Slovenija

Dosegla nas je prva izrazitejša fronta v letošnjem letu

Ljubljana, 28. 01. 2020 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
9

Dosegla nas je prva in hkrati tudi edina izrazitejša fronta v letošnjem januarju, ki nas bo zvečer tudi prešla in poskrbela za pestro vremensko dogajanje predvsem v vzhodnem delu države. Vendar pa hladen zrak, ki se bo na južno stran Alp spustil po fronti, nad nami ne bo vztrajal prav dolgo. Že v drugi polovici tedna bomo namreč spet prišli pod vpliv za ta čas precej toplega jugozahodnega vetra, dotok toplega zraka pa se bo še nekoliko okrepil v prvih dneh februarja, ko bo že zadišalo po pomladi.

Fronta bo hitro prešla Slovenijo, zato veliko padavin ne bo, bo pa dogajanje predvsem v severni in vzhodni Sloveniji kar burno. Zaradi izrazite menjave zračne mase bo ozračje nestabilno, zato se bodo pojavile tudi posamezne nevihte s sodro. Meja sneženja se bo ponekod za krajši čas lahko spustila do nižin.

Hladna fronta je že dosegla severno stran Alp in bo proti večeru prešla tudi Slovenijo. Nad severno Italijo bo nastal plitev ciklon.
Hladna fronta je že dosegla severno stran Alp in bo proti večeru prešla tudi Slovenijo. Nad severno Italijo bo nastal plitev ciklon. FOTO: ARSO

Še pred fronto je v drugem delu noči zapihal jugozahodni veter, ki je vztrajal tudi čez dan. Najmočnejši sunki po nižinah so dosegali okoli 60, v višjih legah pa tudi nad 80 kilometrov na uro. Z vetrom so se razkrojila še zadnja jezera hladnega zraka, ki so v zadnjih dneh vztrajala po nižinah, s tem pa se je tudi v Pomurju končalo dolgo, več kot teden dni trajajoče obdobje megle in nizke oblačnosti.

Padavine so se večji del dneva pojavljale predvsem ob izrazitejših hribovitih pregradah zahodne Slovenije, občasno pa je nekaj dežja seglo tudi nad Dolenjsko, Belo krajino, osrednjo Slovenijo in Koroško. Drugod je bilo večji del dneva še suho in deloma sončno z najvišjimi temperaturami, ki so se po nižinah vzhodne Slovenije in ob morju povzpele do 14 stopinj Celzija.

Pozno popoldne so padavine v hribovitih krajih zahodne Slovenije oslabele, začele pa so se krepiti ob meji z Avstrijo. Dosegla nas je hladna fronta, njen padavinski pas pa se bo v prihodnjih urah hitro pomaknil prek Slovenije. Vpliv fronte bo najizrazitejši na severu in vzhodu države, še zlasti na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju, kjer se bo meja sneženja za krajši čas lahko spustila do nižin. Ker bo menjava zračne mase hitra, lahko ponekod tudi zagrmi.

Padavine bodo ob prehodu fronte najizrazitejše v severovzhodni Sloveniji, kjer se bo tudi meja sneženja spustila najnižje.
Padavine bodo ob prehodu fronte najizrazitejše v severovzhodni Sloveniji, kjer se bo tudi meja sneženja spustila najnižje. FOTO: 24ur.com

V prvem delu noči se bo vremensko dogajanje povsod umirilo. Delno se bo razjasnilo, zato bo po nekaterih nižinah nastala megla. Ker bo temperatura marsikje padla pod ledišče, bo jutri zjutraj na izpostavljenih legah nevarnost poledice.

V prvih dneh februarja bo zadišalo po pomladi

V drugi polovici tedna bomo spet prišli pod vpliv toplega jugozahodnega vetra, ki bo več oblakov in občasno tudi kakšno kapljo dežja prinesel zahodni, več sonca pa vzhodni Sloveniji. Temperature bodo za zimo zelo visoke in se ob koncu tedna niti ob jutrih ne bodo več spuščale pod ničlo, čez dan pa bodo presegale 10 stopinj Celzija. Na začetku prihodnjega tedna, ko se bo nad nami zadrževal najtoplejši zrak, se bo lahko ogrelo celo nad 15 stopinj Celzija.

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
28. 01. 2020 13.50
+1
Na Štajerskem še sonce sije ne preveč nakladat mislim,da še rose ne bo.
Ni corone
28. 01. 2020 11.24
+5
sneg bo leta 2021 če bo
26277
28. 01. 2020 10.34
+6
Sneg bo... takoj po otoplitvi, po 6....8. 2...2020. Lp
26277
28. 01. 2020 10.35
+0
ćžšq
28. 01. 2020 09.06
+7
Pri nam je jutranje sonce pogledalo skozi okna in se nasmejalo vremenarjem.....
Pal?ek Smuk
28. 01. 2020 08.40
-9
Surlo nehaj nakladati.....
Dany75
28. 01. 2020 08.20
+26
ja... fronta... kao... pa saj smo sred zime... moral bi bit snezni metez... ne pa juzni veter in par kapljic dezja... konec je z zimami... ocitno se prevec igramo z naravo.... poletje pa bo spet burno...
*Ebemvam.majku
28. 01. 2020 09.33
+2
suhe zime so bile tudi ze v preteklosti to ni nc nenavadnega
Ni corone
28. 01. 2020 08.18
-2
spet risanke in vasa pozrtija na denar