Slovenija

Prihaja nočni spektakel na nebu: meteorski roj Perzeidov bo dosegel svoj vrhunec

Ljubljana, 09. 08. 2018 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Le dva tedna po popolnem luninem mrku nam nočno nebo ponuja novo čudovito predstavo. Že od 17. julija lahko opazujemo svetle utrinke meteorskega roja Perzeidov, ki bo letos dosegel svoj vrhunec v noči z 12. na 13. avgust, ko bomo ob optimalnih pogojih lahko našteli tudi do 100 utrinkov na uro. Letos bodo ti še posebej dobro vidni, saj jih ne bo motila luna in tudi vreme bo opazovanju zelo naklonjeno.

V vesolju je veliko drobnih delcev v velikosti nekaj milimetrov ali centimetrov, ki lahko med svojim letom zaidejo v Zemljino atmosfero. Ocenjuje se, da vsak dan iz medplanetnega prostora v našo atmosfero vstopi med 10 in 40 ton nevidnega meteornega prahu. Manjši delci zaradi trenja z molekulami zraka v zgornji plasti atmosfere izparijo, medtem ko večji delci pustijo svetlo sled, ki hitro izgine. Če bi te sledi natančno opazovali, bi videli tudi različno obarvanost, ki jo določajo plini v Zemljini atmosferi. V vsaki noči lahko vidimo do 10 meteorjev v eni uri. V določenih delih leta pa Zemlja prečka gostejše pasove prašnih delcev in takrat se število meteorjev močno poveča. Vsi meteorji istega roja priletijo iz določenega predela neba, ki mu rečemo radiant.

Največ lepih želja se bo izpolnilo v nočeh okoli 13. avgusta.
Največ lepih želja se bo izpolnilo v nočeh okoli 13. avgusta. FOTO: iStock

Perzeidi so meteorski roj, ki navidezno izhaja iz ozvezdja Perzej in človeško pozornost privablja že več kot 2000 let. So posledica prašnih delcev, ki jih ob bližnjem srečanju s Soncem za seboj pušča komet Swift-Tuttle. To telo je sestavljeno iz kamenja in ledu ter ima premer okoli 26 kilometrov, kar je precej več, kot naj bi imel asteroid, ki je na prehodu iz krede v terciar povzročil izginotje dinozavrov. Njegova obhodna doba okoli Sonca je 133 let. Ko komet pride v bližino Sonca, začne led izparevati in ob tem se sproščajo manjši delci, ki jih vidimo kot kometov rep. Večina prašnih delcev v oblaku, ki daje meteorski roj Perzeidov, je starih okoli 1000 let. Obstaja pa tudi mlajši in svetlejši pramen prahu, ki je iz kometa izparel leta 1862. Na te delce prahu nato enkrat letno naleti Zemlja, ko prečka kometovo tirnico.

Perzeidi so posledica drobnih prašnih delcev, ki jih za seboj pušča komet Swift-Tuttle.
Perzeidi so posledica drobnih prašnih delcev, ki jih za seboj pušča komet Swift-Tuttle. FOTO: POP TV

Perzeidi veljajo za najhitrejše in najsvetlejše meteorje, saj večji del neba prepotujejo v manj kot sekundi. V Zemljino atmosfero vstopajo s hitrostjo okoli 200 tisoč kilometrov na uro, vendar Zemlji kljub temu ne predstavljajo nevarnosti, saj večinoma zgorijo vsaj 90 kilometrov nad njenim površjem, lahko pa povzročijo težave satelitom. Ker se pojavljajo v nočeh okoli 10. avgusta, ko goduje sveti Lovrenc, so poznani tudi kot solze svetega Lovrenca. Perzeidi so znani po številnih svetlih meteorjih, ki jih imenujemo bolidi. Ti dosežejo ali celo presežejo svetlost Venere in jim tudi umetna svetloba ne pride do živega. Ker gre za večje kamne, za seboj pustijo dolgo sled zelenkastih ali modrikastih odtenkov, ki lahko ostane vidna še nekaj minut.  

Najsvetlejši so bolidi.
Najsvetlejši so bolidi. FOTO: iStock

Kako opazovati Perzeide?

Meteorski roj Perzeidov lahko opazujemo več noči zapored, saj je zelo širok. Vrhunec letošnjega meteorskega roja Perzeidov bo v noči med 12. in 13. avgustom, ko bo Zemlja potovala skozi najbolj prašno območje kometa. V nasprotju z lanskim letom letošnjega opazovanja ne bo motila lunina svetloba, saj bo le en dan prej nastopila prazna luna, prav tako je napovedano lepo vreme. V noči z nedelje na ponedeljek bo tako na uro mogoče opaziti na desetine utrinkov, v najboljšem primeru pa celo do sto. Perzeidi se začnejo pojavljati, ko pade mrak, aktivnost roja pa močno naraste po 23. uri, ko je njihov radiant že precej visoko na nebu. Število meteorjev nato narašča vse do jutra. Meteorji so najlepše vidni tik pred jutranjim svitom in jih je najbolje opazovati v naravi, daleč stran od mestnih luči. Opazovalni prostor naj bo torej zunaj mestnih središč in naj omogoča pogled na čim večji del neba. Največ meteorjev bomo opazili, če bomo svoj pogled usmerili proti severnemu delu neba, upoštevajte pa tudi, da oči potrebujejo okoli 30 minut, da se navadijo na temo.

Perzeidi navidezno izhajajo iz ozvezdja Perzej, ki se zvečer nahaja na severni strani neba.
Perzeidi navidezno izhajajo iz ozvezdja Perzej, ki se zvečer nahaja na severni strani neba. FOTO: Wikipedia

Poleg Perzeidov poznamo še okoli 40 drugih meteorskih rojev. Med bolj zanimivimi sta meteorski roj Geminidi iz ozvezdja Dvojčkov in Leonidi iz ozvezdja Leva.

Meteorski roji do konca leta
VrhunecIme rojaOpis pojava
9. oktoberDrakonidiPribližno 10 počasnih meteorjev na uro. Šibak roj, najbolj viden po sončevem zahodu.
21. oktoberOrionidiPribližno 15 zelo svetlih meteorjev na uro, ki padajo s hitrostjo 66 kilometrov na sekundo.
9. novemberTauridiOkoli 5 utrinkov na uro, praviloma se vidijo ognjene krogle, ki potujejo počasi.
17. novemberLeonidiNekaj utrinkov na uro. Padajo svetle ognjene krogle.
14. decemberGeminidiRoj je vsako leto močnejši, zadnja leta pade več kot 100 meteorjev na uro. Meteorske sledi so rumene in modre.
22. decemberUrsidiŠibek roj, nekaj utrinkov na uro.


Poletno nočno nebo

Na nočnem nebu lahko opazujemo še številne druge objekte. Na poletnem nebu v bližini zenita po sončnem zahodu najprej zasvetijo zvezde Atair, Vega in Deneb. Prvi dve sta naši bližnji vesoljski sosedi, oddaljeni 17 oziroma 25 svetlobnih let, Deneb pa je oddaljena precej več, kar 1400 svetlobnih let. Te zvezde so del ozvezdij Orla, Lire in Laboda ter sestavljajo tako imenovani poletni trikotnik.

Sicer pa poznamo še 85 drugih ozvezdij, ki večinoma izvirajo iz grške mitologije in med seboj povezujejo najsvetlejše zvezde. Na severnem nebu lahko vse leto opazujemo Veliki voz, ki je del ozvezdja Veliki medved. Če njegovo zadnjo stranico petkrat podaljšamo, pridemo do Malega voza in zvezde Severnice. Ta na nebu navidezno miruje in kaže smer proti severnemu polu. Za ozvezdja blizu Severnice je značilno, da ne vzhajajo oziroma zahajajo in so tako vidna vse leto.

Ob koncu julija začne skupaj s soncem vzhajati zelo svetla zvezda Sirij, ki je del ozvezdja Velikega psa. Včasih so verjeli, da vročino v tem delu leta povzroča prav zvezda Sirij. Od tod tudi izraza pasja vročina in pasji dnevi, ki trajajo od 23. julija do 23. avgusta.

Skozi ves avgust so na večernem in nočnem nebu dobro vidni tudi nekateri planeti. Venera, Jupiter in Mars so vidni že takoj po sončnem zahodu, in sicer nad zahodnim ter južnim obzorjem. Ko se stemni, na nebu zasveti še Saturn.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
09. 08. 2018 18.06
+11
Komaj čakam da bom gledal
AlesU
09. 08. 2018 14.45
-5
Mimogrede v Evropi temu pojavu pravimo solze sv. Lovrenca... Zadnja leta opažam da forsirate "perzeide"... da ja nebi dišalo po krščanstvu...
trollolll
09. 08. 2018 16.14
+22
bi moglo disat po krscanstvu? tko se imenujejo zaradi radianta, ki je ozvezdje perzej. leta 2018 res ne rabimo vec pravljic, ki jih tupijo religije.
ivan res grozni
10. 08. 2018 15.00
-3
Zakaj pa mi morali dišati po krščanstvu? Ker jih je krščanski bog ustvaril? Revež je že za Zemljo moral po 6 dneh dela en dan počivat. Morda pa je bil Alah?
murkecc
12. 08. 2018 20.05
-2
Intimnanega3
12. 08. 2019 15.32
-1
Janez_53
09. 08. 2018 13.22
+26
Prvič slišim, da je meteor ali utrinek le SVETLA SLED!!! Če se ne motim, so nas nekoč učili, da so meteorji ali utrinki KOŠČKI SNOVI, KI OB VSTOPU V ATMOSFERO ZGORIJO IN OB TEM PUŠČAJO SVETLO SLED ZA SABO! Temu pritrjuje tudi dejstvo, da včasih del meteorja pade tudi na tla. Če bi meteor bil le svetla sled, najbrž ne more pasti na tla, kjer bi jo lahko pobrali. Se je res od časov mojega osnovnošolskega izobraževanja vse obrnilo na glavo? Ali so le "na glavo obrnjeni" nekateri novodobni, visoko izobraženi "strokovnjaki", ki pišejo takšne razlage?
Janez_53
09. 08. 2018 13.28
+6
Da podkrepim mojo trditev, še zapis iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika: "meteór -ja m (ọ̑) astr. majhno nebesno telo, ki prileti iz vesolja in povzroči v ozračju kratkotrajen svetlobni pojav". Torej, pisec članka Rok Nosan: malce dodatnega izobraževanja bi vam zagotovo koristilo.
FIGEC
10. 08. 2018 10.23
+3
Majhni koščki snovi, ki leti skozi vesolje, so meteoridi. Ko zaidejo v atmosfero vsled trenja zagorijo in posledično zasvetijo. Če pa je kaki meteorid nekoliko večji in ne zgori popolnoma v ozračju pa se zgodi, da tudi pade na tla. Takrat se preimenuje v meteorit.
santamaura
09. 08. 2018 11.51
+40
Kakšen spektakel neki - Dve uri buljiš v nebo kot tele v nova vrata potem pa zzzzuuuuum evo ga utrinek zavpije žena. Kje, kako, kdaj, saj skoz gledam. Ali ga nisi videl butelj. No potem si pač ne moreš nič zaželeti. Pa si rečem: Oh ja . še dobro, da ga nisem videl
Bassettt
09. 08. 2018 12.30
+23
Ha ha Sej letijo non stop. Če imaš srečo in potrpljenje jih lahko vidiš 40+! Pa pravo mesto si najdi ;)
FIGEC
10. 08. 2018 10.25
+3
To je tako kot gledati Sonce. Vidi se ga z vsakega mesta, edino iz rudnika ne...