Slovenija

Prevozniki o čakalnih dobah

Dolga vas, 02. 02. 2007 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predstavniki prevoznikov iz Slovenije in Madžarske so se v Dolgi vasi sestali zaradi dolgih čakalnih dob tovornjakov.

Predstavniki prevoznikov so sestanek ocenili kot uspešen, pristojnim organom obeh držav pa so poslali predloge za izboljšanje razmer. Kot so ugotovili, je krivda za dolge kolone predvsem na madžarski strani, kjer tovornjake še vedno tehtajo, to pa bodo počeli vse do konca prihodnjega leta.

Sekretar sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik je dejal, da so predlogi dobra osnova tudi za reševanje zastojev na drugih mejnih prehodih.
Sekretar sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik je dejal, da so predlogi dobra osnova tudi za reševanje zastojev na drugih mejnih prehodih. FOTO: POP TV
Po podatkih policije je v januarju letos mejni prehod Dolga vas prevozilo 97.925 tovornjakov, v prvem mesecu lanskega leta pa je bilo njihovo število 68.317. To je nov dokaz o stalnem povečevanju prometa, saj je prehod decembra lani prevozilo 84.380 tovornih vozil, povečanje pa gre tudi na račun vozil iz Bolgarije in Romunije, ki sta z novim letom postali članici EU.

Kot je po srečanju povedal Dittel Gabor iz madžarskega združenja cestnih prevoznikov NiT Hungary, si je Madžarska tehtanje izborila v predpristopnih pogajanjih EU in bo pravico izkoriščala do 31. decembra 2008. Klub temu pa so prevozniki predlagali, da - tako kot so to storili danes - vsaj ob konicah ne bi tehtali vseh tovornjakov in tako omogočili hitrejši pretok.

Sekretar sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Bojan Pečnik je dejal, ds so predlogi dobra osnova tudi za reševanje zastojev na drugih mejnih prehodih. Slovenska stran je po besedah Bogdana Potokarja z direktorata za cestni promet na prometnem ministrstvu med drugim predlagala ločene vozne pasove za vozila iz EU, tretjih držav in prazna vozila, saj zdaj tehtajo tudi slednja. Problem pa bo dokončno rešen šele z zgraditvijo avtoceste, saj se bo takrat del tovornega prometa z mejnega prehoda Dolga vas skozi Pince preusmeril na avtocesto, kjer tehtanja ne bo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.