Slovenija

Previsoke plače tudi v NKBM?

Ljubljana, 14. 09. 2010 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Katja Šeruga/D.L.
Komentarji
53

Ne le previsoka, plača direktorja Pošte je po besedah Radičeve tudi nezakonita. Vsakemu od nadzornikov zato grozi 5000 evrov kazni, prvi med njimi pa se brani tako, da s prstom kaže na druge grešnike.

Aleš Hauc, generalni direktor Pošte Slovenije, naj bi mesečno prejemal 2300 evrov bruto preveč.
Aleš Hauc, generalni direktor Pošte Slovenije, naj bi mesečno prejemal 2300 evrov bruto preveč. FOTO: POP TV

Po razkritju kolegov na 24UR, da je plača direktorja državne Pošte Aleša Hauca vsak mesec domnevno previsoka kar za 2300 evrov bruto, je ministrica Darja Radič danes povedala, da je ta plača tudi nezakonita. Zoper vse nadzornike Pošte je že sprožila prekrškovni postopek, v katerem vsakemu od njih grozi do 5000 evrov kazni. In to še ni vse. Z zgodbo o Haučevi plači se je očitno odprla Pandorina skrinjica. Prvi nadzornik Pošte je namreč jasno povedal: Pošta ni edina, na isti način je izračunana tudi plača predsednika uprave državne NKBM Matjaža Kovačiča.

Od danes tudi uradno v prekršku

Ministrica je prekrškovni postopek sprožila danes, nadzorniki Pošte – sicer predstavniki države – pa imajo pet dni od vročitve časa, da ministrstvu pošljejo svojo obrambo. V njej bi lahko navedli tudi, ali je kdo od njih morda glasoval proti Haučevi plači, a kot je razkril predsednik nadzornikov Drago Bahun sam, je nadzorni svet "ta sklep sprejel soglasno“.

Kar pomeni, da bodo najverjetneje kaznovani čisto vsi. In kakšna je kazen po tako imenovanem Lahovnikovem zakonu? Od 4000 do 5000 evrov za vsakega nadzornika posebej, možno je tudi, da bodo letele glave.

Radičeva: Plača je nezakonita

Na Pošti Slovenije naj bi plače izračunavali nezakonito.
Na Pošti Slovenije naj bi plače izračunavali nezakonito. FOTO: Blaž Garbajs

Po dveh tednih prerekanja, ali je Haučeva plača zakonita, saj so višje plače v majhnem hčerinskem podjetju EPPS upoštevali tako, da so dvignile povprečje in s tem za 2300 evrov bruto vsak vsak mesec tudi plačo direktorja, za ministrstvo dvoma ni več. "Kar se nas tiče, je plača izračunana nezakonito oziroma ni v skladu z zakonom, izračunana je napačno,“ je bila jasna Radičeva.

Pošta s pravnimi mnenji štirih ekspertov dokazuje ravno nasprotno, da ni kršila Lahovnikovega zakona, ki je zaradi krize omejil plače predsednikov uprav v državnih podjetjih. Radičeva pa na vprašanje, ali je ta mnenja niso prepričala, odgovarja, da ne. "Formula za izračun povprečne plače v skupini je zelo enostavna, vsi računovodje in ekonomisti jo poznajo,“ razloži. Bahun pa nazaj: gotovo se bomo pritožili na to odločitev. In šel do konca.

Kar pomeni, da ne Hauc ne drugi na Pošti, ki so vezani na njegovo plačo, razlike še dolgo ne bodo vrnili. Ocena, da je bila Pošta v petih letih njihovega mandata oškodovana za kar milijon evrov, pa se jim zdi bistveno previsoka.

Previsoke plače tudi v NKBM?

Dvig evrov na bankomatu
Dvig evrov na bankomatu FOTO: Jani Dolinšek

Toda: če je formula, ki so jo uporabili, da so dobili 9400 evrov Haučeve plače, res tako logična in zakonita, kot trdi Pošta, zakaj potem Radičeva, ki je pregledala že okoli 50 pogodb drugih podjetij, do zdaj ni našla še nikogar, ki bi plačo računal tako kreativno kot oni? To vprašanje so kolegi postavili šefu nadzornikov. In odgovor: Nismo edini. Še več, Bahun je celo javno povedal, kdo še si je plačo izračunal po istem kopitu. "Kot jaz vem, v večini večjih podjetjih. Mislim, da NKBM, verjetno pa v vseh večjih poslovnih sistemih.

In če se vrnemo k ekspertom, ki so za Pošto pisali pravna mnenja o zakonito izračunani direktorjevi plači: Dušan Jovanovič, eden od njih, sedi v nadzornem svetu ravno NKBM. In je tako tudi sam odgovoren za morebiten nezakonit izračun plače predsednika uprave Matjaža Kovačiča, ki po neuradnih podatkih znaša slabih 10.000 evrov bruto.

V NKMB so bili po neuradnih podatkih danes nemalo presenečeni nad dejstvom, da je Bahun v izjavi obremenil tudi njih. Kovačič naj bi podrobnosti o izračunu svoje plače pojasnil jutri, za zdaj pa v NKBM trdijo, da je pri njih vse zakonito.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

partizan71
15. 09. 2010 19.58
Kaj ste počeli 20 let, ko seje kradlo na veliko?
.357
15. 09. 2010 08.42
Brez boja ni pravice.
volek
15. 09. 2010 08.41
CtrlDelete, ni prejšnja vlada ustvarila Bavčarje, Šrote in Kordeže ampak banke, sploh pa NLB. Se sprenevedaš ali pa si tak nevednež, da stalno ponavljaš eno in isto. Rdeča NLB je ustvarjala tajkune, Bavčar LDS, nastavil ga je Drnovšek v Istrabenz, Šrot je bil v SD, Kordež ustanovni član Foruma 21, seda tudi član SD. Ja seveda, po tvoje je bil KRAMAR, tedanji direktor NLB Janšev sosed iz Grosupelj. Pri ljudeh, ki so bolj razgledani kot ti, pa je bil KRAMAR nastavljen v NLB s strani LDS in Drnovška, najslabšega premierja v zgodovini Slovenije. Zaradi njega je stanje pri nas takšno kot je.
SLOVENISTAN
15. 09. 2010 07.22
Seveda se bodo pritožili,kaj pa drugega,mar pričakujemo da se bodo posuli s pepelom in priznali načrtno goljufijo?Japajade,glede na naš pravni mlin, bodo na koncu dokazali svoj prav,in iztožili odškodnino !!
Frane Šajn
15. 09. 2010 06.54
AH BEJŠTE GA NO SRAT PA JA NE TU PRI NAS V SOCIJALNI DEMOKRATIČNI SLOVENUJI!!!!
NDM
15. 09. 2010 06.34
KAJ SE ČUDITE TO JE ZA SLOVENIJO NORMALNO NAJPREJ SVOJE ŽEPE POTEM PA ZA DELAVCA ČE KAJ OSTANE
pionircekMirko
15. 09. 2010 00.01
Plače vsaj 500.000 delavcev in upokojencev (pokojnine) so zagotovo nezakonite (so prenizke, oziroma niso PRAVIČNE), pa se turbo kapitalistični oblastniki nič ne sekirajo. Glavno, da se vsak drugi, tretji dan navrže kakšna kost za glodanje velikosti 1000-2000 EUR slovenskim de bilom za gostilnišle debate, in to je to. Človek bi izrekel "BAN*DA LAŽNJIVA", a kaj, ko itak nima smisla, smo že zašli pregloboko v mafijsko družbo, kjer sta LAŽ in MANIPULACIJA MNOŽIC prva violina. Ej, sodržavljani, nasankali smo...
b77
14. 09. 2010 23.35
KAM SMO PRIŠLI!???????????? GROZA!!!!!!!!!!!!!!!
b77
14. 09. 2010 23.33
ctrl delate izseli se če se moreš V TEJ PODALPSKI ZATOHLI DEŽELI ŽIVI NAROD HLAPCEV KJER NI PERSPEKTIVE ZA NAPREDNE IN PODJETNE LJUDI! žAL!
Spetsnaz
14. 09. 2010 23.25
Mene je tudi sram ! Kdo je kriv? Mi..MI smo krivi, saj sami ustvarjamo ozracje, kjer se vse to lahko nekaznovano pocne. !. Spremenili so zakon, kjer ni vec rolerance 15 % neopravicenih ur ..Zakaj? Ker manjka poklicnih izobrazencev ? Zato bodo unicili studentske "privilegije"...Pa saj se mi neda... mirora 14.09.2010, 21:38 23 Sram me je, da v državi sredi EU, članici prestižnega kluba OECD in Nata, državi z evrom ne morem mirno trditi, da se spoštuje pravna država, da se spoštujejo pogodbe, da se spoštujejo temeljni demokratični standardi, da se ne malikuje socializem in da vlada red. Še bolj me je sram, da je Vegradu z državno pomočjo uspelo izgnati bosanske delavce, namesto da bi jim plačal za opravljeno delo. Sram me je, da sredi Evrope umre človek, ki sploh ni prišel do zdravnika, ker ni imel zdravstvenega zavarovanja. Še bolj me je sram, ker napake sploh niso napake. Sram me je, da so v deklarirano socialni državi po letih konjunkture delavke v Muri in še kje delale za nekaj sto evrov. Še bolj me je sram, da v letih konjunkture sindikalni voditelji niso naredili nič za višje plače, po navedbah dela članstva domnevno zaradi zlizanosti z direktorji, zdaj pa vpijejo o obvezni delitvi dobička, ki ga ni. Sram me je, da slovenski gospodarski nacionalni interes in z njimi kup najsijajnejših menedžerjev postaja sinonim za goljufijo. Še bolj me je sram, da se goljufija nagrajuje. Sram me je, da se v Sloveniji ploska, ko tat vpije "primite tatu". Še bolj me je sram, da te nihče ne sliši in ne upošteva, če nisi tat. Sram me je, da Sloveniji vladajo klientelno-interesna omrežja. Še bolj me je sram, da je najbolj pomembno biti član "Yes" in da so vsi drugi daleč in za vedno "No". Žalostna sem, da smo državljani Slovenije zaradi kartelnih dogovorov mastno preplačali avtoceste. Še bolj sem žalostna, da se gradbeniki po državno pomoč pripeljejo v limuzinah, predsednik vlade Borut Pahor pa se z njimi pogovarja, kako naj jim z davkoplačevalskim denarjem še enkrat pomaga. Sram me je, da so me elektrodistributerji odirali pri plačilu elektrike zaradi kartelnih dogovorov. Še bolj me je sram, da "so what". Pa kaj potem. Sram me je, da smo najprej davkoplačevalci sanirali največjo državno banko, pa nam jo je tudi zaradi zlizanosti omrežij in interesov uspelo spraviti na kolena. Sram me je, da NLB potrebuje vsaj 400 milijonov evrov. Še bolj me je sram, da je ta banka hkrati dala posojilo za stadion Stožice. Žalostna sem vsakič, ko pogledam na plačilni list, koliko davka plačujem državi, da je takšna, kot je. Še bolj sem žalostna, ker mi ne preostane drugega, kot da plačam, sicer bi me zaprli. Žalostna sem, ko to pišem. Še bolj sem žalostna, ker vem, da mnogi čutijo enako, pa so tiho. In, da. Sram me je, da nisem izvirna. Opravičujem se Marti Kos. In, da. Res je čas za drugačno politiko.
Prudi
14. 09. 2010 22.51
5000€ kazni??? sej se mu še vedno izplača, dve mesečni "preveč"nakazani plači in to je to. Daj daj sej ne veš več ali se smejat ali jokat.
CtrlDelete
14. 09. 2010 21.53
Ok....ta vlada bo na naslednjih volitvah padla ker ni sposobna ničesar kar bi nam prineslo "blaginjo"...ok....prejšnja tudi, ker nam je prinesla Bavčarje, Šrote, Kordeže ter bančne dolgove... Za koga naj zdaj volim? Povejte prosim kaj nam še preostane....kakšna nova stranka s starimi izobčenci, starimi političnimi obrazi!? Res ne vem! Pravna država ne dela, bančništvo nas ropa, služb ni, plača je nikakva, sistem je narejen za naše rejce politike!
netete1
14. 09. 2010 21.45
rad bi dozivel dan, ko bdo ti ljudje resno odgovarjali za svoja dejanja.... Ampak verjetno bodo prej zacele krave po zraku letat.... slovenci, iscite boljse zivljenje v tujini, ker slovenija gnije in propada.... zal
lint
14. 09. 2010 21.40
upam d bo kaj iz tega oz. d nav tko k ponavad!
mirora
14. 09. 2010 21.38
Sram me je, da v državi sredi EU, članici prestižnega kluba OECD in Nata, državi z evrom ne morem mirno trditi, da se spoštuje pravna država, da se spoštujejo pogodbe, da se spoštujejo temeljni demokratični standardi, da se ne malikuje socializem in da vlada red. Še bolj me je sram, da je Vegradu z državno pomočjo uspelo izgnati bosanske delavce, namesto da bi jim plačal za opravljeno delo. Sram me je, da sredi Evrope umre človek, ki sploh ni prišel do zdravnika, ker ni imel zdravstvenega zavarovanja. Še bolj me je sram, ker napake sploh niso napake. Sram me je, da so v deklarirano socialni državi po letih konjunkture delavke v Muri in še kje delale za nekaj sto evrov. Še bolj me je sram, da v letih konjunkture sindikalni voditelji niso naredili nič za višje plače, po navedbah dela članstva domnevno zaradi zlizanosti z direktorji, zdaj pa vpijejo o obvezni delitvi dobička, ki ga ni. Sram me je, da slovenski gospodarski nacionalni interes in z njimi kup najsijajnejših menedžerjev postaja sinonim za goljufijo. Še bolj me je sram, da se goljufija nagrajuje. Sram me je, da se v Sloveniji ploska, ko tat vpije "primite tatu". Še bolj me je sram, da te nihče ne sliši in ne upošteva, če nisi tat. Sram me je, da Sloveniji vladajo klientelno-interesna omrežja. Še bolj me je sram, da je najbolj pomembno biti član "Yes" in da so vsi drugi daleč in za vedno "No". Žalostna sem, da smo državljani Slovenije zaradi kartelnih dogovorov mastno preplačali avtoceste. Še bolj sem žalostna, da se gradbeniki po državno pomoč pripeljejo v limuzinah, predsednik vlade Borut Pahor pa se z njimi pogovarja, kako naj jim z davkoplačevalskim denarjem še enkrat pomaga. Sram me je, da so me elektrodistributerji odirali pri plačilu elektrike zaradi kartelnih dogovorov. Še bolj me je sram, da "so what". Pa kaj potem. Sram me je, da smo najprej davkoplačevalci sanirali največjo državno banko, pa nam jo je tudi zaradi zlizanosti omrežij in interesov uspelo spraviti na kolena. Sram me je, da NLB potrebuje vsaj 400 milijonov evrov. Še bolj me je sram, da je ta banka hkrati dala posojilo za stadion Stožice. Žalostna sem vsakič, ko pogledam na plačilni list, koliko davka plačujem državi, da je takšna, kot je. Še bolj sem žalostna, ker mi ne preostane drugega, kot da plačam, sicer bi me zaprli. Žalostna sem, ko to pišem. Še bolj sem žalostna, ker vem, da mnogi čutijo enako, pa so tiho. In, da. Sram me je, da nisem izvirna. Opravičujem se Marti Kos. In, da. Res je čas za drugačno politiko.
wrd
14. 09. 2010 21.35
REŠPEKT DARJI RADIČ!!!
tedo974P8medo
14. 09. 2010 21.04
Ma, tudi revolucija ne pomaga veliko, saj vsak, ki pride tako ali drugače na oblast, gleda večinoma samo na sebe in svoj žep.
mvs
14. 09. 2010 20.58
upam,da jih bodo odkrili goljufe,morali bi vrniti vse kar so nakradli,plačati kazen,in odstopiti.Direktorji,nadzorniki,svetovalci so spravili podjetja na golo rit,a brez dela in plač so ostali delavci ,žalostno...
guna
14. 09. 2010 20.58
Hehe, take burleske bodo do volitev.
dukenukem
14. 09. 2010 20.53
vsak krade kolker se da ,samo delavec še za kruh nima več ,kam smo prišli z temi lopovi