Slovenija

'Pričakujem kakšno ostro debato, a skupni cilj je, da proračun sprejmemo'

Metlika, 08. 09. 2019 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./ A.B./ STA
Komentarji
517

Premier Marjan Šarec je ob robu osrednje prireditve ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem v Metliki za medije komentiral aktualno politično dogajanje. Pred ponedeljkovim vrhom koalicije na Brdu pri Kranju je dejal, da so ga sklicali zato, da s predlogom proračuna seznanijo še poslance, preden se začne "burno proračunsko obdobje".

Premier Marjan Šarec je ob robu osrednje prireditve ob 150-letnici gasilstva na Slovenskem v Metliki poudaril, da so vrh koalicije sklicali za to, da se tudi poslanci seznanijo s stanjem, potem ko se je vlada o proračunu "nekako uskladila". Na vprašanje, ali pričakuje kakšen konflikt in kje, pa je dejal, da pričakuje tudi kakšno ostro debato, vendar z zavedanjem, da je skupni cilj vseh, da proračun sprejmejo. "Ker če bomo proračun sprejeli, potem bo država delovala, brez sprejetega proračuna država ne more normalno delovati," je opozoril.

Na vprašanje, ali so usklajeni z Levico, pa je premier odgovoril: "Težko reči." Na vprašanje, ali bo na proračun vezal zaupnico, pa je dejal, da se o tem še ni odločil. Opozoril pa je, da je proračun pripravljen glede na doslej znane gospodarske napovedi. Če se bo po sprejetju proračuna zgodilo, da bo gospodarska rast upadla, bo sledil še kakšen rebalans, je pred ponedeljkovim koalicijskim vrhom, na katerem bodo vladna ekipa in koalicijski poslanci razpravljali o proračunu za prihodnji dve leti, še dejal Šarec.

Kot je poudaril Šarec, so vrh koalicije sklicali za to, da se tudi poslanci seznanijo s stanjem, potem ko se je vlada o proračunu "nekako uskladila".
Kot je poudaril Šarec, so vrh koalicije sklicali za to, da se tudi poslanci seznanijo s stanjem, potem ko se je vlada o proračunu "nekako uskladila". FOTO: AP

Več, kot je denarja, večji so apetiti

Sicer pa je letos na mizi največ denarja v zgodovini naše države – 10,5 milijarde. Prihodnji proračun predvideva 290 milijonov evrov javne porabe več kot letos. A sorazmerno s financami rastejo tudi ministrski apetiti.

"Mi imamo v prihodnjih letih zaradi investicij več sredstev na razpolago. Upam pa še, da se bo možno dogovoriti za kakšne spremembe," pravi ministrica za pravosodje Andreja Katič.

"Verjetno noben minister ni zadovoljen, ampak je to maksimalno, kar je seveda v dani situaciji možno. Znotraj tega bomo morali seveda postaviti prioritete," meni Aleš Šabeder, minister za zdravje.

Vsak minister in vsaka stranka prioritete seveda vidi v svojih resorjih. Zunanji minister tako želi več za leta neplačanih članarin mednarodnim organizacijam. Infrastrukturna ministrica več za ceste in železnice. Vse to pa v času ohlajanja gospodarstva v Nemčiji, kar bi se lahko ekspresno poznalo tudi pri nas.

"Jaz sem že toliko proračunov dal skozi, da če smo takrat proračune sprejeli, ko smo jemali, pa ko ni bilo denarja, menda bomo tudi tega sprejeli. Razen, če bodo nekateri izsiljevali," opozarja Matjaž Han, vodja poslancev SD.

Bolj zapletena je politična računica manjšinske vlade. Levica, ki ima v rokah ključne glasove, ima težave z načrtovanimi rezi v socialne podpore. Ob tem pa sprejem proračuna pogojuje z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Lani je proračun denimo podprla tudi opozicijska SNS Zmaga Jelinčiča. Letos pa se kot plan B Šarcu ponujajo krščanski demokrati. A ne za vsako ceno. "Če bo predsednik vlade vezal zaupnico na proračun, bo NSi glasovala proti, ker ne podpira te vlade," je bil jasen predsednik NSi Matej Tonin.

Šarec o Bratuškovi: Če se bo kaj ugotovilo, vemo, kje smo

Glede izjave ministrica za infrastrukturo Alenke Bratušek o "rezanju lovk v energetiki" pa je premier Šarec danes dejal, da zaenkrat ministrica zatrjuje, "da reže lovke, da ne dela nič nezakonitega".

"Seveda pa, če je kaj nezakonitega, če je šlo kaj mimo pravil, so zato tudi ustrezni organi, da to ugotovijo. Če bi se kaj takega ugotovilo, jasno in nedvoumno, potem seveda vemo, kje smo," je še dejal Šarec in dodal, da sam za zdaj "nima kaj dvomiti, ne potrjevati".

Kot je znano, je Bratuškova v petek zanikala poročanje medijev, da naj bi vplivala na postopek izbire direktorja družbe SODO. "Bolj, kot mi mečete polena pod noge, bolj bom grizla in sekala lovke," je med drugim dejala ministrica, ki je prepričana, da so lobiji najmočnejši prav na infrastrukturi in energetiki - področjih, ki spadata pod njen resor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
09. 09. 2019 17.30
+4
"SDS sprožila zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ: Zlorabe postopkov poenostavljene prisilne poravnave, kot so se dogajale v primeru Janković, je treba preiskati!" Zokitovih 45 miljončkov ste odšteli, Šarko ?
korintos23
09. 09. 2019 17.39
+1
Andree
09. 09. 2019 20.09
+0
SDS oni so zadnji,ki lahko moralizirajo o poštenju. Njihov Intereuropa Lovšin je popacal preko 162 mio evrov našega denarja
EkonomskaSvoboda
09. 09. 2019 16.22
+2
Ah.... na koncu bo naredil to kar ga bosta izsilila nadkoalicijska prijatelja Kordiš in Lunatik. Mediji nam bodo to prodali kot neko hudo pogajalsko zmago aktualnega predsednika vlade. A v resnici se bo premier sklonil - vse za dobro ohranitve koalicije. In potem veste kaj bosta prva dva naredila.....;) Kar sta še vedno dosedaj (in to zanju uspešno). In Bertoncelj ne bo mogel narediti ničesar, samo nemo bo gledal. In mi bomo to plačali in karavana bo šla dalje.
wolfterier
09. 09. 2019 15.53
+4
Če Lukec omaga,Tonin rad pomaga !
ArkaMast
09. 09. 2019 15.27
-3
Svečkoti, imate se nekoliko casa da pametujete. Zadnjo pove Šarec in ta zaleže.
Balki30
09. 09. 2019 14.19
+2
Srebrni se kr joce o minusih....pol postov govri o minusih.....obsedenost ejga....bozcek...jas mu bom dal pluse od zdj naprej...da nau zalostn...pa to
korintos23
09. 09. 2019 15.58
-1
Eni orgazem pri ženski doživijo, drugi pa ob tipkovnici ko minuse talajo, a ne balki? hahahaha
Transformerji
09. 09. 2019 13.43
+1
Spodaj sem dobil minus - nič hudega, je verjetno premalo časa na tem svetu, zlasti v samostojni Sloveniji; poglejmo naprimer ministrstvo za zdravstveni resor. Tudi on se otepa, tako kot vsi dosedanji, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To zavarovanje je bilo pred leti imenovano kot PROSTOVOLJNO dopolnilno zdravstveno zavarovanje z obljubami, da čakalnih vrst ne bo več, da bomo imeli vrhunsko zdravstvo.... pa so se ljudje na veliko dopolnilno zavarovali za tisti mali znesek (za tiste, bogatejše čase). In kaj se je zgodilo - v zdravstvu se je začelo krasti na veliko, še vedno se krade, vedno manj so delali, vedno daljše čakalne vrste so bile, vedno več ljudi, pa je to postalo OBVEZNO zdravstveno zavarovanje in to za vse enako. To pa se neprestano povečuje, gre pokojnina ali minimalna plača malo gor, gre še zavarovanje gor. Kdaj bomo dobili vlado, ki bo počistila z mafijo in korupcijo? Nikoli! In kdaj bomo dobili vlado, ki bo izjavila, da nimamo več javnega zdravstva in šolstva? To pa verjemite, se bo zgodilo! Kajti dolgo tako ne bo več šlo, da za vse daš samo toliko, da se ne upirajo. Denarja bo začelo primanjkovati.
Transformerji
09. 09. 2019 13.13
+4
Tudi ta proračun bo izpadel, kot vedno: apetiti so veliki, čim več se mora pokrasti, da bodo bogati še bolj bogati, da bodo lenuhi dali mir, pa toliko delavnim dvigniti minimalne plače in pokojnine, da bodo tudi oni dali mir. Pa glej, plače in pokojnine se pa dvigujejo po procentih! Torej, bogati še bolj bogati, revni še bolj revni.
zmago56
09. 09. 2019 12.30
+6
Šarec je Lukca že podučil, da se bombončkov ne deli sredi mandata, ti so najbolj potrebni na začetku mandata, še bolj ,pa na koncu, če hočeš naslednje volitve dobiti. Poslancem pa je tudi že povedal, da ja treba sprejet čimvišji proračun, če hočjo višje plače in še več dodatnih ugodnosti in bonitet, zato bo proračun sprejet ne glede na to kako visok bo, vroče debate pa bodo samo predstava za ljudstvo.
Hasan
09. 09. 2019 12.11
-4
Ja,proračun bo sprejet,upokojenci bodo še vedno napol lačni in žejni,domove za onemogle odpirajo tujci,prekarstvo še vedno "uspeva",tuji delavci so odvisni od dobre volje delodajalcev,dodatno zdravstveno zavarovanje bo še v nadalje,ker kdo bo pa imel korajžo,da skensla zavarovalnicam sigurni dohodek,razprodaja državne lastnine se bo nadaljevala,zelo "plodne" debate o levih in desnih tudi,dodalo se bo še domobrance pa partizane,podnebne spremembe so pomembne za eko "teroriste",ne pa za politiko,itd.Skratka idila.
srebrnibreg
09. 09. 2019 12.15
+7
Poglej malo okrog po kafičih dopoldan in po njihovih vrtovih kdo sedi na njih. Sicer je pa penzija tudi že šla gor. Ne gre pa, da bi nekdo za 20 let dela dobil toliko kot nekdo za 40 delovnih let. Ni dobro s temi penzijam ni pa tudi tako slabo kot hočete prikazati. Edino socialna je prevelika.
Hasan
09. 09. 2019 12.24
-2
Ko boš dobil 57% svoje plače,brez malice,se pa oglasi.Če pa penzijonist rad spije kavo s kolegi pa nimam nič proti.Vsaj ni celi dan doma s prižgano TV.Verjetno,da mu je potrebno še malo znižati penzijo,ker kava za starostnike ni primerna.
prašek
09. 09. 2019 12.27
+3
Hasan ..... Jaz sem s svojo pokojnino več kot zadovoljen ! Edina moja želja je, da bi še dolgo trajalo .....
Transformerji
09. 09. 2019 12.44
+0
Pa dopolnilno zavarovanje, za vse enako, tudi ni pravično, socialni podpiranci pa vse zastonj. Pa največkrat pri zdravniku - za njih prispevajo upokojenci in delavci z majhnimi pokojninami in plačami.
Thinc25
09. 09. 2019 12.02
-3
Oblast je strast, to velja za Šarca, saj bo naredil vse, da ostane na oblasti in bo še kar naprej delal škodo Sloveniji. Dosti škode je napravil v Kamniku, sedaj pa dela škodo še Sloveniji.
srebrnibreg
09. 09. 2019 12.05
+3
Kaj blebečeš nekaj v tri dni. Saj ste pa bili veliki zmagovalci volitev pa bi sestavili vlado. Več kot mesec dni smo vas čakali pa nič od vas, ker vas je narod prebral in ve kakšni hinavski pokvarjenci ste.
srebrnibreg
09. 09. 2019 11.54
+3
Danes bi pa sigurno bil klic na Trstenjakovi samo so neki gradbinci kabel od gsm mobitela potrgali.
cekin11
09. 09. 2019 12.01
-2
prašek
09. 09. 2019 12.03
+5
forint ...... Mislim da ti nisi nova, pač pa stara bu.dala
srebrnibreg
09. 09. 2019 12.06
+7
anakondabox
09. 09. 2019 11.53
+0
V ostri debati se bo pa ta ostrina 'zaribala' in se bodo pogovarjali v nedogled.#odjutradosutra
Andree
09. 09. 2019 11.42
+2
SDS klan bo spet pustil delo in visel tukaj gor. A se ne zavedajo,da jih bo Ivan Janez Janša po uporabi zavrgel
prašek
09. 09. 2019 11.44
+2
Odvrgli bodo lopate in pritekli komentirati .....☺
prašek
09. 09. 2019 11.48
+2
Še kočevska flaša bo pustil steklenico in komentiral .....
srebrnibreg
09. 09. 2019 11.53
+4
Andre- več kot dve tretjini tega klana predstavljata nekdanji bodičasti in njegova nekdanja črnogorska snaha po novem šentiljka s svojimi stoterimi nicki. Ta portal jima je edini smisel v življeju in tudi sredstvo za preživljanje saj sta plačanca te sekte.
prašek
09. 09. 2019 11.39
+2
A vi, spoštovani tovariši , tudi danes čakate ???? sam prašam
prašek
09. 09. 2019 11.35
-1
Na obrobju najlepšega mesta je že sonce ........ Ste desnosučni guruji komentiranja to že opazili ?
prašek
09. 09. 2019 11.36
+1
srebrnibreg
09. 09. 2019 11.48
+3
Pozdravljen prašek. Kaj pa drugo lahko stonickna plitvi drugo naredi kot pritisne minus nam levičarjem? Misli sirota, da s tem kaj komu naredi, če sebi ponareja pluse ostalim pa minuse. Iz princima mu pišem nešteto postov naj tolče zmešanec minuse, če ga to zadovoljuje. Edino malo za druge tečno izgleda.
prašek
09. 09. 2019 11.52
+3
srebrni..... Lep pozdrav. Jaz se samo smejim vsem tem minusom , ob misli, kako so guruji komentiranja veseli ob klikanju , he, he, he.
srebrnibreg
09. 09. 2019 11.57
+5
Saj jaz tudi. Kar norčujem se iz njega in mu pišem nešteto postov. Misli, da me moti kot, da si jaz ne bi vedel spreminjati nickov in pisati pod stoterimi. Dejansko samo zaradi drugih pišem naj vedo kakšen prevarnt je. Ne more biti na portalu drugačen, če je v življenju takšen.
Groucho Marx
09. 09. 2019 12.00
-5
Srebrni, če pustimo tvojo paranojo ob strani, zadnjič si lepo priznal, da ponarejaš pluske in minuske...
Groucho Marx
09. 09. 2019 12.01
-4
Pa še kar misliš, da se norčuješ iz koga drugega kot iz sebe. :)))
srebrnibreg
09. 09. 2019 12.04
+3
O stonickni pa mi prilepi tisti post kjer to piše nesramnež hinavsko pokvarjeni. Že nešteto krat sem ti dokazal tvojo hinavsko pokvarjenost in vso svojo svinjarijo vedno mečeš na druge. Uživaj v svojem svinjaku. škoda, ker nimam časa, da bi ti tudi sedaj napisal kakšnih sto postov pa tolči kot zmešanec po plusih ali minusih kot te je volja. Vsako t ele ma pač svoje vesele in tvoje je ponarejanje sebi in svojim pluse nasprotnikom pa minuse. Škoda, da si tako plitev, da ne dojameš kako ti to že nekaj let ne prinaša nobene koristi ampak prej nasprotno.
srebrnibreg
09. 09. 2019 12.07
+8
Nič ne mislim ampak vem, da se iz tebe z nešteto posti samo, da lahko noriš s ponarejanjem.
Groucho Marx
09. 09. 2019 12.19
-7
Nisem noben stonickni, napisal si pa na dan 1.9.2019 ob 17:05:06 točno takole: Tako je, ker jaz si za svoje poste moram ponarediti 30-50 in celo do 100 plusov, da bi ljudi prwpričal ne ti.
Groucho Marx
09. 09. 2019 12.19
-4
prašek
09. 09. 2019 11.32
+1
Spoštovani tovariši in še bolj spoštovane tovarišice, želim vam dober dan.
prašek
09. 09. 2019 11.33
+1
srebrnibreg
09. 09. 2019 11.59
+2
Še danes je od volitev naprej ne bi bilo, če ne bi bilo Šarca. Veliki zmagovalci volitev (HAHAHA...) cel mesec niso bili sposobni sestaviti vlado sedaj jim je pa Šarec kriv ne njihova pokvarjenostt in nesposobnost.
maršal Broz
09. 09. 2019 11.29
-3
Baje je Janši danes zjutraj pozvonil telefon.....samo na žalost je bil na drugi strani Grims.
prašek
09. 09. 2019 11.34
+4
User1063544
09. 09. 2019 11.16
+4
Mater, gledam te Šarčeve izjave in govore in vidim, da je ded naučen NLP-jevec. Govori, kot da ve kaj govori in ne pove absolutno ničesar, kar bi lahko človek razumel kot konkretno vsebinski odgovor, mnenje ali karkoli. Primer: "Ker če bomo proračun sprejeli, potem bo država delovala, brez sprejetega proračuna država ne more normalno delovati," je opozoril. In to je to... To dejstvo pozna tudi moj 9 letni sin..
Castrum
09. 09. 2019 11.22
-1
Ja, to so znameniti "šarcizmi". Jih je polno, nekateri so celo duhoviti:))))
Castrum
09. 09. 2019 11.26
-3
Eden boljših šarcizmov: "Ja, tudi sebi sem smešen. To sem jaz, če ne ne bi bil jaz!" :))))))))))))
helter skelter
09. 09. 2019 11.30
-4
Če bo voda v bazenu, bo v redu, če ne bo, pa se mi tudi nima kaj zgoditi ...
maršal Broz
09. 09. 2019 11.31
+4
E moji svečkarji.....vi se sploh ne zavedate, kako se Šarec norca dela iz vas.
Groucho Marx
09. 09. 2019 11.39
-7
Nerad kurim žar, dokler zajec teka po gozdu... Ampak to dela od prvega dne, ko je popustil sindikatom javnega sektorja.
srebrnibreg
09. 09. 2019 11.51
+7
Marx stonickni nikakor se tvoje zablodele napovedi ne uresničijo. Izredne volitve si po treh mesecih od rednih napovedoval pa ti slabo kaže. Kar sanjaj saj v kratkem se ti bo do kraja odpeljalo, če že sedaj nisi do kraja po videnem na portalu.
Groucho Marx
09. 09. 2019 12.02
-6
Srebrni, naj ti pomaga Missa, jaz ti ne morem.
ArkaMast
09. 09. 2019 11.16
+4
Že celo leto vlada Šarec. Podpora 50+ ustaljena, stabilna. Ljudje pomirjeni. ... Sicer pa s tako zardrobljeno, skregano opozicijo ni ravno težko. Še polen ne znajo metati, pa si močno prizadevajo z raznimi volki, medvedi, komarji,...
korintos23
09. 09. 2019 10.42
-5
Strokovnjaki iz opozicije pa nočejo vladi svetovati kako in kaj, v tem so dobri.
Polis123
09. 09. 2019 10.46
+1
S prstom na druge kazati, sami pa potopljeni do konca? :D