Slovenija

Približno 6000 pritožb na nov tarifni sistem za električno energijo

Ljubljana, 05. 04. 1999 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Javna podjetja distribucije imajo v Sloveniji prek 822.000 odjemalcev električne energije. Po uvedbi novega tarifnega sistema sredi decembra lani se je v dveh mesecih, do 16. februarja, ustno pritožilo 5729 odjemalcev, pisno pa 431. Do danes je reklamacij nekaj več, vendar se razmere umirjajo, pravi Štefan Lutar, direktor Elektro Maribor, kjer so analizirali vpliv novega tarifnega sistema na gibanje cen električne energije.

Načela novega tarifnega sistema, ki je začel veljati 15. decembra lani, med drugim pomenijo, da lahko uporabnik svobodno izbira količino in čas porabe ob predpostavki, da s tarifo plača stroške, ki jih je z odjemom povzročil elektroenergetskemu sistemu. ''Kot vsi vemo, je resnica nekoliko drugačna, saj fakturirana realizacija sistema pokriva le približno 85 odstotkov stroškov,'' meni Lutar. Sicer pa so se po njegovih besedah za različne uporabnike cene električne energije dvignile različno (nelinearno).

Ob izdelanih simulacijah pred sprejetjem novega tarifnega sistema je bilo ugotovljeno, da se bo v povprečju cena električne energije povečala za šest odstotkov. Posamezni odjemalci so po besedah Lutarja doživeli precej večje podražitve ali povprečne cene kWh za januar in februar oziroma sta bila računa za prva dva meseca letošnjega leta precej višja od novembrskega in decembrskega. ''Zelo neugodno je na zvišanje cen vplivalo dejstvo, da je sprememba začela veljati v času visoke sezone. V času srednje in nizke sezone se razmere znatno popravijo,'' je prepričan Lutar.

Število odjemalcev, ki se jim je cena povišala za nekaj več kot polovico, je v Sloveniji 1215. Takih, ki se jim je cena povišala za več kot četrtino z vplivom sezone je 3395, z izločenim vplivom sezone pa le 2183. Od tega je 729 proračunskih uporabnikov, ki so bili pred spremembo tarifnega sistema na gospodinjskem odjemu in so sedaj pretarifirani v ostali odjem (prekoračujejo deset kW, ki je najvišja možna mera za gospodinjski odjem).