Slovenija

Tadina, ki je zabodel pravosodnega policista, premestili na Povšetovo

Ljubljana, 22. 01. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
/ A.K., / Maja Kos
Komentarji
134

Sama Tadina, ki je v zaporu na Dobu z jedilnim nožem napadel pravosodnega policista, so premestili v ljubljanski zapor in sicer v poseben prostor za izločitev. Prve analize dogodka kažejo, da je bil postopek izveden korektno, a da ostaja dilema, saj je pravosodni policist zaporniku obrnil hrbet. Podržaj sicer zatrjuje, da je varnostna situacija v zaporih po dveh dogodkih boljša, ker so vsi izvajalci bolj pozorni in pazljivi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ni bil prvi agresivni izpad?
    02:39
    Iz 24UR: Ni bil prvi agresivni izpad?
  • Iz 24UR: Spremembe niso potrebne
    02:48
    Iz 24UR: Spremembe niso potrebne
  • Iz SVETA: Tadina premestili
    02:55
    Iz SVETA: Tadina premestili
  • Iz 24UR ZVEČER: Pretreseni sorodniki napadenega pravosodnega policista
    02:55
    Iz 24UR ZVEČER: Pretreseni sorodniki napadenega pravosodnega policista
Tadina so danes premestili v zapor na Povšetovo.
Tadina so danes premestili v zapor na Povšetovo. FOTO: Kanal A

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je po sestanku direktorjev in vodij oddelkov za varnost podal izjavo za varnost.

Podržaj je v izjavi za javnost povedal: "Dobil sem zagotovila, da je varnostna situacija ustrezna in obvladana. Seveda obstajajo določena varnostna tveganja. Zaradi zadnjih dveh dogodkov so poostrili nadzor nad postopki. Zaenkrat sistemskih sprememb ne potrebujemo." Za ustrezno posodobitev nadzornega sistema bi potrebovali 800.000 evrov, poleg tega še sredstva za vzdrževanje. Tega denarja trenutno nimajo zagotovljenega, je pojasnil.

Napadalca premestili v poseben prostor za izločitev

Glede trenutne varnostne situacije v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob, kjer je kaznjenec Samo Tadin v ponedeljek okoli poldneva z jedilnim nožem napadel pravosodnega policista, je Podržaj povedal, da je nedvomno zaradi tega varnostna situacija v zaporu na Dobu, pa tudi v drugih zaporih, boljša, saj pristojni "bolj pazijo na to, kako se delovne naloge izvajajo". Drugi ukrepi po Podržajevi oceni niso potrebni.

So pa Tadina že danes premestili z Doba v ljubljanski zapor. To so storili, da se ne poglablja stiska tistih, ki so bili tako ali drugače vpleteni v incident. Tako napadenemu, ki je bil že v ponedeljek v večernih urah izpuščen iz bolnišnice, kot drugim vpletenim je bila ponujena tudi psihosocialna pomoč.

Obsojenec, ki je zdaj v posebnem prostoru za izločitev, je uporabljal modem za brezžični internet, ki pa v zaprtem delu zavoda Dob ni dovoljen. Sprožilni element za napad, kot je na novinarski konferenci dejal Podržaj, je bil torej, ko je bil seznanjen, da mu bo računalnik začasno odvzet. Podržaj je ob tem ponovil, da obsojenec ni bil agresiven in tako zavrnil nekatere neuradne informacije. Kljub poročanju nekaterih, da naj bi imel Tadin že prej agresivne izpade, pa je Podržaj dejal, da večjih težav z njim po njegovih navedbah niso imeli, je pa pisal veliko pritožb na najrazličnejše naslove.

Vsak predmet je lahko orožje

Na vprašanje, zakaj imajo zaporniki lahko jedilni pribor, ki je služil zaporniku za napad na pravosodnega policista, je odgovoril: "Jedilni pribori res so lahko sredstvo za napad, a prav tako je to lahko katerikoli predmet, če je uporabljen za namen, ki temu ni namenjen. Hudo orožje je lahko denimo tudi kemični svinčnik." 

V primeru napada je že včeraj predstavil prve analize primera, ki so pokazale, da je bila zadeva povečini sicer izvedena korektno, a da ostane dilema v dilemu postopanja, ko je prišlo do položaja, v katerem je bil pravosodni policist s hrbtom obrnjen proti napadalcu. "S hrbtom se ne obrača proti zaprtemu,to je eno osnovnih načel varnega delovanja" je dejal Podržaj in dodal, da je samozaščita prvi in najboljši varnostni ukrep. 

Frančišek Verk je dejal, da je prepričan, da pravosodni policist ni pričakoval napada, čeprav je bil tudi ta zapornik znan po tem, da se maščuje policistom, če delajo v smeri zakona. 

Pretresena družina

Kot je za 24 UR ZVEČER povedala družina napadenega pravosodnega policista, ki ga je obsojenec, ki prestaja 30-letno zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja umora, včeraj z jedilnim nožem dvakrat zabodel v hrbet in enkrat v sprednjo stran trupa, jih je ta dogodek izjemno pretresel: "Prizadelo nas je, fant ima le dva otroka in družino. To ni enostavno."  Ravno minuli teden je družini potarnal, da je preobremenjen.

Lani so zabeležili 12 napadov in šest poskusov, leto pred tem pa 23 napadov, enaka številka je bila tudi leta 2016, težjih poškodb zaposleni v slovenskih zaporih niso imeli, le lažje.
Lani so zabeležili 12 napadov in šest poskusov, leto pred tem pa 23 napadov, enaka številka je bila tudi leta 2016, težjih poškodb zaposleni v slovenskih zaporih niso imeli, le lažje. FOTO: POP TV

Med vzroki za utrujenost in izčrpanost paznikov levji delež nosijo nadure. En paznik na Dobu jih je minulo leto oddelal okoli 160, skupaj pa so jih imeli kar 22.000. Je napadalec, ki ima na vesti že 33-letnega viškega policista Igorja Mauserja, zato lahko trikrat zamahnil z jedilnim nožem?

Kot je povedala Manca Kraševec, specializantka urologije, je bila sila, s katero je zamahnil napadalec, najbrž kar velika, saj je ta prišel skozi kožo, a na srečo ne do mišic. "Tukaj ostanejo posledice za družino, če že drugje ne, ampak odgovorni nič ne naredijo, kot da se nič ne zgodi, to ni v redu, to ni pošteno," opozarja njegova družina."

Manca Kraševec je pojasnila, da je napadeni razložil, da je šel v celico k zaporniku, kjer lahko imajo pribor, ta pa ga je nenadoma zabodel z nožem v prsni koš, najprej z zadnje strani in potem še s sprednje.

Lani zabeležili 12 napadov in šest poskusov napadov na pravosodne policiste

Lani so zabeležili 12 napadov in šest poskusov, leto pred tem pa 23 napadov, enaka številka je bila tudi leta 2016, težjih poškodb zaposleni v slovenskih zaporih niso imeli, le lažje.

In ne le napadi, tudi pobegi so zaskrbljujoči. Ob zadnjem dvojnem v Kopru so pravosodni policisti krivili preveliko toleranco zapornikov, slabo organizacijo, pomanjkanje kadrov. Vodstvo je s poročilom interne komisije vrnilo udarec, a da sta subjektivno odgovorna pravosodna policista, so sodelavci družno zavrnili na protestnem shodu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Animal_Pump
23. 01. 2019 09.34
+11
Pa to ne moreš verjet...malo si poglejte dokumentarec o ruskem zaporu Black Dolphin...kjer zaporniki ne vidijo sonca...sprehajajo jih na podstrešju vklenjene...3 pazniki z AK 47zraven. Zaprti so pa v celici, ki je postavljena v drugo celico, in obvezno kamera notri. Če ga preselijo v drugo stavbo...gre zraven obvezno paznik s psom, in še trije pazniki z AK 47 zraven...zapornik ima pa črno vrečo čez glavo potegnjeno, da ne vidi kje se neahaja...oziroma v slučaju, če pobegne, da se ne more orientirati...čeprav od tam še ni nihče pobegnil....niti karkoli prešvercal notri, ker je nemogoče. Temu se reče zapor...ne pa tile naši hoteli.
DAEMONIUM
23. 01. 2019 09.01
+10
To da ne smejo pregledovati zapornikov ki se vracajo iz obiskov od doma oz iz teh njihovih izhodov pa je res totalna b3umnost, ki jo ne pocno nikjer na svetu. Enaka neumnost kot to, da po celicah oz sobah lahko imajo jedilni pribor? Namesto da bi vsa morebitna ogrozanje ze preventivno odvrnili, jih gresta glavni direktor zaporov in varuh clovekovih pravic (kako ogabno, neverjetno ogabno ime pri 54.000 lacnih otrocih) te stvari v zaporih legalizirati in sedaj bi moral pravosodni policist oba tudi toziti za odskodnino. Res smo nekaksna salabajzerska drzava, cisto na vseh podrocjih, da se iz nase drzace ze vsi norce brijejo!
Jurek Jurek
23. 01. 2019 08.32
+5
Zakaj ga pa niso premestili v Koper?
vinogradnik33
23. 01. 2019 08.16
+18
V zaporih ne bi smeli imeti nobenih rezil ali orodij iz katerih lahko narediš hladno orožje ( izvijači , jedilni pribor ,...) in tudi ne računalnikov , pa lahko varuhi človekovih pravic in ustavni sodniki govorijo kar želijo in za ta incident naj odgovarjajo tisti , ki so to omogočili zaradi ne pregledovanja .
B00m
22. 01. 2019 22.37
+18
Samica za vedno, takšnemu človeku ni za zaupat, glede na pretekle dogodke... žal. Škoda...
mlutherking
22. 01. 2019 22.21
+10
Ubogi policaji.A bo ta sploh kakšno zaščito in odškodnino dobil.Še braniti se policaji ne morejo pred takimi nasilneži v zaporu.Tega bi morali v ZDA na jezikovno usposabljanje poslati.Tam bi bil hitro miren.
Bofur
22. 01. 2019 21.32
+22
Za Sama Tadina bi bil primeren varovani oddelek psihiatrije. Je pa dejansko teh primerov po zaporih malo, oziroma vsaj ne pridejo v javnost. Ima pa Tadin očitno patološki problem s policaji. Enega je že ubil do smrti.
Vostro
22. 01. 2019 20.49
+27
Jst bi pa gospoda podržaja vprašal, če je kaj vprašal paznike če se strinjajo z tem, da se ne pregleduje zaprtih po končanju obiskov? Njegova izjava je, da to ne delajo zaradi preobremenjenosti paznikov, kar pa ni res, noben paznik ni odklonil vseh pregledov ko so ti še bili... prav nasprotno vodstvo so spraševali zakaj ni več pregledov vsaj tako kot govorijo nekateri pazniki v poznanstvu...
User1094863
22. 01. 2019 20.40
+18
še enega štihne ga bodo pa izpustil......
Dragr123
22. 01. 2019 20.20
+68
Kar se varuha čovekovih pravic tiče pa je najbolje, da on sprejme te uboge zapornike, ki se jim godi krivica, ker so si jih zaradi umora drznili celo zapreti
Uporabnik483970
22. 01. 2019 20.17
+4
Pod večjim nadzorom smo mi tlele na dalenskm kot pa zaporniki, sej nas vsak petk in soboto ribnški polcaji non stop kontrolirajo...zgleda smo ta velki kriminalci, če gremo zvečer mau s kolegi u gostilno...ah taku pač je v domovini tej...
janezccc
22. 01. 2019 20.30
+51
Pojdi v gostilno, ni problema, pij, nažri se ga do amena, komot, privoščim ti. Ampak potem ne vozi avts kapiš????????????? Pa ni nobenega problema. Na zdravje.
Uporabnik483970
22. 01. 2019 21.54
-4
Bom upoštevou tvoj nasvet al ga že zdej...samu k ti nebodigatreba pridejo vn iz lukn tut čez dan pa bi sd šli z unimi pištolami kavbojce pa indijance kr naprej...jest skrbim za svojo varnost in tut drugim nč načm, sm teh anglčkou pa ne maram glih...nej lovijo tiste k treba...
Andree
22. 01. 2019 22.53
To pa dvomim. Odkar ni več tistega gospoda,ki je skočil čez balkon svoje hiše so bolj prijazni. Žal pa mi je,da je Žepohar mnogo prerano zapustil naš svet
akmt
22. 01. 2019 20.00
+39
"Vodstvo razmere ne skrbijo...." Ali ste manjkali pri pouku slovenscine, ko se je jemal 2.sklon in niti vasi domaci ne znajo uporabljati 2.sklona? (Slovencem se ni treba uciti rabe sklonov, ker odrascamo v materinem jeziku in nam je zato raba 2.sklona samoumevna kot zrak). Pravilno je zato :"Vodstva razmere ne skrbijo" (koga ali cesa razmere ne skrbijo) =hahaha in moje sozalje.
hiphopa
22. 01. 2019 20.49
-6
TitCankar
22. 01. 2019 20.00
-38
Kje so sedaj psihiatri ki bi morali opraviti svoje delo in zaščiti človeka ki je bolnik proti kateremu je večina ljudi in si želijo njegovega trplenja. Upajmo da se nad njim ne bodo izživljali ampak mu bodo pomagali da se ozdravi če pomagajo alkoholikom narkomanom pedofilom in ostalim naj pomagajo še Tadinu! Po moje ni vsega kriv samo Tadin kar so ga obtožili in za kar so ga kaznovali in zaznamovali v javnosti.
DirtySanchez
22. 01. 2019 19.50
+61
Ta direktor podržaj je z izjavami ki jih je dal zadnja 2 tedna, dal jasen signal da ima paznike za zadnja smetala in da za njega le zaporniki nekaj veljajo. Sramota kakšno naklonjenost izkazuje zapornikom. Pazniki se mi kar smilijo. Zadnji čas da ministrica ukrepa , ker sami ti šefi ne bodo.
Draža
22. 01. 2019 19.37
-44
Samo Tadin je za zdravljenje in ne za zapor,psihiatrična pomoč za obsojenca.
SaintTrinity
22. 01. 2019 19.46
+58
TitCankar
22. 01. 2019 20.05
-37
Ti si hujši od Tadina! Tvoja duša je gnila.
Lexys
22. 01. 2019 19.30
+54
Generalni direktor g. Podržaj je tako samovšečen in poln samega sebe, da ves čas pozablja na svoje podrejene. Mogoče pa je čas, da se zamenja vostvene strukture, vključno z generalnim direktorjem. Nič ni večno...
Nadzornik
22. 01. 2019 18.30
+16
Varnost je na prvem mestu in je stabilna. Se strinjam sploh če je to na strani varovancev in so varni pred pobegom.
Uporabnik458403
22. 01. 2019 17.51
-3
Ocitno je v zaporih veliko kriminala.... Pravosodni policisti za velike denarje marsikaj prisvercajo od mobilnikov do drog........ Ocitno so zaporniki velike stranke pravosodnim policistom, zato imajo zaporniki take ugodnosti........ To ne mislim za vse, ocitno pa ni malo takih primerov......
Thinc25
22. 01. 2019 17.35
+32
V naših zaporih je premalo strogosti in nadzora, to je posledica premalo denarja, ki ga imajo dodeljenega.
klukec
22. 01. 2019 16.40
+7
Koliko je pokasiral varnostnik kdo ve?
mallonge
22. 01. 2019 16.50
+15
Po izjavah pobeglih prodajajo na veliko kot grosisti. Podržaj je pa glavni računovodja holdinga zapori.