Slovenija

Prevetritev predmetnika osnovnih šol: več ur za šport in tuje jezike

Ljubljana, 22. 06. 2023 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na javni razpravi o predmetniku osnovne šole v okviru priprave nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja so med drugim izpostavili potrebo po več urah športa. Razprava se je dotaknila tudi uvajanja digitalnih kompetenc v pouk in prednosti učenja tujih jezikov ob predlogu uvedbe prvega tujega jezika v prvem in drugega v sedmem razredu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prevetritev predmetnika OŠ
    02:55
    Iz 24UR: Prevetritev predmetnika OŠ
  • Iz SVETA: Razprava o predmetniku
    03:17
    Iz SVETA: Razprava o predmetniku

 

Današnjo javno razpravo je organizirala delovna skupina za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja za obdobje 2023–2033, ki je začela delo januarja. V enem letu naj bi pripravili program razvoja vzgoje in izobraževanja, akcijskemu načrtu pa bo za nekatere dogovorjene rešitve, denimo spremembo predmetnika, sledila tudi sprememba zakonodaje, je predstavil vodja skupine Janez Vogrinc, sicer dekan ljubljanske Pedagoške fakultete.

Obenem potekajo še drugi procesi, med njimi kurikularna reforma, prav tako pa se je končala javna razprava o spremembi zakona o osnovni šoli, ki denimo že uvaja prvi tuji jezik v prvi in drugi tuji jezik v 7. razred, je pojasnil Vogrinc.

Na javni razpravi o predmetniku osnovne šole so izpostavili potrebo po več športa in pomen učenja jezikov.
Na javni razpravi o predmetniku osnovne šole so izpostavili potrebo po več športa in pomen učenja jezikov. FOTO: Adobe Stock

Vodja delovne skupine za pripravo strategije jezikovnega izobraževanja do leta 2030 pri ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Karmen Pižorn je glede učenja tujih jezikov izpostavila, da ima večjezičnost pozitivne učinke na kognitivnem področju, denimo mentalni fleksibilnosti, ter na družbeno-kulturnem področju. Poudarila je, da je jezikovna učljivost pri otrocih velika, da pa je pomembno, da poučevanje tujih jezikov ne temelji na slovnici.

Kot je dejala Silva Bratož z Univerze na Primorskem, 93 odstotkov učencev že obiskuje prvi tuji jezik v 1. razredu kot izbirni predmet, zato z organizacijskega vidika ne bi bila težava, če bi bil obvezen. 

Glede drugega tujega jezika pa je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda dejal, da bi bil ta sicer obvezen, a drugačen od prvega. Če nekdo ne bi dosegal minimalnih standardov, ne bi bil ocenjen in tudi ne bi vplivalo na vpis v srednjo šolo, je poudaril in izpostavil drugo plat, to je, da učencem nudijo brezplačno izobraževanje v tujem jeziku, kar si sicer lahko privoščijo premožnejši. Napaka pa bi bila, da denimo Romi in drugi, ki govorijo svoj jezik, ne bi imeli drugega tujega jezika, saj so tudi med njimi zelo sposobni, je dejal v izjavi za medije. Glede drugih predlogov iz novele pa po ministrovih besedah ni dilem, imajo konsenz denimo o nacionalnem preverjanju znanja in razširjenem programu.

Premalo gibanja, pomen digitalne pismenosti

Gregor Starc z ljubljanske Fakultete za šport pa je izpostavil, da imajo otroci danes bistveno manj gibanja, saj se je njihov življenjski slog doma tako zelo spremenil, da nimajo več možnosti razviti bioloških kapacitet, ker se ne gibajo dovolj. Obveznih športnih vsebin je tako po njegovem prepričanju še posebej v zadnjih razredih osnovne šole premalo. Dodatna ura bi po njegovih besedah omogočila tudi, da bi športne aktivnosti v večji meri izvajali zunaj. Starc je pozval tudi k skupnemu poučevanju razrednih učiteljev in športnih pedagogov v prvem triletju.

V razpravi je Vesna Štemberger s pedagoške fakultete poudarila, da gibanje ne sme biti rezervirano samo za privilegirane skupine. Po njenih besedah pa je možnosti za vključevanje gibanja v vzgojno-izobraževalni proces več, denimo tudi z minuto za zdravje, aktivnimi odmori in poukom na prostem.

Jože Rugelj z ljubljanske Pedagoške fakultete pa je izpostavil pomen digitalne pismenosti. Izrazil je razočaranje, ker se po dosedanjem predlogu zakonskih sprememb brišejo neobvezni izbirni predmeti, obvezni izbirni predmet računalništva, ki je zastarel, pa se ne prenavlja. Po njegovi oceni je nesprejemljivo, da se digitalne kompetence postavijo v skupne cilje in razpršijo v druge predmete.

Digitalne kompetence po njegovih besedah niso samo množica veščin, ki se jih da mimogrede naučiti, za smiselno uporabo digitalnih tehnologij je potrebno ustrezno znanje z različnih področij računalništva. Pri nas pa je mogoče, da nekdo konča osnovnošolsko izobraževanje, ne da bi dobil znanje s področja digitalne pismenosti, je dejal Rugelj.

Svoja stališča je v razpravi predstavila tudi predsednica Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Lara Romih, ki se je zavzela za večjezičnost, a opozorila, da je to za nekatere preveč, zato je boljša obstoječa rešitev, ki omogoča izbirnost pri tujih jezikih v zadnjem triletju. Glede digitalnih kompetenc je pozvala k uporabnosti tovrstnega predmeta, ne pa da se četrtošolci "na pamet učijo definicijo algoritma". Pozdravila pa je predlog za več športa v osnovni šoli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vajkim
26. 06. 2023 09.00
Ali prenovitelji vedo , da je to osnovna šola..torej tisto kar človek rabi nujno za življenje, srednje šole pa tisto za kar se bodo izučili tudi brez balasta
Nebodijetreba
22. 06. 2023 18.26
+2
Predvsem naj v osnovni šoli dodobra spoznajo svojo državo, tako geografsko kot naravno inkulturno dediščino, zgodovino lastnega naroda ... to je temelj za razvoj dobrega državljana!
Borka76
22. 06. 2023 16.26
+1
Kaj nam bo drugi tuj jezik… saj znajo dat samo nemščino (ker za to je kadra dovolj), otroke pa vse kaj drugega zanima - od kitajščine, ruščine, japonščine, arabščine. Zato se meni zdi to brez veze. Nemščina je pred 20 leti bila plus, danes žal ni več 🤷‍♀️
miro2x
22. 06. 2023 16.11
+4
Več ur za tuje jezike v času, ko se bomo s pomočjo umetne inteligence, sporazumevali v katerem koli jeziku , je malo mimo.
Bananistanec
22. 06. 2023 16.02
+4
Balast na balast, v osnovni šoli naj se učijo osnov, prav dovolj je en tuj jezik, ostale jezike naj se naučijo po potrebi, kar se tiče pa tega " Romi in drugi, ki govorijo svoj jezik, ne bi imeli drugega tujega jezika, saj so tudi med njimi zelo sposobni, je dejal v izjavi za medije. " V Slovenskih vrtcih in šolah naj se govori izključno Slovensko ker se drugače ne bodo otroci nič naučili, ocene pa naj bodo znanju primerne
First Last
22. 06. 2023 15.55
-1
Ma ja ampak ne buzerirat otrok z nekimi teki na daljše razdalje ki se zapisujejo, z nekimi vsakoletnimi meritvami sposobnostmi, iz iskušenj povem gre za nek stres za prakticno skoraj vse. In nato sledi primerjanje, posmehovanje. Pa ne buzerirat otrok z nekim ocenjevanjem tehnik in sposobnosti pri športih ipd, ker nimajo vsi enake koordinacije in teles. Čisto brez potrebe. Tako se šport zapise v otroke že kot neka tekmovalnost in stres, ter presiljevanje, kot naprimer otroci skoraj skupaj padajo na tekih na 800m da ne bi dosegli preslabega časa. Seveda vkljucujte poučevanje, vendar ne buzerirat z nekim ocenjevanjem in primerjalnostjo, ki je čisto brez potrebe in nima nikakršne koristi, kdo bo hotel znati to, bo že. Naj služi za sprostitev od vseh teh predmetov in stresa ki ga že tako ali tako imajo dovolj, naj se šport v njih zapiše kot nekaj lepega.
rotka2
22. 06. 2023 15.30
+10
Omg...govorimo o OSNOVNI šoli, ki bi jo moral biti sposoben dokončat vsakdo. Vse kar preberem je pa samo dodatne ure tega in onega...v učnem načrtu je preveč balasta. Najprej ga je potrebno odstranit, potem pa zelo premišljeno dodajat.
Jajajaj
22. 06. 2023 15.23
+9
sportna vsak dan! da se bodo normalno telesno in psiholosko razvijali in da bodo razvili cut za socloveka
Vajkim
22. 06. 2023 15.50
+4
Se strinjam, vendar ne sme biti več kot 25 ur na teden v tretji triadi
el capitano
22. 06. 2023 15.14
-2
Pametno..bi bilo pa fino ,da se uvede kitajščina ,namesto anglosaksonscine ,ki postaja nek obroben jezik..
Vajkim
22. 06. 2023 15.06
-1
t3d0m3d0
22. 06. 2023 15.05
+6
Preveč ur za tuje jezike.
JohannDoe
22. 06. 2023 15.05
+12
Forsiranje tujih jezikov v zgodnje razrede je neoliberalna fora, ki so vam jo poturili ne da bi sploh vedeli kdaj vas je zapeklo. Seveda je dobro, da otroci čim bolje obvladajo tuje jezike, za razliko od Slovenščine, pa to. Ker s slovenščino se bodo znašli samo v Sloveniji, s tujimi pa bodo hlapčevali kjerkoli jih bo kapiral potreboval. No borders. Pa prost pretok kapitala in hlapcev.
Delavec_Slo
22. 06. 2023 15.01
+10
Mogoče bi dodali predmet BREZ TELEFONA!
JOSEPH HAYDN
22. 06. 2023 15.00
+5
Pa za lgbt ideologijo tudi
Delavec_Slo
22. 06. 2023 15.00
+1
Trideset let prepozno, no toliko so delali šolniki do sedaj pa štrudelj!
Vajkim
22. 06. 2023 15.51
+2
brusilec
22. 06. 2023 14.51
+12
glasbeno in telovadbo spet spravit na MU U ZU.. manj teorije, več telovadbe, zabave, socializacije. enotne učbenike .. jezik smo zamudili.. v času kjer nam UI že dela skoraj vse, rajw poskrbite da bodo mladi računalniško pismeni
Biba leze biba gre
22. 06. 2023 14.47
-7
Uvedba 2.tujega jezika v razredu je prepozna. Lahko povem iz svojih izkušenj, da sem se učila od petega razreda naprej dva jezika isotočasno. Tako da bi morali imeti od petega naprej ne od sedmega razreda.
andraa
22. 06. 2023 14.20
+23
Povsem zgrešeno.Odpraviti devetletko,ki ni prinesla drugega kot še eno leto piflanja na pamet več.S šestimi leti morajo otroci znati isto kot so prej v prvem razredu s sedmimi leti.Potrebujejo več športne vzgoje da bojo močnejši za petkrat pretežko torbo ki jim uničuje zdravje v času digitalizacije.
Biba leze biba gre
22. 06. 2023 14.48
-3
Otroku smo kupili torbo na koleščke. Tako da ni nikoli nosil težke torbe na ramenih. Saj težka bremena pri otrocih vpliva potem na oblikovanje kosti in posledično nepravilna drža ali sključenost.
rotka2
22. 06. 2023 15.24
+5
Žal tudi to ni idealna rešitev, ker povzroča asimetrijo. Tako so mi povedali fizoterapevti.
Vajkim
26. 06. 2023 08.57
Se gremo prenovo ..še teže torbe ne znamo zmanjšat.zmanjšat število ur in snovi za 30- 50% toliko je balasta.
je še kdo pošten
22. 06. 2023 14.15
-4
to sta dva premeta, ko so učitelji največ na mobitelih pri pouku, posebej šport, potem pa najbolj jokajo da so otroci slabo razviti ... učitelji pa posebej priviligirani pri napredovanjih.. tuji jeziki pa so poglavje za sebe.. poznamo učitelje, ko odpade tuj jezik v tem času v firmi poučuje tuj jezik...dokazano otroku odpadel pouk medtem ko je starša poučevala po posebnem programu v firmi....zamislite se rajši...kaj delajo da so težave...
bk18
22. 06. 2023 14.08
+21
Ne vem zakaj so tuji jeziki tako favorizirani, slovenščina pa vse bolj zanemarjena. Po mojem mnenju je dovolj da se učenci poleg slovenščine naučijo še en tuji jezik
Pajo_36
22. 06. 2023 14.32
-8
Ne. Slovensko se pa govori kje razen v Sloveniji? Angleško, nemško pa kje?
bk18
22. 06. 2023 14.41
+12
Če hočemo Slovenci ostati kot narod moramo ohraniti svoj jezik in kulturo. Seveda je pomembno, da vsak Slovenec govori še en tuj jezik, ampak to je po mojem mnenju dovolj.
Krneki 00
22. 06. 2023 14.46
+3
seveda je dovolj...ves razvit svet razume angleško le tisti ki ga nočejo ga ne...... vse ostalo je bv
JohannDoe
22. 06. 2023 15.01
+7
Ja, vprašati se moramo ali šolamo učence za življenje v Sloveniji ali za to, da bodo šli ob prvi priliki v Nemčijo pa Anglijo.