Slovenija

Prevozniki opozorili na težave: Tu ne moremo preživeti, nadzora ni

Ljubljana, 16. 04. 2019 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
5

Prevozniki blaga in potnikov v cestnem prometu so znova opozorili na težave, s katerimi se srečujejo že dlje časa, med najbolj perečimi je nelojalna konkurenca. "V cestnem prevozu gori rdeči alarm," je opozoril Peter Pišek z OZS in vlado pozval k reševanju problematike.

Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Peter Pišek je na novinarski konferenci spomnil, da se je v zadnjih dveh letih nabralo kar nekaj težav, pogovori s predstavniki vlade tečejo, a težave je treba začeti reševati. Pomen sektorja je podkrepil z navedbo, da je v njem več kot 8000 podjetij, ki imajo 35.000 zaposlenih. Predstavlja sedem odstotkov bruto domačega proizvoda, zato že več kot eno leto zahtevajo, da se sektor umesti kot strateška gospodarska panoga.

Po njegovih pojasnilih sektor najbolj duši nelojalna konkurenca. "Te je ogromno. Hromi in šibi gospodarsko vejo cestnega prometa," je dejal in dodal, da je bilo v Sloveniji samo lani ustanovljenih 400 transportnih podjetij s strani tujih lastnikov. Veliko je slamnatih podjetij, ob tem je izpostavil primer enega poštnega nabiralnika, v katerem je registriranih 100 podjetij.

"Tu ne moremo preživeti, nadzora ni," je poudaril in pojasnil, da se nadzorni organi srečujejo s premalo kadra. Zato prevozniki pozivajo vlado, da takoj prepreči to početje, da se bo še naprej pri nas tako enostavno odprlo transportno podjetje, ki da uničuje zdravo jedro slovenskega in evropskega prevozništva.

V cestnem prevozu gori rdeči alarm, opozarjajo prevozniki.
V cestnem prevozu gori rdeči alarm, opozarjajo prevozniki. FOTO: Dreamstime

Poleg nelojalne konkurence so med ključnimi problemi še davčna politika, dolgotrajno čakanje na mejnih prehodih in v predoru Karavanke, kjer zahtevajo ukrepe za povečanje pretočnosti, ter problematika lokalnega prometa - vse več je namreč lokalnih cest, na katerih je prepovedan tovorni promet.

"Obe zbornici sta proti temu, da bi se po lokalnih cestah odvijal tranzit, ta mora na avtoceste, notranji promet pa ne more migrirati na avtoceste," je dejal Pišek.

Predsednik sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Milan Slokar je ob tem dodal, da bi morala država točno in jasno napisati, kaj je tranzit in kaj notranji promet.

Slokar je opozoril tudi na problem spodbud, o katerih se pogovarjajo že dve leti, do danes pa jih še niso dobili. "Radi bi, da bi nam država prisluhnila hitreje in bolj dinamično, ker se transport vsak dan spreminja," je poudaril. Želijo si vsaj spodbud za plin in bolj ekonomične pnevmatike.

Sektor najbolj duši nelojalna konkurenca.
Sektor najbolj duši nelojalna konkurenca. FOTO: Dreamstime

Prevoznik Boštjan Rojko je opozoril na manko usposobljenega kadra, problemi so predvsem pri zaposlovanju tujcev. Medtem ko je v Nemčiji možno voznika zaposliti v tednu dni, pri nas postopek lahko traja tudi tri mesece ali več. Poleg tega se soočajo tudi s tem, da tuji delavci, ki jim uredijo delovno dovoljenje, ne prihajajo v službe in dajo fiktivne odpovedi, samo da lahko prehajajo od enega do drugega delodajalca.

Problemi so tudi v potniškem cestnem prometu. Tudi prevoznik Peter Mirt je izpostavil odpiranje tujih podjetij v Sloveniji na mednarodnih linijah, dolgotrajne čakalne dobe na mejnih prehodih in nadzor - ta da je enak kot za državljane iz tretjih držav. "Opažamo, da vse države ščitijo svoje gospodarstvo in prevoznike, tuje pa mogoče omejujejo, mi pa ugotavljamo nasprotno, da nas država obremenjuje včasih bolj kot tuje," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
17. 04. 2019 19.31
+2
Klobasa-nje se nadaljuje!
Petur
17. 04. 2019 19.04
+4
Kapitalisti so hoteli evropo,torej lahko delajo vsi evropejci tudi v sloveniji.soferja so potlacili do tal ,zato je tudi kvaliteta taksna.prevozniki postajajo lastniki 50 in vec vozil katera lizing placujejo soferji.mnogo rezerve je se.nekoc so bile omejitve stevila vozil glede na potrebe gospodarstva,z licencami,sedaj pa se dela kabotazo,in jezo pri sosedih,ki edini pomagajo soferjem z poostrenimi kontrolami.
MiroF
17. 04. 2019 08.07
+9
Poznam kar nekaj prevoznikov po Sloveniji, pa moram rečt, da kar tekmujejo med sabo kdo bo imel večjo in razkošnejšo vilo, pa še kakšno na morju, tekmujejo med sabo kdo ima večjo in bogatejšo poslovno stavbo z delavnicami in marsikateri celo s tehničnimi pregledi, večje število tovornjakov in seveda dražjih luksuznih osebnih vozilih........šoferje imajo v večini iz bivših republik, no pa tudi Romune, Bolgare, da ja čim ceneje pridejo na kilometer, Slovenskih šoferjev skoraj, da ni.....Nič nimam proti njim, vsak po svoje boga moli, ampak jamrat jim pa res ni treba v teh časih, Njihov največji problem je čakanje na mejah, ko tovornjak stoji ne prinese mani, mani, no v glavnem prevozniki so pravi mali bogovi....njihovi jugo šoferji pa na žalost roboti...za malo denarja...Ampak se pa drugače znajdejo zavarovalnice pa vse plačajo, vsako krajo od paštet do teveja...., če bi se kakšen raziskovalni novinar lotil vsaj enega prevoznika bi takšne stvari prišle na dan, da bi vso spoštovanje do teh ljudi v hipu ugasnilo.....
BolecaResnica
17. 04. 2019 07.48
+13
Spet cviljenje in jokanje! Čeprav imajo po svoje prevozniki prav ampak za potrošnike je konkurenca več kot dobrodošla... Plačajte soferje kot se spodobi in vam ne bodo šli drugam!
štajerc46
17. 04. 2019 07.13
+23
Zanimivo da tile prevozniki zavzemajo za nelojalno konkurenco, sami pa so med prvimi novačili voznike iz tretjih držav. Avtomatsko smo bili slovenski vozniki predragi za požrešne delodajalce. Sami so si to skuhali zdaj pa je treba to pojest. lp.