Slovenija

Prihaja slana, zaščitite pridelke

Ljubljana, 13. 10. 2021 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan, Nuša Stegnar
Komentarji
8

Če imate na svojih vrtičkih še vedno kaj zelenjave, jo poberite ali ustrezno zaščitite, saj vremenoslovci za četrtek napovedujejo slano in temperature pod lediščem. V notranjosti države bo slana zjutraj možna tudi še v petek in soboto.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Temperature pod lediščem
    02:31
    Iz 24UR ZVEČER: Temperature pod lediščem
  • Iz 24UR: Najhladnejši dan jeseni
    01:54
    Iz 24UR: Najhladnejši dan jeseni
  • Iz SVETA: Prva slana
    02:10
    Iz SVETA: Prva slana

Že pretekli dnevi so nam prinesli razmeroma nizke temperature za prvo polovico oktobra, prihodnji dnevi pa bodo še nekoliko hladnejši. Nad naše kraje se namreč širi nova zaloga hladnega zraka. Ob tem se predvsem v vzhodni Sloveniji pojavljajo manjše padavine. Meja sneženja je na nadmorski višini okoli 1100 metrov.

Fronta bo kmalu zapustila Slovenijo. Po njenem prehodu bomo v naslednjih 24 urah pod vplivom zelo hladne in suhe zračne mase, ki se bo na južno stran Alp širila iznad polarnih predelov. Ker se bo polegel tudi veter, bodo razmere za ohlajanje v prihajajoči noči zelo dobre, kar pomeni, da bomo jutrišnji dan marsikje začeli s slano. V mraziščih južne Slovenije se bodo temperature spustile tudi do -5 stopinj Celzija, drugod bo od -3 do 1, na Primorskem, kjer bo ponekod še pihala šibka burja, pa bodo termometri pokazali od 2 do 7 stopinj Celzija.

Po sončnem in zelo svežem začetku dneva bo oblačnost jutri čez dan naraščala, a bo ostalo večinoma suho. Popoldanske temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem okoli 16 stopinj Celzija.

Podobno vreme z možnostjo jutranje slane bomo imeli do vključno ponedeljka, potem pa bomo prišli pod vpliv občutno toplejšega jugozahodnega vetra, kar se bo poznalo tako pri jutranjih kot tudi pri popoldanskih temperaturah, ki bodo marsikje spet presegle 20 stopinj Celzija. Ob manjših krajevnih padavinah, ki bodo v prihodnjem tednu nastajale predvsem v zahodni Sloveniji, bo tudi po najvišjih vrhovih večinoma deževalo.

Prihaja slana, zaščitite pridelke

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da lahko v četrtek slana doseže bolj izpostavljene predele, zato svetujejo zaščito pridelkov, ki so še ostali na vrtovih. Nizke temperature, pri tleh so pričakovane tudi do –1 stopinja Celzija, naj sicer za zdaj ne bi ogrožale vinogradniških območij oziroma grozdja, ki na trtah še čaka na pozno trgatev, bo pa posledice pozebe lahko opaziti na cvetju. Vremenoslovci opozarjajo, da bodo v nevarnosti tudi zelenjadnice, kot so plodove, ki so ponekod še na vrtovih, zato se plodove splača pobrati ali dobro zaščititi.

Slana
Slana FOTO: Shutterstock

Kar se sadnega drevja tiče, na izpostavljenih mestih najverjetneje ne bo ogroženo, saj so na teh območjih večinoma visokodebelni sadovnjaki, ki jim je pridelek v večini pobrala že spomladanska pozeba, kar ga je ostalo, pa so plodovi dovolj visoko nad tlemi, kjer jih negativne temperature zraka verjetno ne bodo dosegle. Če bodo temperature vendarle prenizke in bodo dosegle tudi plodove, bodo ti lahko utrpeli poškodbe, ki bodo opazne nekaj dni po slani. "Ne gre pa pozabiti, da so sedaj na drevesih večinoma še pozne zimske sorte, ki prenesejo tudi nekaj več mraza," pojasnjujejo na Arso.

Lahko pa nizke temperature pustijo hude posledice na še zeleni koruzi, ki jo kmetje sejejo za primes k travni silaži, opozarjajo. Koruza, ki so jo sadili za silažo je namreč zdaj že pospravljena. Koruzi za zrnje, ki jo že pospešeno pobirajo, pa nizke temperature ne morejo več do živega, še pravijo vremenoslovci in dodajajo, da nizke temperature prav tako ne morejo škoditi ozimnim posevkom, ječmenu, ki je v fazi setve in ponekod vznika.

Sicer bo tudi v petek in soboto zjutraj v izpostavljenih legah v notranjosti države možna slana, še napovedujejo vremenoslovci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chrome
13. 10. 2021 09.26
+2
To to, bo sladek kostanj.
ochi
13. 10. 2021 09.20
-2
kakšne pridelke? pridelke imajo samo tisti v rastlinjakih.
flojdi
13. 10. 2021 13.27
+2
.ne drži . meni je letos na zelo malem vrtičku zraslo toliko , da ne zMorem pojest , in lahko dam kaj malega še drugim
Uporabnik1815360
13. 10. 2021 09.00
-7
ok kdaj pa pride sladka?
mnenje123
13. 10. 2021 10.07
+3
Ti si en tistih šaljivcev ob katerih je mene sram, ko jih gledam na TV. Vglavnem, na kake talente se prijavi, imaš veliko smisla!
Nimasmisla
13. 10. 2021 08.47
+7
ja kaj pa sedaj ko bo zima
murinar
13. 10. 2021 08.56
+1
Uporabnik1865503
13. 10. 2021 08.59
+3