Slovenija

Preveč časa na spletu: slabši razvoj govora in komunikacije

Ljubljana, 20. 04. 2021 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uporaba spleta in najrazličnejših zaslonov se v zadnjih letih med otroci in mladostniki povečuje, kar lahko škodljivo vpliva na njihov razvoj in povzroča zasvojenosti. Težava je še izrazitejša v času epidemije, ko sta se življenje in delo v veliki meri preselila pred ekrane.

Po besedah Janeza Arha iz Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta Logout, ki je pripravil današnjo spletno nacionalno konferenco, so v času epidemije in ukrepov za njeno zajezitev na centru zabeležili rekordno število vključitev v programe pomoči in programe preventivne pomoči družinam zaradi pretirane uporabe spleta, kar kaže, da je epidemija problematiko le še poglobila.

Podobno ugotavlja socialni pedagog Rok Gumzej, ki dela neposredno z osebami, ki imajo težave s prekomerno uporabo družbenih omrežij. Ob tem na vprašanje, kako bo dolgotrajno izobraževanje učencev in dijakov vplivalo na njihovo vračanje v običajno življenje, ocenjuje, da določene težave zagotovo bodo. "Zagotovo se eno leto nekih navad mora nekje poznati," je dejal.

Pretirana uporaba zaslonov je za otroke škodljiva.
Pretirana uporaba zaslonov je za otroke škodljiva. FOTO: Thinkstock

V pripravi smernice za uporabo zaslonov

Uporaba spleta je tesno povezana z uporabo zaslonov. S tem, kakšna naj bi bila še dopustna meja uporabe različnih zaslonov, kot so televizija, mobilni telefoni, pametne ure in podobno, se v okviru odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije ukvarja posebna delovna skupina. Ta med drugim pripravlja smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, ki so po besedah vodje skupine Mateje Vintar Spreitzer tik pred izdajo.

Podatki iz ZDA po besedah Vintar Spreitzerjeve kažejo, da so šolski otroci različnim zaslonom v povprečju na dan izpostavljeni štiri ure in pol, predšolski pa dve uri in 20 minut, "kar so ogromne številke".

Pretirana uporaba zaslonov se pokaže v spremembah v možganih

Za Slovenijo po njenih besedah za predšolske otroke obstaja le ena raziskava iz leta 2016. Ta je pokazala, da so triletniki zaslonom izpostavljeni povprečno dve uri na dan, štiriletniki pa do tri ure. "Pri tem so bolj izpostavljeni otroci mladih staršev, slabše izobraženih in tistih, ki zaslone tudi sami veliko uporabljajo," je dejala.

Opozorila je na škodljivost pretirane uporabe zaslonov pri otrocih. "V eni od lanskih raziskav so z magnetno resonanco pregledali možgane predšolskih otrok in malčkov, ki so pretirano uporabljali zaslone. Pokazale so se spremembe v možganovini: deli, ki so odgovorni za govor, razvoj besedišča in komunikacije, so bili slabše razviti," je dejala.

Vintar Spreitzerjeva zato priporoča, naj otroci do drugega leta zaslonov ne uporabljajo. Pri starosti od dveh do petih let je priporočena postopna stopnjujoča uporaba do ene ure na dan, pri čemer so priporoča tudi navzočnost staršev. Otroci prvega triletja osnovne šole naj ekrane uporabljajo največ do ene ure na dan, otroci drugega triletja do ure in pol, otroci tretjega triletja, mladostniki in odrasli pa do dve uri na dan.

Pri tem gre po besedah Vintar Spreitzerjeve za povprečne vrednosti, "kar ne pomeni, da če bo otrok pogledal triurni film, da bo vse narobe". "Bo pa kakšen drug dan šel za dlje časa ven," je dejala. Vsa omenjena priporočila veljajo za otrokov prosti čas, brez šolskega in izobraževalnega dela, izvzeti pa so otroci, ki imajo težave. "Pri slednjih je treba čas opredeliti skupaj s strokovnjakom," je dejala.

Koronavirus pasica nova


  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
20. 04. 2021 19.22
Zdaj je pa kar naekrat preveč spleta? Do včeraj ste nabijali kako je to edino še v redu,..
ni_mi_vse_eno
20. 04. 2021 18.39
+3
To ni res. Moji otroci govorijo gladko, problem je le, da angleško in ne slovensko, hehe.
Salomon
20. 04. 2021 16.02
+1
a zdaj je pa šolanje na daljavo krivo, da so otroci slabši pri izražanju,ne me basat. ja v enem letu se je vse zgodilo, vsi so preutrujeni, ogroženi, otroci pa kot da so bili kaj manj na spletu prej, v enem letu so pozabili komunicirati. A živijo sami v hiši ? Najbrž tudi njihovi starši ne komunicirajo, vsak zija v svoj telefon ali tablico, samo opazujte, ko imate priložnost...Beda
nikhrast
20. 04. 2021 15.23
+0
Saj uporaba spleta vpliva na nas vse, pa sploh še znate pisati? Sam že dolga leta nisem pisal, sem in tja sem pisal z velikimi črkami, drugače pa vse na spletu. Pa saj se še redkokdaj podpišem, še za nakup s kreditno karto se ni treba podpisati.
Kristina1266
20. 04. 2021 15.06
+2
Pa kaj se cudite!? Saj kar naprej oglasujete najzmogljivejše telefone in racunalnike... to je in...kaj bi vi prodajali, samo da nihce ne bi kupil? Butale, cel vlanek
aghr
20. 04. 2021 14.33
+3
Se vidijo te motnje pri poslancih, sploh pri Janši.
aghr
20. 04. 2021 14.33
+4
Poslancih, ministrih in premierju najbolj.
Zentrum
20. 04. 2021 14.32
+4
Šolanje na daljavo je super zadeva. Pa to.
Moncsa
20. 04. 2021 14.30
+7
Bejžte no. Kaj pa prisilno bulenje v ekran več ur na dan, pod naslovom "šolanje na daljavo"? To pa je OK?