Slovenija

Test pnevmatik: razlike vse manjše

Ljubljana, 15. 03. 2022 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
34

15. marec je dan, ko lahko vozniki po zakonu na svojih vozilih zamenjajo zimske z letnimi pnevmatikami. AMZS inštruktorji varne vožnje svetujejo, da z menjavo ni treba hiteti, saj je vreme nepredvidljivo in nas tudi spomladi lahko preseneti sneg. Poleg tega so temperature tiste, ki vplivajo na učinkovitost gum. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija se denimo bolje obnesejo zimske. Na AMZS so opravili test 34 gum, primernih za toplejše mesece, in ugotovili, da so razlike med njimi vse manjše, razen pri nekaj izjemah.

Pnevmatike, namenjene toplejšim mesecem, imajo v primerjavi z zimskimi čvrstejšo gumeno zmes in bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem kot zimske. Če k temu prištejemo še manjši kotalni upor in zato manjšo porabo goriva, se splača zimske za letne zamenjati takoj, ko je to mogoče in smiselno, so pojasnili na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS).

Nobena 15-palčna pnevmatika na testu ni dobila slabše ocene od treh zvezdic oziroma oznake priporočljivo.
Nobena 15-palčna pnevmatika na testu ni dobila slabše ocene od treh zvezdic oziroma oznake priporočljivo. FOTO: AMZS

V Sloveniji zakon sicer določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca, če vremenske razmere to dopuščajo. A inštruktor varne vožnje AMZS Brane Legan je opozoril, da lahko prehodni pomladanski čas skriva pasti, zato je treba spremljati vremenske pogoje, ki vplivajo na vozne razmere, in prilagoditi vožnjo. Če vsakdo prepozna suho in in mokro vozišče, pa so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne izzive. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija so učinkovitejše zimske pnevmatike, pri okoli sedmih stopinjah Celzija so si okvirno enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne učinkovitejše, je pojasnil Legan: "In ti različni vremenski, s tem pa tudi vozni pogoji, se nam lahko zgodijo v enem dnevu, saj se temperature od jutra preko dneva do poznih večernih ur izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija."

'Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo'

Ob tem je Legan svetoval, naj vozniki pozornost namenijo tudi globini profila v dezenu in ustreznemu tlaku v pnevmatikah: "Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot se močno podaljša. Vozne pogoje lahko še dodatno poslabšajo ostanki soljenja, posipanja in druge umazanije, ki se je z robov cest ob taljenju snega nanesla na vozišče. Vozniki, motoristi in kolesarji naj bodo pozorni tudi na udarne jame."

Čeprav je danes 15. marec, je AMZS inštruktor varne vožnje priporočil, da z menjavo zimskih pnevmatik ni treba hiteti. Ko vozniki tehtajo, ali naj jih zamenjajo ali naj še nekoliko počakajo, naj se vprašajo, v kakšnem okolju oziroma po kakšnem terenu najpogosteje vozijo. "V gorskih, hribovitih in višje ležečih predelih je tudi v spomladanskih mesecih treba pričakovati slabše, celo vsaj začasne zimske razmere, v nižinah in posebej v priobalnem območju pa skorajda ne. Zavedati pa se je treba, da če se bomo odločili opraviti menjavo že okoli 15. marca, se moramo nato v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah. Sneži lahko tudi še aprila," je izpostavil in dodal, da se v slednjih primerih z letnimi pnevmatikami nikakor ne odpravimo na zasneženo ali poledenelo cesto.

Najboljša pnevmatika dimenzije 185/65 R 15 H splava na mokri cesti pri 89,7 km/h, najslabša pa pri 78,4 km/h.
Najboljša pnevmatika dimenzije 185/65 R 15 H splava na mokri cesti pri 89,7 km/h, najslabša pa pri 78,4 km/h. FOTO: AMZS

AMZS test 34 letnih pnevmatik 2022: vse manjše razlike

Letošnji test letnih pnevmatik, pri katerem AMZS sodeluje z drugimi evropskimi avtomobilskimi klubi in nekaterimi potrošniškimi organizacijami, je pod drobnogled vzel pnevmatike v dimenzijah 185/65 R 15 in 215/60 R 16.

Dimenzija 185/65 R 15 H

Čeprav se trend velikosti pnevmatik pri novih avtomobilih nagiba k večjim premerom, so 15-palčne pnevmatike za naknadno vgradnjo še vedno med najbolj razširjenimi na trgu, saj so nameščene na številne avtomobile manjših razredov, ki jih je na evropskih – pa tudi na slovenskih – cestah še vedno zelo veliko. Pnevmatike dimenzije 185/65 R 15 namreč uporabljajo avtomobili, kot so renault clio, VW polo, peugeot 208 in številni drugi avtomobili tega razreda – testni avto za pnevmatike te dimenzije je bil VW polo.

Kot je pojasnil odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel, je bil letošnji rezultat 15-paličnih pnevmatik dober, saj nobena med testiranimi ni dobila slabše ocene od treh zvezdic oziroma oznake priporočljivo. "To pomeni, da nobena pnevmatika ni pokazala resnejših pomanjkljivosti," je poudaril.

Razlike med pnevmatikami dimenzije 185/65 R 15 H:

- najboljša pnevmatika se na suhem asfaltu pri zaviranju od 100 km/h do zaustavitve ustavi po 35,4 metra, najslabša po 39,7 metra;

- razlika med najboljšo in najslabšo pnevmatiko pri zaviranju na mokrem od 80 km/h do zaustavitve je osem metrov;

- z najboljšo pnevmatiko prevozimo testno stezo 7,1 sekunde hitreje kot z najslabšo;

- najboljša pnevmatika splava na mokri cesti pri 89,7 km/h, najslabša pa pri 78,4 km/h;

- z najboljšo pnevmatiko lahko prevozimo 50.200 km, z najslabšo pa le 24.900 km;

- z najbolj varčno pnevmatiko porabimo dva decilitra goriva manj na 100 km kot z najmanj varčno.

Med šestimi najbolje ocenjenimi pnevmatikami se je Goodyearova pnevmatika efficientgrip performance 2 izkazala z najmanjšo obrabo. To pomeni, da lahko vozniki z njo prevozijo največ kilometrov od vseh pnevmatik te dimenzije na testu. Čeprav pri ostalih lastnostih ni bila povsem v vrhu, jo je izračun skupne ocene postavil na prvo mesto tokratnega testa.

Continentalova pnevmatika ecocontact izstopa iz te skupine pnevmatik: pri porabi goriva je dosegla daleč najboljši rezultat na testu, zelo dobro se je odrezala tudi pri obrabi.

Test pnevmatik dimenzije 185/65 R 15 H
Test pnevmatik dimenzije 185/65 R 15 H FOTO: AMZS

Dimenzija 215/60 R 16 V

Razočarale niso niti 16-palčne pnevmatike, ki so primerne za zelo različne avtomobile, a v dimenziji 215/60 R 16 jih največkrat najdemo na kolesih kompaktnih in srednje velikih cestnih terencev in križancev. Testni avto na letošnjem testu je bila škoda karoq, značilen predstavnik cestnih terencev. "Med 18 preskušenimi pnevmatikami te dimenzije je ena pnevmatika dobila skupno oceno priporočljivo z omejitvami oziroma le dve zvezdici. Pet pnevmatik je dobilo oceno zelo priporočljivo, 12 pnevmatik priporočljivo, ena pnevmatika pa priporočljivo z omejitvami. Tudi v tej dimenziji je skupen vtis pozitiven," je povzel Poženel.

Razlika med najboljšo in najslabšo pnevmatiko dimenzije 215/60 R 16 V pri zaviranju na mokrem od 80 km/h do zaustavitve je kar 10,1 metra.
Razlika med najboljšo in najslabšo pnevmatiko dimenzije 215/60 R 16 V pri zaviranju na mokrem od 80 km/h do zaustavitve je kar 10,1 metra. FOTO: AMZS

Razlike med pnevmatikami dimenzije 215/60 R 16 V:

- najboljša pnevmatika se na suhem asfaltu pri zaviranju od 100 km/h do zaustavitve ustavi po 34,9 metra, najslabša pa po 40,7 metra;

- razlika med najboljšo in najslabšo pnevmatiko pri zaviranju na mokrem od 80 km/h do zaustavitve je kar 10,1 metra;

- z najboljšo pnevmatiko prevozimo testno stezo 9,5 sekunde hitreje kot z najslabšo;

- najboljša pnevmatika splava na mokri cesti pri 84,1 km/h, najslabša pa pri 77,8 km/h;

- z najboljšo pnevmatiko lahko prevozimo 49.000 km, z najslabšo pa 25.500 km;

- z najbolj varčno pnevmatiko porabimo 0,5 litra goriva manj na 100 km kot z najmanj varčno.

Med petimi, ki so prejela štiri zvezdice in kar pomeni, da na AMZS niso ugotovili slabosti pri nobenem od glavnih ocenjevalnih meril, sta Michelinova in Bridgestonova pnevmatika zelo prepričljivi na suhi cesti, Continentalova pa se je izkazala na mokri. Michelinova ima tudi izrazito majhno porabo goriva. Toyova proxes comfort pa ni izstopala pri nobenem merilu, a si je vseeno s svojo uravnoteženostjo zagotovila mesto med petimi najboljšimi pnevmatikami na letošnjem testu.

Pri pnevmatikah barum bravuris 5HM, esa+ tecar spirit pro, lassa competus in semperit speed-life 3 so na AMZS ugotovili pomanjkljivosti tako na suhi kot mokri cesti, zato so dobile oceno priporočljivo. Vse štiri pnevmatike so dobile dobro oceno pri merilu obrabe.

Kormoranova pnevmatika road performance se je uvrstila na zadnje mesto na letošnjem testu in je edina dobila oceno priporočljivo z omejitvami. Ima pa med vsemi testiranimi pnevmatikami najmanjšo porabo goriva in tudi majhno obrabo, vendar se zato slabo obnese na mokrem, kjer ji hitro zmanjka oprijema, so strnili na AMZS. 

Test pnevmatik dimenzije 215/60 R 16 V
Test pnevmatik dimenzije 215/60 R 16 V FOTO: AMZS
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VirusX
15. 03. 2022 13.17
+2
Na večini slovenskih vozil srednjega/višjega ranga guma SAVA. se vidi da damo veliko na svojo varnost. Kupi avto na lizing za 20-40000 eurov potem pa za dobre gume nima. Po A.C pa 200+
Lihtirna
15. 03. 2022 13.16
+1
tisti ljubljancani ki kupujete rablene gume od BOHA ,veste katere gume so najboljse 😁
dc_boyy
15. 03. 2022 12.41
+2
Žal so ti testi za večina voznikov "neuporabni". Zakaj? Zato ker ste testirali dve dimenziji pnevmatik (185/65 R 15 in 215/60 R 16), ki si upam trditi, da sta vse manj razširjeni po uporabi. In kot je napisal predhodnik, ali bi testirali več dimenzij, saj se enaka guma pri različnih dimenzijah obnaša drugače, ali pa bi enostavno testirali TOP 3 dimenzije leta (teh podatkov ne bi bilo težko dobiti).
neobremenjen_
15. 03. 2022 12.07
+1
“V Sloveniji zakon sicer določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca, če vremenske razmere to dopuščajo.”
neobremenjen_
15. 03. 2022 12.10
Kaj pa ce bi si novinar, ki je tole spriduciral, prebral zakon. Glede na to, da so zakoni pisani tako, da jih lahko razume vsak funkcionalbo pismen človek, je nerazumevanje zakona za izobraženega novinarja, sramota. Z letnimi pnevmatikami se lahko vozis celo leto, le da moras imeti v obdobju od 15.11 do 15.3 obvezno v avtu snežne verige, sicer pa tudi takrat, ko razmere na vozišču to zahtevajo. Novinar, sedi 1.
Lihtirna
15. 03. 2022 13.15
pozabu si se omeniti da ce z letno gumo v snegu naredis nesreco ali zastoj ,da ti ne gine visoka kazen in se nekaj let za resetkami ce te le oskodovanec ali v primeru smrti njegovi sorodniki fajn stozijo
aple2014
15. 03. 2022 11.35
+0
Vsak avto ima svojo gumo. Jaz sem dal na passata pred leti contin.zimsko pa je bilo katastrofa po snegu. Mi je pa na bmw najbolj sedla goodyear. Tak da se boljse pozanimat pri proizvajalcu avtomobilov kaj priporocajo.
Aijn Prenn
15. 03. 2022 12.38
+2
Oprijem je ali pa ga ni. Nekaj oprijema prinese večja teža avtomobila, druge znanosti pa ni.
Lihtirna
15. 03. 2022 13.08
bmw ne gre nikamor po snegu z nobeno gumo ,kot tudi moj lexus ne ko imata oba zadnji pogon . ce se pa po zimi ne znas vozit z pasatom ,pa ti zal ne bo nobena guma dobolj dobra
Aijn Prenn
15. 03. 2022 11.32
+3
Mišelinova zimska guma stara 4 leta... samomorilsko orodje za množično uničevanje.
Lihtirna
15. 03. 2022 13.08
Chrome
15. 03. 2022 11.21
+8
Veliko premalo dimenzij se testira, ker z dimenzijo se tudi spreminjajo lastnosti pnevmatike, sploh pa sedaj ko so SUV vozila priljubljena. Najboljša pnevmatika je pa tista, katera ima voznika, ki se zaveda, da ni vsemogočna.
HongKong
15. 03. 2022 10.32
-4
Nikoli vec Contin. katastrofa nisem naredil 22000 km je ze ratala plasticna in drsel kot na ledu. Goodyear zimska je perfektna. Grip one. :)
Lihtirna
15. 03. 2022 11.08
+1
to pa ti ne bos rekj a ves . vidim po minusih da ste sami vulkanizerji tukaj gor . rabljena in polovica profila stara 5 let od kontija se je bol drzala kot nova sava eskimo . mogoce si zamenju nexen ki ima skopiran profil od contija a vzmes samega materijala pa res plastika
Aijn Prenn
15. 03. 2022 11.33
+3
Continental so po mojih izkušnjah zelo ok gume tudi potem, ko je profil že precej obrabljen.
Lihtirna
15. 03. 2022 13.10
tako je .ti lahko jaz povem iz lasnih izkusen in iz 10 let vulkanizerske podlage .
VirusX
15. 03. 2022 13.18
+1
Napiši naredil 22000 v roku 7 let guma postala trda...
Lihtirna
15. 03. 2022 09.37
-4
edina guma ki je vrh od gum je continental,kdor hoce bit varen na cesti in na vseh podlagah
oježeš
15. 03. 2022 10.41
+3
Sicer vozim na continentalovih gumah, ampak dokler ne preizkusim drugih tipov gum, ne morem trditi, da je ta najboljša. Ker enostavno ne vem, kaj mi druge gume ponujajo. Zato je trditev, da je najboljša iz trte zvita.
Lihtirna
15. 03. 2022 11.11
+1
ne pa ni . probaj se mishelin pa goodyear danlop pa bos vidu . to so znamke med tabolsimi
Lihtirna
15. 03. 2022 11.12
+2
pa bridgestone potenza narejena na japonskem ker vsa ostala izdelava le teh ni nc
franci1972slo
15. 03. 2022 08.28
+20
Plačan test in neuporabne dimenzije.
Stajerc 1988
15. 03. 2022 09.42
+3
Tako je, ti dve dimenziji se v 90% uporabljajo pri zimskih setih koles.
SDS_je_poden
15. 03. 2022 08.27
+8
Ne razumem, zakaj so pri manjši dimenziji testirali EcoContact pri večji pa PremiumContact gumo za Continental. To sta dva čisto različna razreda gum, vsaka je narejena za svojo vlogo.
Lihtirna
15. 03. 2022 09.27
-3
conti guma je v vseh pogledih dalec naprej od ostalih ,pa naj bo zimska ali letna
Lihtirna
15. 03. 2022 09.38
-2
eco je v malih dimenzijah vrh .premijum pa v vecjih
savinj?an 123
15. 03. 2022 10.29
+1
TS 860 sem po enem letu zavrgel ker so bile preglasne in so tresle. Šele takrat sem uvidel mali napis Made in Romania.... Izkušnje so mi pokazale, da je precej važnejša država proizvajalka kot pa znamka.
Lihtirna
15. 03. 2022 11.13
Googlebot
15. 03. 2022 08.13
+1
Kje so standardne mere 225/40 r18 kar se največ uporablja dan danes?
Makajres Alkaj
15. 03. 2022 08.33
-1
Lihtirna
15. 03. 2022 09.28
+2
najvec se uporabljajo 195 65 15 , 205 55 16 in pa 225 45 17
titomeni
15. 03. 2022 09.56
+1
Ja kdo pa se vozi avte ki imajo 15 col? Stari clioti potem se pa pocasi konca... Ti ponavadi niti ne rabijo niti ne kupujejo boljsih ampak cenejse znamke. Dejte kak test naredit za 18 ali 19 col... Teh avtomobilov je pri nas ze polovica
Novorazodetje
15. 03. 2022 12.03
Lihtirna
15. 03. 2022 13.12