Slovenija

Preverite, katere pnevmatike so najboljše

Ljubljana, 02. 10. 2018 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Da bi se lažje odločili, katero izbrati, je AMZS pod drobnogled vzel 28 zimskih pnevmatik. Razlike so velike, a dejstvo je, da nobena ne zmore vsega. Pri nakupu pa je treba upoštevati tudi vozne navade posameznika. Preverite izsledke testa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: AMZS opozarja na neustrezno pnevmatiko
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: AMZS opozarja na neustrezno pnevmatiko
  • Iz 24UR ZVEČER: Oprema avta pred zimsko sezono
    03:27
    Iz 24UR ZVEČER: Oprema avta pred zimsko sezono

"Nobena pnevmatika ne zmore vsega." To je najkrajši povzetek testa 28 zimskih pnevmatik dveh velikosti, ki so ga opravili pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). 

Formula 4 x 4 x 4:

V AMZS glede menjave pnevmatik predlagajo formulo 4 x 4 x 4: pnevmatike imejte največ 4 sezone, globino profila najmanj 4 milimetre (zakonska meja je sicer 3 milimetre) in menjavo vseh 4 pnevmatik hkrati.

Poletje se je poslovilo, jesen je že pokazala svoj pravi obraz in počasi bo treba razmišljati o menjavi letnih pnevmatik za zimske. "Med zimske vozne razmere ne smemo šteti le zasneženih ali pomrznjenih cest, temveč tudi vse vmes – od močnih poznojesenskih nalivov do velikih količin snega v kratkem času ali nevarne plundre. Na tako široko paleto voznih razmer lahko vozniki naletimo isti dan in na isti cesti, mejo med nesrečo in varnim preživetjem pa pogosto predstavljajo prav dobre pnevmatike," opozarjajo pri AMZS.

Pri tem dodajajo, da zagotovila proizvajalcev, da so vse nove pnevmatike dobre, ne držijo. Na podlagi dolgoletnih izkušenj namreč trdijo, da je najtežje zasnovati in izdelati pnevmatiko, ki bi bila zelo dobra prav na vseh področjih in pri vseh lastnostih, ki jih vozniki pričakujejo od pnevmatike. "Na testu zimskih pnevmatik na primer temeljito preizkusimo lastnosti na suhi cesti, mokri cesti, snegu in ledu, ugotovimo pa tudi njihovo glasnost, preverimo obrabo oziroma število prevoženih kilometrov in izmerimo porabo goriva," so pojasnili. Pogosto se zgodi, da so pnevmatike, ki se odlično odrežejo pri enem merilu, slabše pri drugem. Najboljšo skupno oceno zato dobijo tiste, ki dosežejo čim boljši rezultat pri vseh merilih, pojasnjujejo. 

Zimska oprema je pri nas zakonsko določena od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na to pa morajo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu prilagoditi opremo.

A slepega sledenja ocenam ne priporočajo. Upoštevati je namreč treba tudi vozne navade posameznika. "Dobro razmislite o svojih voznih navadah, poteh in potrebah: če ste na primer pozimi pogosto na (mokrih) avtocestah, se ozrite po pnevmatiki, ki je dobra na mokrem in dobro odvaja vodo izpod tekalne površine. Če se pozimi veliko vozite po zasneženih gorskih cestah, poiščite pnevmatiko, ki je dobra v snegu in ledu; če vam je bolj pomembna čim manjša obraba, v podrobni tabeli rezultatov hitro najdete tudi takšno. Skratka, izberite pnevmatiko, ki odgovarja vam; izbire je več kot dovolj," svetujejo.

Pnevmatike dimenzije 175/65 R14 T

Primerjalni test pnevmatik dimenzije 175/65 R14 T
Primerjalni test pnevmatik dimenzije 175/65 R14 T FOTO: AMZS

Podrobnejša slika je pripeta na dnu članka.

Letošnji AMZS-test zimskih pnevmatik je pod drobnogled vzel 28 pnevmatik v dveh dimenzijah. Preizkusili so 12 pnevmatik dimenzije 175/65 R14, ki so primerne za majhne avtomobile, kot so ford ka, renault twingo ali VW up, pogosto pa takšne pnevmatike najdemo tudi na malce večjih avtih, kot so ford fiesta, VW polo in podobni – kot testni avto je služila Fordova fiesta.

Na testu sta se najbolje – z oceno zelo priporočljivo – odrezali dve pnevmatiki, ki sodita med pnevmatike prestižnih znamk, čeprav se niso izkazale prav vse pnevmatike prestižnih znamk, so povzeli ugotovitve. Osem pnevmatik je dobilo oceno priporočljivo, po ena pa priporočljivo z omejitvami in ni priporočljivo.

Tudi na letošnjem testu se je najbolje odrezala Continentalova pnevmatika wintercontact TS860, nič slabša ni niti Dunlopova winter response 2, razlika v oceni je zares minimalna. 

Večina pnevmatik je zaradi slabosti na mokri cesti in snegu dobila znižano končno oceno, le pri Semperitovi pnevmatiki je na nižjo skupno oceno vplival slabši rezultat pri testu na suhi cesti. 

Pnevmatiki z najslabšim rezultatom na letošnjem testu sta Semperitova pnevmatika in pnevmatika kitajskega Nankanga. Za slabšo skupno oceno Semperitove pnevmatike master grip 2 so krive izrazite slabosti na suhi cesti, pnevmatika nankang snow SV3 pa je dobila oceno ni priporočljivo zaradi slabih lastnosti na mokrem, še bolj pa zaradi velikih slabosti na snegu. V primerjavi z lanskimi rezultati se je nankang na mokrem odrezal malce bolje, še vedno pa pnevmatika ne zagotavlja skoraj nobenega oprijema na snegu – na testu se je to izkazalo predvsem pri vožnji v zasnežen klanec. 

Pnevmatike dimenzije 205/55 R16 H

Primerjalni test pnevmatik dimenzije 205/55 R16 H
Primerjalni test pnevmatik dimenzije 205/55 R16 H FOTO: AMZS

Podrobnejša slika je pripeta na dnu članka.

Pri večji dimenziji 205/55 R16 so za tokratni test izbrali 16 pnevmatik. Takšne pnevmatike so ustrezne za zelo široko paleto avtomobilov, vključno z avtomobili nižjega srednjega razreda, kakršen je na primer VW golf, v pnevmatike te dimenzije pa so lahko obuti tudi številna priljubljena manjša cestna terenska vozila. Tudi zato so pnevmatike te dimenzije najbolje prodajane pnevmatike na evropskem trgu.

Najbolje so se odrezale tri pnevmatike prestižnih blagovnih znamk, ki so dobile oceno zelo priporočljivo, enajst pnevmatik je dobilo oceno priporočljivo, po ena pnevmatika pa je dobila oceno priporočljivo z omejitvami in oceno ni priporočljivo. 

Na prvih treh mestih razpredelnice so pnevmatike continental wintercontact TS 860, goodyear ultragrip 9 in dunlop winter sport 5, razlike med ocenami so zelo majhne. 

Najslabši pnevmatiki na letošnjem testu v tej dimenziji sta bili semperit speed grip 3 in laufenn I FIT LW31. Semperitova pnevmatika je imela težave na suhi cesti in snegu, Laufnnova pnevmatika pa se je dobro odrezala pri večini meril, a zato zelo slabo na mokri cesti – zato je dobila skupno oceno ni priporočljivo. Mimogrede, znamka Laufenn je blagovna znamka južnokorejskega gumarskega velikana Kumha.

Velike razlike na testu

Manjše pnevmatike:

- Preizkus zaviranja na suhi cesti s hitrostjo 100 km/h: dolžina zavorne poti med najboljšo in najslabšo je 5,4 metra: za toliko ima krajšo zavorno pot Nankangova pnevmatika v primerjavi z Goodyearovo, ki se je pri zaviranju odrezala najslabše.

- Obraba: z Goodyearovo pnevmatiko lahko prevozimo kar 40 odstotkov več kilometrov kot s Pirellijevo.

Večje pnevmatike:

- Preizkus splavanja: razlika med najboljšo (pirelli cinturato winter) in najslabšo pnevmatiko (laufenn I FIT LW31) je bila 15 km/h; najboljša je splavala pri 83 km/h, najslabša pa že pri 68 km/h.

- Zaviranje na mokrem: najboljša pnevmatika se ustavi 13 metrov prej kot najslabša.

- Poraba goriva: razlika med najbolj varčno in najmanj varčno je približno pet odstotkov, kar pomeni, da z najmanj varčno pnevmatiko na 100 km porabimo približno tri decilitre goriva več kot z najbolj varčno.

Primerjava zavornih poti pri zimskih in letnih pnevmatikah.
Primerjava zavornih poti pri zimskih in letnih pnevmatikah. FOTO: AMZS

Kako velikost zimskih pnevmatik vpliva na vozne lastnosti?

Pogosto lahko za isti avto izberemo pnevmatike različnih dimenzij. Vprašanje pa je, katere so boljše oziroma varnejše. Pri AMZS so preverili tudi pnevmatike različnih dimenzij istega proizvajalca. "Najmanjša pnevmatika – v dimenziji 195/65 R15 – se je odrezala bolje od večjih pnevmatik na snegu in v plundri, saj ponuja boljši vzdolžni in bočni oprijem na zasneženi cesti. Tudi pri splavanju na mokrem in v plundri je bila razlika velika. Na zasneženi ovinkasti cesti se je 18-palčna pnevmatika odrezala precej slabše – bočni oprijem je bil kar za 39 odstotkov slabši kot pri 15-palčni pnevmatiki. Dimenzijsko manjše pnevmatike niso le cenejše ob nakupu, imajo torej tudi boljše lastnosti na zasneženih cestah. Dodatna prednost dimenzijsko manjših pnevmatik je tudi večje udobje v vožnji, saj imajo višje bočnice in bolje blažijo cestne neravnine," so zapisali. 

Zato svetujejo, naj velike in široke zimske pnevmatike izberejo le tisti vozniki, ki se pozimi vozijo po očiščenih in suhih cestah in bi radi ubogali zakon o zimski opremi – snega in plundre pa naj se izogibajo. "Če se znajdejo na močno zasneženi cesti, si tudi z verigami ne bodo mogli pomagati: če je VW golf opremljen s pnevmatikami dimenzije 225/40 R18, snežnih verig ni mogoče natakniti, saj zanje ni prostora pod blatniki."

Primerjalni test pnevmatik dimenzije 175/65 R14 T
Primerjalni test pnevmatik dimenzije 205/55 R16 H
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JokatPejt
15. 11. 2018 21.32
+2
če neznaš vozt ti nobena guma ne pomaga... niti 4x4 pogon niti kj druzga...
Mali medo
15. 11. 2018 21.11
+6
ko pade 1cm snega pol folka vozi 30km na h za tako vožnjo je pa tudi Sava ok
tarzan13
15. 11. 2018 21.03
+3
škoda k ni na seznamu sava zimske , so odlična naložba..pa še poceni od 46 e naprej
Kubik
15. 11. 2018 16.05
+3
Rabim dokaz,da je AMZS test naredil Zato,ker ste brisali moj komentar
Kubik
15. 11. 2018 16.01
Samo ne brisat komentarjev pa bo.
TistoPravo
15. 11. 2018 13.11
-2
Drgač pa noben samo prednji in noben samo zadnji pogon ni v kakršnikoli kombinaciji z gumami primerno za hvaljenje z testi. To so pač približki dobre vožnje po kakšrnih koli površinah, sneg blato pesek cesta od listja ali praha. Marsikateri izlet iz smer željene vožnje bi ljudem bil prihranjen, če bi si vsi lahko privoščili 4x4 pogone...verjetno tudi marsikdo bi še biu živ...pa seveda obvezno v kombinacijo z avtomatskim menjalnikom, da je samo volan tisti s čim se šofer ukvarja. Ampak pri na v Eu se mora šparat, pol cest po hribih..pa še zmer 90% avtov ali več sprednji ali samo zadnji pogon...in obvezno ročno šaltanje. Koga zanima varnost, važn da od ozun nov izgleda ;)
upornik19
15. 11. 2018 13.43
+15
avtomatski menjalnik se slabše obnese po snegu kot ročni preverjeno na adacu
TistoPravo
15. 11. 2018 13.49
-5
Seveda ne avtomatski menjalnik v kombinaciji z 4 valjnimi mlinčki, po možnosti z manj od 2000 kubikov. Vse ima svoje zakonitosti. Motorji, ki zmorejo vožnjo z nižjimi obrati...so itaq varnejši. Tudi kubikaža evropskega voznega parka je zelo špravna in posledično nevarnejša...
zurc
15. 11. 2018 15.08
+10
če se voziš po občutku pa po omejitvah in priporočilih, ni važno kak avto imaš, če nisi rojen za voznika ne sedi za volan pa se zanašat na avto,
TistoPravo
15. 11. 2018 17.26
+1
No imej ti občutek na vzponih recimo tja do 10đ0 nadmorske...Slovenija ni samo Ljubljana z obvoznico in avtocestni križ...uglavnem je vse izven teha en sam hrib in dolina...za povrh pa še ceste ki so vprašljivo utrjene, veliko z odnešeno podlago pod asvaltom...sj imamo v Sloveniji pdvodnavania zelo slabo urejena...marsikateri žleb teče po dolini, če ne kr direkt po cesti. Ni da ni, najmanj 4x4 bi mogu vsak imet stalnega najbl ziher...kaj ti nucajo gume na takih konzervah uglavnem
TistoPravo
15. 11. 2018 17.33
-1
No pa povej kdo je rojen za šoferja...a se mogoč rodiš skupaj z tem avtom, ki ga imaš na voljo...in skupej z cesto. Dejstvo je, da dajemo zaradi omejenih finančnih sredstev glavo na riziko in to še uglavnem zato, da služimo sistemu. Slovenske ceste so primerne za 8x8 pogone, in ne samo 4x4...prednji inmsamo zadnji pogoni za pa itaq ruska ruleta...to ti niti guma iz žeblji ne pomaga, ko je situacija kritična...niso vse smrtne še zdaleč ne človeška krivda, čeprav nam sistem to hoče našetit...vse nesreče so krivda človeka, ma ja
TistoPravo
15. 11. 2018 12.50
-2
Sm si sposodu 1x qvto, in od takrat vem..,čigave so najboljše
jav0
15. 11. 2018 11.42
+19
Pa dobro kdaj bodo začeli objavljati teste od R16 naprej??! R14 imam diske na avtu!!!
jav0
15. 11. 2018 11.38
+5
Pa dobro, kdaj bodo začeli objavljat teste za R16 naprej, R14 imam diske na avtu!!!!
brabusednet
15. 11. 2018 09.42
+36
Najboljša guma je pametna glava,kako voziš v takih razmerah.Še ne vem,kakšna kvalitetna guma ne pomaga divjaku na cesti.
nagec123
15. 11. 2018 09.01
+13
Na stoenki smo kupili nove letne (iz Rusije) pa smo jih vozili tako dolgo,da so postale zimske.
nagec123
15. 11. 2018 09.01
+14
Sigmar
15. 11. 2018 07.47
+18
Continentalove so definitivno ene izmed najboljših, seveda zan jih plačaš več, Če pa kupuješ cenejše pa mi najbolj odnesejo Sava Eskimo.
MKII
15. 11. 2018 08.52
+9
Zimska Conti TS850 (ne 860!) ali Nokian WR D4. Letna Bridgestone Potenza.
smajser1
15. 11. 2018 11.20
+2
se popolnoma strinjam.. sam imam tocno tako in sem zelo zadovoljen
fairplayy
15. 11. 2018 07.24
-31
če se prilagodiš razmeram in prilagodiš hitrost gre tudi z letnimi.
profesor m
14. 11. 2018 21.44
+9
joj ..vsi ti kao neodvisni testi....so plod velikega marketinskega prispevka beri denarja....placila...v bistvu pa nobena eu ni boljsa od kitajske...ce verjames...isto k ted dot design nagrade...ko plati vise ove godine pobjedi..ce verjames
nagec123
15. 11. 2018 08.55
-4
Res je, jaz že nekaj let vozim HIFLY zimske gume in so prav zakon. čeprav jo vsi kao odsvetujejo, vsi vemo zakaj.
profesor m
15. 11. 2018 17.57
+1
ja itak...pol pa je cel kup ljudi ki se oklepa svojih dragih gum...ostalih pa se poznajo ne...pa jih kritizirajo....test amzs je marketinsko orodje...beri prodajna pomoc...
gasper111
14. 11. 2018 20.35
+22
Jaz že leta vozim Continetal, letne in zimske. Meni so super. Predvsem pa se po mojem mnenju obnesejo precej bolje kot Michelinove gume katere sem vozil prej.
Wahl
14. 11. 2018 20.27
+16
To je povzetek nemških testiranj.
Jelenka2
14. 11. 2018 18.22
+46
sava eskimo je najboljša med cenejšmi
Tomvojo
15. 11. 2018 07.23
+12
Sigmar
15. 11. 2018 07.45
+10
Googlebot
14. 11. 2018 18.09
-19
r14 mam diske na avtu! drugače pa Pirelli Winter SottoZero 3 TL 245/45 r18 top gume za zimo!
Kjegavidissss
15. 11. 2018 17.50
+0
13klu?
14. 11. 2018 17.35
+34
jaz mam na obračalniku OBILIČEVO in iz prve roke povem da kljub izrabljenem profilu ima traktor še zmeraj isto zavorno pot pa naj bo na travniku ali na cesti. PRIPOROČAM
Tomvojo
15. 11. 2018 07.25
+6
Na yugotu sem imel trajalke gor in naredu čez 100k km
borkov64
14. 11. 2018 17.34
-1
na fordu so delali...sem spregledal.