Slovenija

Prihaja nov način obračunavanja omrežnine: pet blokov z različno tarifno postavko

Ljubljana, 16. 05. 2023 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Z 2024 bo v veljavi nov način obračunavanja omrežnine. Ta prinaša pet blokov z različno tarifno postavko, strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku bo odvisen od obremenjenosti omrežja in odjemalčeve uporabe v preteklem obdobju. Novost bo informativno vidna že na računih za junij, v nadaljevanju je predvidena postopna uvedba novega sistema.

Tarifne postavke omrežnine za obračunsko moč in energijo, ki skupaj z dodatki predstavlja okoli tretjino vrednosti računa za elektriko, se bodo razlikovale glede na posamezen časovni blok. Ko bo omrežje najbolj obremenjeno, bodo najvišje, ko bo najmanj obremenjeno, pa najnižje, so pojasnili na Agenciji za energijo.

Vsak od predvidenih časovnih blokov bo predstavljal obdobje znotraj dneva in bo določen ločeno za višjo in nižjo sezono ter delovni dan in dela prost dan. Časovnih blokov z različno tarifno postavko bo čez leto pet, znotraj dneva pa trije. Strošek za uporabo omrežja v posameznem časovnem bloku bo odvisen od obremenjenosti omrežja.

Predvidena je izrazito večja stroškovna obtežitev tarifnih postavk za moč v primerjavi s tarifnimi postavkami za energijo. To je razlika glede na dosedanjo delitev stroškov omrežja, ki je večji del stroškov omrežje porazdelila na tarifne postavke za energijo.

Najdražji časovni blok ena bo določen le v višji sezoni, najcenejši časovni blok pet pa bo nastopil le v nižji sezoni. Višja sezona je določena za mesece november, december, januar in februar, nižja sezona pa za mesece marec, april, maj, junij, julij, avgust, september in oktober. Ob dela prostih dnevih najdražji časovni blok ena nikoli ne bo nastopil.

Za vsak dan se bodo medtem na podlagi ur konične obremenitve sistema določile ure visoke obremenitve, ure srednje obremenitve in ure nizke obremenitve. Časovni bloki v urah visoke in srednje obremenitve med delovniki bodo usklajeni s trajanjem sedanje višje tarife, časovni bloki v urah nižje obremenitve pa s trajanjem nižje tarife.

Najdražji časovni blok ena bo določen le v višji sezoni, najcenejši časovni blok pet pa bo nastopil le v nižji sezoni.
Najdražji časovni blok ena bo določen le v višji sezoni, najcenejši časovni blok pet pa bo nastopil le v nižji sezoni. FOTO: Shutterstock

Odjemalec bo lahko določeno obračunsko moč po potrebi spreminjal 

Novost prihajajočega novega sistema je tudi razločevanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo. Slednja predstavlja prekoračitev nad dogovorjeno močjo. Elektrooperater bo dogovorjeno obračunsko moč za vsakega odjemalca po zapletenem postopku in glede na njegovo priključno moč določil na podlagi njegove uporabe omrežja v preteklem obdobju.

Končni odjemalec bo lahko tako določeno obračunsko moč po potrebi spreminjal in na podlagi spremljanja in spreminjanja svojih navad vplival na strošek uporabe omrežja.

Vsi končni odjemalci bodo že na računih za junij, julij in avgust pri postavkah za omrežnino obveščeni o dogovorjeni moči za 2024 po posameznih časovnih blokih, ki jo bodo lahko po potrebi tudi spremenili.

Za skupino gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev, torej tistih s priključno močjo, enako ali manjšo od 43 kilovatov, ki dogovorjene moči ne bodo spreminjali, je določeno prehodno obdobje dveh let po začetku uporabe novega obračunskega akta s 1. januarjem 2024. V tem obdobju se tem odjemalcem ne bo obračunala presežna moč, bodo pa na računih obveščeni o prekoračitvah dogovorjene moči in stroških, ki bi jim lahko nastali.

Tako bodo imeli po pojasnilih Agencije za energijo dovolj časa, da spoznajo možnosti prilagajanja dogovorjene moči, ki jim jih nov način obračuna ponuja, in s tem neposrednega vpliva na višino stroška za omrežnino.

Vsi končni odjemalci bodo že na računih za junij, julij in avgust pri postavkah za omrežnino obveščeni o dogovorjeni moči za 2024.
Vsi končni odjemalci bodo že na računih za junij, julij in avgust pri postavkah za omrežnino obveščeni o dogovorjeni moči za 2024. FOTO: Shutterstock

Po poteku dveletnega prehodnega obdobja, v katerem bodo preko spletnega portala mojelektro.si ustrezno obveščani o svojem profilu porabe, se jim bo presežna moč nad dogovorjeno začela zaračunavati, kar bo zvišalo račune.

Če pa bodo gospodinjski odjemalci dogovorjeno moč, ki jim jo bo določil elektrooperater znotraj teh dveh let prehodnega obdobja, spremenili, pa se jim bo začela že s 1. januarjem prihodnje leto obračunavati tudi omrežnina za presežno moč.

Zakaj prihaja do vseh teh sprememb? 

Na Agenciji za energijo so pojasnili, da pomenijo pomemben korak na poti k zelenemu prehodu. Elektroenergetska omrežja so namreč hrbtenica zelenega prehoda, za vključevanje razpršenih virov energije in novih bremen v obliki toplotnih črpalk in polnilnic električnih vozil v sistem pa bodo elektrooperaterji za naložbe v prihodnjih desetih letih potrebovali več milijard evrov sredstev.

Tudi na ravni EU se izpostavlja pomen varčevanja z energijo in prilagajanje odjema, v ospredje pa prihaja prav aktivna vloga vseh skupin odjemalcev. "S spremembami pri rabi energije lahko vplivamo na trenutne in bodoče stroške, ki so povezani z zelenim prehodom, in hkrati omogočamo hitrejše vključevanje obnovljivih virov energije ter drugih bremen v sistem," so prepričani na Agenciji za energijo.

Nove tarife za uporabo omrežja bodo po njihovi oceni z večjim časovnim razlikovanjem, močnejšimi cenovnimi signali in postopnim uvajanjem dodatnega zaračunavanja presežne moči odjemalce spodbudile k učinkovitejši rabi omrežja oziroma prilagajanju svojega odjema.

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
18. 05. 2023 10.05
+7
nič novega.vsi bi dobičke na lahek način.vse je na elektriko,gospodinjstva soiz plina presedlala na elktriko,klime obratuje non stop poleti,tudi pozimi v marsikaterem stanovanju.če pa na to dodamo še elektrarne ,ki napajajo TČ za ogrevannje od katerih ,razen prikolopa s strani elektra nimajo podjetja nič,je denar treba dobit od ostalih,ki elektriko rabimo.da el.avtomobilov ne omenjamo.že desetletja se lepo obračajo stvari.tako je pri ogrevanju od premoga,preko plina in palet na TČ,vsake toliko časa se trend zamenja.isto je s mesom.si že izmislijo neko bolezen ptičje gripe ali ostalih zadev,da se ljudje preusmerimo na drug artikel.vse pa potem gre preko cen in naših denarnic
canon
17. 05. 2023 19.10
+3
Zakaj v novosti vidite vedno neko slabost. Do sedaj ste omrežnino za višjo in nižjo tarifo plačevali enako. Po novem pa se bo v nižji tarifi plačevala nižja omrežnina. Namen tega je, da se bo elektrika več uporabljala v nižji tarifi, ker jo je takrat dovolj, takrat so presežki. Razbremenil se bo ee sistem v konicah.
alkimistos
01. 06. 2023 14.20
-3
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAH Nasedel na golobnjak HAHAHAHAHAH me zanima če se boš pozimi grel samo na nizko tarifo.. ker kekec res hahahahahah
roten
17. 05. 2023 16.00
+1
jebela cesta zopet lačni mimo hladilnika spat
ActiveR
16. 05. 2023 21.03
+3
Narod začel masovno šparat, odklopili so skrinje, prodal električne peči, zmanjšal gretje, ... pa je Golobova elita sedaj udarila na omrežnine, kjer imajo neomejen potencial ropanja.
Defragment
16. 05. 2023 20.03
-1
Kaj pomeni to sedaj za fotovoltaiko? Bodo zaračunali višjo omrežnino za to, da pošiljam štrom v omrežje? Pomeni to osiromašenje te zelene energije? Ste lahko malo bolj eksplocitni?
Defragment
16. 05. 2023 20.04
-3
VWT6
16. 05. 2023 17.47
+5
Kako nam kradejo težko pridelan denar.
nur-amrabar
16. 05. 2023 17.09
+7
sam razmišljajo, kako nas bi pokradli!
ap100
16. 05. 2023 16.24
+3
scuzal nas bodo do kosti
Anion6anion
16. 05. 2023 16.06
+6
zato da bojo nekateri polnili električni avto bom jaz za tri jogurte v hladilniku plačeval višjo omreznino. A to je opevani prehod v zeleno???
Slovenske krize sin
16. 05. 2023 17.49
-2
V hladnejših (dražjih ) mesecih ne rabiš hladilnika. Enostavno ga odklopiš, zmanjšaš omrežnino in postaviš jogurte na okenjsko polico. Lp in lep pozdrav, Zvonko.
zoran pušenjak
16. 05. 2023 14.24
+5
V glavnem ljudi bodo pokradli do kosti
ElChe
16. 05. 2023 13.58
+6
Sedaj bomo plačevali razliko električne energije zaradi enega doktorja,ki je našo elektriko prodal za drobiž odkupujemo jo pa nazaj po enormnih cenah.
PomisliNaSonce
16. 05. 2023 12.58
+6
Kdor je mislu, da do tega ne bo prišlo...ga preteklost še ni izučila. 39tolarjev je bil liter kurilnega olja...ko se je cisterne vleklo v kurilnice. Z prevozom. Enako so ble pelete 100eur na tono z prevozom. Elektrika 0.12 eur fiksno z prevozom :) ...ko si navlečeš drago opremo v kurilnico, te streznijo. Zdele boste še pri proizvodnji sončnih na polovico prišli, pa bo vladar vse lepo prizemljiv
PomisliNaSonce
16. 05. 2023 12.46
+6
Iščem oglas ..gretje z toplotno črpalko za 500 eur na sezono.. kdo ve, kje se skriva
zapiramvamusta
16. 05. 2023 12.32
+8
Ah ne to so vse teorije zarote ;))
vvvilice
16. 05. 2023 12.23
+13
In, ko bo vse na elektriko, ogrevanje, avtomobili, ... bodo pa spet nek sistem pogruntali, da boš zelen od jeze, ko boš plačal elektriko, zato se reče zelena elektrika.
Zalchi
16. 05. 2023 12.22
+7
Prodam več peči na drva in drva. Cena odvisna od količine. Poceni odmontiram in recikliram TČ. Prvih 100 naročnikov dobi še priročnik Kako se greti brez elektrike
PomisliNaSonce
16. 05. 2023 12.47
+3
Eno poleno dobrih 5kw...5 za v hišo, 5 za v dimnik. Podnebne spremembe :)
vvvilice
16. 05. 2023 12.21
+13
To je samo z enim namenom, nikakor se ne bo dalo preveriti, koliko je treba res plačati, ker je tako komplicirano. Res. Potem bodo pa računali, kot se jim bo zdelo. Saj se še pritožit ne boš mogel, ko ti bodo razlagali pol ure o prvem, drugem, ... petem bloku, pa mesecih in urah, ... Zanalašč komplicirano!
enapi
16. 05. 2023 12.21
+10
Zakaj lastniki SE ne rabijo plačat vseh dajatev pri računu za elektriko? Naj imajo zastojn elektriko, prispevke pa naj normalno plačajo po količini porabljene elektrike iz omrežja, kot vsi ostali. Tu gre za diskrimanacijo. Nekdo si pač ne more privoščiti SE ali pa je pač bil prepozen. Na koncu bodo reveži bogatunom plačevali dajatve za vzdrževanje omrežja.
joepec
16. 05. 2023 13.12
+0
Tukaj ne gre za nobeno diskriminacijo oz. da bi morali lastniki SE plačevati še vse ostale stroške razen energije. Investicija v SE je daljno ročna in tudi npr. jaz jo bom odplačeval 7 let kolikor je približno tudi povračilna doba investicije. Kljub zavarovanju in vsem zasoljenim stroškom lastniki SE tudi tvegamo, da nam kakšna komponenta crkne in jo bomo morali drago plačati. Npr. razsmernik. Se pa strinjam, da je diskriminatorno, da ni država v preteklih letih zgradila oz. posodobila omrežje, da bi vsak lahko dobil soglasje za SE. Mislim, da se bodo vse te spremembe dogajale samo zato, ker EU pritiska na vse države, da več vlagajo v omrežja, saj v nasprotnem primeru obvezna uporaba električnih vozil in 'zelenih' investicij še 50 let ne bo.
rato
16. 05. 2023 12.15
+2
Pa dajmo vse na elektriko🙄😮😯🤨😓 🤔
enapi
16. 05. 2023 12.15
+6
S tem pa bodo res naredili še večjo zmedo.