Slovenija

Prevare z mobilnimi hišicami: pobiral avanse, hišic ni dostavil

Ljubljana, 19. 11. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
64

Moški iz Radeč je opeharil več strank, ki so želele kupiti mobilne hišice. Na spletu je oglaševal, da trži hišice oz. poskrbi za celotno storitev – od nakupa pri izdelovalcih do postavitve v kampu Mandre na Pagu. V vseh primerih je deloval podobno. S kupci je podpisali pogodbo in od njih zahteval del kupnine vnaprej. Ko bi hišice morale biti nared, se je izgovarjal, zakaj jih ni. Ker jih ni dostavil niti do novega datuma, je strankam obljubljal povrnitev avansa, a tudi tega ni izplačal. Nekatere žrtve prevare so ga kazensko ovadile, ena med njimi je že dobila civilno tožbo proti njemu. Trgovec hišic pa: "Problemi so bili z dobavitelji hišic, v pripravi je poravnava s strankami."

Na nas se je prvi obrnil bralec, ki se ni želel javno izpostaviti z imenom, a njegovo ime hranimo v uredništvu. Bralec je bil skupaj s svojo ženo in taščo ob 30.000 evrov – v nakup hišice so se namreč podali družno. Kot nam je zagotovil, pozna še vsaj sedem primerov, ki so šli na podoben način z dežja pod kap in postali žrtve prevare Gregorja Tucovića (za nas sta v nadaljevanju spregovorila še dva oškodovanca).

Tucovićev oglas za prodajo mobilnih hišic.
Tucovićev oglas za prodajo mobilnih hišic. FOTO: 24ur.com

Tucović je po bralčevih navedbah oglaševal prodajo in postavitev mobilnih hišic na izbrani parceli na hrvaškem otoku Pagu v naselju Mandre v kampu Prtorić preko več spletnih oglasnikov. Ker je bila ponudba bralčevi tašči všeč, je z njim sklenila kupoprodajno pogodbo. Tucoviću je nato v dveh delih izročila 30.000 evrov predplačila, saj je znesek zahteval za sklenitev posla. Gospa se je obenem dogovorila z lastnikom kampa Prtorić za rezervacijo parcele, saj je verjela, da bo hišica prispela v dogovorjenem roku.

Čez slabega pol leta, ko naj bi bila hiška postavljena, se je začelo zapletati, je pripovedoval bralec. Tucović je postavitev začel prelagati – ob vsakem klicu ali sms sporočilu gospe se je zlagal, da bo hišica nared čez en teden. Izgovori so bili: hišica je še v izdelavi, zalomilo se je pri prevozu ... To je trajalo slaba dva meseca, nakar je Tucović obljubil, da bo vrnil denar, češ da se očitno ne morejo dogovoriti. Sam je zagotovil, da bo denar nakazan v roku osmih dni, a tega ni izpeljal niti po dobrih dveh mesecih. Še več, ko so oškodovani Tucovića ponovno vprašali, kdaj dobijo svoj denar, jim je ta zabrusil, da vsakič, ko bo od njih prejel sms, bodo s tem podaljšali izplačilo za en teden.

Oškodovanci so imeli težave tudi v kampu Prtorić na Pagu, saj bi lastniku za rezervirano parcelo, na kateri naj bi stala njihova hišica, morali plačati letni pavšal. Po njihovih navedbah naj bi jim lastnik kampa povedal, da je podobnih ljudi, ki so postali žrtve prevare, več in da je zaradi tega tudi sam ob dohodek.

Lastnika kampa, Josipa Prtorića, smo za odziv prosili tudi sami, vendar je zgolj odgovoril, da s Tucovićem nima nobenih stikov ali odnosov. "Vse naše stranke, ki so se z nami dogovorile, spoštujemo in nimamo nič niti opraviti s prevarami niti nismo pri njih sodelovali," je povedal in dodal, da ne želi več, da ga kontaktiramo. 

Bralec in njegova družina so Tucovića kazensko ovadili na Okrožnem državnem tožilstvu (ODT) v Celju, kar nam je bralec dokazal s spisano kazensko ovadbo, ki jo je sestavila njihova odvetnica, in kopijo potrdila o priporočeno oddani pošiljki na omenjeno tožilstvo. 

Vprašali smo tudi na celjskem tožilstvu, ali so vzeli pod drobnogled kazensko ovadbo zoper fizično osebo, ki ji je očitana goljufija z mobilnimi hišicami. Odgovorili so, da ne obravnavajo opisanega primera, kar je bralca in njegovo odvetnico presenetilo, saj so ovadbo oddali že pred dvema mesecema.

Bralec in njegova družina nameravajo Tucovića tožiti tudi civilno.

Tucović: Postopki so v fazi dogovora in poravnave

Preden osvetlimo še dve zgodbi žrtev, navajamo odziv Tucovića na očitke oškodovancev. Po telefonu nam je zatrdil, da je nekatere stranke že poplačal. Na vprašanje, zakaj je tržil hiške, če posla ni mogel izpeljati, je odgovoril, da je imel pri nakupu hišic probleme z dobavitelji.

Zagotovil je, da bo avanse strankam povrnil. Dejal je, da se dogovarja z agencijo, ki se ukvarja z izterjavami, odškodninami in pravnimi zadevami, da bo poravnal svoje dolgove. "Smo v fazi dogovora in poravnave s strankami," je zatrdil Tucović.

Kot smo izvedeli kasneje, sta se na omenjeno agencijo obrnili sestri, ki sta bili prav tako žrtvi goljufije Tucovića in katerih primer opisujemo v nadaljevanju. Tudi na sami agenciji so nam potrdili, da zastopajo sestri. Oškodovanki sicer do danes nista dočakali poravnave, ki jo je obljubljal prodajalec hišic.

Drugi primer: ogoljufani sestri dobili civilno tožbo proti Tucoviću

Primer je dokaj podoben prvemu. Nekoliko drugačen je zgolj način, kako sta se sestri povezali s Tucovićem. Kot je razložila ena izmed sester, sta mobilno hišico sprava iskali pri podjetju, ki izdeluje hiške, a jima je tam zaposlena priporočila Tucovića, češ da on lahko poskrbi za celotno storitev. Sestri namreč nista želeli zgolj mobilne hišice, temveč tudi parcelo v kampu za postavitev hiške na pavšal.

Hišice, ki jih je Tucović predstavljal strankam kot referenčne.
Hišice, ki jih je Tucović predstavljal strankam kot referenčne. FOTO: 24ur.com

Sestri sta tako kontaktirali Tucovića, ki jim je povedal, da so na voljo parcele v paškem kampu v Mandrah. Kamp Prtorić sta si tudi ogledali in si izbrali parcelo. Po tem sta na osnovi ponudbe proizvajalca s Tucovićem podpisali kupoprodajno pogodbo in mu izročili 20.000 evrov akontacije, ker je tako zahteval, je pripovedovala ena izmed sester. 

Hiško bi sestri morali prevzeti 1. maja 2021, a je Tucović začel iskati izgovore, zakaj je še ni dostavil na morje. 'Krive' so bile njune nadstandardne želje, zaradi katerih je Tucović moral v projekt vključiti mizarja, ki naj bi izdelal pohištvo po meri. Malo pred 1. majem je namreč Tucović sestrama sporočil, da mizar, ki ga je predlagal, ni pripravljen narediti opreme in da bo poiskal drugega. 1. maja hišica tako ni bila končana, in ker se je začelo zapletati, sta sestri Tucoviću sporočili, da mu ni potrebno poskrbeti za opremo, češ da jo bosta nabavili sami. Ob tem sta poudarili, da pričakujeta, da bo hišica postavljena 1. junija.

Sestri plačali še 10.000 evrov: 'Nato je gospod Tucović dejansko poniknil, ni reagiral na klice'

Tucović se je po navedbah oškodovanke z datumom strinjal in obljubil, da se bo potrudil. A dogovora se ni držal in je sestrama še vedno obljubljal, da bo hiško postavil. Kmalu za tem sta se Tucović in ena izmed sestra sestala. Zagotovil ji je, da gredo dela h koncu in naj mu dasta še 10.000 evrov, da bo lahko poplačal izvajalce. Ker je obljubil, da bo hiška na Pag prispela najkasneje 18. junija 2021, mu je oškodovanka denar izročila. "Nato je gospod Tucović dejansko poniknil, ni reagiral niti na klice niti na sporočila," je potek dogodkov opisala oškodovanka. 

Pravnomočna tožba – Tucović mora vrniti slabih 39.000 evrov – in kazenska ovadba

Tucović je stik s sestrama ponovno vzpostavil začetek julija, sledili so ponovni zapleti, opravičila, obljube ... zato sta se sestri naposled odločili, da podata kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru in ga ob tem še civilno tožita na Okrožnem sodišču v Celju. 

Kot je pojasnila oškodovanka, je tožba proti Tucoviću postala pravnomočna letos, 15. februarja, kar nam je dokazala s kopijo sodbe. Sodišče je razsodilo, da ju je Tucović oškodoval in jima je zato dolžan povrniti 38.751 evrov s pripadki.

Na Okrožnem državnem tožilstvu (ODT) v Mariboru so nam potrdili, da obravnavajo kazensko ovadbo Policije zoper fizično osebo, ki je s stranko sklenila kupoprodajno pogodbo za izdelavo in dobavo mobilne hiške. "V tej zvezi je prejela tudi avans, mobilne hiške pa nato ni dobavila. Na ODT je bil vložen obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja goljufije," je pojasnil Darko Simonič, vodja ODT v Mariboru.

'Ugotavljamo, da je naše podjetje prav tako žrtev Tucovića'

Poklicali smo tudi v podjetje, na katerega sta se sestri sprva obrnili za nakup hiške, a jima je tam zaposlena svetovala Tucovića, saj da on ob hišici priskrbi tudi parcelo za postavitev. V podjetju so pojasnili, da jim je Tucović poznan kot poslovni subjekt, ki samostojno trži mobilne hišice več proizvajalcev. Zatrdili so, da z njim niso imeli in tudi zdaj nimajo sklenjene posredniške pogodbe ter ga nikoli niso "angažirali za iskanje strank ali prodajo hišk". "Sprva, samo na začetku, je hiške kupil za svoje stranke, nato pa je prešel na poslovanje – s svojo stranko je prišel ali jo poslal k nam. Stranka je direktno od nas kupila hiško," so razložili, kako Tucovića poznajo. Ob tem so zagotovili, da če je katerakoli stranka pri njih direktno naročila hišo, so ji jo tudi dostavili. 

Konkretnega primera sestra niso komentirali, saj, kot pravijo, imajo kar nekaj strank na dan: "V kolikor se je kdo zanimal za hiško in parcelo, je verjetno kdo od osebja podal informacijo o prostih parcelah, saj je te zelo težko dobiti v kampih. Imeli smo informacijo, da ima Tucović rezerviranih nekaj parcel v kampih. Če nas je stranka prosila za informacijo o tem, smo jo tudi podali. Nismo pa strank napotovali k Tucoviću samo za nakup hiške, saj smo stranko želeli obravnavati sami." 

V podjetju so ob tem zatrdili, da s Tucovićem že dlje časa nimajo kontaktov. "Ugotavljamo, da je naše podjetje prav tako žrtev Tucovića, saj se blati dobro ime podjetja," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja. 

Tretji primer: po skoraj letu dni še ni dobil del kupnine

Tudi tretji primer je podoben. Oškodovanec je ponudbo Tucovića o prodaji mobilnih hišic našel na spletnem oglasniku. Sklenila sta kupoprodajno pogodbo, oškodovanec je Tucoviću plačal avans. Ker pa Tucovič hišice ni dostavil do določenega datuma, je moškemu obljubil, da bo vrnil kupnino. Od tu dalje so sledili zapleti, Tucović je neprestano podaljševal rok, kdaj bo vrnil denar. Zgodba se odvija že skoraj leto dni. "Še danes mi ni vrnil vsega, dolžan mi je še 4.500 evrov," je poudaril oškodovanec, ki prav tako ni želel izpostaviti svojega imena.

Na koncu morda ni odveč pojasnilo, da je Tucović oglaševal prodajo mobilnih hišic na spletnih oglasnikih še do nedavnega, kljub temu da več strankam hišic ni dostavil oz. jim vrnil avansa.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iziizi
25. 01. 2024 18.27
HAHAHAHAHA ŽIVELA PRAVNA SLOVENIJA ,BRAVO VSI MI JUHU DRŽAVA
iziizi
25. 01. 2024 18.17
+1
BRAVO TUCOVIĆ DOBER SI JIH ,PRAV TAKO ,KER VEŠ DATI NIČ NE MOREJO,KER SI ZAŠČITEN
iziizi
25. 01. 2024 18.12
+1
TEGA TUCOVIČA VSI POZNAJO TESEN PRIJATEL RADEČANOV TRGUJE TUDI Z AVTOMOBILI IN ŠE KAJ BI SE NAŠLO .PSSST AMPAK JE ZAŠČITEN OD POLITIKE
Kostorog
20. 11. 2022 14.38
+1
Najbrž je obiskoval s(D)s podružnično šolo v kumrovcu z jajotom in sneškotom in tam diplomiral.
iziizi
25. 01. 2024 18.13
+1
13klu?
19. 11. 2022 14.27
-2
No obral ni ravno reveže. Za ta denar in pavšal 4000 EUR na leto ko eni tudi za elektriko nimajo. Mogoče je pa to naš Robin Hood
srecnii
19. 11. 2022 14.04
+5
to niso hišice, ampak kokošnjaki.
Da se mene pita..
19. 11. 2022 13.30
+9
Sosed je naročil protivlomna vrata,plačal,naslednji dan je bila firma v stečaju in se je lahko pod nosom obrisal za 3000 e.
iziizi
25. 01. 2024 18.18
+1
13klu?
19. 11. 2022 13.12
+10
Kaj pa primer Stožice? Kdaj bodo poplačani upniki? Komu so odpisali 29 milijonckov. Ta je amater za njega
iziizi
25. 01. 2024 18.23
+1
Grma53
19. 11. 2022 13.09
+13
Možakar ima ravno pravšnji priimek: "Tucati" vemo, kaj pomeni. Slovenci pa naivni tako kot pri volitvah, tako pri denarnih piramidah in takih poslih. A glede na naš pravni sistem, se barabam vse to splača.
perjad
19. 11. 2022 13.05
+10
naj rece na sodišču da je proti Janši pa mu bo naše sodstvo vse oprostilo
iziizi
25. 01. 2024 18.14
+1
Mirkoca
19. 11. 2022 12.43
+4
Samo DESNO je pravo
19. 11. 2022 12.36
+11
Balkan express
User2120423
19. 11. 2022 11.50
+4
Za ta pavšal grem raje za 2 meseca v Azijo
Imro
20. 11. 2022 14.50
-1
100slovenc
19. 11. 2022 11.47
+10
"E ne drugega,malo sklepajte vsaj po priimku kdo je posten in kdo ne
big brother
19. 11. 2022 11.41
+13
Ista zgodba je frajer iz Ljubljane, ki dela vrata...ne imenuje se firma vrata ampak ddrugi izraz za vrata. Katastrofa. Nategun prve vrste. Klicari za avans ves čas, da mu po delih počasi vse plačaš. Potem prestavlja montažo in tedna v teden iz mesca v mesec. Govori, da so vrata od proizvajalca iz Italije prišla poškodovana, da čaka odgovor mizarja v Sloveniji kdaj jih bo popravil. Potem ko mizar kao končno odgovori, te prestavi še za en mesec. Vmes zboli ekipa, ki to dela, ker ti želi dati najboljšo ekipo. Izogibajte se ga kolikor se ga da...podjetje se imenuje ne vrata...ampak drugače rečemo slovensko še vratomo. 4 črke. Baraba nevidenih razsežnosti. Za takega zapor ni dovolj
Mukec
19. 11. 2022 12.07
+8
iziizi
25. 01. 2024 18.15
+1
Razmisljajoc
19. 11. 2022 11.34
+19
Nic novega , Slovenija je raj na zemlji za kriminalce in prevarante ...
Chrome
19. 11. 2022 11.10
+10
Danes je potrebno biti previden, vsakega izvajalca poiskati na spletu in če čisto nič ne piše ali pa da so negativna mnenja je bolje poiskati drugega. Včasih se pa tudi to ne sezide in pride do prevare, takrat se je pa potrebno oglasiti pri izvajalcu.
vlahov
19. 11. 2022 11.08
+6
3 mesece pogojno na 1 leto.
vlahov
19. 11. 2022 11.08
+12
V državi kjer sin od Zorana jankovića dobi 3 mesece zaradi utaje 50.000 eur , bo bolj težko.
Iqos
19. 11. 2022 11.36
+15
Pa kjer se reklamira utajo davkov v Bosni tud.
13klu?
19. 11. 2022 13.15
+4
In to utajo reklamira pajdas bivšega predsednika vlade ki sta se spoznala v zaporu
TEHNOVED
19. 11. 2022 11.04
+12
ODT Celje ne ve nič čeprav je tožba vložena bila pri njih pred dvema mesecema! Zakaj le, a? Bo kdo odgovarjal za šalabajzerstvo?