Slovenija

Posnetek udarjanja s slovensko zastavo, ki je zasenčil protest

Ljubljana, 29. 04. 2019 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sobotni protest v Jelšanah se je iz miroljubnega protesta domačinov, ki bi si želeli več dialoga z državo, spremenil v zbirališče različnih veljakov in političnih strank, ki so tako ali drugače podpirali svoje politične želje. Po spletu je zaokrožil posnetek protestnice, ki se je z zastavo Republike Slovenije zelo agresivno obnašala. Policija omenjeni primer že obravnava kot prekršek. Objavljamo celoten posnetek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bo SD izključil župana Rojca?
    03:21
    Iz 24UR: Bo SD izključil župana Rojca?
  • Iz 24UR: Razmere na terenu
    02:46
    Iz 24UR: Razmere na terenu
  • Iz SVETA: Incident se bo obravnaval kot prekršek
    01:16
    Iz SVETA: Incident se bo obravnaval kot prekršek
  • Iz SVETA: Migranti v minulih dneh
    01:12
    Iz SVETA: Migranti v minulih dneh
  • Iz SVETA: Porast ilegalnih prehodov meje
    02:33
    Iz SVETA: Porast ilegalnih prehodov meje
  • Iz SVETA: Protest odmeva tudi politično
    02:38
    Iz SVETA: Protest odmeva tudi politično

Po sobotnem protestu za varovane meje, ki ga je pripravila lokalna civilna iniciativa in na katerega je prišlo okoli 400 ljudi, so v javnosti zaokrožili številni posnetki in odzivi ljudi. Protest naj bi bil miroljuben in le opozorilo na nevzdržno stanje ob meji, a se je sprevrgel v politično srečanje predvsem desno usmerjenih strank, tudi s podporo lokalnih odborov Socialnih demokratov.

Med protestniki so naše kamere ujele gospo, ki je zelo grobo ravnala z zastavo Republike Slovenije in tudi grozila, da bodo z orožjem šli v Ljubljano in vse pobili. Spodaj si lahko ogledate celoten posnetek. Policijo smo vprašali, ali bo proti osebi, ki se je agresivno obnašala do slovenske zastave, ukrepala. Iz PU Koper so nam sporočili, da so takoj ob zaznavi posnetkov na spletu, po uradni dolžnosti, ukrenili vse potrebno, da se dokazi zavarujejo:

"O dogodku smo seznanili Okrožno državno tožilstvo v Kopru in prejeli usmeritev, da obravnavamo omenjen primer kot prekršek. Na okrožno državno tožilstvo bomo podali pisno poročilo z vsemi ugotovitvami.
V prekrškovnem postopku zbiramo dodatna obvestila in dokaze za ugotovitev kršiteljice in zoper njo bomo uvedli postopek zaradi prekrška nedostojnega vedenja na javnem kraju po 1. odstavku 7. člena ZJRM-1. Za prekršek je zagrožena globa v višini 104,32 €."

Tako smo med udeleženci lahko videli obraze političnih strank SD, SDS, DOM, DeSUS, gibanja Zedinjena Slovenija in tudi člane skrajnega gibanja Generacija identitete. Župan Ilirske Bistrice, sicer član SD Emil Rojc, je že v preteklosti ostro nastopal proti kakršnemu koli centru, kjer bi se za kratek ali daljši čas gibali migranti, ki so nelegalno prečkali mejo in pri katerih policija izvaja postopke, ki so potrebni pri takšnem prehodu meje. Socialni demokrati so se v tvitu odzvali na poročanja, da ne podpirajo protestnega shoda v Jelšanah in da bodo ocene o ravnanju posameznih članov SD sprejemali organi stranke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav so lokalni veljaki že dolgo časa nastopali proti sprejemno-registracijskemu centru in tudi izsiljevali določena društva za podporo pri protestu, je zanimivo, da so se v centrali stranke odzvali šele v soboto po protestu. Župan Rojc sicer redno komentira dogodke na družbenih omrežjih v imenu stranke. Župan je tudi povedal, da se s posameznimi protestniki, ki so bili agresivni in so ozmerjali številne, ne strinja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V svoji občini je uspel združiti vse stranke in poskušal po pravni poti in s pomočjo referenduma preprečiti postavitev takšnega centra. Ko je občina ugotovila, da referendum o sprejemno-registracijskem centru za migrante ni mogoč, so predstavniki krajevnih skupnosti, tudi s spodbudo občinskih veljakov, zelo hitro ustanovili civilno iniciativo za varovano mejo.

Slabo luč na protestnike in tudi organizatorje prav tako mečeta podpora in obisk gibanja Generacija identitete. Gre za skrajno gibanje, ki se zavzema za ”čisto” družbo in je ”proti tujim kulturam”. Na svoji strani imajo zapisano, da ”se borijo za zdravo prihodnost svoje nacije.” V vseh pogledih gre za skrajno gibanje, ki je v tujini pogosto v navzkrižju z varnostnimi organi države. V Avstriji so se znašli v središču pozornosti zaradi donacije napadalca v Christchurchu, ki je ubil 50 in ranil prav tako 50 ljudi.

Generacija identitete, ki je bila prav tako prisotna na sobotnem protestu, je skrajno gibanje, ki se zavzema za ”čisto” družbo, in je ”proti tujim kulturam”.
Generacija identitete, ki je bila prav tako prisotna na sobotnem protestu, je skrajno gibanje, ki se zavzema za ”čisto” družbo, in je ”proti tujim kulturam”. FOTO: Miro Majcen

Avstrijski mediji so opozarjali, da slovenska SDS nima strahu pred stiki s slovensko podružnico gibanja identitarcev. O tem, da je predsednik SDS Janez Janša še nedavno delil tvite slovenske veje Generacije identitete, več pa je bilo tudi skupnih javnih nastopov slovenskih identitarcev in politikov iz vrst SDS, so se razpisali praktično vsi avstrijski mediji.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3