Slovenija

Preventivna akcija policistov in redarjev za varnost kolesarjev

Ljubljana, 29. 07. 2022 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po vsej državi se bodo začele aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, ki bodo trajale vse do 4. avgusta. V tem času bodo policisti z občinskimi redarji preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila ter kako se do njih vedejo drugi udeleženci v prometu. Cilj akcije je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih kolesarjev.

Kolesarji so še vedno med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Po podatkih Policije se v zadnjih letih ni povečevalo le število kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, temveč tudi število kolesarjev, ki so povzročitelji prometnih nesreč. Med vzroki za siceršnje višanje smrtnih žrtev med kolesarji Evropska komisija navaja večanje števila kolesarjev.

Na letni ravni Policija obravnava preko 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega se jih 900 lažje, 200 pa težje poškoduje. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež.

Največ nesreč se zgodi ob stiku kolesarjev z motornim vozilom, zato morajo biti tako vozniki avtomobilov kot kolesarji pri vožnji posebej previdni. Tudi na Policiji zaznavajo povečevanje števila kolesarjev. Na letni ravni Policija obravnava preko 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega se jih 900 lažje, 200 pa težje poškoduje. V lanskem letu so zabeležili deset smrtnih žrtev, v letošnjem pa že štiri, so junija pojasnili na Generalni policijski upravi. Na slovenskih cestah je po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) od leta 2015 do lani umrlo 73 kolesarjev.

Aktivnosti za večjo varnost kolesarjev bodo trajale do 4. avgusta.
Aktivnosti za večjo varnost kolesarjev bodo trajale do 4. avgusta. FOTO: Shutterstock

V prvi letošnji nacionalni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala od 15. maja do 3. junija, so policisti zabeležili skoraj 2000 kršitev. V treh tednih so kolesarji storili 1985 kršitev cestnoprometnih predpisov, vozniki motornih vozil pa 237 kršitev v povezavi s kolesarji, so ob zaključku akcije navedli na spletni strani Generalne policijske uprave.

Z alkotestom so preizkusili 1127 kolesarjev, med njimi jih je bilo pod vplivom alkohola 47. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 1580 primerih izrečeno opozorilo.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s kolesarji je neupoštevanje pravila prednosti, sledita še neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje.

Med vožnjo s kolesom je prepovedano:
         -       voditi,   vleči  ali  potiskati  druga  vozila,  razen  vleke
            priklopnih vozil iz četrtega in petega odstavka tega člena;
         -      pustiti se vleči ali potiskati;
         -      prevažati predmete, ki ovirajo kolesarja pri vožnji;
         -      voziti druge osebe, razen če zakon ne določa drugače.

Na območju PU Koper številke letos boljše

Policijska uprava Koper je medtem sporočila, da so na območju celotne Slovenije letos do 28. julija 2022 zabeležili 744 prometnih nesreč kolesarjev,  v katerih je bilo 123 hudo telesno poškodovanih in 527 lažje telesno poškodovanih. Umrlo je deset kolesarjev, enako kot v celem letu 2021.  Kar  sedem od desetih umrlih kolesarjev je prometno nesrečo povzročilo samih, največ zaradi neprilagojene hitrosti.

Pet kolesarjev je bilo starejših od 65 let, kar polovica od smrtnih žrtev pa v času nastanka prometne nesreče ni uporabljala zaščitne čelade, podatke naštevajo koprski policisti. Tudi od vseh hudo poškodovanih kolesarjev sicer kar dobra polovica ni nosila zaščitne čelade, so še dodali.

Opazovanje  kolesarjev  je pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške pa naredi približno 25 odstotkov kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

Na območju PU Koper so policisti v tem času obravnavali 55 takih prometnih nesreč, v katerih so se trije kolesarji hudo telesno poškodovali 38 se jih je lahko telesno poškodovalo, 14 pa jih v prometnih nesrečah ni bilo poškodovanih. Polovico vseh teh prometnih nesreč so zakrivili kolesarji sami, so dejali.

"Če letošnje obdobje primerjamo z lanskim, je stanje ugodnejše, saj se je zgodilo 13 odstotkov manj prometnih nesreč, kjer so bili udeleženi  kolesarji. Predvsem pa je vzpodbudno dejstvo, da je bila v lanskem istem obdobju številka hudo telesno poškodovanih kolesarjev veliko večja, lani 18 letos trije," so sporočili.

Najpogostejši vzroki za prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi kolesarji, so sicer izguba ravnotežja in nepravilnosti na kolesu, sledi neupoštevanje pravil o prednosti, neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja in nepravilnost pri prehitevanju. Največja problematika s kolesarji se sicer pojavlja v naseljih z uličnim sistemom, sledi naselje brez ulic in nazadnje regionalne ceste in lokalne ceste.

Nasveti za varno udeležbo v cestnem prometu: Zaradi  svoje  varnosti  in varnosti ostalih morajo kolesarji, tako kot vsi ostali vozniki, upoštevati določena pravila cestnega prometa.

 

- Tako  kot  ostalim  voznikom,  je tudi kolesarju prepovedana uporaba opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja kolesa (slušalke, telefon, itd.).

- Vozniki  koles  morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski  poti. Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča, v smeri vožnje.

- Vozniki  koles  morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva vzporedno, če širina poti to omogoča.

- Če je kolesu dodano priklopno vozilo, mora biti vez med kolesom in priklopnim  vozilom  takšna,  da  voznik  kolesa  lahko  obvlada kolo in priklopno vozilo in da se priklopno vozilo ne more samo odpeti.

- Priklopno vozilo ne sme biti širše od 100 centimetrov. Na sredini zadnje stran priklopnega vozila mora biti nameščen rdeč odsevnik, predpisan za priklopna vozila, ponoči in ob zmanjšani vidljivosti pa mora biti nad njim prižgana pozicijska svetilka, ki oddaja rdečo svetlobo.

- V priklopnem vozilu, ki je dodano kolesu, ni dovoljeno prevažati oseb, razen v priklopnem vozilu, konstruiranem in namenjenem za prevoz enega ali dveh otrok.

- Na  kolesu je dovoljeno prevažati otroka mlajšega od osem let, če je na kolesu pritrjen poseben sedež za otroka in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za noge, ki morajo biti prilagojene velikosti otroka. Sedež za otroka mora biti narejen tako, da ustreza velikosti otroka; je trdno povezan s kolesom; je nameščen tako, da ne ovira voznika, mu ne zmanjšuje preglednosti in gibljivosti; onemogoča poškodovanje otroka.

- Dve ali več oseb se sme voziti le na kolesu posebne konstrukcije, ki je izdelano tako, da omogoča varno vožnjo.

- Na kolesu in v priklopnem vozilu, ki je dodano kolesu, sme prevažati otroka le polnoletna oseba.

- Voznik kolesa mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na  zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

- Parkirano kolo mora biti postavljeno tako, da ne ovira prometa.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
29. 07. 2022 15.52
+2
Če jim prepoveste voziti sredi ceste ali eden zraven drugega, ste že naredili veliko.
perjad
29. 07. 2022 14.09
-4
dokler bo toliko debilnih šoferjev na cesti ki mislijo da lahko prehitevajo kolesarje tudi če gre avto nasproti ne bo nič bolje nekateri te pri prazni cesti prehiti 10 cm od komolca
Darko32
29. 07. 2022 12.53
NAmreč ko hodiš okrog vidiš paradokse, da te glava boli. Delajo kolesarske steze in pločnike in to samo na eni strani cestišča. Kolesarska steza pa je navadno enosmerna. Posledično pomeni, da kolesar mora kršiti pšredpise in voziti po cestišču ali pa mora na kolesarski stezi voziti v nasprotno smer. Da je mera polna so to predvsem dogaja na mestih, kjer ni veliko kolesarjev in tudi ne pešcev. Zato me moti neko drugo poglavje in to je skorumpiranost POLICAJEV in REDARJEV, ker nočejo ali ne vidijo tega poglavja. To bi morali videti predvsem RAJONSKI POLICISTI, K ISO ZADOLŽENI ZA DOLOČENI OKOLIŠ IN NAREDITI POROČILO IN ZADOLŽITI KDO MORA TO ODPRAVITI Tukaj pa se gremo kako bomo nabijali kazni ljudem in nič druga. Zato človek dobi občutek, da redarji ne smejo biti izobraženi in razgledani ljudje ampak ovce in BIMBOTI.
DR. RNR
29. 07. 2022 12.33
+1
Preverjajte skuterje,ki se vozijo po kolesarskih stezah,kjer se nebi smeli...
Booooooooooring
29. 07. 2022 11.44
postavte policiste/redarje v civilih na slovensko cesto in garantiram ljubljana bo na ta način bogata! kršitelji so vsi prav vsi ki hodijo in se vozijo!
slim386
29. 07. 2022 11.10
+2
Končno... ampak naj se poglobijo v može v pajkicah... ti delajo največ štale
diana7788
29. 07. 2022 10.55
+1
Jaz sem mestna kolesarka in pri vsakem semaforju moram stisniti gumb da sploh lahko grem čez cesto, pa še takrat ob zeleni luči se počutim ogroženo, ker kdor zavije desno bi me kar povozil. Semafor ima zeleno luč tako kratek interval, da s kolesom pridem samo do polovice cestišča, kolesarskih pa ni ali pa so stare 40 let -neobnovljene...pa še bi lahko naštevala...
slim386
29. 07. 2022 11.09
+0
😱😱😱 bolje da kar doma ostaneš 😱😱😱
bohinj je zakon
29. 07. 2022 10.35
-2
Kolesarji? Ti so se zaradi Roglča in Pogačarja namnožili. Jih je kot kitajcev.
CrushLow
29. 07. 2022 10.55
+2
ti vampež pa boljš da se s skirojem voziš
perjad
29. 07. 2022 14.10
-3
MihaK77
29. 07. 2022 10.32
+9
Najhujši so tako imenovani "profi" kolesarji, ki si domišljajo, da so profi, ker se oblečejo UAE Team Emirates ali pa Jumbo Visma majico. Te bi bilo treba še posebej vzeti pod drobnogled. Oni se res ne držijo nobenega predpisa in mislijo, da je cela cesta njihova.
RichPiana
29. 07. 2022 10.57
+1
Za take rdeca luč na semaforju ne obstaja.
perjad
29. 07. 2022 14.12
-3
a misliš da je tvoja saj se strinjam da je nekaj takih pacientov smpak prevladujete pa taki ki ne prenašate kolesarjev raje imate pivo , kauč in velik trebuh
perjad
29. 07. 2022 14.14
-3
po kolesarski stezi je 25 km / uro omejitev dober rekreativc po ravnini pelje 40-50 km /uro tako da ne nakladaj nestrpnež - kauc pivo pacient
planinec123
29. 07. 2022 10.13
+7
Vsak da vidim bebcke z drago kolesarsko opremo, ki vozijo po cesti in ovirajo promet in ne ob kolesarskih stezah, ki potekata vzporedno ob cesti v obeh smereh. Te sebične nastopace krepko kaznujte!
perjad
29. 07. 2022 14.14
-3
po kolesarski stezi je 25 km / uro omejitev dober rekreativc po ravnini pelje 40-50 km /uro tako da ne nakladaj nestrpnež - kauc pivo pacient
Darko32
29. 07. 2022 10.04
+4
NAmreč ko hodiš okrog vidiš paradokse, da te glava boli. Delajo kolesarske steze in pločnike in to samo na eni strani cestišča. Kolesarska steza pa je navadno enosmerna. Posledično pomeni, da kolesar mora kršiti pšredpise in voziti po cestišču ali pa mora na kolesarski stezi voziti v nasprotno smer. Da je mera polna so to predvsem dogaja na mestih, kjer ni veliko kolesarjev in tudi ne pešcev. Zato me moti neko drugo poglavje in to je skorumpiranost POLICAJEV in REDARJEV, ker nočejo ali ne vidijo tega poglavja. To bi morali videti predvsem RAJONSKI POLICISTI, K ISO ZADOLŽENI ZA DOLOČENI OKOLIŠ IN NAREDITI POROČILO IN ZADOLŽITI KDO MORA TO ODPRAVITI Tukaj pa se gremo kako bomo nabijali kazni ljudem in nič druga. Zato človek dobi občutek, da redarji ne smejo biti izobraženi in razgledani ljudje ampak ovce in BIMBOTI.
Janez Novak 13
29. 07. 2022 09.36
+5
Samo na Slovensko cesto med Trg OF-Dalmatinovo-Šubičevo jih postavite cel kup - na obe stvari in boste v enem dnevu nabrali veliko. In dosledno kaznujte vse, ki vozijo po pločniku in še v napačno smer in skozi rdeče luči...
Janez Novak 13
29. 07. 2022 12.43
Naj bi
29. 07. 2022 09.35
+5
Naj se postavijo v krožna krožišča, tam je tudi zanimivo. Bolj za avte mislim.
Žac
29. 07. 2022 09.38
-5
Pri zalah v Ljubljani mi se enkrat eden pripeljal,oziroma ena v nasprotno smer. Kdaj sem joj"zablendal" se mi sredinca pokazala.
Žac
29. 07. 2022 09.30
+4
Te kolesarje bi trebalo enkrat malo poslihtati. To kaj delajo v Ljubljani pa ne mores videti v nobenemu mestu. Slusalke na usesa in vozi misko. Semaforji ne obstajajo za njih. Po zimi zabundani da glavo ne morejo obrniti in gasa. Vse po vsot se vozijo razen tam kje se morajo pa ne. In ce ga opozoris,mu zahupas,je takoj ogenj v strehi. V kratkem,katastrofa.
Sulica 81
29. 07. 2022 09.30
+11
kva pa une na skirojih?
User112003
29. 07. 2022 09.25
+7
Kaj to pomeni? Boste koncno jim kazni pisal k furajo kjer je znak prepovedno za kolesa? Npr proti medvodam kr po celovski? Al pa une k gredo v napcno smer? V krožnega al pa po kolesarski? Skor sm tazga povozu ze?
vvvilice
29. 07. 2022 09.24
+8
Verjamem, da bodo ustavljali penziče, preverjali sredi belega dneva, če imajo luči in jim kasirali. Ker onih ta hitrih ne bodo lovili v tej vročini, ker niso niti fizično sposobni.
mertseger
29. 07. 2022 09.24
+3
Predlagam da jih postavijo na križišče pri hotelu na bavarcu. Mislim da ni dosti policistov v ljubljani da bi sproti pisali kazni.
vvvilice
29. 07. 2022 09.22
+9
Sem pešec, kolesar in avtomobilist. Največkrat bidim napačno smer vožnje kolesarjev na kolesarskih stezah, vendar to verjetno ni usodno. E-skiroji so večkrat prehitri (odstranjene blokade, ker sem vozil z avtom 40 kmh, pa me je gladko prehitel). Švigajo, menjajo pasove, ... Samo teh verjetno ne bodo lovili. Nevarni so pešci, ki buljijo v telefone in nevede stopijo na kolesarsko stezo, pred kolo. Tu so res nevarni.
Naj bi
29. 07. 2022 09.10
+5
Akcija €€€.