Slovenija

Informacijska pooblaščenka uporabnikom Facebooka svetuje 'veliko previdnost'

Ljubljana, 07. 04. 2021 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
12

Na spletu je bila pred kratkim objavljena velika zbirka podatkov 533 milijonov posameznikov, ki naj bi izhajala iz omrežja Facebook. Zbirka med drugim vsebuje tudi podatke slovenskih uporabnikov, kot so na primer njihovo uporabniško ime, pa tudi lokacije, njihovi e-naslovi in v nekaterih primerih telefonske številke. Irski organ za varstvo osebnih podatkov zadevo preiskuje, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik pa uporabnikom svetuje "veliko previdnost".

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik FOTO: Miro Majcen

Irski nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov (DPC) preiskuje ozadje objavljenih podatkov 533 milijonov posameznikov, ki naj bi izhajali iz omrežja Facebook. 

"Kot izhaja iz izjave DPC, naj bi tokrat objavljena zbirka podatkov verjetno vsebovala podatke iz tovrstne baze podatkov, objavljene v letu 2018, pri čemer so lahko dodani tudi podatki iz kasnejših obdobij. Podatki v zbirki pa so bili verjetno pridobljeni iz javnih profilov uporabnikov še pred veljavnostjo Splošne uredbe in preden je Facebook spremenil svoje nastavitve ter tako preprečil tovrstno zbiranje podatkov uporabnikov iz javnih profilov," je v sporočilu za javnost zapisala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Facebook zatrjuje, da so lahko objavljeni podatki združeni iz različnih virov in da bo zadevo preiskal prioritetno. "Ker podatki vsebujejo tudi e-naslove in telefonske številke, uporabnikom svetujejo previdnost – prejemajo lahko neželena elektronska sporočila ter klice, prav tako pa so lahko ti podatki zlorabljeni za dostop do drugih računov uporabnikov, kjer se je treba identificirati z e-naslovom oz. telefonsko številko," opozarja Prelesnikova.

Uporabnikom, katerih podatki so bili javno objavljeni, pa informacijska pooblaščenka svetuje še posebno previdnost: "Pozorni bodite na morebitna 'phishing' sporočila, ki jih lahko prejemate na svoje e-naslove, na klice z neznanih telefonskih številk, še posebej iz tujine. Če klicatelja ne prepoznate, se na klic ni priporočljivo odzvati, saj lahko povzroči stroške. Priporočljivo je, da zamenjate gesla do svojih drugih računov, kjer uporabljate svoj e-naslov ali telefonsko številko za avtentikacijo, in da ste pozorni na morebitne vdore v račune," je zapisala.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
07. 04. 2021 13.03
Facebook, ena izmed največjih bedarij v novejši zgodovini in eden večjih krivcev za poneumljanje človeštva. Fan-boysi, ne biti jezni, vi kar uživajte dalje, to je samo moje skromno mnenje.
TolstojV
07. 04. 2021 11.56
+5
Ukiniti informacijsko pooblaščenko nobene koristi od teh dobro plačanih uradnikov kjer je vedno več zaposlenih niso sposobni ničesar pametnega narediti razen, da se ujvarjajo sami s seboj, varne dobro plačane službe! Kdo sploh potrebuje informacijsko pooblaščenko? Ko pogledaš veš, da ne bo nič naredila meša meglo in kvasi birokracijo!
TheGreatRusia
07. 04. 2021 12.06
+5
TOČNO TAKO, ORGAN OZIROMA URAD BREZ SMISLA, KI DELUJE SAMO TAKRAT, KO JE TREBA POTOLČI NAVADNEGA SMRTNIKA, KI NAMESTO NJIH GARA OD JUTRA DO MRAKA, ZA DROBIŽ SEVEDA...
Jaka Jack
07. 04. 2021 11.51
+1
TheGreatRusia
07. 04. 2021 11.45
+5
TOLIKO VAM JE V POMOČ POOBLAŠČENKA, "BODITW PREVDINI"😂😂😂 ŠE EN DOKAZ O "DELOVANJU PRAVNE DRŽAVE" IN NJENIH ORGANOV, KI SO SAMI SEBI NAMEN, SICER PA ČISTO PRAV VAM JE, KAK FACEBOOK IN NEUMNOSTI, KDOR MISLI, DA JE TO "VESELI PORTAL" SE JE VŠTEL...OBJAVLJATE PA VSE TRENUTKE VAŠEGA DNEVNIKA, NI ČUDNO. " S PIKIJEM JEVA,.", "NA MORJU 2020"😂😂😂
debelaberta
07. 04. 2021 11.29
+6
svetujem vam izbris fb profila, če niso sposobni varovat vaših osebnih podatkov
Paco Rabanne
07. 04. 2021 11.14
+2
Nimam nobenega tega sranja in sem cis happy😆
morfo
07. 04. 2021 11.03
+5
Ljudje so res naivčine....zdaj kroži okoli kao če vpišeš tvoj tel. ti povejo če so ukradli tvoje pidatke, tako da tudi če jih niso jim jih ti izročiš sam.....resnaivčine....🤣😂🤣
yanay
07. 04. 2021 10.50
+2
Vem, kaj je to Facebook, vendar me ni nikoli premamilo, da bi se izpostavljal na spletu. Poznam pa kar nekaj ljudi, ki so odvisni od te platforme tako, kot bi jemali drogo. Moj bivši sodelavec je takoj, ko je prišel v službo, že visel na računalniku in preverjal najnovejše novice na Facebooku in se prej sploh ni pozanimal, kaj je potrebno tisti dan narediti. Šele, ko je potešil svojo radovednost, je potem tudi kaj postoril.
PrettyBird
07. 04. 2021 10.43
+5
Aja to, da imajo hekerji email naslove in telefonske številke je problem...ni pa težava, da je Facebook lastnik VSEH uporabniških podatkov na Fejsbuku in Instagramu in jih po mili volji prodaja naprej tretjim osebam.
SnowmanR
07. 04. 2021 10.42
+5
Ukiniti facebook in ostala socijalna sr.anja, uničujejo človeka in njegov odnos do družine, narave, dela. Objavljanje podatkov je delanje usluge predatorjem...
Vsesorte
07. 04. 2021 09.39
+2
No, OK, seznam je, samo ga, žal, ne najdem... Če je kraja tako nevarna, bi pa lahko pripopali tudi povezavo na dokument ...