Slovenija

Pri več tujih tovornjakih odkrili predelane tahografe, pri enem pa dotrajane zavore

Ljubljana, 10. 03. 2023 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti so v minulih dneh na slovenskih avtocestah ustavili in preverili več tujih tovornih vozil. Pri tem so med nadzorom tahografov zaznali številne nepravilnosti. Naprave so bile namreč predelane tako, da so beležile napačne hitrosti oziroma spremenjene druge vrednosti. Pri enem od vozil je tehnični pregled pokazal celo dotrajane zavore, na priklopnem vozilu pa zavore sploh niso delovale. Policisti zato znova opozarjajo, da preobremenjeni in utrujeni vozniki s tehnično neustreznimi vozili predstavljajo nevarnost za vse prometne udeležence.

Policisti Specializirane enote za nadzor prometa na slovenskem avtocestnem omrežju so med drugim ustavili tri skupine vozil tujih prevoznih podjetij. Med nadzorom zapisovalnih naprav oziroma tahografov so s pomočjo tehnične opreme zaznali nepravilnosti, ki so nakazovale, da tahograf ne deluje pravilno in da beleži napačne podatke. 

Da bi potrdili sum, so policisti odredili izredni pregled tahografa v pooblaščeni delavnici. Ta je potrdil, da so bili zapisovalna naprava in z njo povezani elementi predelani tako, da so beležili napačne hitrosti oziroma spremenjene druge vrednosti. "Konkretno je bil predelan senzor gibanja in vgrajen mikro čip, ki je omogočal uporabo daljinca za manipulacijo. S pregledom je bila najdena in odvzeta vsa oprema, ki je omogočala nepravilno delovanje," so zapisali na Policiji. Za nepravilno delovanje tahografa policisti izrečejo visoke globe, ki za voznika znaša do 5000 evrov, za pravno osebo pa do 24.000 evrov. 

Tovorno in priklopno vozilo z dotrajanimi zavorami

Poleg tega so pri skupini vozil, ki je bila posebej prilagojena za prevoz vozil, posumili, da naprave za ustavljanje ne delujejo pravilno. Na armaturni plošči je svetila kontrolna lučka, ki je opozarjala na napako v sistemu ABS. 

"Med kontrolo je bil zaznan močan vonj po pregretih zavornih kolutih in visoka temperatura na zavornem sistemu. Prav tako je bilo s pomočjo diagnostične naprave ugotovljeno, da sistem za uravnavanje izpustov (SCR) ne deluje," so zapisali. Vozilu so odredili izredni tehnični pregled, ki je potrdil, da so bili zavorni koluti dotrajani. Poleg tega pa priklopno vozilo z naloženimi vozili ni imelo brezhibnega zavornega sistema oziroma zavore sploh niso delovale. 

S tehničnim pregledom vozila so ugotovili, da ima tovornjak dotrajane zavore.
S tehničnim pregledom vozila so ugotovili, da ima tovornjak dotrajane zavore. FOTO: Policija

Policisti so v sklopu nadzora ugotovili številne druge prekrške, ki so povezani z udeležbo gospodarskih vozil v cestnem prometu. 

"Vsa ta odklonska ravnanja imajo za posledico lažno in prikrito prikazovanje časa vožnje voznikov, ki presežejo dovoljene omejitve. Preobremenjeni in utrujeni vozniki z vozili, ki niso tehnično brezhibna, predstavljajo nevarnost v cestnem prometu, navedeno početje pa tudi nelojalno konkurenco v sektorju cestnih prevozov," so opozorili v Policiji. 

Kot so še poudarili, ugotavljanje tovrstnih prekrškov terja strokovno in tehnično znanje ter posebno tehnično opremo, prav tako stroški nastanejo zaradi tehničnih pregledov in pregledov tahografov. 

Policisti bodo z nadzori tovornih vozil nadaljevali in jih stopnjevali, s tem pa želijo zagotavljati varnost za vse prometne udeležence na slovenskih cestah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
11. 03. 2023 09.14
+2
to bi moral biti stalna kontrola že na meji in vsakega tehnično neustreznega poslati tja od koder je prišel. Ustavljanje v notranjosti in pisanje glob nas ne bo rešilo nadloge na cestah
disorderliness
11. 03. 2023 08.43
-2
Jest sem tudi za ustavljanje. Pred vsakim privozom bi moral stati polcaj in vahtati. Ko se vozilo samo premakne, ga je treba zaustaviti in napisati mu globo. To je edini način, da bi bili ljudje srečni.
a.kralj1994
11. 03. 2023 08.23
+1
Upam, policisti, da vam je jasno, da ste pregledali 0,001% vozil, ki vozijo po naših cestah in da je to le pljunek v morje...ker če veste, kako nevarne so te zadeve, potem ne čakat, da se zgodi najhujše...mnogo, mnogo takšnih tovornjakov je na cestah...in to ne samo pri nas...povsod so in res jih je mnogo...jaz sem že enkrat napisal - pred 30.leti, ste jim prvič pustili, da so na AC prekoračili 90km/h...ker so videli, da se nič ne zgodi, so vozili še več...cca 10 let nazaj, so vozili že 96km/h brez, da bi jih vi policisti kaznovali za to...danes se redno, skoraj vsi, vozijo 98-100km/h...brez, da bi jih vi lovili ali kaznovali za to...vsi imamo zato probleme na cestah, še najbolj pa takrat, ko pride do nesreče...in vsi vemo kakšen je rezultat, ko vate prileti 10 tonski kamion...zato vas pozivam - ne se tu ustaviti pri nekaj pregledih in nekaj ustavljenih kamionih - pojdite dlje in začnite te bombe na cestah resneje in metodično pregledovat in ustavljat in kaznovat!!!
profi1.
11. 03. 2023 09.24
+1
zdaj mi pa nekaj povej. ali imaš radar in meriš vsak tovornjak da veš kolk se vozi ? sigurno ne. zato pa ne govori kar nekaj na pamet . saj je prav,da se kontrolira tovornjake. niso pa edini udeleženci v prometu. tudi osebne bi bilo trebs kdaj malo pregledat. ziher niso vst čisto brezhibni .
VWT6
11. 03. 2023 08.14
+6
Končno so začeli tujce ustavljati ne samo nas domače. 90% slovenskih prevoznikov imamo vse poštimano
Nace Štremljasti
10. 03. 2023 21.49
+2
verjetno pri tistih ki so jih morali po jenkijevskem zakonu sprejeti v evropsko unijo
Actros mp4
10. 03. 2023 21.39
+6
To bi morali početi že prej
MuškaKokoš
10. 03. 2023 21.44
+1
Mister iks
10. 03. 2023 21.17
+0
Vlake na tovornjake.
LoL24pooptv
10. 03. 2023 21.46
+6