Slovenija

Previdno, šolarji so spet na cestah

Ljubljana, 01. 09. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na cestah v okolici šol in vrtcev je spet bolj živahno, da bo tudi varno, pa skrbijo možje v modrem. V teh dneh namreč poostreno nadzirajo hitrost vožnje, pozorni pa so tudi na uporabo varnostnih pasov in telefonov. Prav tako jih zanima, ali se otroci varno pripeljejo v šolo, pa naj bo to z avtobusom, avtomobilom, kolesom ali skirojem. Opozarjajo tudi, da je rumena rutica obvezna tudi za učence drugih razredov, ne le za prvošolčke.

Spet se je začelo šolsko leto in spet je na cestah več otrok, pa tudi več policistov, ki skrbijo za njihovo varnost. Posebej pozorni so na najmlajše, ki se v prometu še ne znajdejo in lahko nepričakovano stopijo na cesto in pred avto. "Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni. V bližini vrtcev, šol in šolskih poti zmanjšajte hitrost in prilagodite način svoje vožnje. Prav tako vozite previdneje v bližini krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. v bližini igrišč, na ulicah, na parkiriščih ...)," ob tem opozarjajo na Policiji.  

Policisti staršem svetujejo, naj čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
Policisti staršem svetujejo, naj čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. FOTO: Miro Majcen

Policisti so v dneh pred začetkom pouka že preverili prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh ter z vodstvi nekaterih šol pregledali načrte varnih poti in kritične točke. Danes in v naslednjih dneh pa poostreno nadzorujejo promet. Pozorni so na upoštevanje omejitev hitrosti, uporabo varnostnih pasov, uporabo telefona med vožnjo, ušle jim ne bodo niti kršitve pešcev. "Umirjanje prometa je še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani ter pod vtisom počitniških doživetij," sporočajo s Policije.  

Kot so napovedali v minulih dneh, bodo v prvih dneh novega šolskega leta poostreno nadzirali tudi tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo. "Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih. Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom. Zato se tudi sami vedno pripnite," svetujejo staršem. 

"Otroci na promet gledajo z drugačne perspektive, sploh mlajši ravnajo impulzivno, ne znajo dobro presoditi hitrosti bližajočih vozil, v prometu so nepredvidljivi," pa je opozoril direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar. Tudi on starše in skrbnike naproša, naj bodo najmlajšim zgled. "Pred potjo poskrbimo za pripetost vseh potnikov v vozilu, med vožnjo prilagodimo hitrost razmeram, spoštujmo ustrezno varnostno razdaljo, ne uporabljamo mobilnega telefona, za volan vedno sedemo le trezni. Otroke navajajmo na dosledno nošenje zaščitne čelade na vseh prevoznih sredstvih, ki jih uporabljajo otroci," je naštel. 

Prvi šolski dan v Novi Gorici
Prvi šolski dan v Novi Gorici FOTO: Aljoša Kravanja

Pozorni tudi na otroke na kolesih in skirojih

Na Policiji prav tako preverjajo, ali otroci nosijo rumene rutice in odsevna telesa, ali so kolesa, e-skiroji in mopedi, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, ustrezno opremljeni in tehnično brezhibni ter ali otroci pri vožnji uporabljajo čelado, ali starši pri prevozu otrok (pravilno) uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme. 

Ob tem opozarjajo, da je vožnja e-skiroja s spremembo zakonodaje dovoljena otrokom od 12. leta starosti dalje, otroci med 12. in 14. letom, ki vozijo e-skiro, pa morajo imeti pri sebi tudi kolesarsko izkaznico. Do 18. leta starosti je obvezna uporaba čelade. 

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov (vir: policija.si)

 

- Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.

- Na svoji poti naj uporabljajo šolske poti z označenimi ali semaforiziranimi prehodi za pešce, nadhodi oziroma podhodi.

- Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).

- Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob pravilni strani roba ceste, kjer ni pločnika. Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.

- Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko, odsevnim trakom ali drugim odsevnim telesom oz. nalepko.

- Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo. Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.

- Uporabljati morajo zaščitno kolesarsko čelado. To pa velja za vse voznike in potnike na kolesu do dopolnjenega 18. leta starosti, tudi za voznike e-skirojev.

Prvi šolski dan
Prvi šolski dan FOTO: Aljoša Kravanja

40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki je obvezna tudi za drugošolce

"Starši in skrbniki, poskrbite, da bodo otroci dobro vidni, v pogojih kot so danes, ko je vidljivost slabša, v mraku in temi. Opremljeni morajo biti s kresničko ali odsevnim trakom, pomembno k vidnosti in varnosti najmlajših pripomore rumena rutka. Letos obeležujemo že štiri desetletja od njene zakonske uvedbe in danes lahko povemo, da je v tej dolgi dobi odigrala pomembno vlogo pri prometni varnosti najmlajših," je ob prvem šolskem dnevu dejal direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar. Dodal je opozorilo, da je nošenje rumene rutke obvezno tudi za otroke drugih razredov, ne le prvih.  

Isto je poudaril direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič. "Poleg splošnega opozorila in poziva voznikom, da spoštujejo cestnoprometne predpise in zmanjšajo hitrost vožnje v bližinah šol, velja opozorilo tudi staršem učencev prvega in drugega razreda, da je uporaba rumene rutice na poti v šolo in domov obvezna. Z rutico označimo tiste najmlajše, ki stopajo na pot aktivnih udeležencev cestnega prometa, ki jim je potrebno nameniti posebno skrb. Z nadeto rutico bodo starši poskrbeli za boljšo vidnost otrok in tako tudi za njihovo večjo varnost v cestnem prometu," je poudaril.

Tedanji Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je s priporočanjem uporabe rumene rutice za otroke v prvem razredu osnovne šol pričel že leta 1974, zakonsko obvezna pa je postala leta 1982. Prvotni in glavni namen rutke je povečanje vidnosti otrok na poti v šolo in iz nje, česar se morajo zavedati tako starši kot vzgojitelji ter o tem poučiti otroke ter poskrbeti, da jih bodo redno nosili vse dni v letu. Seveda pa je dobro, da otrok rumeno rutko uporablja tudi v drugih situacijah, ki niso vezane na šolo, a je kljub temu udeležen v prometu.

Hribar in Petrič sta skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ter predstavniki zavoda Varna pot in ljubljanskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pred Osnovno šolo Franca Rozmana Staneta simbolično pospremili otroke pri varnem prehodu čez cesto. "Prosim voznike, da v okolici šol, ne le danes, temveč prav vse dni, pazijo na naše najmlajše, predvsem pa prosim starše, da s svojim zgledom dajo otrokom tisto pravo znanje, kako se hodi čez cesto. Videli smo tudi praktični prikaz pravilnega prečkanja ceste, da otrok pogleda levo, desno in še enkrat levo, in gre čez cesto šele, ko se prepriča, da so se avtomobili ustavili," je ob tem dejal Janković.  

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
01. 09. 2022 17.12
Vsako leto isto nakladanje! Otroci se vozijo s taksiji v šolo ne hodijo peš.
March
01. 09. 2022 11.50
+2
"Prav tako jih zanima, ali se otroci varno pripeljejo v šolo.." A res?? Zanima jih?? Jaz butelj pa sem mislil, da je to njihova dolžnost.🤦‍♂️ Naj jih malo manj zanima in naj tam stojijo vsak šolski dan, bo njihova služba vsaj imela nekakšen smisel.
krojacekhlacek
01. 09. 2022 17.42
+1
Točno tako. Ampak tile naši pajaci v modrem so navzoči samo Septembra, kot da otroci hodijo v šolo samo en mesec.
User1832247
01. 09. 2022 08.11
+2
seveda.dva ali tri dni bodo povsod potem bodo pa čudežno izginili!
Primula1
01. 09. 2022 08.03
+2
Letos pa občutno manj policajev na cestah na 1. september. So šli res vsi na avtocestno policijo?
štajerc65
01. 09. 2022 08.08
+2