Slovenija
Oglas

Preverjanje reciklabilnosti za bolj odgovorno ravnanje z odpadno embalažo

Ljubljana, 15. 09. 2021 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Povprečen Slovenec letno ustvari več kot 100 kg odpadne embalaže, ki kljub vzpostavljenemu sistemu sortiranja in recikliranja pristane na odlagališčih ali v sežigalnicah. Prepogosto se namreč pozabi, da bi morali za učinkovito recikliranje najprej ločiti posamezne komponente embalaže izdelka. Prvi pogoj je torej ustrezno zbiranje in sortiranje odpadne embalaže, preden se zavrže, nadaljnje možnosti reciklabilnosti pa so odvisne še od značilnosti celotne embalaže.

Interseroh-1

V družbi Interseroh zato opozarjajo, da so za ohranjanje naravnih virov v embalažni industriji potrebne spremembe v smeri bolj odgovornega ravnanja z odpadki, tako na strani proizvajalcev kot porabnikov.Za učinkovito recikliranje je potrebno več kot zgolj izbrati pravi smetnjak. Dejanske možnosti reciklabilnosti so odvisne od oblikovanja in izbire materialov ter komponent posamezne embalaže. Potrošniki to sami od sebe težko ocenijo, imajo pa proizvajalci zdaj možnost preveriti reciklabilnost in jo označiti na izdelku z znakom »Check for recycling«. 

Interseroh-2

»Check for recycling« je nov postopek za preverjanja reciklabilnosti embalaže na slovenskem trgu, ki ga izvaja družba za ravnanje z odpadno embalažo Interseroh. Gre za edino družbo za ravnanje z odpadnimi produkti z razvojno-raziskovalnimi kapacitetami v Sloveniji. Podjetja lahko z njihovo pomočjo preverjajo reciklabilnost embalaže svojega izdelka in s tem lahko pridobijo poročilo, ki jih s pozitivnim odzivom uvrsti med podjetja, ki s svojo embalažo upravljajo trajnostno. Interseroh preveri reciklabilnost prek programskega orodja, ki analizira, embalažne materiale, njihove komponente ter preverja  možnosti zbiranja, razvrščanja in predelave embalaže. Na podlagi pozitivnih rezultatov izdelek prejme poročilo ter znak o preverjanju reciklabilnosti »Check for recycling,« ki ga podjetje lahko deli s potrošniki. V nasprotnem primeru Interseroh poda strokovne smernice, s katerimi podjetje lahko izboljša reciklabilnost dotične embalaže izdelka. Želijo namreč, da bi se več podjetji zavzelo za boljšo skrb do okolja in izboljšalo neustrezno obstoječo embalažo. 

Interseroh-3

Problematike odpadne embalaže v slovenskih gospodinjstvih se zavedajo tudi pri podjetju HOFER, enem večjih trgovcev v Sloveniji. V sodelovanju z Interserohom so že pričeli udejanjati svoj projekt »Embalaža na HOFER misiji: Zmanjšaj. Ponovno uporabi. Recikliraj.«; med drugim tudi ocenjujejo reciklabilnost embalaže izdelkov lastnih blagovnih znamk s »Check for recycling«. Kot podjetje namreč skrb za okolje postavljajo med ključne vrednote.  

Družba kot celota se začenja vedno bolj zavedati medsebojne povezanosti med vsemi akterji. Soodvisnost ni enostranska, ampak kroži – če iz okolja pridobimo materiale, ki jih spremenimo v embalažo, a jo nato brez pomisleka po uporabi zavržemo, vemo, da skozi leta takšno ravnanje med drugim botruje podnebnim spremembam, ki negativno vplivajo na nas. Interseroh si zato prizadeva, da bi embalažo, v takšni ali drugačni obliki, uporabljali večkrat.  


Naročnik oglasa je Interseroh.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3