Slovenija

Prihaja nov val podražitev. Kako bomo prešli obdobje vse večje draginje?

Ljubljana, 05. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
819

Novega vala podražitev se ne da več zaustaviti, so prepričani v gospodarstvu. V zadnjem letu smo sicer podražitvam priča na praktično vsakem koraku. Kaj torej prinaša deregulacija cen naftnih derivatov? Kaj pomeni odločitev Banke Slovenije, da bodo krediti spet bolj dostopni? Kaj bo s plačami in dodatki, kot je kilometrina?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Prihaja obdobje vse večje draginje
    18:14
    Iz 24UR ZVEČER: Prihaja obdobje vse večje draginje
  • Iz 24UR ZVEČER: Nov val podražitev neustavljiv
    04:05
    Iz 24UR ZVEČER: Nov val podražitev neustavljiv

Naš denar je z vsako podražitvijo vreden manj, cene pa še ne bodo nehale rasti tako kmalu. Na vprašanja o podražitvah, ki smo jim zadnje leto priča na skoraj vsakem koraku, so v oddaji 24UR ZVEČER odgovarjali Bojan Ivanc z GZS, Primož Dolenc iz Banke Slovenije, Lidija Jerkič iz Zveze svobodnih sindikatov in Marjan Trobiš iz združenja delodajalcev. 

Surova nafta in zemeljski plin sta se močno podražila, cene bencina in dizla so se približale dvema evroma. Evropska komisija predlaga embargo na uvoz ruske nafte. A ti inflacijski pritiski niso presenečenje, pravi Ivanc. "Moramo pa se zavedati, da se del tega dviga cen surovin in energentov nekako še ni odrazil v končnih cenah gospodinjstev," pravi ter dodaja, da to še posebej velja za zemeljski plin in elektriko.

'Takšen dvig inflacije smo nazadnje videli pred 30 leti'

Napoveduje, da bo glavna rast cen gospodinjstva najverjetneje dosegla v drugi polovici leta. Priznava tudi, da jih je aprilska inflacija presenetila, saj da smo 2,6-odstoten mesečni dvig nazadnje imeli septembra 1992 – pred 30 leti: "Ta dvig je bil izjemno velik in ni bil posledica le energentov in električne energije, temveč splošnega dviga cen, in odraža že nekako zatečene cenovne pritiske, ki so se aprila realizirali."

Ocenjujejo, da se bo inflacija v letu 2022 gibala pri dobrih petih odstotkih. "Nekatere inštitucije menijo, da bo povprečna vrednost inflacije bližje šestim ali pa celo sedmim odstotkom. Nobena od inštitucij pa ne vidi rasti nad to oceno," pravi Ivanc. Ta sicer poudarja, da so gibanja pri nas še relativno umirjena, saj da je letna inflacija v petih od 19 članic območja evra v aprilu presegla deset odstotkov.

Dolenc medtem tudi o stanovanjski problematiki. Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so v zadnjih letih močno narasle, pravi, a da to ni značilno le za Slovenijo, temveč za večino evropskih držav: "Toda v preteklih letih so bile cene nepremičnin še vedno v območju, za katero nismo mogli reči, da so precenjene. V zadnjih kvartalih pa občutimo, da so cene nepremičnin tudi pri nas presegle to mejo."

Kljub temu so se odločili, da na nekaterih delih v Banki Slovenije sprostijo kreditiranje. "Naše sporočilo je jasno: tveganja v bančnem sistemu so poleg vseh ostalih tudi iz naslova nepremičninskega trga. Smo pa ob nedavni prenovitvi makrobonitetnega okvira po eni strani odpravili določene anomalije iz preteklega sistema, na katere so nas banke opozarjale," pravi. Ob tem pa da so se z dodatnimi kapitalskimi blažilniki odzvali tudi na ta povečana tveganja. Ti bodo, kot razlaga, usmerjali kapital v to, da bodo lahko banke potencialno večja tveganja ustrezno zaščitile s kapitalom.

Zveza svobodnih sindikatov vladi že marca predlagala spremembe na področju obdavčitve povračila stroškov

Ni prvi mesec, ko se dvigajo cene, pa poudarja Jerkičeva. "V sindikatih smo že v začetku leta ocenili, da bi bilo nujno treba spremeniti uredbo predpis, ki ga sprejema vlada na predlog ministrstva za delo in ki določa davčne obremenitve zneskov, ki so povračila stroškov." Tu gre tako za delo kot tudi za malice in druge prejemke, ki so omejeni navzgor.

"Vlada omejuje, da se delodajalci ne zatekajo v izplačevanje teh prejemkov namesto plač. Toda uredba ne določa tudi pravic, ampak samo zgornji neobdavčen limit," razlaga in ob tem poudarja, da uredba ni bila usklajena vse od leta 2008. Že marca so zato vladi predstavili predlog, da v skladu z inflacijo in dvigom cen bencina dvigne tudi zgornje zneske obdavčenja. Ta je različen – od 20 do 30 odstotkov.

A kot pravi, jih je vlada zavrnila z zelo "nenavadnim argumentom". "Da naj se najprej v okviru kolektivnih pogodb dogovorimo za višje zneske, potem bodo pa oni dvignili zneske v uredbi. Ocenjujem, da je odgovor pripravljal nekdo, ki vsebine ne pozna, ali pa da se delajo norca. Mi smo nato ponovili zahtevo in obrazložili, pa zdaj že približno mesec ni odgovora," je kritična.

Drago ogrevanje
Drago ogrevanje FOTO: Adobe Stock

"Vsekakor je tako, da so nivo cen dviguje. Moramo pa tudi pomisliti na tisti čas, ko smo imeli gorivo po en evro," medtem poudarja Trobiš. Čeprav so cene zdaj nekoliko poskočile, pa meni, da se je preuranjeno pogovarjati o tem, kar predlagajo sindikati. Pričakujejo namreč tudi, da bo država še naprej vsaj kratkoročno regulirala cene, dolgoročno pa da bo našla nek drugo dobro rešitev.

Jerkičeva sicer poudarja zvišanje življenjskih stroškov: "Znesek šest evrov, ki je bil določen leta 2008, je zdaj zagotovo že prerasel deset evrov. Mi smo svoje ocene utemeljevali z inflacijo in rastjo življenjskih stroškov oz. osnovnih dobrin. Tako smo prišli na 30-odstotno povečano vrednost."

Trobiš pa ji odgovarja, da je navedena cena desetih evrov pretirana. "Nekateri ponujajo malice tudi za 4,5 evra," poudarja. Jerkičeva pa, da so v marsikaterem podjetju opustili organiziran topli obrok, zaradi česar so delavci odvisni od okoliških gostiln ali pa si morajo hrano prinašati s seboj. "Če delodajalec organizira ustrezen obrok, potem ga ta uredba ne zavezuje," pravi.

Neusklajenost ponudb in povpraševanja na nepremičninskem trgu

"Največja težava na nepremičninskem trgu je zelo velika neusklajenost med ponudbo in povpraševanjem," pravi Dolenc. Povpraševanje po nepremičninah na dobrih lokacijah je namreč, kot pojasnjuje, zelo veliko. "Po drugi strani pa ponudba temu ne sledi. To je ključen problem našega nepremičninskega trga, zato cene nepremičnin tudi tako močno rastejo," še dodaja.

Ob tem poudarja, da njihova odločitev za prilagoditev makrobonitetnih ukrepov kreditne standarde za dajanje posojil sprošča le v zelo majhnem delu.

Ivanc pa dodaja, da se bodo usklajevanja v cenah surovin dogajala tudi v prihodnjih mesecih. "Tukaj bo del inflacije še vedno prisoten, čeprav se bodo cene surovin že znižale."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (819)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M-A-N
06. 07. 2022 19.29
Narod brezskrbi, holob in njegova rdeča banda ima za vse rešitev.
bancov
26. 05. 2022 17.47
+1
Vse gre po planu, elita bogati, srednji pa izginja....ce verjamete da se vse draži zaradi ukrajine potem verjamete tudi v smrkce....
Erin Straus
09. 05. 2022 15.03
+2
vse so podražili tako visoko da bomo razmislili če bo kosilo vsak 3dan v tednu!
vlahov
06. 05. 2022 12.01
+1
Ta isti sindikati bi morali zagovarjati dvig minimalne plače na 1200 e neto . Njih pa zanima pašta fižol brez ali z. Oni se norčujejo , sindikati so krivi , ker oni lahko z štrajkom v trenutku dvignejo minimalce ... Ko se pa dvigne minimalec se bo pa moralo za njem dvigniti pokojnine in socialne transferje ...
INAZ
06. 05. 2022 11.44
+0
Važno da imamo svobodo 🤪
Vakcinar
06. 05. 2022 10.44
+2
Za začetek bom eno odplesal in malo popoloskal. Mogoče bo kaj padlo z neba.
jung
06. 05. 2022 10.44
+2
Nova vlada bo to z levo roko rešila. So mladi in lepi... Torej akcija g. Golob in kompanija
provni
06. 05. 2022 10.29
+6
Nova Vlada bo vse to uredila. Zato pa smo jo volili. Pa srečno Slovenija.
zoran jankovi? 007
06. 05. 2022 10.03
+0
Plesati bo potrebno..
Skadi
06. 05. 2022 10.03
+8
Podražitve ne prihajajo, temveč nam jih plasirajo na pladnju. Kdo? ZDA in njihovi petokolonaši v Bruslju z Urško na čelu.
pomlad14
06. 05. 2022 09.35
+6
Pač se bo manj kupovalo, prodajalci pa bodo namesto večjega zaslužka, ob zaslužek.
ObcasniKomentator
06. 06. 2022 21.25
+1
potem sledi recesija, izguba služb. Edino kar je možno je pogledati kdo od trgovcev mastno služi in kdo je bil primoran zares dvigniti cene.
na22mor
06. 05. 2022 09.33
+8
glede na številke s katerimi nas futrate o zgodovinskih uspehih, ki jih je dosegla ta vlada pa res ne bo noben problem da še nam zgodovinsko dvignejo plače, davki se enostavno ukinejo, potem pa je zaradi mene bencin lahko še enkrat dražji, ali pa se je mogoče kakšen Kozjanski vol 2 lete samo napihoval
silva-d
06. 05. 2022 09.30
+8
nova vlada bo vse rešila če verjamete v te pravljice
Šumsko voče
06. 05. 2022 09.30
+6
Place pa nula lopovi
V3SO86
06. 05. 2022 09.26
+10
Malo se mi zdi smešno avtoprevozniki ko je pred časom bilo gorivo 1.50€ pa je padlo na 1.00€ nobeden od prevoznikov ni dal cenejše prevoze za dobavo hrane da bi potem trgovci cenili hrano se ni zgodlo ko pa je zaj slo gorino na 1.60 pa vse dražijo. NA PODLAGI ČESA ČE JE GORIVO NA PODLAGI PREJŠNJE CENE SE DVINILO ZA CCA 0.10€ Hmmmmmmmm ZA ZAMISLIT
Ugovor vesti 133.člen
06. 05. 2022 09.25
+0
Najboljša poteza vlade JJ v tem trenutku bi bila, da še naprej do zamenjave vlade regulira ceno goriv na neki še sprejemljivi ceni v tem trenutku. To bi bil večji udarec novi vladi, sprostitev cene pa gre na njen mlin, ker bo potem Golob spustil ceno (CAR) , v nasprotnem bi jo pa dvignil (BARABA). Možganska prekrvavitev (IQ, te vlade), bi bila dobrodošla in realnost plesalcev bo že v štartu kruta. TOREJ ŠE OBSTOJEČA VLADA REGULIRAJTE CENO GORIV DO ODHODA in to bo direktni udarec novi vladi, sprostitev pa je udarec ljudem, čeprav si je več kot polovica "to zaslužila" (JBG). Raje podtaknite slab ukrep, ki bo sledil, rdeči vrečki presenečenja.
ŽigaNnnnnn
06. 05. 2022 09.22
+3
Golob bo iz svojega žepa denar talal hahaha
zibertmi
06. 05. 2022 09.13
+4
Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan urednik in direktor na Demokraciji, poslovala tudi brat Rajko Janša in sestra Anica Jovan
zibertmi
06. 05. 2022 09.13
+4
Tako ima v njej še vedno glavno besedo premier Janez Janša, ki je bil vseskozi njen nadurednik in nadlastnik, Demokracija oziroma Nova obzorja pa sta neke vrste njegovo družinsko podjetje. Kot je razbirati iz kolofona Demokracije, je premierjev sin Žan Janša direktor IT in urednik družbenih omrežij.
Blisk Resnice
06. 05. 2022 09.05
+6
Ko bo Levica dobila socialo in bo Lukec minister za socialne zadeve, bodo tako močno dvignili socialne transferje, da ne bomo nič trpeli🤣🤣🤣
sinaya
06. 05. 2022 09.01
-2
Končno manj debelih,to bo zdravstvo prišparalo saj bo veliko bolezni izumrlo :) itak je hrane preveč posebej nezdrave