Slovenija

Prevoz preminulih: Na pomoč bodo priskočile medicinske sestre

Maribor, 29. 09. 2022 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je članom sveta zavoda zagotovilo, da je problematika prevoza pokojnih bolnikov urejena. Za pomoč obdukcijskim pomočnikom, ki jih je premalo, so se do popolnitve delovnih mest dogovorili z medicinskimi sestrami.

Na pomoč pri prevozu preminulih bolnikov bodo priskočile medicinske sestre.
Na pomoč pri prevozu preminulih bolnikov bodo priskočile medicinske sestre. FOTO: Shutterstock

Poročali smo, da so zaradi pomanjkanja obdukcijskih pomočnikov na oddelku za patologijo, bila naj bi samo dva od sistematiziranih šestih, v prevoz umrlih bolnikov z oddelkov na patologijo v mariborski bolnišnici želeli prepričati zaposlene na enoti za logistiko, ki sicer skrbi za prevoz bolnikov po bolnišnici. Ti naj bi to zavrnili, zaradi česar naj bi na njih izvajali pritisk in jim celo grozili z odpovedmi, nič bolj navdušene nad novo nalogo pa naj ne bi bile niti medicinske sestre.

Vendar je direktor UKC Maribor Anton Crnjac na poizvedovanje predsednika sveta zavoda Aleša Šebedra zavrnil očitke o pritiskih kot laž, prav tako pa ga je presenetil izbruh obtožb v medijih, saj da je problematika stara že nekaj mesecev in da so jo medtem že vsaj začasno rešili. Tako Crnjac kot strokovna direktorica Nataša Marčun Varda sta pojasnila, da so se predvsem za nočni čas dogovorili z medicinskimi sestrami, medtem ko imajo trenutno na voljo štiri obdukcijske pomočnike.

Crnjac je še povedal, da so z razpisi že večkrat iskali dodatne sodelavce, a je odziv zelo slab, tako da poskušajo znova. Letno pri njih umre okoli 2000 bolnikov, na prevoz pokojnikov pa morajo biti pripravljeni 24 ur dnevno, pri čemer kakšen dan ni nobenega umrlega, včasih pa tudi trije ali štirje.

Marčun Varda je dodala, da gre za zahtevno nalogo, če že ne toliko fizično, pa predvsem psihično, še posebej za tiste, ki takšnega dela niso vajeni. Da bodo medicinske sestre za zdaj pomagale pri tem opravilu, je potrdila tudi vodja zdravstvene nege v UKC Maribor Hilda Rezar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ni corone
30. 09. 2022 10.22
+2
plačajte 1500 neto plus dodatki in na tezavnost dela pa bodo delali, skrtuhi, noben ne bo delal za 800
brabusednet
30. 09. 2022 08.41
-1
Še malo pa bodo morali se svojci z tem ukvarjat.To pa je svoboda in pa jecljavi minister.No ti bodo zdravstvu zabili zadnji žebelj v krsto.
Kollerik
30. 09. 2022 09.06
+0
Pod vašim svečkarskim režimom enoumja je bilo bolje?
Komentator aligator
30. 09. 2022 08.01
+2
Še dobro da je sester viška