Slovenija

Pretoki še veliki, a upadajo

Ljubljana, 27. 12. 2009 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pretoki rek po Sloveniji se zmanjšujejo, končno upadajo tudi Sava v spodnjem toku, Krka in Ljubljanica. Ostaja pa velika možnost zemeljskih zdrsov v zahodni in osrednji Sloveniji.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so pretoki rek po državi še vedno veliki, srednje pretoke imajo zgolj nekatere reke na severovzhodu države. Dobra novica pa je, da se pretoki povsod zmanjšujejo in počasi se bodo zmanjševali tudi v prihodnjih dneh. Od včeraj zvečer upada tudi Sava v spodnjem toku, počasi pa upadata tudi kraški Krka in Ljubljanica.

Del Ljubljanskega barja je še vedno poplavljen, prav tako so še poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa. Poplavna voda na kraških poljih Dolenjskega in Notranjskega krasa ter na Ljubljanskem barju se bo tam zadržala tudi v prihodnjih dneh.

Zaradi namočenosti ter povečane vodnatosti vseh vodotokov je še vedno velika možnost zemeljskih zdrsov na reliefno razgibanem terenu zahodne in osrednje Slovenije.

Poplavni val Save se je iz Slovenije sicer pomaknil proti Hrvaški, tamkajšnji državni center za obrambo pred poplavami pa je dejal, da so dobro pripravljeni. Na karlovškem področju so zaradi poplavljenega cestišča zaprte številne ceste, prekomerna količina vode, kljub temu, da je Sava na nekaterih delih že poplavila, po besedah državnega centra ni nevarna za Zagreb.

Sava
Sava FOTO: Uroš Derenda

Nekatere ceste še vedno zaprte

Še vedno pa zaradi poplav, plazov in poškodovanih cestišč promet po nekaterih cestah ne more potekati normalno. V Zasavju sta tako zaprti glavna cesta Hrastnik–Zidani Most med Podkrajem in Suhadolami ter lokalna cesta Hrastnik – Radeče.

Na Severnem Primorskem so zaprte lokalne ceste Čekovnik–Idrija, Planina–Unec in Laze–Planina ter Kozarišče–Šmarata. Na Gorenjskem pa je zaprta cesta Srednja vas–Lom (na Uskovnico).

Zaradi poškodovanih cestišč velja tudi polovična zapora na cestah Ajdovščina–Predmeja (Slokarji–Predmeja), Ljubljana–Kočevje pri Dolenji vasi in na cesti Železniki–Podrošt pri Jesenovcu.

Gasilci izredno zaposleni

Naraska Soča pri Solkanu-4
Naraska Soča pri Solkanu-4 FOTO: Dare Čekeliš

Gasilci so morali zaradi posledic poplav posredovati tudi v soboto. V soboto dopoldne se je usul zemeljski plaz na cesto Spodnja Idrija–Žiri v občini Idrija. Na plaz so pristojne službe postavile kontrolne točke, preko noči pa so idrijski gasilci nadzorovali morebitno plazenje. Ker plaz ogroža bližnjo hišo, so morali stanovalca izseliti.

V občini Jesenice pa se je v soboto zgodaj popoldne sprožil zemeljski plaz velikosti okoli 100 krat 50 metrov, ki ogroža svisli v naselju Plavški Rovt. Plazišče so si ogledali jeseniški gasilci in obvestili pristojne službe.

V soboto okoli 18. ure pa je prišlo do podora gozdne ceste Srednja vas v Bohinju–Lom na Uskovnici v občini Bohinj. Podor v dolžini okoli 50 metrov so si ogledale pristojne službe, cesta pa je zaprta za ves promet. V prihodnjih dneh bodo pričeli ob pomoči gradbene mehanizacije s popravili, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Gasilci so po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje kranjski gasilci v soboto popoldne izčrpali vodo iz objekta v Potočah v občini Predvor, zvečer pa so jeseniški gasilci posredovali v jeklarni Acroni na Koroški Beli na Jesenicah, kjer so izčrpali meteorno vodo iz prostorov jeklarne.

Kot je znano, se je po nekaj dneh obilnih padavin vreme v noči s petka na soboto umirilo. V krajih, ki so jih padavine najbolj prizadele, so začeli sanirati nastalo škodo, v naslednjih dneh pa se bo začelo tudi njeno ocenjevanje. Škodo si je v Bohinju ogledal tudi predsednik vlade Borut Pahor in pri tem obljubil hitro pomoč države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protizujfom
28. 12. 2009 18.34
Ja županski možiclji,kaj ste naredili da se to sanira? Potrebno vas je zamenjat in vložit denar kamor sliši.
veselo-na-delo
27. 12. 2009 20.12
dzek. the.ripper...... Kako to da ni več nobenega članka o gripi?????---------- Ja čakaj vse bo še prišlo, zdaj so poplave prej potem nas pa tako ali tako zasipajo s gripo, zdaj še podatke zbirajo da nas nakoncu zasipajo s številom okužb in umrlih, das se bomo mogli pod prisilno cepit.
przelmuding
27. 12. 2009 19.43
CEL TEDEN SO METEOROLOGI OPOZARJALI DA BODO POPLAVE ZDAJ PA NA TELEVIZIJI VIDIMO KAKO NAM KAŽEJO DA JIM JE UNIČILO HLADILNIK ITD. PA KJE TI ŽIVIJO ZDAJ SE PA JOČEJO NAMESTO DA BI STVARI POSPRAVILI NA VARNO PRED POPLAVAMI.
Slavko ?erv
27. 12. 2009 18.47
JLA sedma svetovna sila.:) Pa kje ti žviš?
Tonček Balonček
27. 12. 2009 18.07
Janša bi vso vodo spumpal v enem dnevu, Pahor je brez zveze! Naj živi 1. Kneževina Slovenija! Včasih s imeli 30. letne vojen, mislim, da bi Janša vse opravil v enem dnevu, sploh če vemo, da je z JLA, 7. svetovno silo, opravil v 14. dnevih.... sploh, če bi se mu pridružil Bavčar!
Tonček Balonček
27. 12. 2009 17.39
Kaj naj bo za vernega ilvvca lepšega, kot da na tak dan, kot je sveti večer ali božič, svoje delo posveča drugim!= Poleg vsega bo nagrajen malo bolje kot kak Ertl s srebrnim znako!!!
VolilecSI
27. 12. 2009 16.53
Bah, Pahor najbolj prizadetim spet obljublja/laže. Janša bi že med poplavami pomagal ljudem - Živela II. Republika!
posavski.jezek
27. 12. 2009 16.31
pri nas je se kar velka sava !pa se kar dez pada
dzek.the.ripper
27. 12. 2009 11.14
Kako pa da nobenega članka o gripi ni več? Kam ste se potuhnili banda zavajalska, k ste iz muhe slona delal?
proofreader
27. 12. 2009 11.01
Bravo gasilci! Upam, da bo Turk tudi vam podelil kakšno priznanje, Pahor pa namenil dodatna sredstva za opremo gasilcev.