Slovenija

Previdno pri nakupu nepotrjenih učbenikov

Ljubljana, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Starši za nakup šolskih učbenikov odštejejo vsako leto več denarja, ob tem pa se jim lahko zgodi, da knjige, ki jih kupijo, niso uporabne. V knjigarnah namreč prodajajo tudi nepotrjene učbenike, kot je denimo delovni zvezek za četrti razred osnovne šole Igraje skozi matematiko.

Vincenc Filipčič - tajnik komisije za učbenike
Vincenc Filipčič - tajnik komisije za učbenike FOTO: POP TV

Prodaja nepotrjenih učbenikov sicer ni nezakonita. Težave pa nastopijo, ko prinesejo otroci v šolo učbenike in delovne zvezke, ki jih kot obvezno šolsko gradivo po zakonu niti oni niti učitelji ne smejo uporabljati. Tako se je zapletlo pri delovnem zvezku Igraje skozi matematiko za četrti razred osemletke, ki ga je izdala založba Rokus. V lanskem šolskem letu je bil ta zvezek na seznamu potrjenih učbenikov, letos pa je avtorica pravice prodala založbi Pikal. Tako se zdaj ta sicer vsebinsko identičen zvezek imenuje Igraje v matematiko 4.

Rok Kvaternik, Založba Rokus
Rok Kvaternik, Založba Rokus FOTO: POP TV

"Lahko povem samo to, da je potrjen učbenik Igraje v matematiko," je za 24 ur povedal tajnik komisije za učbenike Vincenc Filipčič. "Delovni zvezek Igraje skozi matematiko pa je bil potrjen za uporabo v prejšnjem šolskem letu." Kljub temu pa knjigarne prodajajo tudi nepotrjen učbenik. Tako v Državni založbi kot pri Mladinski knjigi so delovni zvezek Igraje skozi matematiko 4, založbe Rokus ponujali meseca avgusta, vendar so septembra dobili preklic, češ da kot edini potrjeni delovni zvezek, lahko prodajajo le Pikalovo različico. Direktor založbe Rokus Rok Kvaternik je povedal, da sicer avtorskih pravic za ta delovni zvezek res nima več, vendar pa lahko po zakonu knjigarnam ponuja lansko zalogo.

Alojz Širec, inšpektor za šolstvo
Alojz Širec, inšpektor za šolstvo FOTO: POP TV

Na šolskem inšpektoratu, ki med drugim nadzoruje tudi uporabo šolskih gradiv, bodo z nadzorom po šolah začeli oktobra, sankcije v primeru uporabe nepotrjenih učbenikov, pa so mile. "Inšpekcija lahko prepove uporabo nedovoljenega učbenika. Če se šola ne bi ravnala po odločbi inšpekcije, sledijo kazni," je povedal šolski inšpektor Alojz Širec. Najkrajšo v vojni založnikov za premoč na trgu potegnejo starši in otroci, ki za šolska gradiva odštejejo precej denarja. Nihče pa jim pravočasno ne pojasni, katere knjige njihovi otroci res potrebujejo in katerih ne.