Slovenija

'Pri referendumu o zaupnici vladi bi lahko šlo za zlorabo'

Ljubljana, 19. 03. 2024 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavni pravnik Ciril Ribičič ob več pobudah za posvetovalne referendume navaja, da je naivno pričakovati, da bi prišlo do posvetovalnega referenduma, ki bi kritiziral odločitve državnega zbora. Referendum namreč lahko razpiše le DZ, opozarja. Pri referendumu o zaupnici vladi pa "bi lahko šlo za zlorabo", je ocenil.

Glede predloga SDS, ki bi volivce na posvetovalnem referendumu spraševala kar o zaupanju v vlado, Ribičič ocenjuje, da "bi lahko šlo za zlorabo", kakršna je bil referendum pred desetletji o zaupnici egiptovskemu predsedniku Gamalu Abdelu Nasserju ali kakršen je bil razpisan pred petimi leti prav tako v Egiptu in je ponovno utrdil absolutno oblast predsednika države.

V Sloveniji je danes sicer drugače, ker ta referendum predlaga opozicija. A tudi takšen referendum bi imel po Ribičičevih besedah resno ustavnopravno pomanjkljivost: "Pri nas je mogoče zamenjati predsednika vlade samo tako, da se izvoli novi (konstruktivna nezaupnica)." Ob tem dodaja, da je tako tudi prav: "Pogosto se pozablja, da je lažje funkcionarja razrešiti, težje pa je namesto njega izvoliti boljšega."

Ciril Ribičič
Ciril Ribičič FOTO: Bobo

Naivno je pričakovati posvetovalni referendum, ki bi kritiziral odločitve DZ

"Ko preberete zakon, ki je uvedel posvetovalni referendum, boste morda dobili vtis, da je ureditev zelo odprta in demokratična," navaja Ribičič. Posvetovalni referendum je namreč mogoč o vsakem vprašanju iz pristojnosti državnega zbora, ki je širšega pomena za državljane. "Manj navdušenja vzbuja določba, da posvetovalni referendum lahko razpiše (samo) državni zbor. Državljani, tudi ne njihova večina, namreč ne morejo izsiliti od državnega zbora, da razpiše takšen referendum," opozarja.

Če (naknadnega) zakonodajnega referenduma državni zbor ne more preprečiti, če ga predlaga 40.000 volivcev, pa posvetovalnega lahko, izpostavlja. "Zato je naivno pričakovati, da bi prišlo do posvetovalnega referenduma, ki bi kritiziral odločitve državnega zbora. Bolj realno je pričakovati od razumnega zakonodajnega telesa, da bo razpisalo posvetovalni referendum, ki bi mu pomagal pri iskanju daljnosežnih odločitev, kot so gradnja drugega bloka nuklearke ali pomoč pri končanju življenja," meni Ribičič.

Največja koalicijska stranka Svoboda je v petek v DZ vložila tudi predlog za posvetovalni referendum o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah. Po mnenju Ribičiča pa bi DZ pokazal pogum, če bi namesto predloga o prednostnem glasovanju povprašal za mnenje volivcev o kombiniranem volilnem sistemu ali da bi pri uvajanju prednostnega glasu dodal vsaj predlog o obveznem in absolutnem prednostnem glasu in uvedbi domicila za poslanske kandidate. "Tak predlog bi bil namreč majhen korak k ureditvi, v kateri imajo, če citiram ustavo, volivci 'odločilen vpliv'," je prepričan Ribičič, sicer eden od pobudnikov sprememb volilnega sistema, tudi uvedbe kombiniranega sistema.

V parlamentarni postopek je trenutno vloženo večje število predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov. Vse parlamentarne stranke z izjemo Levice so minuli teden v DZ vložile predlog za posvetovalni referendum o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2). Konsenz med strankami je, da bi referendum izvedli predvidoma v drugi polovici novembra letos.

Še pred tem je koalicija je v parlamentarni postopek vložila predlog za posvetovalni referendum o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, Svoboda pa je v petek poleg že omenjenega referenduma o preferenčnem glasu v DZ vložila še predlog za posvetovalni referendum o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene.

Dva predloga je vložila tudi opozicijska NSi, in sicer o predlogu energetskega zakona in o predlogu Zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije. Predlog za prvi posvetovalni referendum je sicer že ostal brez podpore na matičnem odboru DZ, po pričakovanjih enaka usoda čaka tudi drugi predlog.

Valu vloženih predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov pa se je z dvema novima predlogoma v ponedeljek pridružila še opozicijska SDS. Volivce bi povprašali o nastanitvah tujcev, ki vstopajo v državo nezakonito, in o zaupanju v vlado Roberta Goloba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (290)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
19. 03. 2024 20.45
+4
Naredimo referendum o odstranitvi bivših komunistov iz politike RS, če bo le ta pozitiven , bo izginilo polovico vrha stranke SDS.
zmerni pesimist
19. 03. 2024 20.14
Že EU volitve bojo marsikaj pokazale
Fargo
19. 03. 2024 20.07
+2
Sds zopet strelja kozle. Glasovih njihovih zaslepljenih vernikov ne bodo zadostovali, potrebni bodo glasovi s sredine, ki jih s takšnim početjem zagotovo ne bodo dobili.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.11
+9
Janševci so demagogi. V polemiki so nesramni in radi podtikajo. Ne izbirajo sredstev, so hudobni in brezobzirni. Ne iščejo svetovalcev, ampak vernike. Ne iščejo sodelavcev, ampak služabnike, tudi v parlamentu so ostali sami,... brez moči, nemočni.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.10
+8
Prva od najbolj prepoznavnih lastnosti sociopatov je manipuliranje z naivneži, ki nekritično nasedajo njihovim pravljicam,… druga pa je ta, da so pametni ampak tudi izredno zlobni ob enem !
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.10
+8
laž je nesmrtna duša zadnjega partijskega živega fosila – ivana in janeza
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.08
+7
Dokler je alternativa to, kar nam ponuja pacient, se bo Golob prej naveličal biti predsednik vlade, kot pa bo izgubil volitve.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.08
+7
Bivši komunist in udbovec, danes pa borec s križem na prsih, ki se razglaša za brezmadežnega, je največja rak rana današnje Slovenije, .. 2020-2022 nas je prodajal orbanu kot stare puloverje.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.07
+7
Bolje slabo NOVO kot dobro STARO.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.07
+8
Že trideset let gledamo enega in istega lopovskega politika, zapornika, komunista ... stanje je še dobro, glede na vse njegove aktivnosti. Počasi je tega dovolj.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.06
+8
Nervoza janševcev narašča,... panika v kleti se stopnjuje, gladina prepoznavne vsebine kletne latrine se dviguje, kar ni čudno,.... skoraj dve leti že traja abstinenca od vladanja,.... obvodni TRR-ji se počasi praznijo, novi dotoki denarja so bolj skromni,.... volitve se približujejo,....... pacient se počasi zaveda, da postaja politično truplo, ki bo sicer zaudarjalo in razpadalo še nekaj časa. ... Volivci smo z vsakim dnem bolj ponosni na svojo odločitev 24.4.2022.... Optimizem nam daje Golobova vlada,.... kar tako naprej, aprila 2026 dobite nov mandat.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.05
+8
Vsi, ki kritizirate sedanjo vlado in predsednika Goloba,..... se še spomnite kako je janšizem vladal 2020-2022? ... Vprašajte se,... kaj je alternativa trenutni vladi, politiki, predsedniku vlade ?????
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.05
+7
pacient pozablja, da je bil veren komunist, da je častil Tita, bratstvo in enotnost ter od drugih zahteval, da so karseda ortodoksni v svoji komunistični drži.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.04
+7
Še dolgo bo trajalo, da se ga znebimo, ampak volilna zmaga nad protagonisti janšizma je bila pa veličastna.
pekoči paradižnik
19. 03. 2024 18.03
+7
Samo da ni janšizem,…. vse drugo bomo z veseljem sprejeli in preživeli.
prašek
19. 03. 2024 17.26
+9
Mislim da bo referendum aprila 2026 !!! Pa še tam bodo imeli SĐS-ovci dolge nosove !!!!😂
Samo12
19. 03. 2024 16.54
+6
Najmanj uspešna vlada z najnižjo podporo v RS je se vedno SDS!! Zakaj takrat ni gospod Jelko podal pobude o referendumu zaupanja v vlado??? Ko ke celotna slo bila na nogah zoper njih? Ta zloba ne bo več nikoli vladala. Naj dajo pobudo Za referendum, ali si zeli slo narod se enkrat na oblasti!!
Samo12
19. 03. 2024 16.53
+10
Predlagamo referendum, ali se sekta prepove v slo! Rezultat bo več kot očiten, le sektaši ga spet ne bojo priznali.
TVmindcontrol
19. 03. 2024 16.50
+10
Sektasi a si se vedno med seboj pošiljate grozilna pisma?
darcs
19. 03. 2024 15.57
-8
Plesalci le prešite in kolesarite