Slovenija

'Pri pripravi pokojninske reforme bo treba spregovoriti tudi o dvigu upokojitvene starosti'

Ljubljana, 11. 01. 2023 22.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri pripravi pokojninske reforme, ki jo napoveduje ministrstvo za delo in o kateri bodo ta mesec razpravljali na koalicijskem vrhu, se bo treba pogovoriti o postopnem zvišanju odmernih odstotkov za izračun pokojninske osnove v obdobju od leta 2026 do 2030. Spregovoriti pa bo treba tudi o postopnem dvigu upokojitvene starosti, menijo na ministrstvu.

Pri vprašanju postopnega dviga upokojitvene starosti bo treba posebej nasloviti tiste, ki so kasneje vstopili na trg dela, je na seji odbora DZ za delo pri obravnavi predloga pokojninske novele SDS povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Nadalje se bo treba po njegovih besedah pogovoriti o višanju najnižje pokojninske osnove na 80 ali 82 odstotkov povprečne plače in morda o postopnem znižanju najvišje pokojninske osnove, pa tudi o širitvi obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja na vse zaposlene, ne le na zaposlene v javnem sektorju.

V okviru priprave reforme pa naj bi bila na mizi tudi vprašanja, ki se nanašajo na dvig osnove za plačilo prispevkov za samozaposlene in na podaljšanje obdobja za izračun pokojninske osnove s 24 let na celotno obdobje zavarovanja, pri čemer bi bila mogoča izključitev let, ki so za zavarovanca najmanj ugodna.

Pokojnina
Pokojnina FOTO: Shutterstock

Juvan je dopustil možnost, da bodo razpravljali o odpravi zgornje meje pri plačevanju prispevkov samozaposlenih in o dvigu najnižje osnove za plačilo prispevkov, ki je zdaj 60 odstotkov povprečne plače.

Prav tako naj bi bilo izpostavljeno vprašanje postopnega višanja prispevnih stopenj. Pri tem je Juvan spomnil na razpravo predsednika odbora Mihe Kordiša iz Levice, ki je opozoril, da delodajalci od 90. let vplačujejo manj v pokojninsko blagajno od delojemalcev.

Nenazadnje naj bi govorili o širitvi virov financiranja pokojnin na prispevke iz kapitala ali z uveljavitvijo davka na robote, o poenotenju dob in o večji preglednosti financiranja pokojninskega sistema, pa tudi o tem, da bi bili upravičenci do varstvenega dodatka tudi stanovalci domov za starejše.

Državni sekretar je na koncu spomnil, da bo treba prenoviti še invalidsko zavarovanje.

Vlada po njegovih besedah načrtuje, da bo koncept izhodišč za pokojninsko reformo poslala Ekonomsko-socialnemu svetu do junija. Spremembe mora vlada pripraviti do konca letošnjega leta, v DZ pa bodo obravnavane do konca leta 2024, je napovedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
12. 01. 2023 11.49
+0
seveda bo potrebno,samo da bo pravo izhodišče,da v podaljšanje ne bodo prišli ljudje,ki bodo na koncu imeli tudi 45 let delovne dobe,
zibertmi
12. 01. 2023 12.35
+1
verjetno se marsikdo ne strinja s tem,tisti drugi pa to počno,ker komentator ni njihova opcija.dejstvo je ,da mnogi hodijo iskat izobrazbo tudi do praga starosti 30 let,precej je ljudi,ki preko zaposlitvenih agencij delajo par mesecev pa zopet nekaj časa ne itd.se pravi nekateri,ki jih ni malo ne bodo napolnili 40 let delovne dobe do svojega 70 leta
periot22
12. 01. 2023 10.43
+3
V parlamentu in v pisarnah lahko sedite do smrti ker itak ne delate popolnoma nič!
Thor78
12. 01. 2023 09.31
+4
Pa zaradi mene lahko dvignete do 70 leta in 50 let delovne dobe, itak se bom samo okol dohtarjov valov in po bolniškah. Niste na realnih tleh, pa kaj mislite, koliko lahko še nekdo doprinese nekemu podjetju ali državi, ko ima za sabo že 40 let delovne dobe.
TargetHacker
12. 01. 2023 09.44
-1
Dlje v sistemu delodajalca in davkov je dlje od socialne državne penzije.