Slovenija

Pri Brežicah izkopali posmrtne ostanke pobitih po drugi svetovni vojni

Brežice, 10. 09. 2020 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je med pripravami na gradnjo hidroelektrarne Mokrice iz dela nekdanjega protitankovskega jarka pri Mostecu pri Brežicah izkopala posmrtne ostanke izvensodno pobitih po drugi svetovni vojni. Del tamkajšnjega območja bo namreč po zajezitvi Save pri Mokricah zalila voda, so pojasnili.

Vodja ekshumacije Uroš Košir je na današnji novinarski konferenci ob tem prikritem grobišču povedal, da so od 25. avgusta do danes v nekdanjem protitankovskem jarku odkrili posmrtne ostanke vsaj 139 ljudi. Končno število bo znano po končani ekshumaciji in opravljenih antropoloških analizah. Po končanem izkopu zgornje površine protitankovskega jarka pa je razvidno, da gre za tri različne likvidacije in zakope.

V prvi skupini je bilo vsaj 32, v drugi vsaj 27 in v tretji vsaj 80 ljudi. Po poboju in zasutju prve skupine je bila v jarku pobita in zasuta druga skupina, ki ji je sledila tretja, največja skupina. V prvi skupini so prisotni vojaki, med katerimi so bili verjetno tudi civilisti, ki sicer prevladujejo v drugi skupini. Glede na odkrite predmete - lasnice, ženski čevlji - so bile v drugi skupini tudi ženske, ena žrtev pa je imela umetno nogo.

V tretji skupini prevladujejo pripadniki različnih oboroženih sil. Odkriti predmeti žrtev so slovenskega, nemškega in hrvaškega porekla, kar nakazuje, da so bile v grobišču zakopane žrtve različnih narodnosti. Velik del žrtev v prvih dveh skupinah je bil obut, vsi v tretji pa so bili skoraj brez izjem bosi. Del žrtev je bil zagotovo tudi slečen vsaj do spodnjega perila. Večina skeletov ima opazne, z žico na hrbtni strani zvezane roke.

V zasutju jarka in med posmrtnimi ostanki so odkrili tudi številne ostanke streliva različnih kalibrov, mesto njegovega odkritja pa nakazuje, da so bile žrtve ustreljene na robu jarka oziroma v njem, je še dejal Košir.

Vodja kriminalistične akcije Sprava Pavel Jamnik je navedel, da je grobišče v Mostecu eno prvih, za katere je slovenska javnost izvedela po osamosvojitvi in s katerim se je začela ukvarjati policija. Že leta 1995 in v nadaljevanju leta 2000 so o ugotovitvah obvestili državno tožilstvo v Krškem.

Ugotovili so sicer, da so nekdanji protitankovski jarki v dolžini do 200 metrov napolnjeni s človeškimi posmrtnimi ostanki. Žrtve pa so tam v več kampanjah pobijali od maja do predvidoma konca oktobra 1945. Prevoze in zaščito območja pobojev so izvajale predvsem enote slovenskega Korpusa narodne obrambe Jugoslavije ali t. i. Knoja. Pri pobijanju so sodelovali tudi Slovenci. Za nekatere so odkrili tudi identiteto, a so bili že pokojni. Z njihovimi imeni in priimki so sicer seznanili tožilstvo.

Ugotovili so še, da so ljudi na grobišče pri Mostecu vozili s Teharij, vsaj za en avtobus žensk pa so pripeljali od že polne Hude jame. Vozili so jih še iz zapora v Šentvidu, med žrtvami naj bi bila še pri begu zajeta skupina nemških vojakov in hrvaških ustašev. Koliko je bilo vse pobitih, ne želijo ugibati. Tako ocenjevanje tudi ni na mestu, je še poudaril Jamnik.

Antropologinja Petra Leben Seljak je napovedala, da posamična obravnava skeletov žrtev v danih pogojih ne bo možna. Uporabili pa bodo strokovni pristop, ki se v arheologiji uporablja za raziskave kostnic. Vse kosti bodo sicer prešteli in na podlagi njihovega števila določili minimalno število skeletov. Določili bodo tudi spol žrtev in poiskali morebitne patološke spremembe, ki bi lahko pokazale na vzrok smrti, je med drugim dejala.

Predsednik Komisije vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je menil, da gre na grobišču za "ujet trenutek smrti". "Z arheologijo se približamo žrtvam in če storilci molčijo, pač žrtve govorijo," je pristavil.

Po njegovih besedah bodo po ekshumaciji opravili antropološke raziskave. Posmrtne ostanke bodo nato prepeljali v kostnico v Maribor, desne stegnenice žrtev pa v depo vzorcev za identifikacijo, ki ga upravlja policijski forenzični laboratorij v Škofji Loki. Drobne najdbe bodo predali Muzeju novejše zgodovine, je še povedal Dežman.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (211)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
12. 09. 2020 10.00
+2
vzrok za razkol komaj milijonskega slovenskega naroda leta 1941 je najbolj kriva socialna krivica velikemu delu takrat živečih, bili so ponižani in razžaljeni, to pa je idealno gojišče za najbolj zlobna dejanja. Vprašajte svoje starše in stare starše, če jih še imaste. Tudi danes ni nič drugače, če bi bili pogoji, bi bili zopet polni razni jaški in jarki. Deložacija paraplegika in hkrati odpis dolgov davčni upavi ukradenega tajkunskega denarja, kaj mislite o tem "demokrati"?
JE-BI-GA
11. 09. 2020 12.47
+1
Belega možica vprašati keri so bili, gobcalo z najdaljšim stažem med lenuhi....................
silvo.uzmah
11. 09. 2020 12.13
-5
Saj se ve kdo je dajal te ukaze za poboje, sredi Ljubljane ima spomenik.
nikhrast
11. 09. 2020 15.05
-5
Nekaj minusu si obil, ime bi moral povedati, nekaterim še zdaj ni jasno zakaj Slovenija zaostaja ekonomsko za Avstrijo, Nemčijo...
vomo
11. 09. 2020 11.12
-4
Kaj so vse naredili zaradi strahu pred ali zato ker so drugače mislili. Zaradi butaste ideologije je moral narod pod takim terorjem živeti od 1943 do danes. Nekateri bi radi ponovno te čase. Ideologija KOMUNIZMA RDEČIH KMEROV je dobra ali enaka z LOTO igro, samo izbrani redki živijo kot v raju, ostali pa samo igrajo in pohlevno poslušajo.
Opazujemvas
11. 09. 2020 10.15
+10
Kakšna državljanska vojna, nobene državljanske vojne ni bilo od aprila 1941 in do konca vojne maja 1945. Na eni strani legitimni borci za svobodo partizani in na drugi ves odpad od naroda, ki je kolaboriral z okupatorjem in v času okupacije pobijal, izdajal in pošiljal brez kančka sramu in vesti so rojake in njihove družine v taborišča smrti. Po vojni so strahopetci bežali, vendar še je pravica na tem božjem svetu.
pravisprehajalec
11. 09. 2020 10.23
-6
Seveda je bila. Državljanska vojna. Komunisti proti Antikomunistom. če so jio vsi na svetu imeli, zakaj je ne bi tudi Slovenci. kaj misliš, da so bili kar vsi Slovenci za komunizem ali kaj? Slaviti likvidacijo 18 letnih fantičev v starosti četrtega letnika srednje šole je skrajno sprevrženo dejanje. Če si ti tega sposoben v imenu neke ideologije, na srečo 99% človeštva ni.
nikhrast
11. 09. 2020 15.01
-4
Kolaboranti, govorili so da se borijo za svobodo v resnici so se pa borili za diktaturo komunizma.
pravisprehajalec
11. 09. 2020 09.04
-6
Spodaj nek pamfletek nekega lika, Bofurja. Samo nakladanje. Državljanska Vojna je del ČISTO vsake Komunistične Revolucije na svetu in ČISTO VSAKA Komunistična Revolucija jo je imela. Rusija 1917-20, Estonija 1918-20, Latvija, 18-20, Litva 18-20, Finska 18-20, Ukrajina 18-20, Madžarska 1919-1920, Nemčija 1919 (Sovjetska Socialistična Republika Bavarska, Berlin), Kitajska 1933-1946, Koreja 1951-53, Vietnam 1955-1975, Kambodža 1969-1975, Angola 1975-2002, Španija 1936-1939.... Niso jo pa imele od Rdeče Armade okupirane vzhodno Europske države. In imela jo tudi Slovenija 1942-1945, skupaj z ostalimi jugo Republikami. Le Makedonija je ni imela, saj je Generalni sekretar Bolgarske Partije Dimitrov zaukazal Bolgarski partiji, kamor je takrat spadala tudi Makedonija zaukazal mirovanje in prepovedal razredni Boj in Revolucijo. Zato je Makedonija svoko Komunistično Partijo dobila šele leta 1947.
Bofur
10. 09. 2020 21.29
+4
Evo še nekaj. Zakaj v Sloveniji nismo imeli državljanske vojne ? Niti v enem trenutku. Ker je vedno šlo za to, da je bila Slovenija s 6. aprilom del okupiranega ozemlja pod škornjem Tretjega rajha, fašistične Italije, fašistične Madžarske in fašistične NDH. Slovenija (Jugoslavija) kot taka ni obstajala. In kar je še zanimivo Slovenska ljudska stranka, kot dominantna politična sila na Slovenskem JE VES ČAS dejavno podpirala to okupacijo. Niti v enem trenutku niso veljaki SLS pomislili na to da bi lahko denimo bili del nekomunističnih zaveznikov v boju proti Hitlerju, ZDA, Velike Britanije. Ker so bili najbolj vidni člani SLS dejansko zagovorniki idej nacizma in fašizma. Za njih sta bili takratni Nemčija in Italija naravni zaveznici v boju proti svetovnemu židovstvu, kot ga je opisal Rupnik. Na Poljskem denimo je, kljub Stalinovim pobojem poljske vojske, obstajal ideološko dvojni upor nacistom, rdeči pod vplivom SSSR in meščanski, Armia Krajowa, ki je bil vezan na Britanijo. V Sloveniji tega nismo imeli. Ker je bil Rupnik nacist po ideologiji. Zato ne.
jg57
11. 09. 2020 08.27
-8
svetujem, da si prebereš Možinovo knjigo Slovenski razkol. Pa tudi to ti ne bo najverjetneje nič pomagalo.
pravisprehajalec
11. 09. 2020 09.06
-7
Ne bo prebral. Takšni kot on "Že vse itak vejo".
TolstojV
10. 09. 2020 21.18
+9
Nas so po vojni učili, da so bili partizani heroji in pošteni ljudje. Sedaj pa berem, da so po vojni morili oz. ubijali civiliste in vojne ujetnike med njimi so ženske, mladoletni otroci, invalidi in starci, čeprav bi lahko vsem ujetnikom sodili na sodiščih so jih pobijali na zverinski način zvezane z žico iz maščevanja zato ker so bili partizani zmagovalci oni pa nemočni poraženci! Ali so bili vsi ti pobiti ujetniki domači izdajalci ni mogoče povsem verjeti saj jim ni bilo sojeno in ugotovljeno v sodnih postopkih kaj so zagrešili zoper domovino. Očitno ni zgodovina naših partizanov tako brezmadežna kot so jo prikazovali partizanski borci, komunisti in povojna zgodovinska literatura! To pobijanje in morija po vojni je bil zločin brez primere in nekaznovana sramota za partizane!
Bofur
10. 09. 2020 21.37
+10
Sramota je bila narodna izdaja. BBC še dandanes objavlja dokumentarce o podvigih PARTIZANOV. Nedavno so objavili lep filmček o Bolnici Franja: Bolnišnica, ki je nacisti nikoli niso odkrili ... Zato si ne upam trditi, da je bilo sramotno biti partizan v letih 1941 do 1945, vsaj po mnenju britanske radiotelevizije je bil upor proti nacistom častno dejanje !!!
prider
10. 09. 2020 21.56
+13
Pa ja ne bodo Angleži pljuvali v lastno skledo. BBC je angleška televizija. Pogodba sklenjena v Beogradu 14. maja 1945 je določala med drugim, da bo angleška vojska predala in vrnila v Jugoslavijo slovenske domobranske in vse druge srbske in hrvaške vojake v angleški zasedbeni coni, in to začenši s 24. majem 1945. Tako se je zgodilo in to DOKAZUJE, DA SO SAMO IN EDINO ANGLEŽI KRIVI ZA TO VRAČANJE, ZA ZLOČIN. In glede na zgodovino partizanov so vedeli, da jih bodo partizani oz. vodstvo preko svojih podrejenih ubili, poslali v smrt.
jg57
11. 09. 2020 08.42
-5
Bofur, tudi upor proti komunizmu je bilo častno dejanje! In vizije teh borcev so se udejanile 45 let po koncu 2 SV, ko je šel komunizem v maloro.
pravisprehajalec
11. 09. 2020 09.14
-6
Narodne Izdaje ni bilo. je komunistični pesniški pojem, pod kateregfa je zamaskirala svojo Revolucijo in državljansko vojno. Tako kot danes hočejo potomci prokomunističnih sil od takrat prkazati, da je tisti ki je za Ivana janeza, Izdajalec. Bilo je povsem enako takrat. Tisti, ki ni bil za Komuniste, je postal narodni Izdajalec. nemci in Italijani pri tem niso imeli nobene veze. Partizani so sodelovali z Italijani, nemcev so se pa izogibali.
diMarzio
11. 09. 2020 18.16
+1
BBC je britanska televizija, si pozabil, to je tista država, ki je kralju jugoslavije dala zatočišče... ali se na njih sklicuješ?
tali?ni tom
10. 09. 2020 21.05
+15
vzrok smrti je jasen,sodelovanje tako ali drugače z okupatorjem in izdajalci slovenskega naroda ki so paktirali z okupatorjem! sodba,izvensodba? halo,zmagovalec je vedno krojil usodo premaganih v vojni skozi zgodovino,to je jasno vsem,le naslednikom in simpatizerjem ter potomcem oseb ki so sodelovale odkrito z nemci in italijani med drugo vojno! kazen,je pač primerna temu,mogoče ne za vse,vendar,vsak je imel priliko prestopit k pravi strani ko je videl kam pelje vse skupaj,enostavno!v našem kraju je spomenik in gor 190 imen in priimkov ki so nem opomin na bratomorno vojno,z razliko da so te v našem kraju pobili belogardisti! zanimivo,za te se dežmaj in podobni ne zanimajo! in takih krajev je v sloveniji veliko,veliko so jih pa že odstranili,da jih ne bo sram!
luzarf@arcor.de
10. 09. 2020 21.04
-6
in to so bili Slovenski Borci?
Bofur
10. 09. 2020 21.02
+11
Grem gledat Neslavne barabe (Tarantino, 2009). Da se še enkrat prepričam v to, kako je režiser milosten do članov nacistične stranke. Lep pozdrav vsem.
ValterUdovernik
10. 09. 2020 21.01
-3
Italijanski in nemški okupator sta vedela kako krvoločni smo Slovenci in zato so nas med 2. SV tudi hoteli iztrebiti. Tolk ljudi, kolikor smo jih pobili Slovenci v Sloveniji, jih ni nihče. Cel svet ve, kako zverinski narod smo.
ValterUdovernik
10. 09. 2020 21.02
-5
Prav je, da se te slike pošlje v vse svetovne medije.
Bofur
10. 09. 2020 21.05
+4
Vmes je bilo toliko grobišč. Da ti dogodki pred 75 leti niso več aktualni.
ValterUdovernik
10. 09. 2020 21.09
+0
pravisprehajalec
11. 09. 2020 09.09
-6
Valter, kako iztrebiti, če so dali nemci svoje državljanstvo Gorenjcem in Štajercem? kakšno iztrebljenje pa je to? Časopise z nazivom Slovenec, pa Slovenski narod itd, ki so izhajali so začetka Maja 1945, so pa Komunistični partizani ukinili, novinarje pa pobili.
Messia
10. 09. 2020 20.55
+3
Komunisti so bili klika kriminalcev ki jih je podpirala Moskva v namen revolucije. Odpor proti Nemcem je bil sekundarnega pomena. Proti njim so se borili domoljubi. Komunistom je šlo samo za prevzem oblasti.
KungFuPanda
10. 09. 2020 21.04
+2
Seveda jim je šlo za prevzem oblasti. Komu pa ni šlo takrat? Vsekakor so poboji civilistov zločin ki se ne bi smel zgoditi, vojnih ujetnikov pa tudi ne smeš obsoditi brez sojenja, čeprav so bile likvidacije slednjih praksa predvsem na strani Nemcev in njihovih zaveznikov. "Domoljubi" po tvoje pa so zaprisegli okupatorju, kar je pa tudi zločin in nič kaj domoljubno dejanje.
KungFuPanda
10. 09. 2020 21.09
+1
Najbolj absurdno mi pa je, ker oboji opravičujejo svoje zločine z zkočini drugih. Vsak se naj zamisli sam nad sabo, prizna, kar je naredil narobe in ne opravičuje slabih dejanj. Edino tako se lahko zgodi sprava. Povojnih pobojev ne bi smelo biti, prav tako pa ne bi smelo biti kolaboracije z okuoatorjem. Pika.
KungFuPanda
10. 09. 2020 21.23
+2
Minuse pa dajejo tisti, ki ne znajo sami priznati svojih napak... to je že prva njihova napaka.
Messia
10. 09. 2020 21.31
+3
Glej poznaš zgodovino iz partizanskih filmov. Maček Matija je leta 82 v intervjuju dobesedno rekel da so imeli v partizanih probleme z ljudmi ki so se borili proti Nemcem in Italijanom in jih revolucija ni zanimala. V partizanih je bilo ogromno domoljubov in zelo malo komunistov. Dolomitska izjava predstavlja čistko znotraj partizanov in komunistični prevzem odporniškega gibanja.
Antoniozmaj
10. 09. 2020 20.53
+0
ej "bistri" janšisti, a vam je zdaj ta članek všeč? A ni malo pristranski, pisan na roko sekti sds?
Marko Becan
10. 09. 2020 20.50
+13
Ja vedno ko se kaj gradi se odkrivajo nova in nova grobišča. Za vse tiste ki te zločine zagovarjate imam vprašanje zakaj so potem komunisti vse to prikrivali če je bilo to pobijanje pravično. Če kaj počneš in misliš da imaš prav nimaš česa skrivat. Še pokojni Maček, eden od vodij teh zločincev je nekoč dejal, če bi narod vedel kaj smo počeli bi nas pobesili, ja in zaslužili bi si to namesto spomenikov.
Bofur
10. 09. 2020 20.57
+5
Čez Slovenijo je bežala vsa kvizlinška s.odrga, ki je k.lala po Balkanu, misleč, da Britanci za njih pripravljajo sprejem z rdečo preprogo. Pa so se zmotli. Kvizling je kvizling, za sodelavce nacistov ni bilo milosti. Rupnik je bil še 9. maja 1945 prepričan v to, kako bo Tretji rajh vstal in obračunal s židovsko-komunistično zaroto ... Nacist do groba.
Millady
10. 09. 2020 21.22
-1
Špina?ni njoki
10. 09. 2020 20.46
+12
Nč ljudje... Lihkar mi je Halo Katra dostavila pico in mrzlo Laško, grem gledat film. Živeli partizani, živela NOB, SF/SN!
Millady
10. 09. 2020 20.54
-1
Špina?ni njoki
10. 09. 2020 20.55
+2
Kapo dol parizanom, zarad njih sem lahko pico narocil v slovenscini in ne v nemscini 💪💪👍🤘❤🤗
Millady
10. 09. 2020 21.04
+5
Bofur
10. 09. 2020 20.41
+23
Zgleda, da je Hitler sprožil vojno proti celemu svetu samo za to, da bi lahko "osvobodil" Slovenijo leta 1941 in Slovenski ljudski stranki pomagal v boju s komunističnimi banditi
Yanxia
10. 09. 2020 20.41
+4
Pa koga to se briga? Sem resnično mislil da Slovence bolj briga naša prihodnost pa vidim da se vedno bolj utapljajo v kosteh in širijo sovrastvo namesto da damo preteklost ad'acta in se pričnemo izkopavati iz dreka ki se producira od osamosvojitve naprej
pravisprehajalec
10. 09. 2020 20.44
-7
Kaj te ne bo brigalo, če kamorkoli zasadiš lopato, zadaneš na kosti? Pa kaj bi morali storiti? Tako kot so tvoji nekoč, zaminirati?
Ici
10. 09. 2020 20.41
+8
Žalostno, da še danes, 75 let po teh dogodkih, Slovenci ne zmorejo priznati, da so povojni, izvensodni poboji, krimonalno dejanje, ki nikoli ne zastara.
Bofur
10. 09. 2020 20.44
+10
2. svetovna vojna je bila kriminalno dejanje. In zločini vojne nikoli ne zastarajo
Der.meister
10. 09. 2020 21.02
+8
Ustaše, domobrance, četnike, za njih ni usmiljenja, je junaško dejanje.
komarec
10. 09. 2020 20.35
+16
Nekateri me želite prepričati, da je Hitler formiral vojsko zaradi partizanov.