Slovenija

Kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico DZ je Urška Klakočar Zupančič

Ljubljana, 09. 05. 2022 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Začasni vodje poslanskih skupin s sestankom, ki ga je sklical predsednik DZ Igor Zorčič, začenjajo pripravo na petkovo ustanovno sejo DZ. Med drugim so določili predlog dnevnega reda, sedežni red poslancev v dvorani ter sestavo mandatno-volilne komisije DZ. "Dogovorili smo vse, kar je bilo mogoče dogovoriti," je dejal predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, ki je prav tako potrdil, da je njihova kandidatka za predsednico DZ Urška Klakočar Zupančič. Medtem prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec nadaljujejo pogajanja za sestavo nove vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo predsednica DZ Klatkočar Zupančičeva?
    03:09
    Iz 24UR: Bo predsednica DZ Klatkočar Zupančičeva?
  • Iz 24UR: Kakšno vlogo bosta imeli LMŠ in SAB?
    01:15
    Iz 24UR: Kakšno vlogo bosta imeli LMŠ in SAB?
  • Iz 24UR: Sestavljanje koalicijske pogodbe
    01:38
    Iz 24UR: Sestavljanje koalicijske pogodbe
  • Iz SVETA: Rekordno število žensk v DZ
    03:15
    Iz SVETA: Rekordno število žensk v DZ
  • Iz SVETA: Nov sklic državnega zbora
    03:12
    Iz SVETA: Nov sklic državnega zbora

 

Na prvi seji novega sklica DZ bodo poslanci poleg potrditve mandatov, sestave MVK in glasovanja o novem predsedniku odločali še o podpredsednikih DZ, generalnem sekretarju in sestavi delovnih teles DZ, so se začasni vodje poslanskih skupin dogovorili na kolegiju s trenutnim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem. Določili so tudi sedežni red.

Sestanek je po Zorčičevi oceni potekal "zelo gladko", nadeja pa se, da bodo kolegiji predsednika DZ tako potekali skozi cel nadaljnji mandat. Glede sedežnega reda so se po njegovih besedah dogovorili hitro, poslanski skupini SDS in NSi bosta sedeli na dosedanjih mestih, v sredini Gibanje Svoboda, nato pa SD in Levica, ki prav tako ostane na svojem mestu.

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da bo mesto predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) pripadlo Gibanju Svoboda, o kandidatu pa se bodo še dogovorili. Tudi o kandidatih za preostale funkcije v delovnih telesih DZ bodo začasni vodje predsednika DZ obvestili do srede, do 12. ure. V petek bodo sicer odločali še o sestavi odbora za zunanje zadeve, odbora za zadeve EU in splošnem odboru.

Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Bobo

Začasni vodja poslanske skupine in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob o imenih še ni želel govoriti, je pa sestanek ocenil kot uspešnega. Kot je dejal, si na čelu DZ želi predsednice in podpredsednice. Glavna kandidatka stranke za predsednico po njegovih besedah ostaja podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, podpredsednico pa bodo predlagali v SD.

Po besedah začasnega vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki imena kandidatke SD za podpredsednico DZ še ni želel razkriti, sta možnosti le dve – ponovno izvoljeni poslanki Meira Hot in Bojana Muršič. V DZ je bila sicer izvoljena tudi predsednica SD Tanja Fajon, ki pa se ji obeta mesto ministrice za zunanje zadeve.

V Levici se bodo po besedah poslanca Mihe Kordiša o morebitnem predlogu kandidata stranke za podpredsedniško mesto še pogovorili. Eno podpredsedniško mesto DZ bo sicer pripadalo tudi največji opozicijski stranki, torej SDS, a tudi slednji možnih kandidatov še niso razkrili.

Kandidat za generalnega sekretarja DZ je poslanec LMŠ Robert Pavšič. Zorčič je na vprašanje, ali se mu zdi nenavadno, da to funkcijo prevzema poslanec, dejal, da je funkcija specifična, saj mora generalni sekretar DZ paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije. Spomnil je, da je doslej veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni. "Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja," je dodal.

Pavšiču na mestu generalnega sekretarja so nenaklonjeni v SDS in NSi, ki bosta v bodočem sklicu delovali v opoziciji. Kot je danes dejal Danijel Krivec, je Pavšič po njihovi oceni "neprimerna izbira". Po njegovih besedah bi namreč to mesto v skladu z običajem morala zasesti oseba, ki je vsaj na videz nevtralna. "To je za nas negativno presenečenje, glede na to, da je Gibanje Svoboda govorilo o nekem novem pristopu," je dejal.

Podobno meni tudi dosedanji vodja poslancev NSi Jožef Horvat, ki je ob tem še poudaril, da bi mesto generalnega sekretarja moral zasesti človek, ki ga odlikujejo organizacijske in strokovne karakteristike, pričakovali pa da so tudi nekoga "z nekoliko boljšo izobrazbo".

Sicer pa napoveduje, da bodo v NSi kot opozicija delovali konstruktivno in vlagali veliko zakonov, ker da se to na dolgi rok izplača tako za ljudi kot za državo. Zatrjuje, da se bodo trudili vzdrževati visok kulturni nivo parlamentarne razprave, tudi zato, ker so volivci na volitvah zelo jasno pokazali, da radikalnih strank ne marajo, zato so po njegovem mnenju te izpadle iz parlamenta ali prepolovile število svojih poslancev.

Krivec pa je poudaril, da je bila SDS vedno "korektna opozicija", njihovo delovanje pa bo po njegovih besedah odvisno od tega, kako bo delovala koalicija, ki jo bo tokrat sestavljalo kar nekaj novih obrazov.

Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič
Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič FOTO: Bobo

Prvaki Gibanja Svoboda, SD in Levica nadaljujejo z vsebinskimi usklajevanji koalicijske pogodbe

Medtem prvaki Gibanja Svoboda Robert Golob, SD Tanja Fajon in Levice Luka Mesec tudi danes nadaljujejo pogajanja za sestavo nove vlade. Pred popoldanskim srečanjem so bili sicer redkobesedni, Golob in Fajonova sta potrdila, da bo na mizi predvsem vsebinsko usklajevanje koalicijske pogodbe. Slednjo bi namreč lahko parafirali že do konca tedna.

Golob je napovedal, da bodo krepili področja podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja.

Kot je pred začetkom današnjega sestanka dejal Golob, so "prišli do točke, da lahko ugotovimo, kakšen je napredek". Po njegovih besedah pa želijo pogovor o posameznih vsebinah "dvigniti tudi na nivo predsednikov".

Da bodo na današnja usklajevanja potekala predvsem na ravni programov strank, je dejala tudi Fajonova, Mesec pa pred srečanjem izjav za novinarje ni želel dajati.

Programska usklajevanja sicer dnevno potekajo tudi na ravni posameznih delovnih skupin vseh treh najverjetnejših koalicijskih partneric.

O kadrovskem razrezu, kot je zatrdil Golob, danes ne bodo govorili, pogovori o tem in tudi posameznih ministrskih kandidatih naj bi tekli v sredo.

Po drugem krogu koalicijskih pogajanj na ravni predsednikov strank je Golob namreč prejšnji teden dejal, da so se že dogovorili o okvirnem razrezu resorjev. SD naj bi tako po zdaj znanih informacijah dobila štiri resorje, Levica pa tri.

Hkrati je Golob tudi že napovedal, da bodo krepili področja podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja.

V kakšni obliki bodo krepili našteta področja in ali gre dejansko za štiri povsem nova ministrstva ali bodo omenjena področja krepili kot del obstoječih ministrstev, še ni povsem jasno. Prav tako še ni znano kako in v katerih delih bodo spreminjali zakon o vladi.

Levosredinski trojček bo sicer glede na zastavljeno časovnico vlado poskušal sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa parafirati najkasneje 13. maja, torej do petka in še pred ustanovno sejo DZ.

Novoizvoljeni poslanci se bodo v DZ prvič sestali v petek, ko jih bo nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v nedeljo po prejetju zapisnika Državne volilne komisije o uradnih izidih aprilskih državnozborskih volitev podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje DZ.

V sedmih dneh od ustanovne seje morajo biti nato imenovani vodje poslanskih skupin, takoj po tem pa bo predsednik republike sklical posvetovanja z njimi o možnih kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta naj bi bila opravljena najpozneje do 23. maja.

Na volitvah v DZ 24. aprila je zmagala stranka Gibanje Svoboda, ki so ji volivci namenili najvišjo, 34,45-odstotno podporo, in je tako dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še SDS s 23,48 odstotka glasov (27 mandatov), NSi s 6,86 odstotka (osem mandatov), SD s 6,69-odstotno podporo (sedem mandatov) in Levica, ki jo je podprlo 4,46 odstotka volivcev in bo v DZ imela pet poslancev.

V novem sklicu DZ bo tako sedelo 36 poslank in 54 poslancev, le približno tretjina poslancev bo istih kot v iztekajočem se mandatu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
12. 05. 2022 15.30
+2
Urška K .Z. klausova najljubša šolarka. Še pred kamerami se je pohvalila. Ehhh. In eni spet ne vedo zakaj se vse skupaj gre.
User1832247
12. 05. 2022 14.40
+0
na fotki pa izgleda kot bi prekr.... teden!
Ho Chi Joža
11. 05. 2022 12.09
+0
SAJ jo bo TAUBI mal pocrklj.al in ji zopet povrnil smeh na ta nedolžni obrazek
pager
10. 05. 2022 13.40
-2
mislim da je zdaj ona zaskrbljena , ker tanja ne uporablja več te besede
Ugovor vesti 133.člen
10. 05. 2022 11.23
-1
Res sem tudi jaz opazil ta "trpeč" izraz, kot, da bi jo kdo v tazadnjo. Nekaj časa še ne bo "sčevljana", konfliktna kot je pa ji ne napovedujem dolgo politično kariero.
CIGU MIGU
10. 05. 2022 10.49
-2
ta gospa mi deluje ,da je vedno objokana,no mogoče ima le tak izraz,,sicer pa srečno in večno
Aijn Prenn
10. 05. 2022 09.52
+1
Janezove povolilne muke so neizmerne... ;-))
Suna darms
10. 05. 2022 08.06
+2
nekam zaripla v obraz. le kaj bi to lahko bilo???
trigi
09. 05. 2022 21.59
-1
brez ideologije je raj na zemlji
trigi
09. 05. 2022 21.59
-2
komunizem je res nekaj slabega. To potrjuje zadnjih nekaj dni
srebrnibreg
10. 05. 2022 16.00
+2
Komunizem obstaja samo še v sekti na Trstenjakovi.
Švejk 123
09. 05. 2022 21.59
-3
Ptičja vlada še programa nima, to bo ena velika anarhija ki je Slovenija še ni doživela. 🤣🤣🤣🤣
DK73
13. 05. 2022 08.23
Kaj ti bo program, če se ga ne držiš? Tudi vlada v odhajanju ni imela v nobenem programu vseh svinjarij, ki so jih počeli...
Svoboden Človek
09. 05. 2022 21.59
+4
number46
09. 05. 2022 21.59
+8
Potem Hrovat, če govoriš o izobrazbi kaj porečeš na Janezovo.
avioo
09. 05. 2022 21.59
-2
Svoboden Človek
09. 05. 2022 21.58
+0
?ebula
09. 05. 2022 21.58
+2
Pa smo se znebili skrajnih desničarjev - še bodo brcali ampak v prazno!
Malin3
09. 05. 2022 21.57
+1
Levičarji nimam vas rad.
Reto
09. 05. 2022 21.57
+2
Začenja se obdobje enoumja in nazadovanja Slovenije, nova Belorusija na zemljevidu! Klakočar Zupančič ?? Pavšič ?!?!
srebrnibreg
09. 05. 2022 21.57
+4
Skunk Works 14.02.2022, 20:14:23 Morda vam tokrat prevara z novim podtaknjencem še nekako uspe, čeprav močno dvomim. vseeno nimate več čistega medijskega monopola za laganje ljudem.........očitno je resnica nasprotna trditvam stonicknega svečkarskega plačanca in manipulanta.
Victoria13
09. 05. 2022 21.55
+4
Upam, da si vas Golob privošči na polno vse, ki ste volili tega mačka v žaklju....
Svoboden Človek
09. 05. 2022 21.59
+6
srebrnibreg
09. 05. 2022 21.54
+4
Moj?ica123 14.02.2022, 20:24:21 -1 Sds 40%, Golob 30%. Ostali pod pragom. .......pobožna želja kletne svečke katera se je spreobrnila v katastrofo.