Slovenija

Pridružitveni parlamentarni odbor sklenil drugo zasedanje

Ljubljana, 18. 03. 1999 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

S sprejemom priporočil se je pozno popoldne končalo drugo zasedanje Skupnega parlamentarnega odbora Evropske unije in Slovenije, ki je prvič potekalo v Ljubljani. Sopredsedujoča odboru, za slovensko stran Darja Lavtižar Bebler, za Evropski parlament pa Michl Ebner, sta izrazila zadovoljstvo z opravljenim delom in pohvalila napredek, ki ga je Slovenija dosegla pri usklajevanju zakonodaje z evropsko v času po novembrski objavi rednega poročila Evropske komisije o napredku Slovenije k vstopu in decembrskem ustanovnem zasedanju odbora.

Kljub temu pa odbor slovenske oblasti poziva, naj ohranijo dinamiko prevzemanja zakonodaje ter pospešijo njeno implementacijo, k čemur bo pripomogla tudi reforma javne uprave. Posebno pozornost bi Slovenija morala posvetiti sprejemanju pravnega reda EU za področje pravosodja in notranjih zadev ter poskrbeti tudi za 590.000 nerešenih zadev na sodiščih.

Odbor slovensko vlado še poziva, naj okrepi sodelovanje s sosednjimi državami, posebej s Hrvaško, da bi poiskali za obe strani sprejemljive rešitve odprtih vprašanj, ki so posledica razpada nekdanje Jugoslavije.

Od unije odbor predvsem pričakuje, da bo v Berlinu prihodnji teden dosegla dogovor glede Agende 2000 in izvedla nujne notranje reforme.