Slovenija

Previdno na cesti: sodra in sneg ovirala promet, vozišča po državi spolzka

Ljubljana, 14. 03. 2021 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Maja Račič, Ti.Š.
Komentarji
78

Zaradi močnega dežja, sodre in ponekod tudi snega so ceste ponekod po državi spolzke, opozarjajo na Prometnoinformacijskem centru za državne ceste, kjer voznike pozivajo k previdnosti. Na primorski avtocesti je bil zaradi prometnih nesreč oviran promet, nastajali so zastoji. Na AMZS pa dodajajo, da z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti, saj je vreme nepredvidljivo in nas tudi spomladi lahko preseneti sneg.

Več videovsebin
  • Zima še ni rekla zadnje besede
    00:36
    Zima še ni rekla zadnje besede
  • Sodra v Novi Gorici
    01:06
    Sodra v Novi Gorici

Prometne nesreče so tekom dneva ovirale promet na štajerski avtocesti, med drugim pred predorom Golo Rebro proti Ljubljani, prav tako med Žalcem in Šempetrom proti Ljubljani, med predoroma Jasovnik in Ločica pa je bil promet oviran proti Mariboru, je poročal Prometnoinformacijski center. Na ljubljanski zahodni obvoznici je bil dopoldne zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas pri priključku Brdo proti Kozarjam.

Zaradi močnega sneženja Prometnoinformacijski center na cestah prek prelazov in na višjeležečih cestah na Gorenjskem in Severnoprimorskem priporoča uporabo verig.

Na primorski avtocesti pa je bil zaradi prometne nesreče popoldne dalj časa zaprt prehitevalni pas med Kastelcem in Kozino v smeri proti Ljubljani. Kot so v popoldanskem Poročilu Centra za obveščanje RS navedli na Upravi RS za zaščito in reševanje se je ob 13.22 na avtocesti med Kozino in predorom Kastelec zgodil nalet treh vozil. V nesreči se je lažje poškodovalo pet oseb, dve sta bili odpeljani na preventivni pregled v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Gasilci PGD Materija in JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nudili prvo pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP Sežana ter jih prenesli do reševalnega vozila.

Popoldne je bil nekaj časa oviran tudi promet med Studencem in Razdrtim.

"Zaradi močnega dežja, sodre in ponekod tudi snega so ceste spolzke. Vozite previdno!" opozarja Prometnoinformacijski center.
"Zaradi močnega dežja, sodre in ponekod tudi snega so ceste spolzke. Vozite previdno!" opozarja Prometnoinformacijski center. FOTO: Dreamstime

Meja sneženja se je spustila do nižin

Po besedah našega hišnega prognostika Roka Nosana smo nedeljo v večjem delu Slovenije sicer začeli s pomladnimi temperaturami, nadaljevanje dneva pa je marsikje bilo povsem zimsko.

Snežilo je tudi v Ljubljani.
Snežilo je tudi v Ljubljani. FOTO: 24ur.com

"Severne kraje je že sredi dopoldneva dosegla hladna fronta, hladen zrak se je nato v le treh urah razširil nad vso Slovenijo. Ker je bila menjava zračne mase hitra, je bilo vremensko dogajanje zelo burno, nastajale so tudi nevihte z nalivi in sodro, meja sneženja pa se je ob tem marsikje spustila do nižin," je zapisal Nosan.

Med 13.55 in 14.40 je Uprava za pomorstvo zaradi močnega vetra zaprla Koprsko pristanišče za tovorni promet.

Padavine so nad nami nato vztrajale še nekaj ur. "Povsem po nižinah snežne odeje sicer večinoma ni bilo oziroma je zapadel le kakšen centimeter snega, že kakšnih 100 metrov višje pa je slika popolnoma drugačna," pravi naš vremenoslovec. Tako je v krajih nad okoli 400 metrov nadmorske višine zapadlo od pet do deset, nad 700 metrov pa lokalno tudi več kot 20 centimetrov snega.

Zvečer so padavine povsod ponehale, najpozneje na jugu države.

Sledijo hladni in marsikje vetrovni dnevi s kratkotrajnimi plohami, ki bodo lahko tudi snežne. Ob koncu prihodnjega tedna današnji izračuni kažejo na novo, večjo količino oziroma pošiljko padavin. "Ker se bo nad nami zadrževal hladen zrak, bo tudi po nižinah večinoma snežilo. Skratka, zima očitno še ni rekla zadnje besede," je še zaključil Nosan.

V prvi polovici prihodnjega tedna kaže na večinoma suho, a hladno vreme s popoldanskimi temperaturami do največ 10 stopinj Celzija. Pod vplivom hladnih severnih vetrov se bo predvidoma tudi v drugi polovici tedna spet povečala možnost za padavine.

Z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti

V ponedeljek skladno z zakonom na vozilih ne bodo več obvezne zimske pnevmatike. Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) svetujejo, da z menjavo ni treba hiteti, saj je vreme nepredvidljivo in nas tudi spomladi lahko preseneti sneg. Če pa bi se za menjavo odločili, naj vozniki ob poslabšanju vremena z letnimi pnevmatikami ne vozijo na zasneženo ali poledenelo cesto, so sporočili iz AMZS.

Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu.
Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu. FOTO: Blaž Garbajs

Prehodni pomladanski čas skriva pasti, zato je treba tudi v tem delu leta po mnenju inštruktorja varne vožnje Braneta Legana pozorno spremljati vremenske razmere in vožnjo prilagoditi razmeram.

"Zavedati pa se je treba, da če se bomo odločili opraviti menjavo že okoli 15. marca, se moramo nato v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah. Sneži lahko tudi še aprila. V takih primerih se z letnimi pnevmatikami nikakor ne odpravimo na zasneženo ali poledenelo cesto," je dejal Legan, ki ga v sporočilu za javnost povzema AMZS.

Pred vrati je 15. marec, zakonsko določen datum, od katerega lahko vozniki, če vremenske razmere to dopuščajo, na svojih vozilih zimske pnevmatike zamenjajo z letnimi. Na AMZS svetujejo, da z menjavo zimskih pnevmatik še ni treba hiteti.

Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu.

Zimske pnevmatike je v toplejših mesecih treba zamenjati za letne, ker so te pri vožnji v času visokih temperatur bistveno bolj varne. Zimske so narejene iz mehkejših gumenih zmesi, zato je pri visokih temperaturah zavorna pot vozila z zimskimi pnevmatikami daljša, oprijem vozišča je slabši, v ovinku pa lahko vozilo prej zdrsne.

Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, vendar je to premalo.

Globe za neupoštevanje zakona znašajo od 40 do 500 evrov, za pravne osebe, samostojne podjetnike in posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, pa do 1000 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aijn Prenn
15. 03. 2021 08.35
"Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let." A je tole glede starosti zimskih gum zakonska obveza ali priporočilo? Se v primeru, da imaš nesrečo, pa so zimske gume na avtu stare npr. 6 let in želiš uveljavljati kasko zavarovalnica obesi na prestare gume. Govorim o 6 let starih gumah z dovolj profila.
reakcionar
14. 03. 2021 18.16
+1
Kaj pa pričakujemo drugega pozimi? Eni so si že dali gor letne gume, jst pa lepo čakam 1. maj tko kot ponavadi. Ha!
TistoPravo
14. 03. 2021 18.31
+1
Ja toliko zamočenih cest od zimskega deževja je težko pričakovat ane...kaj še bo, saj smo pred pomladanskim deževjem v bistvu...in to z minimalnom sušca...če sploh bo še kaj. Vode več kot preveč, to pa nič na kaj dobrega ne kaže. Problemi na vidiku, pa tudi zdravstveno preveč vlage dela minuse...to ima narava nekak v rokavu, da kj v prah spremeni prej ko bi blo treba
ochi
14. 03. 2021 17.59
+1
predor golovec, radar v obe smeri kjer je omejitev 60. so zelo dobro postavljeni, previdno v ponedeljek.
oba tri sm te vido
14. 03. 2021 17.36
+0
gledal dva dni nazaj kako so se igrali križec krožec po nebu :)
TistoPravo
14. 03. 2021 17.23
+0
Preteklo leto je ceste dodobre zamočilo. Skrajni čas, da se začne resno vlagat v lokalne...krajevne...predvem pa v vaške odseke cest. Letos bo pravo deževje zajelo že skrajno zamočena cestišča. Se bo pokazalo vse za nazaj, ker se ni redno vzdrževalo...čistilo obcestne asvaltne kanale in jaške. Škoda, pa že prvošolčke učimomkako se je treba redno učit...da bo kj iz tega. Men se zdi vse skupaj skrajno čudno, kam smo to našo čudovito deželico pripeljali.
mihael ?or?e
14. 03. 2021 17.00
-3
dars zopet dokazuje svojo sposobnost...za nove kombije znamke mercedes za izvajanje kontrole vinjet imajo, da pa kupijo racunalnik za spremljanje vremena da se so pripravljeni za take situacije pa zgleda ni denarja
pingvinislo5
14. 03. 2021 17.20
+5
uradno smo 14. marca, ko moraš imeti zimske gume. sneg se ni prijemal cestišč. tudi zapadlo ga praktično ni nič, razen na kakih prelazih, npr vršič preko 20cm, ampak je cesta tam itak zaprta. tako da če ti nekaj snežink dela težave, potem res nisi sposoben za na cesto, tega pa ni kriv dars.
b78
14. 03. 2021 17.34
+3
Kaj za vsporedno regionalno cesto je tudi dars kriv?
marzo
14. 03. 2021 17.42
+1
DirtySanchez
14. 03. 2021 17.00
+1
Super je ko so ceste tako šolske, se da lepo driftat.
Slovencelj1302
14. 03. 2021 16.58
+4
Pac nevem zakaj bi rinil ven z avtomobilom ce ni potrebno.danes je nedelja in smo lahko doma razen tistih ,ki morajo v sluzbo,tasce pa tud ni treba da vidite vsako nedeljo ce ravno vreme tako
SLO KRITIK
14. 03. 2021 16.37
+1
Če vas nebi blo nebi vedu. BRAVO ZA ČLANEK 😫
Madžaroš
14. 03. 2021 16.31
+2
to je pravo vreme za super voznike kaskaderje da lahko vozijo 150 in se prevračajo po cestah
Madžaroš
14. 03. 2021 16.32
+0
ne vedo al jih zebe ker pada sneg ali izgube krvi
Rotter80
14. 03. 2021 16.13
-1
jest grem tut po snegu 150. Sam mal vec blendam :)
naveza
14. 03. 2021 16.08
+2
Vozite varno, počasi in z dobrimi gumami. To tudi me bjonde vemo.Haha
VAREN
14. 03. 2021 16.10
-4
naveza
14. 03. 2021 16.13
+6
Wahl
14. 03. 2021 16.43
+1
naveza
14. 03. 2021 16.44
+2
TistoPravo
14. 03. 2021 17.26
+1
Predvsem la glejte kje vozite. 99% lokalnih cestišč je zamočenih popolnoma, kar pomeni da se vrhnji sloj nikakor ne pelje kot bi se mogu in se še vsaj eno leto ne bo...če sploh kdaj. Ja je treba prej mislt. Vode izpod ceste se ne da kar tko dobit...
TistoPravo
14. 03. 2021 17.27
+0
Kot izpod hiše iz zamočenih temeljnov...ane bjonda ;)
naveza
14. 03. 2021 18.42
+1
sprdelj
14. 03. 2021 15.58
+6
Vozite po omejitvah in besedo PREDVIDEVANJE imejte v glavi, če vam je inštruktor vožnje morda ni nikoli omenil.
soseda
14. 03. 2021 15.56
+9
Kdor se ne zna prilagoditi vremenu, naj sploh ne gre na cesto. Cesta ni poligon za kazanje mišic in sposobnosti. Tako to je, pri nas in po svetu. S to razliko, da v AVT plugi ne gredo ven, dokler ga ni 10 cm. Pri nas pa je "živ hudič", če se v snežnem metežu ne da peljati vsaj 150 km/h.
VAREN
14. 03. 2021 16.00
+1
TistoPravo
14. 03. 2021 17.31
+0
Ja samo kaj je pa pod samimi cestišči...pa preteklo mokro leto vse pove. Zamočeno, ti lahko splužiš cesto zgoraj do nule...pometeš vedno...če ti jo je dež zamoču zarad neočišečnih obcestnih asvaltnih kanalov in jaškov ter posledično razpok ki se z leti nardijo...v razpoke se ujame pesek od zimskega posipanje ter sol in ko dežuje in ko se seng top...vse vsselo zamoči. In pol temu rečejo, da je to normalna situacija :)...vežda, kot da ti sosed temeljne od hiše moči...ni rešitve, kot da ga obiščeš z lopato :)
User1421764
14. 03. 2021 15.51
+3
@petra a mislis, da ga sploh kdo povabi na piknik? 😁 @VAREN don’t force yourself 👌🏼
VAREN
14. 03. 2021 15.59
-2
Na tvojo žalost jaz izbiram družbo ne pa ona mene. Ti pa si ves slinast že ob mislih na eno blondinko.
naveza
14. 03. 2021 16.03
+5
Sem pač lepa postavna in pametna. Pač nedostopna takemu kavčarju kot je varen.
VAREN
14. 03. 2021 16.06
-1
Ha,ha,ha. A misliš da padam na take glupače.
User1421764
14. 03. 2021 16.17
+2
@varen a se prides poslinit mal?? Daj email pa se cist einfoh dobima pa da vidim kak jezik mas brez tipkovnice ;)) ajde da te vidim dokazi brihtnost :))
naveza
14. 03. 2021 16.30
+3
Ah hamer saj veš da ne upa. Taki so glasni samo in izključno preko računalnika. V privat življenju pa praznina.
User1421764
14. 03. 2021 16.34
+1
Ce dostojno stoji za svojimi besedami potem bo upal :)!!
naveza
14. 03. 2021 16.46
+3
Kar naenkrat je ugasnil. Mislim da sem imela prav.
ochi
14. 03. 2021 18.04
lepa, postavna in pametna. materinska ljubezen je res brezpogojna.
naveza
14. 03. 2021 15.43
+3
Si predstavljam uporabnika VAREN na kakšnem pikniku.Skoz bi težil.Premalo pečeni čevapi, toplo pivo, grdo vreme itd. Zoprnija.
Bugs_Bunny
14. 03. 2021 15.45
+4
Varen zmeraj žališ druge. Si se kdaj pogledal vase, da vidiš v čem je problem?
VAREN
14. 03. 2021 15.58
-3
Vedno vračam dvojno, ko sem neargumentirano napaden.
naveza
14. 03. 2021 15.59
+3
sakala1
14. 03. 2021 15.38
+2
a ste imeli intervju z zimo da ste izvedeli da še ni rekla zadje besede
Periot222
14. 03. 2021 15.11
Previdno na cesti ven iz avta in pes a ne!
maršal Broz
14. 03. 2021 15.10
-4
Ne hitet z zamenjavo pnevmatik, sneži lahko tudi julija in avgista. Butalci !!!
VAREN
14. 03. 2021 15.14
-2
En procent
14. 03. 2021 14.48
-6
Ja in? a veste, kaj to pomeni? Če imaš vozilo vredno več, kot 10000€ in na Lizing, se po avtocesti moraš vozit po prehitevalnem pasu maksimalno 35 km/h.... ane?!
VAREN
14. 03. 2021 15.07
-3
Tebe bi morala policija zaposlit namesto radarje. Kaka zguba si.