Slovenija

Preživetje bolnikov z rakom se je v zadnjih 20 letih povečalo za 11 odstotkov

Ljubljana, 10. 06. 2021 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Analiza je pokazala, da se je v zadnjih 20 letih povečalo predvsem preživetje bolnikov s kožnim melanomom, rakom debelega črevesa in danke ter pljučnim rakom. Za deset odstotnih točk se je povečal tudi delež preživelih žensk, ki zbolijo za rakom dojk. Delež preživelih moških, ki zbolijo za rakom prostate, pa se je povečal za več kot 20 odstotnih točk. Starost in stadij raka ob diagnozi sta še vedno ključna za preživetje bolnikov, izpostavljajo na onkološkem inštitutu.

Preživetje slovenskih bolnikov z rakom se je v zadnjih 20 letih povečalo za 11 odstotkov, so na današnji spletni okrogli mizi, ki je potekala ob predstavitvi rezultatov publikacije o preživetju bolnikov z rakom, izpostavili na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Čeprav se preživetje slovenskih bolnikov z rakom s časom povečuje, pa je to za nekaj odstotnih točk nižje kot v najuspešnejših evropskih državah. Zato so strokovnjaki danes razpravljali o tem, kaj lahko Slovenija na področju organizacije in kakovosti zdravljenja bolnikov z rakom, v skladu z nastajajočim tretjim državnim programom obvladovanja raka, še izboljša, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji okrogle mize.

"Rak je epidemija 21. stoletja, zato me iskreno veselijo danes predstavljeni podatki, da se preživetje slovenskih bolnikov z rakom s časom izboljšuje. Za obvladovanje bremena raka je potreben celovit pristop in v Sloveniji smo lahko ponosni, da imamo že 10 let državni progam obvladovanja raka, ki z jasno smerjo in cilji celovito povezuje vse dele enega najkompleksnejših sistemov v zdravstvu," je ob tem poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.

V zadnjih 20 letih se je povečalo predvsem preživetje bolnikov s kožnim melanomom, rakom debelega črevesa in danke ter pljučnim rakom.
V zadnjih 20 letih se je povečalo predvsem preživetje bolnikov s kožnim melanomom, rakom debelega črevesa in danke ter pljučnim rakom. FOTO: Shutterstock

Rezultati predstavljene analize so pokazali, da se je v zadnjih 20 letih povečalo predvsem preživetje bolnikov s kožnim melanomom, rakom debelega črevesa in danke ter pljučnim rakom. Za deset odstotnih točk se je povečal tudi delež preživelih žensk, ki zbolijo za rakom dojk. Delež preživelih moških, ki zbolijo za rakom prostate pa se je povečal za več kot 20 odstotnih točk.

V skupino rakov, kjer napredka s časom ni opaziti ali pri katerih preživetje še vedno ostaja majhno, pa sodijo rak trebušne slinavke, rak požiralnika, rak jeter, rak žolčnika in žolčevodov ter možganski tumorji.

"Rak se je v zadnjih desetletjih iz bolezni, ki večinoma jemlje življenja, spremenil v bolezen, ki jo je mogoče z zgodnjim odkrivanjem in dobrim zdravljenjem obvladovati bistveno bolje," je na okrogli mizi še poudarila strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak.

Kot je izpostavil koordinator državnega programa obvladovanja raka Branko Zakotnik, je za nadaljnje obvladovanje rakavih obolenj v Sloveniji nujno upoštevati vse z dokazi podprte programe preventive ter izvajati zdravljenje v strokovno sprejemljivih časovnih okvirih.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
10. 06. 2021 21.51
+2
Skupna kontribucija citotoksične kemoterapije pri 5 letnem preživetju je 2,3%.
ni_mi_vse_eno
10. 06. 2021 21.42
+1
Skupna kontribucija (prispevek) kemoterapevtikov pri petletnem preživetju je okoli 2,1% v ZDA in 2,3% v Avstraliji. (=The overall contribution of curative and adjuvant cytotoxic chemotherapy to 5-year survival in adults was estimated to be 2.3% in Australia and 2.1% in the USA") --- Zadeva objavljena v strokovni literaturi. Kemoterapija je strup.
trdovrat
10. 06. 2021 21.11
+3
Zakaj pa ne povedo, koliko procentov ga je pa več, kot pred desetletjem!
Vera Njezic
10. 06. 2021 21.42
+2
Ja veliko več ,tako ,da nazadujejo Prijateljica od aprila čaka na obravnavo tumorja na dojki .Ve se ,da je rak ,termin ma enkrat sredi julija .Mama ji je že umrla z rakom dojke ,tudi sestra zdravljena .Obravnava bo na onkologiji v Mariboru ,samo upam ,da se bo izvlekla .Nedopustno je ,da se toliko čaka ,baje so prezasedeni zaradi korone .
Sisoje
10. 06. 2021 20.14
+3
Pa je res kakšen od raka preminil ????? Ze 2 leti govorite samo o preminuli od Corone in nobene druge bolezni !!! Zadnjih 20 let 11 %? zadnjih dve let pa nobeden 0 %.
Fluxx
10. 06. 2021 20.03
+1
Zarota farmacije ter zdravstva! Aja ne napačen članek. Tukaj ti delajo dobro.
RamzesII
10. 06. 2021 19.44
-1
Resno, dokler bo rak posel, bo šlo za take procente.
Geres
10. 06. 2021 19.50
+4
Ja, nikoli ne bom razumela, zakaj je recimo za vojsko določen % BDPja, za raziskave v medicini pa ne. In če je firma v privat lasti, bo pač delala, kar se splača. Če je to "zdravilo" za impotenco, potem bodo pač to delali. To je lepo vidno tudi pri raku - največ žensk zboli za rakom dojk, največ moških za rakom prostate. Skratka število pacientov je veliko. In zato se tudi vlaga v te raziskave, pacientom so na voljo novi testi, zdravila. Rak trebušne slinavke sploh ni tako redek, a napram rakom na prsih ali na prostati, je pač število pacientov bistveno nižje. In tako se preživetje za rak trebušne slinavke v 40 letih praktično ni spremenilo, pri raku prostate in raku dojk pa je doživelo silovito izboljšanje.
Old_geezer
10. 06. 2021 20.56
-5
Potem si ga pa doma pozdravite z vudujem, pa ne bo posla...
tech
10. 06. 2021 21.04
+4
To je ena največjih napak, ki jih je človek naredil, da je iz zdravja ljudi naredil biznis.
Geres
10. 06. 2021 19.36
+9
Eh, še pri vrsti raka moraš "imeti srečo". Popolnoma drugače je, če imaš rak ščitnice (5 letno preživetje nad 95%) ali rak trebušne slinavke (5 letno preživetje manj kot 5%).
Vera Njezic
10. 06. 2021 20.42
+4
Pa tudi ,kje boš zdravljen .Kar nekaj se hvalijo majo to pa to ,ampak dobra zdravila ne dajo .Odločajo se kdo bo živel kdo pa umrl .Pljučni rak ,ki ga mogoče pozdraviš ali podaljšane življenje imunoterapijo na Slivniškem Pohorju ne zdravijo .Samo mečejo pesek v oči ,ko je pa treba narediti boljše preiskave ,ni potrebe ,uvesti imuno terapijo ,ni potrebe ,spremljanje .Čez čas rak se razširi in umres .
Geres
10. 06. 2021 21.46
+2
Seveda, kje boš zdravljen in h komu prideš v roke je ključno. Vse preveč je odvisno od sreče in od vez. V socialističnem sistemu so pač pomembne veze, v čistem kapitalizmu pa denar. Osebno mi je ljubša valuta denar, vsaj veš pri čem si. Pri nas ti razlagajo, da je vse na voljo, a kot ste žal tudi sami ugotovili, drage preiskave in terapije pač niso na voljo vsem. Zdravi se z najcenejšo generacijo zdravil in pri zdravljenju se aplicira verjetnost in statistika. Tako recimo moških po 75 letu ne zdravijo agresivno zaradi raka prostate, ker pač računajo, da bodo prej umrli od česa drugega. Torej jih ne operirajo, ne zdravijo z novimi generacijami zdravil. za večino bo to ok. Ampak določen % ima pač agresivno obliko, kar bi z enostavnim krvnim testom ugotovili. Pa ga v naših bolnicah ne delajo. Določen % moških tako umira v mukah in prezgodaj, ker pač niso v tej večini. Svojcem se seveda potem naplete in gladko prikrije odgovornost za smrt.
Vera Njezic
11. 06. 2021 11.18
+2