloge, ki so to zagotavljale, je vojska po njegovih besedah ves čas izpolnjevala. 

Tudi doma so se te naloge v okviru zaščite in reševanja izkazale za uspešne in vojska je tudi pomagala civilni zaščiti, ko je bilo to potrebno. Postavili so bolnišnico Role-2, ki je na srečo nismo potrebovali, pomagali z zdravstvenim osebjem, pomagali civilni zaščiti, izvajali merjenja temperature in še številne druge naloge. Kot zaključi Škerbinc, pomembno je poudariti, da je vojska vedno zadnja v elementih varnostno-obrambnega sistema. Ves čas so imeli v pripravljenosti najmanj 60 odstotkov pripadnikov, če bi bilo treba pomagati: "V primeru seveda, če bi se kriza v Sloveniji razvila tako, da bi ostali elementi obrambe in varnosti potrebovali našo pomoč. To se, hvala bogu ni zgodilo, in mislim, da moramo biti vsi zadovoljni." 

Za zaključek le misel: vojska je najbolj nepotreben in potraten element države, ki pa postane najbolj pomemben, ko jo potrebujemo. To pa smo videli v zadnjih mesecih. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pjudipaaaaaj
19. 06. 2020 17.09
Komaj čakam na tretjo fazo..ko bodo prisotni tudi Američani. OUJJEEEEE.
Jožajoža
14. 05. 2020 19.55
-1
se moramo bat lastne vojske???JLA je bila korektna, danes so pa drugi časi.
Infraping
14. 05. 2020 19.50
-1
bratumil
12. 06. 2020 11.34
+2
zurbrigen
14. 05. 2020 19.34
+10
Jest bi v bistvu po vzoru EX JNA naredu na meji okoli in okoli slo stražnice in naj bo vojska STALNO TAM in izvaja VAJE po mejnem pasu, jih niti ne rabimo v mestih, naj bo tam skoz na terenu in migrantov bo precej manj.
Bolfenk2
14. 05. 2020 18.24
+0
Končno bo vojska varovala meje in preganjala migrante za kar jo plačujemo. 6 let pod Cmerotovo in Šarcevo vlado so samo asistirali policiji pri švercu do prvega azilnega doma. Spet, bravo nova vlada.
crazymoto
14. 05. 2020 18.01
+9
2500 vojakov... torej vsi...
borjac
14. 05. 2020 16.54
+2
Zelo zanimivo, kolesarje bodo kaznovali ker "kršijo zakon, protivirusni", 2500 vojakov pa ne krši nič, Hojs in Tunin sta navadna bunkota.
_Grizzly _
14. 05. 2020 17.06
-1
Kaj ti spet nabijaš? Dej nebot pameten takih kot ti tut ne rabmo.
bratumil
12. 06. 2020 11.36
poglej se v ogledalo, pa boš videl še večjega bunkota.
Slobodan Cvijetinovic
14. 05. 2020 16.40
-10
Norčujete se sami iz sebe,o kaki vojski govorimo sploh? JNA kolko vem ne obstaja več
Emtisunce
15. 05. 2020 12.43
+2
O tisti vojski ki ti je 1991 obranila rit.
_Grizzly _
14. 05. 2020 16.07
+2
Koliko strokovnjakov v komentarjih. Zgleda, da lahko pričakujemo boljšo naslednji oceno pripravljenosti zaradi te vaje in naslednjih vaj pod boljšim vodstvom in ker bodo čez 5 mesecov dobili prve Oshkosh JLTV 4x4 minsko zaščitene oklepnike med katerimi bo 1 četa protioklepna obrožena z Spike LR/MR raketami in če Toninu uspe kupiti 2 transportna letala (neuradno C-130 Hercules) kar mu najvrjetneje bo in če se bo vlada odločila za nakup tistih 14 6x6 oklepnikov Pandur EVO.
Principat
14. 05. 2020 15.56
+0
taka vaja se ne dela iz danes na jutri ,, vojska naj posreduje DATUM , kdaj je bilo sprejeta odločitev za to vajo , ali se je naša vojska v 30 dneh toliko preobrazila ,,
kure bedne
14. 05. 2020 15.01
+14
haha ta je dobra - vojake boste po dolgem času lahko videli v gozdovih, na poljih in drugih "civilnih" površinah.
jaro30
14. 05. 2020 15.00
+39
Berem komentarje... In žal ne vidim ničesar pametnega. Kaj bi si vi, kot državljani RS sploh želeli od SV? Kaj naj bi vojska kot taka potem sploh po vaše počela, da bi bil njen obstoj kot tak upravičen? Vojska ima vsako leto nešteto takih vaj. Še večja vaja je bila lansko leto, ko je bilo vključenih še več pripadnikov SV kot zdaj. Če vojske ni na spregled so po vaše kot taborniki v gozdu, če se izvajajo vaje kot je ta, potem izvajajo kvazi represijo nad ljudstvom? Zato kot državljani RS v svetu nebomo nikoli spoštovani, ne kot SV, ne kot državljani, saj ne spoštujemo niti sebe, kaj šele koga drugega. Namesto, da bi bili ponosni nase, na svojo državo, in na Slovensko Vojsko.
robespierre16
14. 05. 2020 14.18
-4
stric janša se igra war games....
najram
14. 05. 2020 13.46
+2
ker so nam metke pokradli,bomo pač rekli...stoj,če ne bom vrgel pištolo
janezpodre
14. 05. 2020 13.27
-7
Takšni manevri oz."rožljanje z orožjem" imajo včasih prikrit namen, malo prestrašit ovčke, da ne bi preveč demonstrirale, ja Janezek, smo se že usral od strahu.
pingvinislo5
14. 05. 2020 13.00
-2
ne bodo izstrelili nobene rakete, nobenega naboja, itd... če prav razumem....bodo imeli LAN party in bodo igrali call of duty.
CIGU MIGU
14. 05. 2020 12.58
-9
ma kaj se grejo v tej krizi,še dobro ,da je naskok in da niso premiki po noriškem kraljestvu in mlakah polnih žab
pozzo
14. 05. 2020 12.49
+7
Ne gre z aktivacijo 37a, zdej pa vaja. Loleki.
pozzo
14. 05. 2020 12.48
+12
Pa si ti sploh prebral članek? Nisi ker jasno piše, da bo vaja ob meji. Ali si pač polpismen?
bratumil
12. 06. 2020 11.39
seveda je polpismen, če pa je levi, samo s biciklom pa se zna vozit po Ljubljani.
zagor2
14. 05. 2020 12.13
+3
Fantje merkajte, da vam ne bodo neznanci spet metke ukradli al pa, da vas ne bodo kaki pastirji razorožili pa v bazo poslali hahaha
Le?evljeSodiNajKopitar
14. 05. 2020 12.25
+6
SEP20
14. 05. 2020 20.08
-1