Slovenija

FOTO: Prestižne novinarske nagrade v roke naših sodelavcev

Ljubljana, 25. 11. 2016 21.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novinarka 24UR Nika Kunaver je dobitnica nagrade novinarskega ceha za debitantko leta, rubriki 24UR Inšpektor in 24UR Fokus pa so nagradili za izjemne novinarske dosežke. Kolegom čestitamo tudi v našem uredništvu.

Društvo novinarjev Slovenije je podelilo nagrade čuvaj/watchdog za izstopajoče novinarske dosežke v preteklem letu. Med prejemniki so tudi ustvarjalci rubrik 24UR Inšpektor in 24UR Fokus, ki sta postali nepogrešljiv del sobotnih in nedeljskih izdaj osrednje informativne oddaje naše medijske hiše. Prislužili so si nagrado za izjemne novinarske dosežke v letu 2015.

"Nagrajeni rubriki odlikujejo poglobljenost, analitičnost in raziskovalnost. Ekipa novinarjev ob visoki produkcijski kakovosti javnosti posreduje relevantne informacije o pomembnih aktualnih temah in družbenih vprašanjih ter temah, ki zaradi svoje uporabne vrednosti potrebujejo izdaten nadzor javnosti. Dolg format ter poglobljeno uredniško in novinarsko delo rubrikama omogoča, da javnosti prinašata kontekst, ki je zelo pomemben za razumevanje realnosti, in tudi težke teme, ki so v televizijskem prostoru pogosto zapostavljene. Obe rubriki – ob hkratnem tenkočutnem odnosu do življenjskih usod in človekovih pravic - pogosto opozarjata na nepravilnosti in terjata izboljšave. V dobro javnosti," so člani žirije zapisali v obrazložitvi. 

"Celotna ekipa, ki pripravlja rubriki Inšpektor in Fokus, je nagrade zelo vesela. Zadovoljni smo, da so gledalci izjemno dobro sprejeli poglobljeno novinarstvo znotraj osrednje informativne oddaje in da se zavedajo, da so neodvisne, preverjene in kredibilne informacije tiste, ki štejejo. Nagrada, ki jo prejemamo nocoj, pa je priznanje stanovskih kolegov, drugih slovenskih novinarjev, zato smo jo še posebej veseli in se zanjo zahvaljujemo. Je tudi spodbuda in priznanje celotni ekipi, da smo na pravi poti; tudi takrat, ko ta pot ni lahka. Zaslugo za to nagrado imajo prav vsi, ki pripravljajo zgodbe za 24ur Inšpektor in 24ur Fokus, stalni in občasni sodelavci, ki se trudijo, da bi gledalcem preko daljših formatov, analiz, raziskovanja, poglobljenega pristopa, pa tudi nekaterih dobrih zgodb ... dali gledalcem kontekst, ki ga v vedno večji poplavi instant novinarskih praks močno potrebujejo in pogrešajo. Želimo si, da bi lahko v naslednjih mesecih svoje delo še nadgradili," je povedala urednica rubrik Suzana Lovec

Prejemniki nagrad naše medijske hiše.
Prejemniki nagrad naše medijske hiše. FOTO: Miro Majcen

Čuvaja se je razveselila tudi novinarka oddaje 24UR Nika Kunaver, postala je debitantka leta. "Zgradila je odličen občutek za dramaturgijo zgodb, predvsem pa vse bolj spretno uporablja najpomembnejše novinarsko orožje – vprašanje. S pravimi vprašanji dobi od sogovornikov več, več pa dobijo tudi gledalci. Vse težjih tem se loteva pogumno, odgovorno in zrelo. Je ena tistih, ki jo žene iskanje resnice in predstavljanje dejstev. Samo v zadnjem letu je odlično in v skladu z vsemi novinarskimi standardi poročala v več odmevnih zgodbah, med drugim se je lotila poslov župana Jankovića, sejnin ministrice Maje Makovec Brenčič in lastniške hobotnice Bojana Petana. Svoje peto, “zadnje” leto med mladimi novinarji, je še bolj ambiciozna in motivirana, kot je bila na začetku novinarske kariere," piše v obrazložitvi nedvomno zaslužene nagrade.

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva so podelili Nini Zagoričnik z Vala 202.

Novinarske nagrade Društva novinarjev Slovenije so edine nagrade s področja novinarstva v Sloveniji, ki jih podeljuje novinarska skupnost.

Vsi prejemniki nagrad:

1. Nagrada za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva: Nina Zagoričnik, Val 202
2. Nagrade za izjemne novinarske dosežke v letu 2015: 24UR Inšpektor in 24UR Fokus, POP TV, Tina Kristan, Delo, #PanamaPapers, Delo in Matej Šurc, Radio Slovenija
3. Nagradi za izjemen dosežek v novinarski fotografiji: za posamično fotografijo Luka Cjuha, Dnevnik, za reportažo Boštjan Pucelj
4. Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let: Nika Kunaver, POP TV in Tanja Pirnat, Pod črto
Pohvalo porote za izjemen novinarski dosežek 2016 je prejel projekt MMC RTV Slovenija 25let.si. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

estelle.r
26. 11. 2016 22.13
+4
Če so POPovi novinarji dobili nagrade...je društvo samo sebi zbilo ceno in kredibilnost.,
Miha1001
26. 11. 2016 22.10
+4
Kaj pa za največ reklam? Še posebej tiste za ženske vložke med motoGP.
heello
26. 11. 2016 20.38
+1
NORA 24TV pa žaluje !
hofman85
26. 11. 2016 12.19
+4
a 24ur je dobu nagrado za najvec komentarjev zbrisanih? in tudi tisto za slovnicno najslabse napisane clanke...
azzurro9111
26. 11. 2016 12.01
+10
loooooooool, unu k sami seb podelijo "prestižne" nagrade
prašek
26. 11. 2016 11.39
-5
Moje iskrene čestitke vsem nagrajencem . Nagrade so šle v prave roke !!!!!!!!!!!!!!!!
SMCparaziti
26. 11. 2016 10.52
+2
Hahaha, a to so si kar vladni presstituti sami med seboj razdelili ? Ko vidiš nagrajene, tI je vse jasno.
pennywajz
26. 11. 2016 08.45
+19
Prestizne novinarske nagrade v sloveniji? Pa koga flancate?
endva
25. 11. 2016 22.34
+48
Vsi novinarji ste samo akviziterji, ki bolj ali manj lažete ljudem in na POP-u niste nič drugačni.
Chad Reed
26. 11. 2016 10.29
+2
tudi ti si nevedoč pripomogel k temu dosežku...
Dinho8O
25. 11. 2016 22.16
+19