Slovenija

Pri prevzemu oklepnih vozil Oshkosh nekaj tehničnih napak, ki so že odpravljene

Ljubljana, 23. 09. 2021 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Daniel Fazlić
Komentarji
468

Maja je v Slovenijo prispelo 38 lahkih oklepnih vozil Oshkosh ameriškega proizvajalca, za katera je ministrstvo za obrambo plačalo 30 milijonov evrov. Vozila še niso v uporabi. V stranki Levica že zahtevajo sklic nujne seje odbora za obrambo zaradi (ne)opremljenosti, na ministrstvu pa pojasnjujejo, da prevzemni postopki potekajo po ustaljenih smernicah za prevzem blaga. Slovenska vojska bo vozila po navedbah ministrstva prevzela leta 2022.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Toninom
    09:47
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z ministrom Toninom
  • Iz 24UR: Nova orožarska afera?
    03:01
    Iz 24UR: Nova orožarska afera?

Na vozilih proizvajalca Oshkosh Defence so ob tehničnem pregledu odkrili več napak in drugih nepravilnosti. Te so bile po zagotovilih ministrstva za obrambo odpravljene. Gre za lahke oklepnike, ki jih je Slovenija naročila že leta 2018 pod takratnim ministrom Karlom Erjavcem

V skladu z načrtom bi z 18 novimi vozili z oborožitvenimi sistemi opremili enoto za specialno delovanje, z 20 vozili enote srednje bataljonske bojne skupine pa bi poskrbeli za zagotavljanje nacionalne obrambe in izpolnjevanje Natovih ciljev glede zmogljivosti Slovenske vojske.

Vozila, ki predstavljajo novejšo generacijo lažjih oklepnih vozil 4 x 4, trenutno skladišči direktorat za logistiko, parkirana pa so v Vojašnici Edvarda Peperka v Mostah. Vozila tako niso v polni uporabi, saj še niso povsem opremljena. Kot so pojasnili na Morsu, je komisija ministrstva količinski prevzem vozil opravila konec junija, kakovostni prevzem pa bodo izvedli, ko bo na vozila nameščena vsa oprema, ki še ni bila dobavljena. Po kakovostnem prevzemu bo vozila prevzela še Slovenska vojska, zatrjujejo. Z vozili se sicer že izvaja usposabljanje za voznike.

Oshkosh JLVT-2
Oshkosh JLVT-2 FOTO: MORS

Ministrstvo: Tehnične težave so bile odpravljene še isti dan

Pri nekaterih vozilih so pri preizkušanju odkrili tehnične težave, priznavajo na ministrstvu, a dodajajo, da so bile odpravljene še isti dan, vozila pa da izpolnjujejo standarde, navedene v investicijski dokumentaciji zanje. "Tehnični pregled vozil bo izveden, preden bodo predana v uporabo Slovenski vojski."

Posel je Slovenijo stal skoraj 30 milijonov evrov. Nakup zajema 38 lahkih oklepnih kolesnih vozil JLTV 4 x 4 z integrirano oborožitveno postajo M153 Kongsberg. Ta omogoča posadki upravljanje orožja na vozilu iz njegove notranjosti, in sicer s pomočjo kamer, kar vojakom zagotavlja večjo varnost, saj jim ni treba zapustiti vozila. Slovenija sicer še čaka na dobavo oborožitvene opreme, ki bo po navedbah ministrstva nameščena januarja 2022, komunikacijsko-informacijska oprema pa predvidoma do konca leta 2022.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da v času garancijske dobe, ki traja eno leto od dobave opreme, stroške krije dobavitelj, torej Američani. Po enem letu pa breme stroškov prevzame Mors, ki se je z ameriškim proizvajalcem lahkih oklepnikov že dogovoril za nakup 37 dodatnih vozil. "V skladu z investicijsko dokumentacijo, potrebami Slovenske vojske in pogodbo bo plačilo 37 vozil izvršeno v zakonskih rokih." 

Na ministrstvu izpostavljajo, da postopek prevzema lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 x 4 (SKOV 4 x 4) Oshkosh poteka "po predpisanem postopku kontrole kakovosti in količine, ki je predviden za prevzem blaga na ministrstvu za obrambo". 

Ministrstvo pojasnjuje, da je namen prevzemnih postopkov ugotoviti, ali so v celoti izpolnjene tehnične oziroma funkcionalne lastnosti predmeta pogodbe, oziroma odkriti morebitna odstopanja od pogodbenih določil (napake, pomanjkljivosti, nepravilnosti, poškodbe zaradi transporta ipd.).

"Ob neskladnostih, pomanjkljivostih oziroma odstopanjih od pogodbenih določil, ugotovljenih ob kakovostnem prevzemu blaga, se z zapisnikom ugotovi, da blago ne ustreza. Dobavitelj mora nato na lastne stroške odpraviti pomanjkljivosti. Prav ta postopek je bil opravljen tudi pri postopku količinskega prevzema vozil SKOV 4 x 4," zagotavljajo na ministrstvu in dodajajo, da gre za nova vozila ter da so napake večinoma nastale med transportom. "Manjkajoče dele pa bo dobavila ameriška stran, vse v okviru garancije."

Štirikolesnik  Oshkosh Defence.
Štirikolesnik Oshkosh Defence. FOTO: Bobo

Levica zahteva sklic nujne seje odbora za obrambo zaradi opremljenosti oklepnikov Oshkosh: "To je škart roba"

V Levici zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za obrambo zaradi nakupa oklepnikov 4 x 4 Oshkosh, pri katerih so se glede na zapisnik o nadzoru kakovosti pokazale številne pomanjkljivosti. Kot je dejal poslanec Miha Kordiš, v stranki zahtevajo, da se "škart roba vrne Američanom in da se vojaška nabava odpove". Namesto da bi ugotavljali celotno kakovost vozil z vsemi sistemi, so jih lahko le prešteli, je opozoril.

Kordiš je ob tem opozoril, da so na spornost oshkoshev opozarjali že ob začetku njihove nabave v času vlade Marjana Šarca, in da se je njihova cena čez noč podvojila. "Žal nas takrat ministrstvo za obrambo ni želelo slišati, sedaj pa lahko spremljamo posledice, ko so oshkoshi začeli prihajati v državo," je dodal. Po njegovih besedah so bili oklepniki plačani že zdavnaj, "vse je bilo sklenjeno za zaprtimi vrati, javnost pa je skušal Mors izmenično zavajati oz. je vmes celo deloma lagal". Ne glede na to, ali bodo skušali nepravilnosti na oklepnikih sanirati , pa Kordiš dvomi, da bodo lahko popravili preveliko težko. "Dvomim, da bi Američani šli v dvojni strošek proizvodnje vozil, ker so praktično v celoti neustrezna," je dodal.

Tonin: Od proizvajalca bomo zahtevali, da odpravi pomanjkljivosti na oklepnikih

Minister za obrambo Matej Tonin meni, da sta Slovenska vojska in direktorat za logistiko ravnala zelo odgovorno, ker sta vse oklepnike Oshkosh ob prevzemu natančno pregledala. Zahtevali bodo, da proizvajalec odpravi ugotovljene pomanjkljivosti. Ko bodo vozila predana v operativno uporabo, bodo morala biti tudi tehnično brezhibna, je dejal.

Tonin pa je v izjavi medijem dejal, da je pri zapisniku šlo za normalen proces prevzema vozil. Je pa vesel, da se želijo o teh temah pogovarjati v DZ, "da je transparentnost absolutna in da damo vse karte na mizo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (468)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon1
25. 09. 2021 13.49
-1
Te oklepniki ki nimajo zaščite proti letali in letali brez pilota ne služijo svojem nameno zaščiti življenjem vojakam
Težko svojemu brez svojega
28. 09. 2021 13.54
Grunf TNT
25. 09. 2021 08.40
A to nabavljajo za protestnike....
flojdi
24. 09. 2021 17.05
+1
. napake . nč novga . / moj ati je kupil jugota (nekoooč ) . 2x ni z njim prišel do doma. so ga popravljal. pol je pa Delal ko roŠca
zlati70
24. 09. 2021 13.42
+2
Uf te mesceve laži in prikrivanja ...dober prijatelj ga pozna in ve kako ga najmodernejši model mercedesa vozi ...npr. nazadnje na volišče toliko o skromnosti "tovariša"
Sputnik8
24. 09. 2021 11.43
-2
Tu pisoči strokovnjaki iz kavča vedo vse o opremi vozil in delovanju. Posebno o vojaških vozilih katerih proizvodnja in materiali nikoli ne bodo javno znani, ker je le vojaška zadeva. Sem pa presenečen nad znanjem posameznikov, ki ne presega znanj otrok v vrtcu.
Butalec8
24. 09. 2021 12.51
+6
Ne rabis bit noben strokovnjak da ti je jasno da smo 30miljonov stran vrgli za nek nekoristen pleh katerega bodo v vojasnicah vsakodnevno glancali kot patrie pa valuke ker si drugega vojska pac nima za zacet , tak je v nasem Burekstanu
Kostorog
24. 09. 2021 11.33
+4
Parkirajte jih na južno mejo, tam jih bodo #naši # v roku enega tedna razmontirali in preprodali za staro železo, saj za drugo niso uporabni.
martinov
24. 09. 2021 10.45
+4
V Slovenijo bi moralo prispeti vsa tehnično popolnoma brezhibnih vozil, z vso opremo, sicer bi jih morali zavrniti ! Tudi parkiranje in vsa njim podpora na slovenskem ozemlju nekaj stane !!
crazymoto
24. 09. 2021 10.33
+6
Ja so odpravljene na papirju... Na vozilih napake ostajajo🤫👍
borjac
24. 09. 2021 09.49
+3
Naročil jih je Erjavec, vendar v naročilu ne piše da so lahko oklepniki brez vijakov, brez zavor, z poškodovanimi neprebojnimi stekli(čudna ta neprebojna stekla), poškodovanimi vitli, z jermeni, ki jih je potrebno zamenjati(ali so bili oklepniki že uporabljeni ali pa so toliko časa gnili v skladiščih, da so jermeni prepereli), brez oborožitve, katera naj bi bila naknadno dobavljena, ..... Tonin pravi da bodo Američani vse napake odpravili, in to do konca leta 2022, potem pa bodo šele predani SV v uporabo, ali je kdo že kdaj slišal, da kupiš oklepnike ki jih eno leto in pol ne moreš uporabljati ??? to je kot bi vojaku ki ga sovražnik napada dobavili puško ki ne bi delovala, in ko bi bil ta že mrtev, bi šele prinesli municijo, ZDA so nam prodale stare poškodovane oklepnike, katere je Tonin plačal z našim denarjem, kot bi bili novi, in tega ne more biti kriva prejšnja vlada, mislim da sedaj moramo požreti in plačati za Janševe čestitke Trumpu in njegove žalitve predsednika Bidna, ko se zameriš Američanom vse slej ko prej plačaš.
Bojan62
24. 09. 2021 10.37
-5
Pa ti si res "debel". Tonin pa res ni kriv za to, da je Šarec podpisal pogodbo z ZDA in da so ZDA dobavile take oklepnike. Kolikokrat se je že zgodilo, da so vpoklicali osebna vozila nazaj na servis in zamenjali kakšen del, ker je prišlo do napak pri izdelavi. Tudi pogodbe za nabavo nadgradnje orožja na oklepnikih ni podpisal Tonin. Za moje pojme, bi moral Šarec dobiti v uporabo en oklepnik, ga odpeljati na tehnični prevzem, narediti homologacijo, uporabljati oklepnik par mesecev in se šele potem odločiti ali je oklepnik dovolj dober za vojsko.
martinov
24. 09. 2021 10.48
+3
Tonin morda res ni kriv za naročilo, je pa odgovoren za njih sprejem in razkazovanje "edinega celega primerka" v Gornji Radgoni ! In s tem se celo hvali !
Grunf TNT
25. 09. 2021 08.42
bublika
24. 09. 2021 09.41
+3
Pa fantje če že kupujete glejte malo na obliko. Malo poglej kak Hummer ali drugo lepo oblikovano vozilo. No vojaško vozilo nobeno ni lepo!
martinov
24. 09. 2021 10.50
+3
Saj niso kupovali neke miss Amerike, ampak orožarsko tehniko ! Dobili so okvarjeno robo ! Še dobro, da niso dobili izrabljene miss !!
borjac
24. 09. 2021 09.39
+9
Tonin je izjavil, da je prišlo do poškodb oklepnikov med prevozom, razbite luči, poškodovana neprebojna stekla ....... čudni prevozi, ko pride do tolikih poškodb, na tisoče avtomobilov prihaja z ladjami iz Južne Koreje in Japonske v Koprsko luko, pa nobene poškodbe, oklepna vozila pa toliko poškodb, tista od Tonina je pa butalska, da so premazali zavorne diske , oziroma sisteme z posebno mastjo in zato niso držale zavore, to verjetno pove doma otrokom prej kot gredo spat.
martinov
24. 09. 2021 10.51
+5
Kakor hitro je spregovoril o poškodbah je bilo slutiti, da laže, kot bolhasti pes teče !!
janezek67
24. 09. 2021 09.38
-3
Sam tip vozila - "lahki MRAP" je standard za sodobno vojsko. Posebej za profesionalno, kjer vložimo v vojaka nekaj 100.000€, da ga izurimo. Sami ti ameriški oklepniki bodo postali standard pri vseh armadah zahodnega sveta, kupujejo jih tudi angleži, pa litovci, pa ... Verjamem, da bodo vozila tudi popravili. Bi jih pa po protokolu lahko zavrnili v celoti. To je tudi stvar pogodbe oziroma standarda pregleda opreme in prevzema. Ki bi v vojski moral biti jasen in predpisan. So pa vozila sedaj hit in jih je težko dobiti. Tako da smo se z nakupom teh vozil mogoče spravili tudi v podrejen položaj. Kar se tiče pa opreme, pa je pri oborožitvi malce drugače kot pri avtomobilih. Tam imaš dodatno opremo, za katero je izključno odgovoren proizvajalec avtomobila, pri teh vozilih pa ni tako. Posebno ne pri sistemih CI4, kjer smo očitno imeli neke svoje zahteve.
Gargamel
24. 09. 2021 09.34
+10
Neprebojna stekla so se poškodovala pri razkladanju 😳 Torej jih lahko v izrednih razmerah uniči že skupina otrok s fračami… dejte vrnit to sranje
BrainDance
24. 09. 2021 08.55
+4
Zakaj je bil izbrisan moj komentar kateri je vseboval javno dostopne podatke o cenah?? Brez žaljivih besed?? Zato, ker ni bila za to odgovorna trenutna vlada? :D jaoo 24h zmeri slabš ste...
janez horvat
24. 09. 2021 08.38
-2
Kordiš je šel včeraj dvakrat na stranišče! Bo izredna seja parlamenta?
BrainDance
24. 09. 2021 09.09
+0
prašek
24. 09. 2021 08.38
+10
Sin fakin Tonin bi moral , ko je našel napako na enem samem celotno pošiljko samo obrniti nazaj čez Atlantik !!!!
prašek
24. 09. 2021 08.37
+10
Ker sem malo manj mlad mladinec, se še dobro spominjam, kako je Crvena zastava poslala v Ameriko Jugece! Ameri so našli na enem kontroliranem tri kapljice slabo pobarvane in zavrnili celotno pošiljko!!!!
Stane Adami?
24. 09. 2021 08.32
-4
Samo rdeče daj na vlado pa se bodo gradile bolnice, domovi za ostarele, dostopnost do zdravnika se bo povečala..... A se je kaj takega že zgodilo v času levih vlad????
prašek
24. 09. 2021 08.33
+9
Gabiula
24. 09. 2021 09.08
+8
Stane Adami vglavnem vse bolnice so zgrajene v času bivše Jugoslavije.S samoprispevki se je zgradil tudi Cankarjev dom.Sole vrtce,kulturne ustanove,stanovanjska naselja in še mnogo drugega kar tudi sedaj koristite.
martinov
24. 09. 2021 10.55
+3
Rdeči od zavisti in oporekanja ! Sicer pa so vsi politiki sivo črni ! Samo Janša je še malo madžarsko zelen, ker verjame Orbanu !
spectator935
24. 09. 2021 08.30
+0
Vojsko čimprej ukinit. V zadnjih 30 letih ni bilo od njih nobene koristi za Slovenijo
Zalchi
24. 09. 2021 08.19
+6
Vojaška vozila bi morala bit robustna. Kakšni so ti Oškoši, če so na njih nastale napake že med transportom? Leta 2018 sem bral članek, da je upravljalec Patrie zapeljal z asfalta na neutrjeno bankino in zdrsnil v jarek. Nič niso napisali, kdo ga je potem ven potegnil-verjetno amzs al pa gasilci… Tile novodobni terenci so bolj za na asfalt mišljeni, po terenu pa Lade nive in pinzgavri.