Slovenija

Prevarani kupci: inšpektorat ukrepal prepozno, spregledal konflikt interesov

Ljubljana, 24. 11. 2022 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
60

Po razkritju, da je bila tržna inšpektorica, ki je preučevala prijave zoper podjetje Secom iz Krškega, žena zaposlenega v podjetju, ki je na terenu občasno celo pobiral gotovinske avanse od strank, so mnogi opeharjeni kupci izgubili vso zaupanje v delo inšpekcije. Na TIRS odgovornost zavračajo. Notranji nadzor nad delom brežiške inšpektorice je pokazal, da je delo opravila korektno. Na KPK so od oškodovanca prijeli prijavo, da gre za konflikt interesov, a je zadeva še v postopku preverjanja. Kot pravi oškodovanec, obstaja utemeljen sum, da se je zaposleni osebno okoristil z delom pobranih avansov in da je s tem povečal dohodke skupnega gospodinjstva.

Zgodba opeharjenih kupcev podjetja Secom iz Krškega postaja vedno bolj neverjetna. Po vseh dosedanjih razkritjih podjetje še vedno ni sprožilo stečajnega postopka, prijave zoper lastnico podjetja in direktorja Mladena Žerjava se na Policiji kopičijo, medtem je podjetje zaprlo še zadnji račun in prijavilo nov naslov v Ljubljani, Tržni inšpektorat RS (TIRS) z glavno inšpektorico na čelu pa še vedno vztraja, da so delovali korektno in da javno opozorilo o previdnosti pred poslovanjem z omenjenim podjetjem ni bilo prepozno. 

Še več, po javnem razkritju, da je vodja pisarne tržnega inšpektorata v Brežicah Romana Strnad žena od zaposlenega v podjetju, ki je nagovarjal stranke k poslu in od njih občasno prejemal tudi avanse v gotovini, na TIRS vztrajajo, da je bilo vse v skladu z zakoni in da ne gre za nobeno kršitev. Zakonska zveza namreč v tem primeru ni razlog – vsaj Zakon o upravnem postopku tako veleva – da bi se inšpektorica morala izločiti iz odločanja v zadevah, ki se navezujejo na podjetje Secom. 

Zakaj se ni inšpektorica, ki je obravnavala primere prijav zoper Secom in je poročena z zaposlenim v podjetju, ki je pobiral naročila in avanse, izločila iz postopkov že na začetku? Kako je možno, da zakonodaja to dovoljuje?
Zakaj se ni inšpektorica, ki je obravnavala primere prijav zoper Secom in je poročena z zaposlenim v podjetju, ki je pobiral naročila in avanse, izločila iz postopkov že na začetku? Kako je možno, da zakonodaja to dovoljuje? FOTO: Bobo

KPK po prijavi zadevo preverja

Z vprašanji o konfliktu interesov in nehigieničnosti smo se obrnili tudi na Komisijo za preprečevanje korupcije, kjer pa so pojasnili, da so dobili prijavo v zvezi s tem, da postopek še poteka, zato nam konkretnih odgovorov v zvezi s to zadevo zaenkrat še ne morejo posredovati. "Zadevo obravnavamo v predhodnem preizkusu, kar pomeni, da preverjamo vsa dejstva in okoliščine konkretnega primera ter pridobivamo vso razpoložljivo dokumentacijo. Več informacij vam v tej fazi postopka zato še ne moremo posredovati, saj se do primera ne moremo opredeljevati vnaprej, dokler postopka v zvezi z njim ne zaključimo." 

Ko govorijo o nasprotju interesov in delu uradnih oseb, na KPK glede osebnih stikov med drugim izpostavljajo predvsem intenziteto osebnih stikov – torej ali je utemeljeno izkazano/ugotovljeno, da gre za osebe, ki so si medsebojno naklonjene, si zaupajo, imajo pogoste stike in je na podlagi takšnih osebnih povezav mogoče argumentirano trditi, da bi druga drugi v uradnih postopkih dajale prednost oz. se druga do druge ne bi bile zmožne opredeljevati objektivno in nepristransko. Po vsem tem se postavlja vprašanje, kako je možno, da se zakonska zveza v Zakonu o upravnem postopku šteje kot izločitveni razlog le, če sta v zakonski zvezi uradnik in stranka v postopku. Merilec v tem primeru ni bil stranka v postopku, zato se uradnica ni izločila.

So nam pa posredovali svoje mnenje na načelni ravni. Kot so zapisali na KPK, je takšno ravnanje inšpektorice lahko problematično, vendar pa odgovora, ali gre dejansko za vprašljive prakse, zgolj na podlagi navedenih podatkov ne morejo podati. So pa poudarili, da mora biti uradna oseba sama pozorna in zaznati okoliščine nasprotja interesov, saj ZIntPK to opredeljuje kot njeno dolžno ravnanje. Prav tako od vseh organov javnega sektorja pričakujejo proaktivno ravnanje vseh zaposlenih v javnem sektorju, ki so pri delu zavezani dosledno zasledovati javni interes s ciljem odpravljanja korupcijskih tveganj in krepitve integritete tako svoje funkcije oziroma službe kot krepitve integritete organizacije, v kateri so zaposleni.

Šele septembra letos sporočila, da je med zaposlenimi njen mož

Prve prijave na TIRS zoper podjetje Secom so se začele že leta 2019, največ pa jih je bilo v letošnjem letu, še posebej od spomladi dalje. Ves ta čas je o prijavah odločala tudi vodja brežiške izpostave in žena merilca v podjetju. O tem, da je eden od zaposlenih v podjetju njen mož, je zadevna tržna inšpektorica TIRS v Ljubljani ustno obvestila šele v začetku septembra. Ker po 35. členu Zakona o upravnem postopku niso obstajali zakonsko določeni razlogi za izločitev, je inšpektorica nadaljevala z delom. Kot so na naša številna vprašanja pojasnili na TIRS,  je bila takrat v zadevo že vključena Policija, število vseh prijav in ostalih delovnih obveznosti (tudi zaradi dopustov in bolniških odsotnosti) pa je bilo na območni enoti Novo mesto zelo veliko, zato je zadeve zoper Secom poleg ostalih štirih inšpektorjev na enoti vodila tudi zadevna tržna inšpektorica.

Iz postopkov izločena po razkritju zakonske zveze v medijih

Kot priznavajo na TIRS, pa je Strnadova šele po razkritju v medijih, da je njen mož od strank pobiral tudi avanse v gotovini, s čimer bi se lahko okoristilo njuno skupno gospodinjstvo, poklicala predstojnico TIRS in jo naslednji dan še pisno seznanila z novimi dejstvi in okoliščinami inšpektoričinega moža v podjetju. Na podlagi novih informacij in dejstev iz medijskih objav je TIRS nato ocenil, da med inšpektorico in delom njenega moža obstaja navzkrižje interesov, zato je še isti dan izločil inšpektorico iz vodenja postopkov zoper podjetje in imenoval tričlansko komisijo za interni nadzor nad delom inšpektorice v tej zadevi.

Kaj je ugotovil interni nadzor?

Komisija je pregledala zgolj zadeve, ki jih je Strnadova vodila zoper podjetje Secom v času od 1. 7. 2022 do 3. 11. 2022. Zakaj samo te, še preverjamo. Interni nadzor je pokazal, da je uradna oseba pravočasno obravnavala prijave in uvedla inšpekcijske postopke, kjer je bilo to potrebno in možno (del prijav namreč ni izpolnjeval zakonskih pogojev za ukrepanje) ter izrekla ustrezne inšpekcijske ukrepe. Je pa TIRS v tej zadevi izvedel še samoprijavo na Upravno inšpekcijo z namenom dodatne zunanje preveritve pravilnosti vodenja postopkov s strani zadevne inšpektorice in njenega konflikta interesov. Izsledki te samoprijave še niso znani.

(Pre)pozno ukrepanje tržnega inšpektorata

Po mnenju mnogih oškodovanih, ki so izgubili vso zaupanje v delo TIRS, saj so prepričani, da v primeru Secoma ni deloval v prid in zaščito potrošnikov, bi moral TIRS opozorilo potrošnikom pred spornimi praksami podjetja objaviti že veliko prej in ne šele 20. oktobra. Zakaj tega niso storili že poleti, ko je bil jasen porast števila prijav, se sprašuje ena od oškodovank. "Največja cvetka glavne tržne inšpektorice je bila, da so se za objavo v medijih odločili, ko je podjetje Secom prenehalo poslovati oz. ko je podjetje postalo neodzivno na vročanja TIRS? Halo?! Zapoznela objava je tako botrovala oškodovanju mnogih kupcev," opozarja oškodovanka, ki je za nova okna varčevala več kot dve leti, saj prejema dodatek k minimalni plači. 2600 evrov avansa je nakazala podjetju Secom, ki je imelo 30-letno tradicijo na tem področju. "Avans sem nakazala 20. maja letos. Do takrat je imelo podjetje na TIRS že 14 prijav v zvezi z nepošteno poslovno prakso. Če bi tako informacijo, da naj bom previdna pri poslovanju z njimi, kot je bila objavljena šele 20. oktobra, imela že prej, avansa zagotovo ne bi nakazala," opozarja.

Medtem ko TIRS trdi, da k javni objavi opozoril niso zavezani, da pa so se zanjo vseeno odločili, ker se je v zadnjih dveh mesecih pred objavo število prijav povečalo, pa bode v oči še ena informacija. Namreč dan pred objavo se je na TIRS obrnila ena od oškodovank, Sonja Simetinger, ki je opozorila na nepošteno poslovno prakso TIRS in zahtevala njihovo takojšnje ukrepanje. Je bilo javno obvestilo TIRS res samoiniciativno? "Ni treba biti posebno inteligenten, da ugotoviš, da centrala TIRS ni imela nobenega nadzora nad izpostavo v Novem mestu," je prepričana ena od oškodovank, ki je zoper tržno inšpektorico Romano Strnad na PU Novo mesto podala kazensko ovadbo zaradi zlorabe uradnega položaja zaradi neukrepanja.

Zanimiv je tudi podatek, da je brežiška izpostava inšpektorata v lanskem in predlanskem letu prejela deset prijav zoper podjetje Secom, a izdala le eno globo, in še to v višini zgolj 1200 evrov.

Obravnava reklamacij na OE Brežice - Novo mesto

V letu 2020 

OE Brežice - Novo mesto je 6. 9. prejela prijavo: reklamacija vrat.

V letu 2021

OE Brežice - Novo mesto je 25. 3. prejela reklamacijo zaradi nedelujočih rulet in neodzivnosti podjetja; 8. 11. 2021 reklamacijo zaradi nedokončanja montaže oken in vrat; 16. 11. reklamacijo izvedbe montaže oken in vrat; 18. 11. prijavo zavajajočega oglaševanja in neopravljene storitve dobave in montaže oken; 19. 11. nedokončana montaža zunanjega stavbnega pohištva; 22. 11. reklamacija montaže oken in rolet; 30. 11. neizvedena montaža in dobava okna; 19. 12. neodprava napak: dokončanje dostave; 22. 12. reklamacija stavbnega pohištva, nedobava oken in rolet ter neopravljena montaža. 

Le ena globa

OE Brežice - Novo mesto je Secomu izdala le eno globo, in sicer 12. 2. 2020 zaradi kršitve prvega odstavka 39. člena Zakona o varstvu potrošnikov, ki pravi: "Če obstoj napake na blagu oziroma nepravilnost pri opravljeni storitvi ni sporna, mora podjetje čimprej, vendar najpozneje v roku osmih dni, ugoditi potrošnikovi zahtevi iz 37.c in 38. člena tega zakona." Za ta prekršek je določena globa za pravno osebo v višini 1200 evrov, polovička je zgolj 600 evrov.

Bi morala glavna tržna inšpektorica odstopiti?

Ministra za gospodarstvo smo vprašali, ali glavna tržna inšpektorica Andreja But še vedno uživa njegovo popolno zaupanje, pri čemer so nam z ministrstva odgovorili, da ministrstvo ocenjuje uvedbo internega nadzora in samoprijavo na Upravno inšpekcijo kot primerno.

Že najmanj 53 prijav na Policijo, 83 na TIRS

Po podatkih Policijske uprave Novo mesto intenzivna kriminalistična preiskava v zvezi s poslovanjem podjetja Secom iz Krškega še vedno poteka, zato podrobnosti v tem trenutku ne morejo pojasnjevati. So pa do 10. novembra prejeli že 53 prijav za oškodovanje v skupni vrednosti okoli 158.000 evrov. 

S TIRS so sporočili, da je inšpektorat do 21. novembra prejel 83 prijav (od 1. 1. 2019 do 3. 11. 2022 74 prijav, od 4. 11. do 21. 11. 2022 dodatno še devet prijav). Vse prijave so obravnavane. Do včeraj so rešili 45 zadev, ostale so v obravnavi (čakanja na pravnomočnost izdanega dokumenta inšpektorja, v fazi vročanja zavezancu ali v fazi čakanja na izjasnitev zavezanca, kot to zahtevajo določbe Zakona o upravnem postopku).

Je pa verjetno kar nekaj oškodovancev, ki prijave niso naslovili ne na TIRS ne na Policijo, imajo pa še  vedno čas, da to storijo, k čemur poziva tudi Policija. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mendeska
21. 08. 2023 16.15
+0
Inšpektorji znajo sprejemat samo, plave kuverte, podkupnine krače, malice, sodniki pa nič drugačni. Vse pri nas policija, pravosodje, javna uprava je ena navadna komunistična rdeča driska in vojnih in povojnih časov. Razen partizanskih Burlesk ne znajo kaj drugega.
oježeš
25. 11. 2022 11.17
+2
Ahh, kako je to pomirjajoče: 'inšpektor, spregledal konflikt interesov!'
Osatec
25. 11. 2022 10.12
+2
Kje ste inšpektorji??? Naj navedem primer v trgovini Tedi. Kupim baterije, na zavitku katerih je napisana cena z večjimi številkami - 2,00 EUR. Pridem na blagajno, kjer mi blokirajo 2,50 EUR. Na zahtevo, da mi blokirajo 2,00 EUR, kot je napisano, mi trgovka pove, da za nas velja cena, ki je na zavitku napisana z manjšimi številkami! Ona cena, 2 EUR velja za drugo državo! Pa ljudje božji, kaj mi, potrošniki dopuščamo! Zakaj se ne upremo. Jaz sem jim tiste baterije pustil tam, oz. kar vse skupaj, kar sem še imel v vrečki. Torej, če inšpekcije težko ugotavljate okuženost z salmonelo, tu ne rabite veliko, le dober vid, korajžo in trdno hrbtenico. A je ostalo kaj od tega?
Osatec
25. 11. 2022 10.06
+4
V vse vrste inšpekcijskih služb smo državljani že zdavnaj izgubili zaupanje. Če pogledamo samo vodje inšpekcij, ki se pojavljajo po TV, človek ne ve, ali bi se smejal ali jokal. Ali ne znajo tvoriti stavkov, ali se delajo nevedne, ali res ne znajo, ali pa vse troje. Resnično so kadrovsko nekje spodaj. V glavnem pa ugotavljam, vsaj osebno, da so skoraj vedno na strani kapitala in z varstvom takega ali drugačnega tržnega reda nimajo zveze. Žalostno!!
Mejduš
25. 11. 2022 08.43
+3
policija samo tiste ki so na vrhu morajo ščititi da se jim ne kaj zgodi da so bol varni,kaznujejo samo tiste ki že tako teško priživijo svojo družino
tojeto65
24. 11. 2022 21.57
+3
Mafijska drzava na vseh podrocjih, ni kaj. Pa hoteli biti druga Svica.
Darko32
24. 11. 2022 21.36
+10
TUKAJ GRE ZA JAVNO ZAVAJANJE IN PRIKRIVANJE KRIMINAL IZ STRANI DRŽAVNE USTANOVE. Inšpektorat je vedel za vse to in tudi sami so vedeli z čim imajo opravka. Ker so delali koruptivno so povzročili to, da so prirkivali konflikt interesov. Zato je potrebno vse na tem koncu zmetati na cesto in jih poslati v zapor brez pomilostitve. S tem priemrom so v javni upravi dokazali, da so leglo kriminla prav oni in za nameček še svečo drijo kriminalu. Potem pa se čudimo, če je sistemska korupcija prebila vse plafone.
bodi
24. 11. 2022 17.43
+10
pravi ljudje na pravem mestu so nedotakljivi vse od leta 45 še bolj pa po letu 91 da ne govorim zadnja leta samostojnosti
pepikrlinca
24. 11. 2022 17.38
+14
Tržni inšpektorat ali po domače gnjavator malih trgovcev in ljudi. Vse kar samo diši po odvetnikih pustijo na miru ( Špar, Mercator, Tuš.....), ker se jih bojijo. Popolni nesposobneži!
brabusednet
24. 11. 2022 16.42
-3
Če je golobarjeva se nima česa bat.Samo povedat mora,da je skoz proti Janši.
Pa kaj
24. 11. 2022 17.04
+7
Dej ne pametuj..tvoj puklasti se poste ne zna dvigniti, ti pa za klobaso in pingo sokec trolas bedarije
ina5785
24. 11. 2022 19.20
+1
Navideznademokracija
24. 11. 2022 16.10
+22
Jaz ti kradem,a policistka katera obravnava primer moje kraje je moja žena,in jaz lahko v miru kradem naprej.Pa tudi to ne bi bilo sporno,ane?Banana država.
TITO 50
24. 11. 2022 15.51
+23
Stokrat sem že napisal, da bi bilo treba vse inšpekcijske in socialne službe v državi razformirati , ljudi odpustiti in čisto na novo vzpostaviti službe in zaposlene.
štajerc65
24. 11. 2022 15.57
+13
Bravo.Tudi CSD- je kjer bi naj delali v dobro otrok pa delajo v smeri kako ženska čim bolj scuza očeta njenega otroka
štajerc65
24. 11. 2022 15.58
+17
kokicas
24. 11. 2022 15.50
+20
Pa delajo kar hočejo v javni,upravi se nobenega niso odpustili ne glede na nesposobnoat ali celo očitno krajo in zavajanje žalostno je da nihče ne odgovarja vsi so zasciteni in podmazani z denarjem
gmajna
24. 11. 2022 15.39
+12
Mafojski prijemi za mafijska posla, ni druge, ko pravo odpove, se temna noc v globel spuste
?ebula
24. 11. 2022 15.11
+18
Inšpektorji - odvisno koga obravnavajo. Niso vredni, da bi jih.......
melhijad1
24. 11. 2022 15.10
+12
banana država
Skinwalker
24. 11. 2022 14.44
+31
Že 30 let je pri nas taksen kriminal brez posledic..
dakoto
24. 11. 2022 14.41
+30
Kakšna je to pravna država,kjer se pred plačilom avansa moraš sam pozanimat ,če je od te firme kakšen sorodnik zaposlen na inšpekciji... Butale
Gorenjski Toncek
24. 11. 2022 14.37
+14
Osebno menim tako.... Ceferina ali Matoza, pa tozba za vse bolecine, stroske in se kej... Seveda gre spet iz nas Gospodarstva.... To je ta JU.... Naredijo nek fax, pa po vezah u sluzbo....nihce ni odgovoren nic....
Gorenjski Toncek
24. 11. 2022 14.32
+22
In? Bo tisti inspektor odgovarjal kazensko? Ker je spregledal? S.p.odgovarja s premozenjem......