Slovenija

Pridelovalci konoplje v javnem pismu državo pozivajo k ukrepanju

Ljubljana, 14. 10. 2020 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konopljarska industrija je nezadovoljna z neukrepanjem države, saj kot pravijo, jih je ta, kljub večkratnim pozivom k urejanju zakonodaje na tem področju, povsem zanemarila. Pobudniki upajo, da bo njihov glas uslišan in da bo država prepoznala gospodarski potencial konopljarstva.

Cannagiz, gospodarsko interesno združenje za konopljo, zadruga Konopko in Icanna, Mednarodni inštitut za kanabinoide so na predsednika vlade RS naslovili pismo, kjer opozarjajo, da "zakonodajno področje, ki ureja pridelavo, predelavo in promet z izdelki iz konoplje, je v Sloveniji neustrezno urejeno, zakonodajne spremembe pa zaradi nesodelovanja državnih organov potekajo prepočasi". Po njihovih besedah si država niti ne prizadeva urediti to  področje, saj v zadnjih letih ni sprejela nobenega zakona ali podzakonskega akta. Civilne iniciative opozarjajo še, da je konopljarstvo ena najhitreje razvijajočih se gospodarskih panog na svetu, saj je v EU vreden več kot milijardo evrov, v Sloveniji pa ta panoga zaposluje okoli 200 oseb.

"Končna posledica sistematičnega ignorantskega odnosa državnih uradnikov je, da subjekti, ki delujejo v panogi, nimajo kompetentnih sogovornikov s strani države, s katerimi bi bilo mogoče vzpostaviti konstruktiven dialog", še med drugim v pismu vlado opozarja Rok Terkaj, predsednik Cannagiz. Spomnijo, da je v Sloveniji uradno dovoljena le prodaja farmacevtsko sintetiziranega oz. izoliranega CBD, "medtem ko so proizvajalci naravnega CBD v skladu z zakonodajo pri nas tretirani kot organizatorji proizvodnje in prometa s prepovedanimi substancami". 

Konopljarska industrija državo poziva k urestreznemu ukrepanju na področju zakonodaje v Sloveniji.
Konopljarska industrija državo poziva k urestreznemu ukrepanju na področju zakonodaje v Sloveniji. FOTO: Dreamstime

Državi očitajo, da ni poskrbela "niti za prevod mednarodne konvencije o drogah iz leta 1961" in, da je "slovenska konopljarska zakonodaja ena najbolj zastarelih v EU, proizvodnja in predelava konoplje pa posledično nekonkurenčna". Zaradi neurejenih zakonskih podlag in sprejetjem potrebnih ukrepov so po njihovih besedah slovenski kmetje odrezani od globalnega trga s konopljo, saj so v Avstriji že pred leti uradno dovolili možnost gojenja konoplje s potaknjenci in gojenje sodobnih sort industrijske konoplje. "V petih letih so se pri nas površine z zasajeno konopljo zmanjšale za kar 50%. V primeru, da sodoben pravilnik ne bo sprejet najkasneje do konca tega leta, pa bodo kmetje izgubili še prihodnjo sezono," so še dodali.

K ustrezni regualicji konoplje v zdravstvene namene in razvoju gospodarstva na tem področju je pozvalo tudi več kot 100 slovenskih strokovnjakov in znanstvenikov iz različnih področij. Pripravili so tudi Deklaracijo o načelih za regulacijo konolje v RS, "ki izraža stališča, ki so lahko uporabna za ustrezno ukrepanje odločevalcev v smeri z dokazi podprte in zdravorazumske regulacije področja".

Predstavniki civilne družbe upajo, da jim bo država prisluhnila in "končno uredila področje tako, da bo zaščitila slovenske kmete in omogočila razvoj panoge, s tem pa tudi nova delovna mesta v času, ko iščemo načine za gospodarsko okrevanje po korona krizni".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

travc
19. 10. 2020 14.11
Tile drzavni uradniki so res od sile.Kako mislijo da bodo prejemali place ce ljudje ne bodo imeli nobenega dela vec.
ni_mi_vse_eno
14. 10. 2020 19.32
+1
Žal ne razumemo potencial te zdravilne rastline. Zdravi tako telesno, kot psihološko. Živela svoboda.