Slovenija

ANIMACIJA: Prihaja prva izdatnejša pošiljka dežja v letošnji jeseni

Ljubljana, 02. 11. 2019 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V prihodnjih dneh nas čakata vsaj dva izrazitejša padavinska dogodka. Prvi nas bo zajel v nedeljo, drugega pa pričakujemo v torek. Ker bo iznad Sredozemlja dotekal topel zrak, bo dovolj hladno za sneg le po najvišjih vrhovih. Rečna korita se bodo v prihodnjih dneh zlasti nad zahodno, osrednjo in južno Slovenijo močno napolnila. Mogoča so tudi manjša razlivanja.

Po nekaj hladnejših dneh, ki so v višje ležeče kraje že prinesli prvi priokus zime, bodo v prihodnjih dneh nad nami prevladovali občutno toplejši južni vetrovi, ki nam bodo iznad morja prinašali ogromne količine vlage ter poskrbeli za prvo izdatnejšo pošiljko padavin v letošnji jeseni. September in še zlasti oktober sta bila namreč zelo skromna s padavinami. Po podatkih Arsa marsikje nismo dosegli niti polovice dolgoletnega povprečja za ta čas. Le v Julijskih Alpah je v oktobru padlo nad sto, sicer pa večinoma od 40 do 90 litrov dežja na kvadratni meter. Med glavnimi meteorološkimi postajami smo največji primanjkljaj beležili na Letališču Maribor, v Ratečah in Biljah pri Novi Gorici, kjer je v osrednjem jesenskem mesecu padla le tretjina povprečnih padavin za ta čas.

V prihodnjih dneh bomo ta zaostanek marsikje nadoknadili, saj so naši kraji že prišli pod vpliv globokega in obsežnega območja nizkega zračnega tlaka s središčem nad Britanskim otočjem. Ob pomiku vremenske fronte prek Alp se bo jutri nad severnim Sredozemljem poglobilo novo ciklonsko območje. Z močnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi bo k nam več dni zapored dotekal topel in zelo vlažen zrak. Pričakujemo lahko najmanj dva izrazita padavinska dogodka: prvi nas bo zajel v nedeljo, drugi pa v torek.

Začenja se jesensko deževje.
Začenja se jesensko deževje. FOTO: Thinkstock

Dež se bo krepil in širil proti vzhodu

Primorsko in Notranjsko so že ponoči dosegle manjše padavine, ki se bodo čez dan počasi širile proti vzhodu. Kljub temu bo količina padavin danes še majhna. Še največ dežja, do okoli 20 litrov na kvadratni meter, bo padlo v hribovitih krajih zahodne Slovenije, medtem ko bo marsikje na vzhodu lahko ostalo povsem suho, tudi z nekaj sončnimi žarki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V noči na nedeljo se bodo padavine na zahodu okrepile in razširile tudi nad osrednjo in južno Slovenijo. Nedelja bo tako v večjem delu države oblačna s pogostimi padavinami, ki bodo predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije obilne. Nekoliko prijaznejša slika bo na vzhodu, kjer bo ob okrepljenem jugozahodnem vetru vsaj dopoldne še večinoma suho in deloma sončno, zvečer in v noči na ponedeljek pa bo tudi tam prehodno deževalo.

Okrepljen jugo, povišano plimovanje morja

Predvsem v višjih legah in tudi po nekaterih nižinah bo jutri zelo vetrovno. Najmočnejši sunki jugozahodnega vetra bodo na Štajerskem in v Prekmurju dosegali hitrost okoli 70, v gorah pa sredi dneva tudi nad 100 kilometrov na uro. V Primorju bo pihal močan jugo, ki bo v kombinaciji z nizkim zračnim tlakom poskrbel za povišano plimovanje morja. Pri tem bo morje poplavljalo nižje ležeče dele obale.

V prihodnjih dneh bo pogosto deževalo. Višji in bolj zeleni stolpci prikazujejo verjetnost za večjo količino padavin.
V prihodnjih dneh bo pogosto deževalo. Višji in bolj zeleni stolpci prikazujejo verjetnost za večjo količino padavin. FOTO: ARSO

Mogoče so nevihte z nalivi

Ker bo ozračje nad nami nestabilno, pihali pa bodo okrepljeni južni vetrovi, se bodo v nedeljo čez dan vzpostavljali pasovi z močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi. Ti bodo predstavljali prvo nevarnost za naraščanje ter lokalno manjše razlivanje rek in potokov. Težišče padavin bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije, z oddaljevanjem od gorskih pregrad pa se bo količina padavin hitro manjšala.

V noči na ponedeljek nas bo prešla vremenska fronta, zato bo prehodno deževalo tudi v vzhodni Sloveniji. Jugozahodni veter se bo polegel. Na Štajerskem in v Prekmurju ga bo nadomestil nekoliko hladnejši severozahodnik. V ponedeljek bodo padavine prehodno ponehale in marsikje se bo delno razjasnilo. A ne za dolgo, saj se nam bo od zahoda že bližalo novo padavinsko območje, ki nas bo doseglo v noči na torek. Padavine se bodo v torek dopoldne širile proti vzhodu. Jugozahodni veter se bo znova okrepil.

Vodotoki bodo naraščali, obstaja nevarnost razlivanja

V le treh dneh bo na območju Posočja padlo čez 200, lokalno zelo verjetno tudi nad 300 litrov padavin na kvadratni meter. Le malo manj dežja bo na območju Snežnika. Ker se bodo vzpostavljali pasovi intenzivnejših padavin, je količina le teh v preostalem delu države težje določljiva. V večjem delu osrednje, južne in zahodne Slovenije lahko do ponedeljka zjutraj okvirno pričakujemo od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, v noči na torek in v torek čez dan pa še enkrat toliko. Precej padavin bo tudi na Koroškem, občutno manj pa na vzhodu države, torej v pasu med Posavjem in Pomurjem, kjer skupna količina dežja marsikje ne bo presegla 20 litrov na kvadratni meter.

Deževno vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu.
Deževno vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu. FOTO: ARSO

Zaradi obilnih padavin bodo reke začele naraščati najprej v zahodnem delu Slovenije, pozneje tudi drugod. Kljub trenutno mali vodnatosti se bo povečala verjetnost za manjša razlivanja, zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

Temperature bodo visoke, snežilo bo le po najvišjih vrhovih

V prihodnjih dneh bo k nam dotekal topel zrak, zato se niti jutranje temperature marsikje ne bodo spuščale pod 10 stopinj Celzija. Čez dan se bo najbolj ogrelo v nedeljo in torek, ko bomo v vzhodni Sloveniji in ob morju izmerili do 20 stopinj Celzija. Meja sneženja bo zato v prihodnjih dneh visoko, na nadmorski višini okoli 2600 metrov, prehodno se bo nekoliko spustila v noči na ponedeljek, ko bo k nam od severa dotekal za nekaj stopinj hladnejši zrak. A že v torek bo spet zapihal okrepljen jugozahodnik in snežilo bo le po najvišjih vrhovih. Pogostih padavin bomo zelo verjetno deležni tudi v nadaljevanju prihodnjega tedna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nosmoke
02. 11. 2019 18.20
+14
Gorje tistemu,ki se zanaša na vremenske NAPOVEDI ! V nedeljo napovejo za cel teden,že v pon. spremenijo torkovo ! Pa to ni redkost,prej pravilo ! Še posebej so specialisti za natege na POP tv,kjer (posebno Morelova) vse skupaj začinijo z zvrhano mero panike,že če so na obzorju tri kapljice.
marston
02. 11. 2019 16.21
+0
matejcko
02. 11. 2019 16.03
+4
Lepo prosim še animacijo za Kurčnikovo ulico 16B, ammm, B, ne A, ker želim biti pripravljen, pa lepa hvala...
Brezvezno
02. 11. 2019 12.48
+5
na mojih zuljih ne bodo sluzl
Brezvezno
02. 11. 2019 12.46
+9
risanke so, jih ne gledam zaradi njihove pozrtije na denar
Jozef Trtica 3
02. 11. 2019 11.37
+15
Vreme bo,če ne bo sonca,bo deževalo,ali pa bo oblačno,a vreme BO!
Malo_sutra
02. 11. 2019 10.57
+19
Pada dež in hladno je, kot v jesen 90, ko si rekla, da me nimaš rada haha kaj je s prevodom komada haha.
sam250
02. 11. 2019 10.45
-5
HowYesNo
02. 11. 2019 10.07
+34
ce bi kdaj toliko snezilo kot bi scalo:)
Brezvezno
02. 11. 2019 12.47
-3
1918
02. 11. 2019 17.01
-3
hotchilipoper
02. 11. 2019 09.54
+43
Ta teden dež,potem pa spet zelena zima
Nada Šribar
02. 11. 2019 12.25
+8
Brezvezno
02. 11. 2019 12.47
+9
pogan
02. 11. 2019 09.07
+31
Hočemo animacijo
Sputnik
02. 11. 2019 12.37
+6
Brezvezno
02. 11. 2019 12.48
+2